ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597382 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #3210 Dátum: 2024. Augusztus 22. 07:56 »
Apis írását ide átemeltem, mert rossz rovatot választott.
Semmi gond, de itt a helye.

Nagyernyei Attila
Klubvezető
"Ilyenkor a méhcsalád nagysága az anya kora és minősége és a tartalék mézmennyiség határozza meg, hogy mekkora fészket tart fen az anya, ha van bejövő virágpor. Tartalék mézük bőven van, a 3. 1/2 NB fiók még fen van, a jobbak még ezt teljesen fogják. Dr. Vicze szerint jobban petézik ilyenkor az anya, ha van fölötte bőven tér. Az atka hullik nálam is de már a végét járja. Kíváncsi leszek mi lesz itt tavasszal országosan. Mivel a telelő család minőségét nagyban meghatározza az augusztusi atkaszám. Hiába szeded le az atkát szept-ben okt-ben ha már az augusztusban kelő méheket “megkóstolta” fedett fias állapotban."

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3211 Dátum: 2024. Augusztus 22. 09:22 »
"Az egyikük arról számolt be, hogy a másfél deci szirupot nem hordják el egy nap alatt!!!"

Az ilyet felszámolni! (Különben nálunk sem hordják el! Mert nem kapnak)  :) :)

"Kérdeztem, hogy mivel és mikor védekeztek?"

Miért nem mondod nekik a "tutit"?   (Küld őket  "vegyi alihoz", aki keveri a csorgatáshoz szükséges elegyet neked) A heti csurgatással megoldódik a "kínjuk. ;D

"Kíváncsian várom a méhegészségügyis kollégák jelzéseit,"....
Nagyernyei Attila

Te is méh EÜs lettél megint? A Titoktartásról hallottál?  Vagy felhatalmazást kaptak,hogy beszámoljanak neked?

Fias meg hét,nyóóc . ;)  Egy fióknyi méz meg a fejük felett! Atka meg még van?

A Hölgy kolleginádnál meg nézz videót!,Felhatalmazást is kapott tudtommal,hogy megmutathatja bárkinek.

« Válasz #3212 Dátum: 2024. Augusztus 22. 20:56 »
Mi lett veled megint oszkár?
Rossz pohárból ittál?
Mivel látomásaid vannak kérlek vigyázz magadra!
A méheim szépek, köszönik szépen az aggódást.
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3213 Dátum: 2024. Augusztus 23. 09:25 »
Mi lett velem ?   Én a régi vagyok!

De veled mi lesz?
"Látomásaim vannak? NEM! Csak következtetéseket vonok le írásaidból mint sokan mások is.

Amelyik "család" nem hord el 1,5dl szirupot az milyen lehet szerinted? Mert azt ÉN!! kukának tartom!

Rá kell jönnie mindenkinek,hogy nálad a méhekkel kapcsolatos ÉRTÉKRENDEKKEL vannak hatalmas problémák!

Van akinél egy marék bogár anyával is családnak van minősítve. :)

Éred Te ,hogy villanymotor, csak mi hajtja? :) :)

Különben meg ne személyeskedj. A kérdéseimre válaszolj!

« Válasz #3214 Dátum: 2024. Augusztus 23. 19:21 »
Hol olvasod azt oszkár, hogy nálam vannak olyan családok, hogy nem hordták el a másfél deci szirupot?
Hol olvasod az oszkár, hogy én ezeket termelő családnak tartom?
Hol olvasod azt, hogy nálam a méhcsalád megítélésében (értékrend) nem az időszaknak megfelelő termelő családok a mérvadók?
Nagyon rossz következtetéseket vonsz le, mert az egész hozzáállásod egy kificomúlt, rosszindulatú énre vall.
Ha te így jól érzed magad a bőrödben, akkor az a te bajod.
Hol van a jó szándék, az alázat, a szeretet, a jóindulat, az önzetlenség?
Ja, hogy te ezeket a fogalmakat nem ismered?
Az a te bajod.
Ahol most 2-3 lépen lézengenek a méhek, és szárnyatlan, sodrott szárnyú méhektől hemzseg a fű, szerinted én ezekre azt mondom termelő családok?
Te valamilyen más dimenzióban élsz, mert ettől a hozzáállástól én iszonyodom.
Próbálj meg egy kicsit relaxálni, hidd el jót tesz.
A gyűlöletben benne van a megoldás.
Gyűl Öl.
Erre azért figyelj oda.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3215 Dátum: 2024. Szeptember 23. 19:40 »
Jönnek a hírek!
Sokan úgy jellemezték az idei esztendőt, hogy az atkát két-vállra fektették, nem okoz problémát.
Ahhoz képest...
Huh.
Hallok 600 család teljes "legatyásodásáról", és akik eddig döngették a mellüket folyamatosan csukogatják be a kaptárakat.
Ja ja.
pedig a védekezést elvileg jól csinálták.
Akác után 2x szublimálás, majd napraforgó után ismét két szublimálás, majd "Uni..", most pedig "szuper" és az atkakérdés nincs letudva.
Az atkát nem lehet lazán venni!
A fenti védekezést végző kolléga arról számolt be, hogy sok maroknyi raj jött hozzá.
Valamit mégis benézett, mert ennyi védekezés különböző hatóanyagokkal elegendőnek kellett volna.
De nem.
Amitráz, oxál, majd kumafosz, és az atka csak szaporodik.
Nesze neked méhészkedés.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3216 Dátum: 2024. Szeptember 23. 20:12 »
Jönnek a hírek!
Sokan úgy jellemezték az idei esztendőt, hogy az atkát két-vállra fektették, nem okoz problémát.
Ahhoz képest...

Az atomfizika nem az atkairtással kezdődik...

« Válasz #3217 Dátum: 2024. Szeptember 23. 20:43 »
Huh!
Akkor nekem önkritikát kell gyakorolnom, mert Berci atomfizikuss.
Bár az atomerőműben, ahol mérnökként, majd operátorként dolgoztam  nem találkoztam vele.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3218 Dátum: 2024. Szeptember 23. 21:12 »
Huh!
Akkor nekem önkritikát kell gyakorolnom,

Sohasem késő...

(Jenőnek Tavasszal lesznek eladó családjai.)

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3219 Dátum: 2024. Szeptember 24. 09:01 »
Nekem is lesznek eladó családjaim ,ha valakit érdekel. ;)

"Akác után 2x szublimálás, majd napraforgó után ismét két szublimálás, "

Jól van ez így !?   Megérdemli mindegyik!  A további kezelések ezután meg annyit értek mint halottnak a csók!!!

"Bár az atomerőműben, ahol mérnökként, majd operátorként dolgoztam  nem találkoztam vele."
Nagyernyei Attila

Az emberiség szerencséje,hogy már nem ott dolgozol. :) :)  Minek egy újabb Csernobil?

*

wr

• 1013
« Válasz #3220 Dátum: 2024. Szeptember 24. 13:21 »
Meg nekem is lesz eladó, bár nekem nem olyan sok.

Egyet kell értsek oszkárral, az akác és szotyi közti két szublimálás normál méhészkedés mellett az egyenlő a semmivel. Lehet olyat is, de azt csak akkor, ha előző évben ősszel anyát zárt és úgy kezelt mondjuk három alkalommal. Ha nem, akkor le kell nyomni akác után az első sorozatot, meg a szotyi után még kettőt. Illetve, ha lenne higiénikusa (gondolom nincs) akkor azon látná hogy mit kell vagy nem kell csinálni.
Nincs ingyen ebéd, ez is olyan mint a lufi, bárhol nyomod be máshol meg kijön. Vagy anyát keresel és zársz minden ősszel, ami ebben aszályos évben még tovább gyengíti a telelő népességet, vagy nem zársz anyát, mert épp most térnek magukhoz a családok a két hónapos kánikulából, minden harmadik méh virágporral jön vissza, lepik rendesen az itatót, szóval állítják helyre a népességet ahol kevesebb, cserébe bevállalod hogy a következő évben is sok atkád lesz. Plusz ugye a migráns atkák. Nálam is van, az ugye valahol normális, hogy ahogy télire fogy a népesség arányaiban úgy lesz több a kint lévő atka, na de az nem normális, hogy háromszor annyi atka hullik egy kezelésre mint az előtte lévő kezelésre. És nem 5-20 db atkáról van szó mint a többinél, hanem néhány családnál 300 felett potyog. Az ilyenkor már sok...

« Válasz #3221 Dátum: 2024. Szeptember 24. 21:16 »
....
"Hallok 600 család teljes "legatyásodásáról", és akik eddig döngették a mellüket folyamatosan csukogatják be a kaptárakat...."

Sajnos nálam is az idén jóval gyengébbek a méhek, mint tavaly ilyenkor. Nem volt időm meg kedvem vízzel serkenteni őket. Valószínűleg az első rajbölcsők nem fognak március vége előtt megjelenni és nem lesz április eleje előtt rajom. Szégyellem, de nem titkolom, ilyen szarok a méheim:
https://youtu.be/jQTqUsdM1KE?si=KOPlGiXAQZbqdK8u
https://youtu.be/VP5V1Fl7mng?si=ztE4J_TJd7-dmUOP
https://youtu.be/LLdoYKz2VH0?si=PlhcFsZXXPXibQcf
https://youtu.be/NNImrFlKee0?si=xHFAIdD8PCyb3VKL

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3222 Dátum: 2024. Szeptember 25. 06:06 »
Komám ez nagyon jó ezt el kell ismerni, már majdnem megszóltalak hogy Jenő bácsitól átvetted a csavarhúzót meg a szippantós kesztyűt😂, de oda lell is, nem 3-4 keret bogár keresgeti egymást azokba a kaptárakba. Sok méhészetben 2 családban van annyi méh mind neked egyben.

Üdv:robi

« Válasz #3223 Dátum: 2024. Szeptember 25. 07:47 »
Robi75!
Azt kérdezd meg tőle mennyi méze volt az idén?
Azzal nem fog így dicsekedni.
Mindig bombasztikusak a családok, meg márciusban már rajzanak, ha meg pergetni kell (ene) akkor elcsendesül a nagy...arc.
A méhészek hülyítésére kiváló-
A valóság az, hogy rengetegen küzdenek az atkával, a folyamatos védekezés ellenére.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3224 Dátum: 2024. Szeptember 25. 13:55 »
"Mester"! Lássunk már képeket,vagy egy videjóót tőled is!