ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597297 megtekintés
*

wr

• 1013
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #3240 Dátum: 2025. Április 20. 09:04 »
Idézet
Annyit szeretnék üzenni neki, hogy amikor március elején átszaladtam a méhcsaládjaimon, a sírás kerülgetett.
Na látod. Itt az első dolog. Engem nem. Nekem is voltak ilyen 3-3,5 léputcásak. Azokat már elvitték, 8-9 kereten voltak amikor elvitték, a vevőm mindet látta mert ketten raktuk át őket. Azt is láttam melyikben mennyi fias volt már. Csak ámult. Én meg nem mondtam meg neki, hogy most épp a leggyengébbeket viszi el. A többit el sem tudta volna, mert azok már nem fértek volna be 1 fiókba.
Idézet
rettenetesen beszűkítettem őket.
Én meg nem. Amelyik ránézésre nagyon rossz volt, az kapott a legjobbaktól 1 keret fiast. A többi nem kapott semmit, és így is el tudták vinni 1 fiókon repce előtt!
Idézet
És vettem 10 bomba családot, de válogathattam.
Na ez a második dolog. Te vettél én meg eladtam. Nem mindegy ám!
Idézet
Jelenleg ezek is 7-8 NB lépen vannak.
Nálam most a leggyengébb is másfél hunor fiók. A jobbakat meg nem is mondom, mert nem hinnéd el. Tíz keret fiasok és egyebek. Ha jól emlékszem, nemrég írtad, hogy akácra kellene lennie 6 keret fiasnak.
Idézet
Tehát wr kolléga próbál engem a hülyék táborába besorolni, de nehéz lesz.
Nem sorollak én sehova, elintézed ezt magadnak csak olvasni kell.

Az a legszebb ebben az egészben, főleg ebben az idei téli nagy méhpusztulásban, hogy még azok, akik az okokat sorolják sem értik, pedig ők maguk írják le. Ennek ellenére sem értik. És sorolják, hogy mérgek, meg mézharmat, meg szárazság, meg virágpor hiány, meg atka, meg vírus, meg egyebek. De azt már egyik sem veszi észre, hogy ha ebből a felsorolásból csak egyetlen dolgot kiveszek (bármelyiket) már mennyivel jobb a helyzet. Nálam az az 1 dolog az pontosan a telelésre készülő állomány nem amitrázzal történő kezelgetése volt! Bizony ám! Az összes többi az ugyanúgy itt volt nálam is, a szárazság is, meg a mézharmat is, meg a virágpor hiány is, meg az összes többi is, azt kivéve.
Újfent hangsúlyozom, mindenki azt csinál amit akar, aztán utána annyi méhet vesz amennyit akar.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3241 Dátum: 2025. Április 20. 17:38 »
Ápr 14-én Ilyenek a mindent-IS tudó okosok szerint az egy fiókra "szűkített "családok. Bírják már a harmadik hunor  fiókot? Rá merjük tenni a családocskára?

Szaporítgatunk ,szaporítdatunk :) :)

A MESTER mit csinál vajon?

« Válasz #3242 Dátum: 2025. Április 20. 21:40 »
Az alázat mindkettőtökből hiányzik, ez a bölcs emberek tulajdonsága.
Azt nem veszitek figyelembe, hogy mennyi pórul járt méhész van, csak azt mantrázzátok, hogy azok mind hülyék.
Nem!
Nektek szerencsétek volt, és ennyi.
Wr felsorolja a nem létező okokat, de a legfontosabbat kihagyja, amit már sokszor leírtam.
Ahol jók a méhek vagy tudtak februárban tisztulni, vagy januárban nem volt annyira jó idő, hogy megbolondítsa az anyákat.
Ezt a tényt senki nem cáfolta eddig, de nem is lehet.
Oszkár és wr kezet foghatnak, gratulálok a szép családokhoz!
Ezt minden évben eljátszották eddig, aztán amikor a pergetésre kerül a sor, valahogy kerülik a klubot.
A méhészek meg irigykedve nézik a szép családokat, de a hordók azok nem sokasodnak.
Vakaródznak 20-25 kilós eredményekkel, de én ezekkel a nyamvadt családjaimmal is roncsra verem őket, egy virtuális versenyben.
Tavalyról meg ne is beszéljünk, mert az talán a legszebb álmaikban sem szerepel.
Én is tudok fellengzős lenni, és lenéző, de ez nem visz sehova.
Ha jók a méhek nálam azt is le szoktam írni, ha szerényebbek akkor azt is.
Az idén eddig csodát műveltek, csak tátom a számat, hogy hová is fejlődnek.
A MESTER mit csinál vajon? ...gondolom oszkár nekem címezte a kérdését.
Hát szív, nem kicsit.
A virágos kőrisről, árvacsalánról, és a gyermekláncfűről és a glagonya elejéről dől be a virágpor és a friss nektár, így ezerrel meg kellett bővítenem a mézkamrákat.
Úgy látszik a méheim a Húsvéti locsolást előrébb hozták, mert a kereteket nem lehetett félrefordítani, úgy folyt belőlük a friss cucc.
Hát ezt csináltam ma egész nap, meg ámultam, hogy ezek a "nyamvadtak" nagyon akarják az idei akácot.
Szerencsére még sok tartalékom van, amelyektől tudok szépen elvenni fias lépeket, így helyreáll a házirend.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3243 Dátum: 2025. Április 21. 08:50 »
Nem neked szólt konkrétan,hanem a mindent is tudó látnokoknak. Akik hazugnak neveztek ,és az állították,hogy a két fiókon teleltetett családokról lekellet szűkíteni egy fiókra olyan szarok.

A "Szamaras" rosszul iákolta a híreket, a látnokok meg elhitték neki! Pedig csak rosszul volta le a következtetéseket!

Nem szeretem a szarkavarókat!

*

neo

• 1000
« Válasz #3244 Dátum: 2025. Április 21. 10:18 »
.. az olvasó úgyis jobban tudja, sőt mindig az tudja a legjobban hogy nem működik a szublimálás akinek még az életben nem volt szublimáló a kezében! Nem? De! Jót szoktam mosolyogni neo-n is amikor tudományos kisregényt ír róla. Anélkül, hogy bármikor is kipróbálta volna.
Wr!
Nem kell róla tudományos kisregényt írni, ha feketén fehéren leírod, hogy ha fiaításos időben 12 napi kezelés után (herefias jenlétében 15) mennyi atkád potyogott összesen, és mennyi a következő ciklusban. Pontosobban "mennyi sem". Ha a 2. sorozatban semennyi nem potyog, na akkor nem kell hozzá tudományos kisregény,mert akkor az eredmény magáért beszél. Levitte az első sorozat az összes atkát. Nálad ez a helyzet? Nekem nem úgy tűnt, majd ha ráérek megkeresem a hozzászólásaidat.

*

Berci

• 317
« Válasz #3245 Dátum: 2025. Április 21. 11:08 »
Nem szeretnék olajat önteni a tűzre.
2016 óta szublimálok. Jelen tudásom szerint fedett fiasmentes állapot nélkül a hatása "konvergál a nullához". ( barokkos túlzás! :D 50% körüli hatékonyságú)
Amiben igaza van WR-nek, hogy ősszel az amitráz károsítja a méhek zsírtestjeit. Ezért "gyengébbek" lehetnek a méhek.
Amiben Jenőnek van igaza, hogy az erős szaporítások (6 fiassal csinál kiscsaládokat) sokkal népesebben mennek a télbe és azoknál az amitráz zsírtest károsító hatása nem annyira látványos. (van miből "gyengülni".)
Amiben megint csak igazat kell adnom Jenőnek, bár nagyon nem fűlik hozzá a fogam, hogy a csak szublimálos családok/méhészetek évről évre gyengülnek. Ennek okát abban látom, hogy az anyának nem tesz jót a folyamatos szublimálás illetve a zárkázás. Az évenkénti, késő őszi ( zárka utáni), anyacserével ez kiküszöbölhető.

*

Koki

• 222
« Válasz #3246 Dátum: 2025. Április 21. 12:38 »
.... Akik hazugnak neveztek ,és az állították,hogy a két fiókon teleltetett családokról lekellet szűkíteni egy fiókra olyan szarok.

Az hol olvasható?

*

Koki

• 222
« Válasz #3247 Dátum: 2025. Április 21. 12:51 »

Amiben igaza van WR-nek, hogy ősszel az amitráz károsítja a méhek zsírtestjeit.

Ahol már az ősszel elmentek, ott atka volt.
Nem azért kezelünk, hogy hulljon. Azért kezelünk, hogy ne hulljon.
A virágpor hiánya károsította zsírtesteket. Az öreganyások kevesebbet petéztek, gyengébbek lettek tavaszra.
Behozták a hátrányt. Az idei fejlődés hihetetlen. Az építtetők is tele vannak bölcsővel. Van amelyik már csak lépnyelveket és bölcsőket húz a kitört építtető helyére. Annyi a nép, szinte reménytelen anyát keresni. Szinte nulla az élelem mint egy éve ilyenkor, minden tele fiasítással. Repce szerencsére nincs. Ha adnék nekik enni végem lenne. Muszáj szaporítani....vagy bízzam az atkára?

Üdv: Kira

*

wr

• 1013
« Válasz #3248 Dátum: 2025. Április 21. 14:34 »
Idézet
"konvergál a nullához". ( barokkos túlzás! :D 50% körüli hatékonyságú)
Valóban barokkos. Akkor én elmondom, hogy ellenőriztem ezt a dolgot, mert a neten csak a hülyeséget lehet olvasni mást nem nagyon. Előre bocsátom, fogalmam sincs hány %-os hatékonyságú, és ugyanígy fogalmam sincs, hogy az amitráz hány % hatékonyságú. Ami viszont olyan biztos mint ahogy a széken ülök:
Állomány egyik részét furettóztam, másik részét szublimáltam, mindenhol írtam a hullást, utána cseréltem, ahol előtte szublimáltam ott furettóztam és fordítva, és ugyanúgy írtam a hullást.
Ha a sok ökörség amiket írnak mindenfele igaz lenne, akkor töredéke atkának kellett volna hullania a szublimálástól. Nem hogy nem ez történt, hanem amikor összesítettem akkor az jött ki, hogy a szublimálás legalább 10-15%-kal több atkát szedett le mint a furettó. Tudom, most majd biztos az jön, hogy rossz a furettóm, vegyek újat. Nem rossz, hanem ez van, kipróbálhatja bárki, nem kell nekem hinni, tegyen az összes családja alá higiénikus aljat ahogy én tettem és számoljon. Ezen meglepő eredmény okán használom most már évek óta a szublimálót, és a legkevésbé sem érdekel, hogy a sok okos aki még életében nem látott olyat, nem hogy használt volna, milyen véleménnyel van erről. Jót röhögök rajta, ennyi...
Idézet
erős szaporítások
Talán kettőig vagy háromig bárki el tud számolni, ha osztom a fiatal méheket velük együtt osztom az atkát is. Na de, ahol nincs semekkora szaporítás sem, ott az atka sem oszlik, vannak ilyen méhészetek is ugye. Ott nem számolhat a méhész azzal, hogy az atka felét elviszem a műrajokhoz.
Idézet
a csak szublimálos családok/méhészetek évről évre gyengülnek.
Itt most nem tudjuk, hogy ezt olvastad, vagy kizárólag szublimálsz emiatt saját tapasztalat.
Idézet
Ennek okát abban látom, hogy az anyának nem tesz jót a folyamatos szublimálás illetve a zárkázás.
Én inkább utóbbiban látom. Szerintem az anyának a szublimálás semmi egy furettózáshoz képest. A zárkázás a valódi probléma, erről akkor írtam is, ha nem akkor azért nem, mert nem akartam ezzel felesleges vitát generálni, majd rájön magától aki csinálgatja hogy tavaszra gyengébb családjai lesznek. Nem a szublimálás miatt, hanem mert az a mondjuk 1 keret nép ami amúgy még kikelne, az nem fog ha az anya a zárkában van. Egyébként ugyanezt el lehet érni zárka nélkül is, 1 szűk fiókra rakod őket október elején amiben csak mézes keretek vannak, és az anya nem fog tudni hova petézni. Valamint tavasszal is hiányozni fog onnan az a sok virágpor a korai induláshoz ami a 2 fiokon meg megvan. Éveken át így teleltettem, kevesebb atkám volt, de kevesebb népességem is tavaszra. Semmi sincs ingyen...

*

neo

• 1000
« Válasz #3249 Dátum: 2025. Április 21. 16:52 »
fogalmam sincs hány %-os hatékonyságú, és ugyanígy fogalmam sincs, hogy az amitráz hány % hatékonyságú.
Ja, akkor már értem is azt a bizonyos mosolyt.
ellenőriztem ezt a dolgot, mert a neten csak a hülyeséget lehet olvasni mást nem nagyon
Nem is olyan régen a hangyasav volt nálad a tuti megoldás. Ezek után hogy jön ide a szublimálás?

*

Koki

• 222
« Válasz #3250 Dátum: 2025. Április 21. 18:20 »
Egyébként ugyanezt el lehet érni zárka nélkül is, 1 szűk fiókra rakod őket október elején amiben csak mézes keretek vannak, és az anya nem fog tudni hova petézni.

Nekem van egy rossz szokásom. Szeretem képekkel illusztrálni a véleményemet egyes gondolatokról. Íme:

*

wr

• 1013
« Válasz #3251 Dátum: 2025. Április 21. 18:24 »
Idézet
Nem is olyan régen a hangyasav volt nálad a tuti megoldás.
Idézd már be, hogy ezt hol olvastad tőlem? Szerintem sehol, mert ilyet biztosan nem írtam. Na pont így terjed a hülyeség. :-) Kísérleteztem vele valóban, de vagy kisebb hatékonysággal hozza az atkát, vagy soknál lesz anyavesztés ami nem buli. Egyetlen évet áldoztam rá, a családok egy részénél. Ennyi.

*

Berci

• 317
« Válasz #3252 Dátum: 2025. Április 21. 18:27 »
Idézet
"konvergál a nullához". ( barokkos túlzás! :D 50% körüli hatékonyságú)
Valóban barokkos. Akkor én elmondom, hogy ellenőriztem ezt a dolgot, mert a neten csak a hülyeséget lehet olvasni mást nem nagyon. Előre bocsátom, fogalmam sincs hány %-os hatékonyságú, és ugyanígy fogalmam sincs, hogy az amitráz hány % hatékonyságú.

Én mértem a hatékonyságot. Lemosással. Jelen állás szerint a szakirodalomban ez az egyik leghitelesebb atkaterhetség mérés. ( Neo-nak erről más a véleménye. Nem fogunk egyetérteni.)

Idézet
a csak szublimálos családok/méhészetek évről évre gyengülnek.
Itt most nem tudjuk, hogy ezt olvastad, vagy kizárólag szublimálsz emiatt saját tapasztalat.

Saját tapasztalat. Félreértés ne essék! Mindenféle különösebb okoskodás nélkül feljönnek akácra, de valahogy nem az igaziak.

*

wr

• 1013
« Válasz #3253 Dátum: 2025. Április 21. 18:28 »
Idézet
Szeretem képekkel illusztrálni
Jobb lenne ha inkább azt illusztrálnád, hogy fent vannak-e már a 3. fiókok! Ja, nincsenek, még a második se, azért lesz tele az összes bölcsővel mint írtad. Hogy a jó Istenbe fér bele ilyenkor egy rendes család egy hunor fiókba? Még ha 12-es is? Sehogy.

*

wr

• 1013
« Válasz #3254 Dátum: 2025. Április 21. 18:32 »
Idézet
Mindenféle különösebb okoskodás nélkül feljönnek akácra, de valahogy nem az igaziak.
Nem tudom, nálad van-e repce vagy nincs, teljesen más az ha van meg ha nincs, teljesen máshogy kell miatta méhészkedni. Itt pont a repce a baj, akácra a jó családok mind rajzásra készülődnek. Nálam, ezen a legelőn emiatt nem is jó az erős család ebben a 3 fiókos hunorban tavasszal. A közepesek a jók, azok lesznek tökéletesek akácra. Azok, amik most csak másfél fiókot takarnak. A többinél már bölcsőznöm kell meg kölyökcsaládokat kell készíteni ami rengeteg plusz munka, jobban örülnék ha nem kéne.