IDŐJÁRÁS

• 961 válasz
  • 414170 megtekintés
Re:IDŐJÁRÁS
« Válasz #180 Dátum: 2015. Február 26. 16:20 »
Árulkodó a kép.. ;)

A témánál maradva, szerintem is várj vele Zoli!

« Válasz #181 Dátum: 2015. Február 26. 16:27 »
Ok, köszi.

« Válasz #182 Dátum: 2015. Február 26. 17:41 »
W. Zoli!

Várj még a kaptár cserével, február van még. Lesz arra később, sokkal alkalmasabb idő. Ilyenkor, én még csak a cukorlepényt szoktam, egy gyors mozdulattal a kerettakaró fólia alá csúsztatni. Nem kell feleslegesen hűtögetni a fészket. Ha elvoltak a télen abban a kaptárban, akkor kibírják még pár hétig.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #183 Dátum: 2015. Március 01. 16:26 »
QUQURIQ!!!

Sajnos az idei év, megint a nem normálisok közé fog tartozni, legalább is a március eleje!
Méheink a tavaszt várják, ugrásra készen a kaptár kijáratánál.
Lassan kiabálni fogják, virágport, virágport!
így lassan, vontatottan indul a fiasítás, a családok fejlődée.
Az akác virágzásának a meghatározója az évi átlagos középhőmérséklet.
Így a kakas szememmel nézve, az akác koránra várható! A családjainkat megint össze kell tenni a jó eredményhez?
Addig is a kezünket tegyük össze, hogy ne legyen igaza ennek a tarkatollasnak…

Mit is tehetünk?
1.   Ahogy az idő egy kicsit is engedi, ellenőrizzük az anya petézését. Anyátlan családok felszámolása
2.   Anyátlan családok felszámolása
3.   Élelem készlet gyors felmérése.
4.   Fészek szűkítés.
5.   Élelem pótlása.
6.   Beteg, Nosemás családok felszámolása (kaptár fertőtlenítése, lép beolvasztása, keretlécek megsemmisítése)!
7.   Befagyott itatók meleg vízzel való feltöltése.
8.   Fehérje pótló lepény.
9.   A pincében teleltetők, még hagyják lent a méheiket.
10.   IMA!

Újra kell majd a méheinknek tisztulni!
Még csak most jön a második felvonás!!!
A Nosema megint felütheti a fejét! Az ürítkezési időszak csökkenésével, telik a bél rendszer, belső ürítkezésre készteti a méheket. Most nagyon elválik a kaja minősége!
Lehet, hogy hasonlítani fog az idei tavasz is márciusi havas tavaszra?
És még magáról az akác virágzásáról nem is beszéltünk…

A Kiskakas!

« Válasz #184 Dátum: 2015. Március 01. 17:28 »
Szia Kiskakas!

Nem kell még a rókát a falra festeni. Ráér a tavasz amíg a három egészséges ember a hátán...mindenki ismeri. ( Sándor József Benedek, zsákban visz egy meleget.)
"Az akác virágzásának a meghatározója az évi átlagos középhőmérséklet." Majdnem így van, de mégsem.
Az akác virágzás kezdetének a fő meghatározója: a rügypattanástól, az első virág kinyílásáig mért hőösszeg. Ez a napi középhőmérsékletek (átlag) összege. Ha magas, előbb következik be a virágzás. Mivel hobbi kertész vagyok, így régen olvastam róla elég sokat, mert a fóliasátorban a 10C feletti és 30C alatti a fontos. Ebbe most nem megyek bele, mert bonyolult, meg az is lehet, hogy a paprikára és paradicsomra már gátló a 30c feletti léghőmérséklet, az akácra meg nem biztos.
A hőösszeg számítása mellett figyelembe kell venni a virágzás kezdetének kiszámításához a napfényes órák számát is. Ugyanis ha süti a Nap a növényt, akkor azon a fény egy része hővé alakul, ami gyorsítja a fejlődést, miközben a mért léghőmérséklet nem változott.( Valamint növekszik az anyagcsere, de ez erdőben nem annyira fontos.) Esős napok pedig az ellenkezőjét váltják ki, mert a növényről elpárolgó víz elvon egy adag hőt. Valamennyire a talaj beázottsága is befolyásoló tényező a virágzás kezdetéhez.
Egyébként nem szoktuk számolgatni a várható virágzás vagy mézelés első napját, csak saccolgatni, mert minden év más, és gyakran olyan hirtelen bekövetkezik, hogy szinte el sem hisszük, mert akár egy hétig is erőteljes száraz déli széllel érkezik a meleg, ami következtében csak megdöbbenve telefonálgatjuk a haverokkal a fontos információt:" hú vazze, nálam már van fehérbimbós."
« Utoljára szerkesztve: 2015. Március 01. 17:33 írta kivancsi111 »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #185 Dátum: 2015. Március 01. 18:01 »
QUQURIQ!!!

Kiváncsi111!
Még szerencse, hogy kezdő vagy, mi lenne, ha 600 családdal méhészkednél?
Hű – ha?
Így igaz, ahogy leírtad, se elvenni, sem hozzá tenni nem lehetne!
Nem akartam ennyire belemenni a témába.
Még Sajermann Géza bácsi mondogatta,, hogy az sem mindegy, hogy a tél folyamán a rügyek a hideg hatására hányszor húzódnak vissza!(hosszabb meleg esetén szinte a kipattanásig híznak a rügyek).
Most a tél elején is volt ilyen.
Szerintem abban egyezünk, ha mézel az akác mézel, telnek a hordók!
Üdv.
Kiskakas!
« Utoljára szerkesztve: 2015. Március 01. 18:07 írta kiskakas »

« Válasz #186 Dátum: 2015. Március 01. 18:40 »
És akkor még nem számoltunk az UV sugárzás intenzitásával, mert asszem az is hozzáadódik illetve figyelembe kell venni.
De egyébként én is azt mondom, hogy majd a hordó megmutatja. Érkeztem már úgy akácra, hogy emberi számítás szerint csak gyenge eredmény születhetett volna. Aztán, szerencsére  nagyot tévedtem.  A szárazság, a részleges fagyás, viszonylag vontatott fejlődés ellenére jött a 30-as átlag (2011). Hasonlóval szerintem sokan kieggyeznénk az  idén is. Ebben az évtizedben, jöhetne már egy második szerencsésebb év is.

« Válasz #187 Dátum: 2015. Március 01. 20:33 »
Azért most már jőhetne egy kis jóbb idő is. Bár a méhek szépen felylődnek , a szúrás és,támadásokhoz képest . Reménykedem hogy azért valamivel tőbb akác méz lesz a hordóban . Űdv . Antal

*

Nb18

• 797
« Válasz #188 Dátum: 2015. Március 01. 20:40 »
kiváncsi111!

Nekem ez a visszatérő rémálmom. Megyek a méhekhez, érzem az akácillatot, mindenhol rajok lógnak én meg totál le vagyok maradva a munkámmal......

Nb18

« Válasz #189 Dátum: 2015. Március 01. 21:12 »
NB18: Sokáig én is ilyeneket álmodtam. Már januárban elkezdtem arra felriadni éjszaka, hogy virágzik a repce vagy az akác én meg semmivel sem vagyok kész. De vagy 15 év után ezek elmúltak, pedig most sokszorosa a méhészetem, mint akkor (és még mindig nem vagyok kész semmivel :) ). Ma már úgy vagyok vele, had jöjjön, aminek jönnie kell! Közben rájöttem, hogy az akác akkor is elvirágzik, ha nem idegesítem magam halálra közben. :)

« Válasz #190 Dátum: 2015. Március 10. 20:12 »
Elég ha a méheink készen állnak, a többi meg már jön magától. Sok dolgot betervez az ember, amiből rendre csak töredéke valósul meg. Ami meg elmarad, lehet hogy nem is volt olyan fontos. Többnyire. ..
A 17. akácomra készülök  amióta méhészkedem csak kettő évben maradtam itthon. Szeretek az erdőn lenni, de mindíg nagy megkönnyebbülés ha már haza érkeztünk. A legnagyobb ellenség mindíg az időjárás, az eső a felázott földutak. Ha meg már ott vagyunk, a kései fagyok, a jégverés, a hetes hidegfront. Ami miatt aggódhat az ember. A többi már csak játék.

*

Nb18

• 797
« Válasz #191 Dátum: 2015. Március 10. 20:21 »
Robotur!

Én is mindig így állok hozzá az akác kérdéshez! Az utóbbi évek eredménytelenségei leginkább az időjárás akácban tett kártételére miatt következtek be. (fagyás, eső, viharos szél, köd) A méhek felől szerintem az összes év eredményes lehetett volna. Egyedül talán 2013 a kivétel, amikor szinte csak 4 hetük volt a méheknek és a méhésznek felkészülni a termelésre!
Mivel nem vándorlok engem nem érintenek a szállítási nehézségek de belegondolok abba, hogy mennyit idegeskedek itthon is egy akác alatt, akkor el tudom képzelni, hogy mennyi aggodalommal jár manapság egy költözés!

Nb18

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #192 Dátum: 2015. Március 27. 16:43 »
QUQURIQ !!!

ÁPRILIS 4. – 5. – 6.   ELFAGYHAT AZ AKÁC!!!!
Húsvét nem méhész ünnep!
Mindig ekkor fagy el az akác!
Már megrepedt az akác rügy. Jobb idő esetén egérfüles állapotba kerül!
Ez egy nagyon veszélyes állapota az akácnak!
A fagyzugos területek, nagy veszélyben lehetnek.
Április 8-tól vágjatok le akác vesszőket lehetőleg 2 m magasságból.
Tegyétek az ágakat vízbe, és lehetőleg napos ablakba.
Innen megtudhatjátok, hogy károsodott – e az akác a fagytól.
Az egymás mellett lévő három rügyből a középsőnek kell kihajtania!
Ha valamelyik szélső hajt ki, fagyott az akác!
Úgy egy másik vándor helyet kell kiválasztani!

A Kiskakas!

ui. aki tud füstölni, megmentheti a környezetében lévő akácot…

*

Nb18

• 797
« Válasz #193 Dátum: 2015. Március 27. 17:00 »
Üdv.!

Sok víz lefolyik addig még a Dunán!
Ne legyen igazad!
A kedves meteorológusok sokszor még a másnapi időt sem tudják eltalálni, nemhogy a 8-10 napost!

Nb18

« Válasz #194 Dátum: 2015. Március 27. 19:04 »
Nem a megrepedés számít, hanem a picike kis hajtás mikor bújik ki belőlle. Tegnap megtörtént. A 2 méteren lévő hajtások indiferensek a vándortanya szempontjából. Valamire való akácos, 8-10 méteren kezdődik.