ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1611468 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #405 Dátum: 2014. Október 25. 21:26 »
Veszti: Igen, épp ezért kérdeztem a levegőt, mert emlékszem, mit írt róla Örösi. A napra utáni "atka-lenullázással" csak annyi gond van, hogy ugye a fiasban olyankor még nagyon sok atka van. Abban az időben ezt a módszert is sorozatban kellene csinálni és épp itt jön be az a tényező, hogy mennyi idő egy család kezelése.

« Válasz #406 Dátum: 2014. Október 25. 21:28 »
Jut eszembe: fiasításos időszakban keretes kezelésnél a fias is károsodhatna.

« Válasz #407 Dátum: 2014. Október 25. 21:31 »
Az milyen lenne, ha rakodókaptárnál felraknánk a fészekre egy fűtőszálas-ventilátoros "fiókot", a kijáróba meg egy hőmérőt, aztán bekapcsolnánk? Ha alul megvan a 48 fok, akkor felül is.
A fias hány foknál károsodik?

« Válasz #408 Dátum: 2014. Október 25. 21:36 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 21:20 írta kivancsi111 »

« Válasz #409 Dátum: 2014. Október 25. 21:37 »
.
« Utoljára szerkesztve: 2016. December 19. 13:40 írta deGonosz »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #410 Dátum: 2014. Október 25. 22:03 »
QUQURIQ!!!

A fedetlen fiasítás nagy része fehérje!
És hol van a hőfok stressz???
Mit gondoltok miért akadt el ez az eljárás a kutatóintézetekben???
Még a méhfajták sem egyformán tűrik a hőfokot!
Gondoljatok csak a meleg égövi méhekre, dél Szlovén Krajnaikra, vagy a Svéd Krajnaikra...
Minden területre más-és más a hőfok!
Ne higgyétek, hogy ez olyan egyszerű!
Nem fokokról, hanem tizedekről kellene beszélnetek.
Egyébként, ha kiteszitek a tűző napra a kaptáraitokat, 50 fok sem ritka benne!
Nem, véletlenül csúsznak le a lépek és folynak szét...
És az atka???
Egy -két nap és a visszafertőződés már meg is történt.
Ha nem magadtól, a szomszédodtól!
Sajna, kezdődik minden elölről!!!

Kiskakas!

« Utoljára szerkesztve: 2014. Október 25. 22:12 írta kiskakas »

« Válasz #411 Dátum: 2014. Október 26. 08:02 »
Üdvözlök mindenkit.
Mi a véleményetek estleg tapasztalatotok a tejsavas védekezésről? Ez kevésbé lenne káros a méhekre? Kérdezem ezt azért mert több helyen is azt olvastam hogy a tejsavas védekezést gyakrabban lehet ismételni és a tejsav dobozára is az  van írva.
De nem értem. Mind a kettő hatásmehanizmusa ugyanaz, mar. Jó lenne ezzel is képbe tudna tenni valaki. Amúgy használtuk a tejsavat locsolva és hatásosnak bizonyult. Az oxálsavszublimálás sokkal nagyüzemibb de ha tényleg ártalmatlan a tejsav akkor gyakrabban locsolnék.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #412 Dátum: 2014. Október 26. 08:40 »
Veszti kísérlete igazolja, hogy hőre érzékeny az atka. De azt is, hogy nagyon lassú, különleges eszköz kell hozzá, nagy az energiaigénye, sok a kockázati tényező, sokkal drágább, mint a már alkalmazott módszerek.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #413 Dátum: 2014. Október 26. 08:55 »
Tejsavas kezelés:

A szerves savak hatásmechanizmusa ugyanaz. Maga a savas hatás pusztít. A savak közül csak a hangyasav párolog, a tejsav és oxálsav a méhek, lépek felületére kerül először, akár csurgatással, akár aeroszollal, akár szublimálással kerülnek a kaptárba. úgy tapasztalom, hogy a csurgatás a legolcsóbb, legkisebb munkaigényű, tehát a nagyüzemi körülményekhez legjobban igazodik.

Az oxálsav hatástartama csurgatás esetében 15 nap, a tejsavas kezelés hatástartamára nincs ismereteim, tehát nem tudom kell-e ismételni.

Az gyógyszer aminek nincs mellékhatása, annak nincs hatása sem. A túladagolás esetén a mellékhatás nagyobb, mint a kívánt atkaölő hatás. A mellékhatás erőssége függ a méhcsalád állapotától is. Ezt ki kell tapasztalni, mert erre nincs tudományos kutatási eredmény.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Október 26. 09:04 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

ata67

• 526
« Válasz #414 Dátum: 2014. Október 26. 09:39 »
Tejsavval csurgattam az ősszel, és permeteztem is néhányszor. A módszerek hatékonyságában nem láttam különbséget. Természetesen a csorgatás egyszerűbb. Az  atkahullás 3 nap alatt a nulla felé közelít. Az én tapasztalatom szerint 3 napig van hatása, a napok előrehaladtával csökkenő mértékben. Értékes szernek gondolom, mert nem bántja a méheket, és természetes anyag. Kombinálni kell mással..., kísérletezem vele.

*

zümi

• 1382
« Válasz #415 Dátum: 2014. Október 26. 11:24 »
Állitólag a nem simafalú kaptárban ( pl.nádkaptár ) megél a könyvskorpió, ami a varroa atkát megeszi.
https://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/hamburg_journal/Buecherskorpione-gegen-Bienensterben,hamj36930.html
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

zümi

• 1382
« Válasz #416 Dátum: 2014. Október 26. 11:44 »
Zárókezeléssel, hogy álltok?
Elvégezte már valaki?
Ki melyik szerre esküszik:(perizin vagy oxálsav?)

Üdv: Zümi
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #417 Dátum: 2014. Október 26. 12:14 »
A atka elleni hőkezelésről már írtak a Méhészetben. Ott hivatkoztak német kisérletekre is, tud valaki erről valami érdemit?
Én, műszaki emberként nem látom olyan reménytelennek a megoldást, a vegyszermentes védekezést mindenképpen előnybe részesíteném, még ha időigényesebb is. Még egy kissebb állományt sem lehetne egyszerre lekezelni, hát még egy ipari nagyságrendűt. Véleményem szerint minden lehetőséget meg kell vizsgálni.

« Válasz #418 Dátum: 2014. Október 26. 12:21 »
Zümi!
Egyszer az egyik , egyszer a másik. ;)

Üdv. jani bátya

« Válasz #419 Dátum: 2014. Október 26. 14:47 »
Mi idén klartannal csináljuk a zárókezelést,de még nem most.Nemrég oxáloztunk.
A könyvskorpió szerintem eléldegélne a sima fakaptárban is,csak az atkairtó vegyszerek miatt nem nagyon találkozhatunk vele.
Itt van róla még egy videó:
https://www.youtube.com/watch?v=qkdrRuWmbm4
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”