IDŐJÁRÁS

• 961 válasz
  • 414212 megtekintés
Re:IDŐJÁRÁS
« Válasz #225 Dátum: 2015. Május 10. 07:14 »
A folyton aggódó méhészek.
Már a Kiskakas sem a régi!
A hajnali hűvös idő, na adj Isten dér, csak rátesz egy lapáttal az akác mézelésére.
Az akác ellensége a köd.
Amikor Buchinger György 127 kg-ot mért, hajnalban mikor pakoltuk a méheit, ropogott a fű a talpunk alatt a dértől.
(NB24 2 méhcsalád)
Ha reggel tökig ér a harmat a vizes fűben, és fülledt, párás lesz az idő akkor az akác ontja a nektárt.
Ennyi aggódó méhésszel még nem találkoztam.
Mi a frászt az időjárással foglalkoztok?
Akác alatt ne az eget kémlejétek.
A mi feladatunk a méhcsaládok felkészítése a főhordásra.
Majd szépen összehozzák a méhcsaládok a 2015-ös akácot is meglássátok, és két hét múlva dicsekvő méhészek lesznek az aggódókból.
Nagyernyei Attila

« Válasz #226 Dátum: 2015. Május 10. 08:42 »
A hajnali fűropogás jót tehetett az akácnak. Talán a deres reggelek utáni nappalok adják a rekordokat. A deres fejekkel még el is hiszi valaki...vagy zöldfülűként.
Na akkor egy kicsit a múltról:
Mesterkurzusúr engem is hívott több alkalommal előadónak, de éppen a nagy mese miatt nem mentem el még hívőnek sem. Ne etessük egymást a hülyeségekkel, mert még több ember válik a méhészet áldozatává. Az 1999-es év tényleg kiemelkedő volt, de nem annyira mint azt elregélték néhányan. Nem voltak hajnali fagyok. Csak jóval akác előtt. Reggelente már világosodáskor olyan meleg volt, hogy azonnal indultak a családok. Szélmentes meleg nappalok. Egyébként nem 127, hanem 131 az a kilogramm. Hab (laty) rá, hogy ez nem mért, hanem átlag pergetett... aha.
Egyébként a Méhészet 1999 decemberi számában a 6. oldalon megtalálható erről egy írás " A szakma ""fanatikusainak"" találkozója Salgótarjánban"-ben. Aztán aki veszi a fáradságot a (vissza is) lapozgatásra, az legyen kedves a cikk utáni (év közben -előtti) sopánkodásokat is elolvasni, mert eléggé gyakori, habár alkalmakként -nem terjedelmes- szösszenetekben morgolódnak a reálisan gondolkodó és nem feltűnési viszketegségben lázas méhészek: MIÉRT ESTEK ENNYIT A MÉZ FELVÁSÁRLÁSI ÁRAK akkor. Parasztvakítás volt. Ha segíteni nem tudott, legalább ne ártott volna. Minden méz vásárló olvasott a 131kg átlagról. Meg is lett az eredménye.

« Válasz #227 Dátum: 2015. Május 10. 09:11 »
A 99-es év, valójában jó volt. Már fehér erdőre érkeztünk, de egy hetet vártunk aggódva, mire valamicske hordás beindult. Nagy volt szárazság, kellett egy kis eső beindítani. Igazi hosszú virágzás volt, kétszer pergettem. Az első pergetés után, másnap hazavittem a mézet, következő napon visszaérkezésemkor az erdőre, megint tele voltak a kaptárak mézzel. Ekkor már egyedül kellet lepergetnem segítségnélkül, közben még hordókat is vennem kellett. De nem csak kedvező időjárás, hanem igazi erdő is volt még akkor. Azért a 131 kg átlag felétől is messze voltunk. Azt magyarázza már meg valaki, hogy hány akácon lehet ennyit termelni? Emlékszem erre a bedobott nonszensz számra, én úgy gondoltam akkor hogy ez NB 24-es kettő anyás rendszerben, két akácról volt  lehetséges. Az az osztva 4-el, talán.
Néhány éve, a "mi elnökünk" is bedobott a napraforgóról valami extrém számot egy cikkben, persze utólag kiderült hogy abban az évben nem is kellet a pergetőt elővennie.

« Válasz #228 Dátum: 2015. Május 10. 12:26 »
Nagy a szél , gondoltam nem lesz hordás. Ezért ki mentem fűvet nyírni, reggel  9 kőrűl , mint rajzáskor szokás úgy mentek a méhek . Még csak most kezdődőt az akác minek agodjak előre, csak nyúgi !  Űdv .  Antal

« Válasz #229 Dátum: 2015. Május 10. 13:57 »
Egyenlőre még az erdőn sem vagyunk, még a virágzás sem igazán kezdődött meg. Az időjárás miatt idegeskedni ugyan már? Minek, ez már csak hab a tortán, a szokásos akác vándortanyánk most kezdődő zárlat alatt, nagy nehezen lett új helyünk, korai volt az öröm hazafelé kiment a hengerfejtömítés, de talán már ez is készen  lesz. Talán, még a fuvarosunknál is lesz egy szabad fuvar. Az időjárás? Hát gondoskodik a méz értéken tartásáról.

« Válasz #230 Dátum: 2015. Május 10. 18:29 »
Kivancsi111, és a többi kétkedő!
Akkor amikor Buchinger ezt az eredményt elérte én vándoroltattam a pótkocsis IFA-mal a méhészetét.
(A helyszíneket nem írom le a helyi méhészek érdekeinek tiszteletben tartása miatt.)
Tehát Dél-Baranyában meghordták a méhek a 24-eseket úgy rendesen.
A mérleges 102 kg volt, erre a mai napig emlékszem.
Pergetés nélkül, beton nehéz kaptárakkal vándoroltunk közép akácra.
Még egyszer leírom, hogy hajnalban a dértől ropogott a fű, talaj menti fagy volt, és nem zöld a fülem.
A kaptárak a szó szoros értelemben gőzöltek, még a tetőket is felhajtottuk, mert bomba erős családok voltak.
Ezen senkivel nem fogok vitatkozni, a tényekkel szerintem nincs mit tenni.
(Most azon lesztek megakadva, hogy gőzöltek a kaptárak?
280 kilométeres vándorlás után, ez természetes.
Én a saját méhészetemben is tapasztaltam már ilyent.)
Tájolás után azonnal nekiláttak pergetni.
Itt néhány nap alatt ismét cuftig meghordták a méhek a kaptárakat, pergetés nélkül gyerünk tovább!
Irány Salgótarján, gondolom ez közismert, hogy Buchinger Salgótarjáni.
Az is összejött neki, a dandár első napját elkapta. (Saját erdőjét úgy ismeri mint a tenyerét.)
Tehát ez az óriási eredmény 3 akácon volt, dandárból, dandárba való vándorlással.
Azoknak akik 50-60 éve méhészkednek, és intenzíven vándorolnak egyszer lehet ilyent kifogni életükben.
Az akkori hírek nem a világcsúcs  kilókra lettek építve, hanem a méhészek határtalan irigységére.
Én hálás vagyok azért, hogy sokat tanulhattam Tőle!
Nem elég a méheket termelőre felhozni, az erdőt is ismerni kell.
Ettől profi Buchinger.
Nagyernyei Attila

« Válasz #231 Dátum: 2015. Május 10. 19:13 »
Szerdától újabb hidegfront, a hét második fele esős záporos , ezt jósolta az időjós az előbb.
Hát nem örülök neki. De sajnos változtatni nem tudok rajta, olyan idő lesz amilyen lesz.

Üdv. jani bátya

« Válasz #232 Dátum: 2015. Május 10. 19:38 »
Álom-álom édes álom ???? Szerintem a helyzet az ,hogy a kilátások katasztrofálisak :több százezer méhcsalád elpusztult, a meglévő családok gyengék-hústermelők,repce orrba -szájba permetezve,repce termés nulla,somogyi akác kinyílt fa megfonnyadt virágok, 23c hőmérsékleten egy darab méhecske sincs a fán /tavaly is ezt láttam/, időjárás előrejelzés május 15-től /egy hétig/ alkalmatlan a mézeltetésre!!!!!!!!!!    Kedden " vegyes" pörgetés kb. 2-3kg-os átlag. Azon gondolkodom ,hogy a szar idő miatt bent hagyom mert nem szeretnék akác alatt etetni !!!!!!
« Utoljára szerkesztve: 2015. Május 10. 19:47 írta mézengúz »

« Válasz #233 Dátum: 2015. Május 10. 21:05 »
Felesleges aggodlamskodni (mondom én is magamnak)... :)
Majd 2 hét múlva visszatérünk a témára. Akkor már jobb eséllyel fogjukk tudni, hogy mi történt... ;)

« Válasz #234 Dátum: 2015. Május 10. 21:51 »
Az a helyzet,hogy a 131 kg tényleg igaz volt!
Hasonló helyeken voltunk mi is 99-ben! Szinte azonos
napon vándoroltunk Gyuribával!Három akác,végig jó idő!
NB 15-ös kaptárakból majdnem 70 kg akácot pergettünk!
Előtte a repce is jó volt!
Nem voltak hosszú hatású mérgek a repce permetezésekor,
nem másztak el a méhek repcén,a gazdálkodók 8 órás szerekkel
védekeztek.Nem voltak lusták napnyugta után permetezni,
és lebomlottak szerek reggelre!
Hol van ez ma már!
Vagy az is lehet,hogy a modern ("szemét") hosszú hatású szerek nem álltak a rendelkezésükre.
Mennyivel egyszerűbb egyszer végig nyomni a 2-3 hétig ható szert.Összekeverni gombaölővel,
ugye, ugye,hadd erősítse a rovarölő hatást!
Olcsóbb !
Hullanak a méhek és egyéb beporzók,megtelnek az onkológiák!
Nem számít, csak a profit!
Ez van ma már!
És igenis,mintha az időjárás is ellenünk lenne!

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2015. Május 10. 22:26 írta Csányi Antal »

« Válasz #235 Dátum: 2015. Május 10. 22:14 »
Attila ez írod Buchinger Györgyről:
"Én hálás vagyok azért, hogy sokat tanulhattam Tőle!"
Én is így vagyok vele és hálás vagyok amiért barátjának tekint.

Csányi Antal
[/quote]
« Utoljára szerkesztve: 2015. Május 10. 22:28 írta Csányi Antal »

« Válasz #236 Dátum: 2015. Május 11. 08:12 »
Duma. Benyomta egy bulvárlapnak, aztán nem volt visszaút.
A 70 kg/cs lehet. Még átlagban is, mert tényleg nagy év volt. Habár már néhány raj és kotlás is sokat ront ekkora számoknál, de  ;D
Az NB és kistestvére félbevágva sem zavar, főleg ha jókat írnak róla, tessék csak hirdetni és tanítani. Bárcsak mindenkinek ilyen lenne ::)

Téli méhészgyűlésen valaki előhozta abban az időben. Nálunk is hasonló volt az időjárás, és itt is mindenki 40-50 kg között pergetett akkor. Azóta még egyszer sem. (Olyan mint a katonaság.Nem is volt annyira rossz a múlt az idő múlásával. Csak a szépre emlékezni.)

Az elnökünk ült az asztalnál. Valaki benyomta  a nagy hírt. Kérdezi:
-Mennyit pergetett?
-131kg-ot családonként.
Nagy csend, majd morgolódás. Erre az elnökünk komoly képpel:
-Csak?
Néhány másodperc csodálkozás, majd kitört a röhögés.
-Talán csak a testsúlyát akarta mondani.

Soha senki nem pergetett még 131kg ÁTLAGOT akácról sem és semmiről sem. Naiv emberek hülyítése,=kezdők toborzása. Csak úgy még valamit elmondanék. Az elmúlt 5 évben sokan nem pergettünk összesen ennyit családonként az időjárás miatt akácról. Biztosan a csávázószerek is közre játszottak, mert a régi májusi vészes néhány kósza méhen kívül nincs sétáló, de a fő gond a nem megfelelő hőmérséklet, eső és a szél volt virágzás alatt. A családok a csúcson vannak a rajzás kapujában. Nézegetve a prognózist, örülnék a 20 kg-nak, átlagban.

« Válasz #237 Dátum: 2015. Május 11. 08:26 »
A mérleges 102 kg volt, erre a mai napig emlékszem.
Attila. Tehát 102 kg-ot hordtak Dél-Baranyában, vagy ekkora tömege volt a mérleges kaptárnak induláskor?

*

robi 75

• 1010
« Válasz #238 Dátum: 2015. Május 11. 08:32 »
Duma. Benyomta egy bulvárlapnak, aztán nem volt visszaút.
A 70 kg/cs lehet. Még átlagban is, mert tényleg nagy év volt. Habár már néhány raj és kotlás is sokat ront ekkora számoknál, de  ;D
Az NB és kistestvére félbevágva sem zavar, főleg ha jókat írnak róla, tessék csak hirdetni és tanítani. Bárcsak mindenkinek ilyen lenne ::)

Téli méhészgyűlésen valaki előhozta abban az időben. Nálunk is hasonló volt az időjárás, és itt is mindenki 40-50 kg között pergetett akkor. Azóta még egyszer sem. (Olyan mint a katonaság.Nem is volt annyira rossz a múlt az idő múlásával. Csak a szépre emlékezni.)

Az elnökünk ült az asztalnál. Valaki benyomta  a nagy hírt. Kérdezi:
-Mennyit pergetett?
-131kg-ot családonként.
Nagy csend, majd morgolódás. Erre az elnökünk komoly képpel:
-Csak?
Néhány másodperc csodálkozás, majd kitört a röhögés.
-Talán csak a testsúlyát akarta mondani.

Soha senki nem pergetett még 131kg ÁTLAGOT akácról sem és semmiről sem. Naiv emberek hülyítése,=kezdők toborzása. Csak úgy még valamit elmondanék. Az elmúlt 5 évben sokan nem pergettünk összesen ennyit családonként az időjárás miatt akácról. Biztosan a csávázószerek is közre játszottak, mert a régi májusi vészes néhány kósza méhen kívül nincs sétáló, de a fő gond a nem megfelelő hőmérséklet, eső és a szél volt virágzás alatt. A családok a csúcson vannak a rajzás kapujában. Nézegetve a prognózist, örülnék a 20 kg-nak, átlagban.
Üdv:robi

« Válasz #239 Dátum: 2015. Május 11. 08:38 »

Akkor semmi gond, viszont szerintem elbeszéltek egymás mellet.  A Buchinger az elmondások alapján kétcsaládos, NB 24-es kaptárokkal érte el ezt az eredményt. Ez családonként 65,5 kg-os átlag három jó akácon.