IDŐJÁRÁS

• 961 válasz
  • 414145 megtekintés
Re:IDŐJÁRÁS
« Válasz #165 Dátum: 2015. Február 01. 07:31 »
W.Zoli!
Ne piszkáld őket, ne is fényképezd le.
Majd a tisztuló kirepülés után lehúzod őket 3-4 keretre, és akkor szépen el kezdenek fejlődni.
Ha annyira kicsik, anyatartalékolónak jó lehet.
Az utolsó keret mellé tett nejlonba csomagolt deszkalap viszont nem jó.
Ha elindul az élet, páralecsapódást fog okozni.
Száraz, meleg, nedvszívó anyag kell. A sima nejlon nélküli deszkalap, és kívül hungarocell sokkal megfelelőbb.
Ez olyan mint ha dunsztba tennéd a méheket.
Pont az a lényeg, hogy száraz, de meleg legyen az induláskor a fészek.
Most még talán nem csináltál gondot, de fát csomagold ki.
Nagyernyei Attila

« Válasz #166 Dátum: 2015. Február 01. 10:31 »
Felső takarást használok , púrhabot amit előtte betekertem foliával . Hogy a méhek ne tudják/ szétrágni / . Hogy mikor jőn a kritikus idő ? Szerintem , most !   Kőzel a tavasz, az anya elkezdett, vagy a napokban elkezdi a petézést . És most kell szerintem vígyázzni , a kaja elfogy kőzépről és elkezdik tisztitani a sejteket a méhek .  A hőmérséglett emelkedik , vajon mi kővetkezik ?  És egy pár nap múlva újra itt a rossz idő , minuszok formájában . Az erősből lessz a gyenge !  Én is mézzel teleltetek, de soha nem sikerűlt  mindig volt amikor a méz meg kristályosodot , és a méhek már meg is álltak . Hiába van tele mézzel , éhen haltak !  Sok méhészt kérdeztem hogy Ő hogy csinálja ,  a válasz pedig lekicsinylő volt .  Űdv .  Antal

« Válasz #167 Dátum: 2015. Február 01. 11:15 »
Köszönöm a válaszokat!

Legközelebb nem teszek nejlont a lezáró deszkára. Csak attól tartottam, hogy a nedvességtől bedagad, és nem tudom kiszedni. Nagyon pontosan vágtam bele a kaptárba. Persze lehet, hogy így is bedagad a fa, de majd meglátom. Felénk jövő hét hétvégére mondanak napközben mínusz 1-2 fokot, aztán melegedést jósolnak.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #168 Dátum: 2015. Február 01. 17:50 »
Természetesen be fog ragadni a deszka.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #169 Dátum: 2015. Február 03. 10:01 »
W.Zoli!
Hosszára nem nagyon változik a méret!!!

« Válasz #170 Dátum: 2015. Február 06. 18:50 »
Sziasztok! Hú jó nagy hó eset,  nappal pedig szépen fújt a szél ami most este alább hagyot .

« Válasz #171 Dátum: 2015. Február 06. 20:28 »
Tisztelt méhésztársak,

ilyenkor ha a röpdeszkán megjelennek a hókupacok, van, aki lesöpri hóesés után?
Annak ellenére, hogy a méhek "kifűtenek" egy kis nyílást?

Üdv.

kerekes.batya

« Válasz #172 Dátum: 2015. Február 06. 22:05 »
Faluba Zoltán: Mit, hogyan, miért a méhészetben? 130. o.

"A kaptárakról a havat nem kell letakarítani. Nem árt a hó a kaptárak körül sem. Még az sem okoz kárt, ha a kijárót, sőt az egész kaptárt elfödi. A méhek a hó alatt jól telelnek. A hótakaró csak akkor válik veszedelmessé, ha olvadás után megfagy. A képződő jégréteg a szellőzést gátolja. Ilyenkor a kijárót szabaddá kell tenni."

« Válasz #173 Dátum: 2015. Február 10. 20:39 »
Sziasztok! A hó szépen olvad , és melegszik az idő ! De jó!

*

nata

• 176
« Válasz #174 Dátum: 2015. Február 16. 19:40 »
Üdv mindenkinek!

Még a tél elején szó volt róla, hogy "rossz" irányba néznek a kaptáraim. Tőlem nem túl messze egy méhészetben már tisztultak a méhek és hordták a mogyoró virágporát. Ezen és az esetleges tavaszi ledermedések okán komolyan elgondolkoztam, hogy megfordítom a kaptárakat. Keletiről nyugati tájolásúra. Mivel még nem tudtak tisztulni, így elvileg az eltájolással se lehetne gond. Jó ötlet lenne egy hátraarcot csinálni velük a héten?

« Válasz #175 Dátum: 2015. Február 16. 20:33 »
 Nata!
Igen!
De egyszerre az egészet!
Egy sem maradhat a régi irányban.
Simán tedd meg. Óvatosan, ne döcögtesd őket.
Nagyernyei Attila

*

nata

• 176
« Válasz #176 Dátum: 2015. Február 20. 16:16 »
Ma megfordítottuk őket. Dél körül már gyönyörűen repültek. Jövőre már ki van találva a tökéletes hely nekik. Köszönöm a segítséget.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #177 Dátum: 2015. Február 21. 22:05 »
QUQURIQ!!!

A baromfi  udvaromban az a hír járja, hogy március első egyharmadában nem emelkedik a hőmérséklet + 12 C fölé!
Idáig a mogyorót is alig tudták kihasználni a méheink. Itt dél nyugaton kezd bimbósodni a medve hagyma. A Nemes fűz is hízik, csak egy kis jó időre várna, ami sajna elmarad.
Mi is várható?
A múlt évi besilózott virágporon nevelkedő méhek csak rövid életűek lesznek. A virágpor nélküliek  még rövidebb életűek.
A fejlődés így csak igen vontatott lesz! A nemzedék csere sajnos ilyenkor látványos, gyorsan összébb esik a család. Innen még nehezebb lesz a felfejlődés.
Mit is tegyünk ilyenkor?
Utána kell szűkíteni a családnak megfelelően. Meleg, meleg, meleg kell a családoknak.
Híg szörpös itatás, hogy kikényszerítsük a méheinket azt a kevés virágport begyűjteni, amit talál.
A fehérje pótló lepények ilyenkor elengedhetetlen legyen.
Feleslegesen ne nyitogassuk a kaptárjainkat. Az itatóinkban lehetőleg meleg víz legyen!
Kezeletlen méhészeti termékeket ne etessünk vissza, még a saját állományból sem!
Az a baj, hogy a természet már gyorsabban ébredezik, mint a méheink.
Ha!
Virágpor, meleg , nektár hiányos a tavasz, mit is tegyünk, a csak közepes családokkal?
A legjobbakhoz kelő fias kereteket tegyünk át. A Gyengéket tovább szűkítsük, a jókat bővítsük.
Ezt így több lépcsőben is végezhetjük.
És még ha így sem elég, akác alatt szép időben, jó mozgáskor átröpítéssel fokozhatjuk a méz mennyiségét…
De!
Mint 100 Ft-nak 50 a fele, (egye meg a fészkes fekete fene)…
Úgy 100 családból összerakjuk az 50 termelőt, de ezek már a kitelelt család számok…
Az, hogy mennyi a téli veszteség, nagy, nagy homály fedi…
Csak a raktárakba került keretek árulkodnak……
És?
Mennyi is az országos átlag????

A statisztikát érdeklő Kiskakas!
« Utoljára szerkesztve: 2015. Február 21. 22:14 írta kiskakas »

« Válasz #178 Dátum: 2015. Február 26. 13:46 »
Sziasztok!

Mára is tartogattam egy kérdést, nehogy unatkozzatok  :D
Felénk vasárnapra 11 fokot mondanak. Azt olvastam a könyvekben, hogy 15 foknál szabad kaptárat takarítani stb. Ez tényleg így van? 5 családnál kaptárat szeretnék cserélni. Kérdésem, hogy lehet-e vagy sem.
Köszönöm

Zoli

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #179 Dátum: 2015. Február 26. 15:20 »
QUQURIQ!!!

Zoli! Várd a jó időt!

Nos!
Immáron, visszafordíthatatlanul beindult a „tavasz”!
Legalább is a fészek hőmérséklete ezt „mondja”!
Igaz, csak szórványos virágpor hordás mutatkozik!(33,7 C )
Ez igen nagy baj!
Átlagos időjárás esetén, már egy kicsit le vannak maradva a családok.
Sajnos még egy hét ami bent tartja a méheinket, és így még nagyobb lesz a lemaradás.
Azért, nem kell be… mert még jöhet kedvező időjárás. (reméljük)
Most jól jön a virágporos lepényezés!
Jelszó: langyos itatás, szűk fészek, virágpor, és nektár! (atka mentes családok)

A Kiskakas!