"konvergál a nullához". ( barokkos túlzás!
50% körüli hatékonyságú)
Valóban barokkos. Akkor én elmondom, hogy ellenőriztem ezt a dolgot, mert a neten csak a hülyeséget lehet olvasni mást nem nagyon. Előre bocsátom, fogalmam sincs hány %-os hatékonyságú, és ugyanígy fogalmam sincs, hogy az amitráz hány % hatékonyságú. Ami viszont olyan biztos mint ahogy a széken ülök:
Állomány egyik részét furettóztam, másik részét szublimáltam, mindenhol írtam a hullást, utána cseréltem, ahol előtte szublimáltam ott furettóztam és fordítva, és ugyanúgy írtam a hullást.
Ha a sok ökörség amiket írnak mindenfele igaz lenne, akkor töredéke atkának kellett volna hullania a szublimálástól. Nem hogy nem ez történt, hanem amikor összesítettem akkor az jött ki, hogy a szublimálás legalább 10-15%-kal több atkát szedett le mint a furettó. Tudom, most majd biztos az jön, hogy rossz a furettóm, vegyek újat. Nem rossz, hanem ez van, kipróbálhatja bárki, nem kell nekem hinni, tegyen az összes családja alá higiénikus aljat ahogy én tettem és számoljon. Ezen meglepő eredmény okán használom most már évek óta a szublimálót, és a legkevésbé sem érdekel, hogy a sok okos aki még életében nem látott olyat, nem hogy használt volna, milyen véleménnyel van erről. Jót röhögök rajta, ennyi...
erős szaporítások
Talán kettőig vagy háromig bárki el tud számolni, ha osztom a fiatal méheket velük együtt osztom az atkát is. Na de, ahol nincs semekkora szaporítás sem, ott az atka sem oszlik, vannak ilyen méhészetek is ugye. Ott nem számolhat a méhész azzal, hogy az atka felét elviszem a műrajokhoz.
a csak szublimálos családok/méhészetek évről évre gyengülnek.
Itt most nem tudjuk, hogy ezt olvastad, vagy kizárólag szublimálsz emiatt saját tapasztalat.
Ennek okát abban látom, hogy az anyának nem tesz jót a folyamatos szublimálás illetve a zárkázás.
Én inkább utóbbiban látom. Szerintem az anyának a szublimálás semmi egy furettózáshoz képest. A zárkázás a valódi probléma, erről akkor írtam is, ha nem akkor azért nem, mert nem akartam ezzel felesleges vitát generálni, majd rájön magától aki csinálgatja hogy tavaszra gyengébb családjai lesznek. Nem a szublimálás miatt, hanem mert az a mondjuk 1 keret nép ami amúgy még kikelne, az nem fog ha az anya a zárkában van. Egyébként ugyanezt el lehet érni zárka nélkül is, 1 szűk fiókra rakod őket október elején amiben csak mézes keretek vannak, és az anya nem fog tudni hova petézni. Valamint tavasszal is hiányozni fog onnan az a sok virágpor a korai induláshoz ami a 2 fiokon meg megvan. Éveken át így teleltettem, kevesebb atkám volt, de kevesebb népességem is tavaszra. Semmi sincs ingyen...