Tehát ott fejeztem be, hogy FÉK, elérkeztünk az anyakorlátozáshoz, rajzásgátláshoz.
Itt ismét fehér hollónak számítok a rakodósok körében, de talán a fekvősöknél is.
Miért?
Mert én DANDÁR ELŐTTI 10 NAPRA számítom az anyakorlátozás idejét NEM AKÁC ELŐTTI 10 NAPRA!.
Ezzel csúszással a sok száz, vagy ezer családos méhészeknek nem szabad számolniuk, mert akkor a tisztító pergetésnél nincs leűzés, és szöktetés, mert nem kelnek ki időre a méhek!
Én pont erre "utazok" (a fekvőben is), hogy a főhordás megindulásakor legyen még néhány keret "PKFF" pár napon belül kelő fedett fiasom!
Ezt sokan értetlenül hallgatják előadásaim alkalmával is, ezért pontosan kifejtem a lényegét.
Amikor beállítom a méhcsaládokat termelőre(3-as ábra), az anyákat általában 5 Hunor keretre korlátozom, de a 4 volt a legjobb!
Ismét egy biztosíték kiverve!
Alul úgy néz ki a szűk (korlátozott) fészek, hogy széle mézes-virágporos, majd az ÉK (Építő Keret), amely ekkor már másodszor van kitörve.
Utána nyitott fias, majd egy üres, vagy ML (Műlép), és egy fedett.
A szűk fészek FÖLÉ teszem az összes többi megmaradó vegyes korú fiast, szorosan egymásmellé húzva.
Ha a méztér másik oldalára kerülne egy nyitott fias lép, akkor egy anyás dajkát képeznék, és ha elnézem a bölcsőt, megrajzana.
Így, mivel a szűk fészekből az anyatermék (feromon) akadálytalanul feláramlik a méztérbe a fias lépek közé, nem vagy csak néhány család húz bölcsőt, de ezt majd a tisztító pergetéskor lerombolom.
Így indulok neki az akácnak, és eddigre ha normális az idő, a szűk fészken kívüli lépekben szépen van repce, vagy tavaszi méz.
Amikor megindul az akác azonnal nekiállunk pergetni.
A szűk fészekben van egy utolsó ellenőrzés, de ekkor már ki sem veszek egy keretet sem, csak az ÉK keretet picit megemelem, hogy lássam az építményt, nincs e bölcső.
Erről részletesen írtam már, ezt átlépem.
A tisztító pergetésnél Hunorban a fias lépeket nem kell pergetni, mert a szűkítésnek ez az egyik legnagyobb hozadéka.
A fias körüli mézkoszorú felkarcolásával, és szűkítéssel azt értem el, hogy ezekben a keretekben nincs méz, vagy csak körömhegynyi.
Ekkor a méztérben szétosztom a kelő fias lépeket és indulhat a hordás.
Amikor már 10-15 kilót emelkedett a mérleg jön a következő (kellemes) beavatkozás, ami miatt 5 évig hezitáltam a váltáson!
A szűk fészek fölötti mézteret felemelve beközlök egy újabb fiókot, ami "ízlés dolga", hogy milyen kereteket teszek bele.
A szélére mindig öreg, bábinges lépek kerülnek, majd műlép, és üres lépek vegyesen.
A 3. fiókban (4.ábra) ekkorra már már főként kikelt fiasok vannak!
És itt az a pont amiért AKÁC DANDÁR ELŐTT 10 nappal korlátozom az anyákat!
Ezek a lépek, amelyekben már csak "pötty" fiasok vannak, arra jók, hogy a méheket megőrjítsük.
Dandár előtt vagyunk!!!!!
Olyan hordásba kezdenek, hogy az bámulatos.
Néhány napon belül mindenhol méz lesz, rajzás meg nuku!
A szűk fészekben mint a metrón, az ajtók (sejtek) záródnak, nincs dajkálandó álca, csak fedett fias, emiatt szinte raj állapotba került a család.
A 10 naposnál fiatalabb, tétlen dajkaméhek (erre idéztem Örösitől) is munkába állnak.
Ezt a módszert évtizedeken keresztül alkalmaztam sikeresen, és fekvőben is folytatom, csak 90 fokkal el kellett a kaptárt fordítani, de az elv ugyan az.
Ha dandár előtt kikel az össze fiasunk, a mutatvány nem működik, mert nincs ami húzza a mézet, és letömik a szűk fészket, automata rajzás.
Röviden ennyi.
Köszönöm, hogy végigolvastátok.
Aki hajlandó ezt megcsinálni, és lemond a tisztító pergetéskori szöktetéskor, nem fog csalódni.
Minimum 30%-al nagyobb termés, rajzás kizárva, és akác végére 4-5 keret táblás-fedett fias, mert az anyák általában eddigre kimennek a szélére.
Folyatás következik.
Ha megyek második akácra, és szaporítás..
Nagyernyei Attila