ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1611494 megtekintés
*

wr

• 1030
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #3150 Dátum: 2024. Július 23. 06:30 »
Amikor az első kezelésre több ezer atka hullik, akkor az atka szaporodási rátájából vissza lehet számolni, hogy milyen volt az előző évi védekezése, szóval az atkairtása az nem idén lett elcseszve... Ha jó lett volna a tavalyi, akkor az első kezelésre még 500db sem nagyon hullhatott volna, nem több ezer.

Az atkák számát nem lehet lenullázni, esetleg kénlappal...

Az a "titkos" recept amit házi beevital-nak hívnak sem annyira titkos, sok évvel ezelőtt feltette már valaki a fákbúkra ha jól emlékszem. Hogy mennyire sikerült vele lemásolni a beevital hive clean-t azt csak annak a gyártója tudná megmondani. A "borotvál" szóval jellemezni a hatását barokkos túlzás, egy sima szublimálás sokkal hatékonyabb, meg időben is a töredéke (20 másodperc) és kaptárat sem kell hozzá bontani. Valamint azt is tegyük hozzá ha már pontosítunk, hogy mondjuk fekvőben még muzsikál egy csurgatás valahogy, na de egy ilyen kaptárban ami nekem is van nem fog, vagy csak úgy, ha szétemelgetem (akinek két anyja volt) és az alsó fiók léputcáit is végig csurgatom.

Én inkább azzal a kérdéssel foglalkoznék, hogy miért kell mindenféle szert házilag pancsolni (oxálsav kivételével)? Ha már támogatás, akkor miért nem a méhész van vele támogatva, miért a gyártó és a forgalmazó? Miért kell egy szert a több százszoros árán forgalmazni akkor, ha az támogatott? Azért ugye, hogy le lehessen nyúlni a támogatási pénzt belőle. Na én ezt büntetném, keményen...
Mennyi is egy deci amitráz? És mennyi támogatva? Az oxálsavból 2500Ft 1 kiló. Mennyi is az apibioxal-ból 1 kiló?

« Válasz #3151 Dátum: 2024. Július 23. 08:15 »
Ezt írta wr:
"A "borotvál" szóval jellemezni a hatását barokkos túlzás,.."
Szerintem meg így van, és erre is mondok egy példát.
Van aki csak szublimál(űrhajós ruhában), és van aki csak csorgat a nagy melegben rövid gatyában.
A szublimálás után kontroll 4 nappal, és 50-150 atka hullott.
Ugyanez csorgatás után, 10-25.
A hiba és az eltérés abban is lehet, hogy nem ugyanabban a méhészetben mértük, ezt elismerem.
De azt kijelenteni, hogy a szublimálás hatékonyabb, szerintem nem helyes.
Arról meg nem is beszélve, hogy a szublimálás mekkora macerával jár, a csorgatás pedig faék egyszerű.
Ha csorgatást ketten csinálják, akkor a gyorsaságban sincs különbség!
Egyik bont, és takar a másik tölti a "puskát", és csorgat.
180 családot én 4,5-5 óra alatt csorgatok le.
Lehet, hogy a szublimálás csak a fele, de ebben a melegben beöltözve, gázálarcban....az sem gyenge.
Én pedig rövid gatyában, lazán egy pólóban.
De kár ezen vitatkozni, ki milyen módon teszi két vállra az atkát mind egy, csak ne okozzon problémát.
Szerintem akinek az előző évi atkairtása nem volt megfelelő, az már ki sem telelt, vagy nozemásak lettek a méhcsaládok.
Júliusig semmiképpen nem húzták volna  a családok.
Ha van melletted egy összeomló méhészet, az inkább csinál ilyen bajságot.
Én mindenképpen azt javaslom, hogy egy szerre ne bízzuk a családok életét.
Ha pedig nem potyog még néhány atka sem, akkor se legyünk nyugodtak!
Meg kell próbálni egy másik hatóanyaggal, és ha az sem hoz le atkát, akkor ügyes a méhész.
Én még nem igen hallottam olyanról, hogy július közepén, amikor kiszorították a fiasítást a méhek, és az atkák jó része elérhető, nem hullik atka.
Mi most a legfontosabb teendőnk?
Ahol nincs hordás, serkentés, de védekezés mindenképpen.
Ha ez kimarad, már nincs idő a családok rendbetételére.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 468
« Válasz #3152 Dátum: 2024. Július 23. 17:38 »
Nagyon érdekesek a felvetések atka fronton,támogatott szer néha semmit nem ér,szerb ilyen olyan,meg mindenki által kutyult összetevők....hm igaz már régebben is ha védeni kell a méheket mindent bevetni,ez a Magyar o.és benne a híres érdekképviselet.Páran bevallották jó az oxál mert lehet eladni majd méheket,sokan nem értik mi a becsület mostanában.
Attilának gratula a robot munkához 180 cs 4 óra alatt kb 1.5 perc egy család.Valahol olvastam a zöldön vagy a facén nem tudom már nagyon jók a kínai lapok bemért adaggal hatékonyak.

« Válasz #3153 Dátum: 2024. Július 23. 20:41 »
Buksi!
Hol olvastad, hogy 4 óra a 180 család lecsorgatása?
Légyszíves idézd.
Köszönöm.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 468
« Válasz #3154 Dátum: 2024. Július 23. 21:55 »
"80 családot én 4,5-5 óra alatt csorgatok le".Nem emlékszel? te írtad,jó tévedtem 0,5 órát!!!!-de csak gratulálni akartam de azért nem valami jó a memóriád!

« Válasz #3155 Dátum: 2024. Július 24. 06:07 »
Ismét hibáztál, és nincs szükségem a gratulációdra.
Nem 80 családot, hanem 180 családot, 4-5, 5 óra alatt csorgatok le, és mint látod ez akkor igaz ha...idézem.
"Ha csorgatást ketten csinálják, akkor a gyorsaságban sincs különbség!
Egyik bont, és takar a másik tölti a "puskát", és csorgat."

Szeretem a pontosságot.
A lényeg, hogy kezelni kell, mert ha most nem kezelünk az a telelést veszélyezteti, esetleg végzetes is lehet.
Anno 35-40 éve csak ilyenkor kezeltünk, egész évben semmi.
Amitrázt csepegtettünk papírcsíkra, és az atka 1 évig nem rúgott labdába.
Manapság sorozatkezelés kell, vagy többször tartós hordozó berakása, vagy késő ősszel fiasítás mentesítés, és úgy kezelés.
Hihetetlen nagyot változott a védekezési technológia, és soha nem dőlhetünk hátra.
Az atka nem kispályás, alkalmazkodik, és egyre jobban bírja a kezeléseket.
"Halálbiztos" módszert senki nem tud, mert akkor mindenki azt alkalmazná.
Ezért megy a pancsolás, kísérletezés.....évtizede óta.
A másik, talán az első legfontosabb tényező a védekezésben az élelmiszerbiztonság.
És itt az oxálsav (egyelőre) élen jár, mert ha valami bio akkor az oxálsav az.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3156 Dátum: 2024. Július 24. 14:41 »
PANCSOLGATUNK,PANCSOLGATUNK!?  Miért nem mész el gyártónak? :)

Eddig 200 családról szólt a "fáma"  + a tartalék családjaid. Mi lett velük ,hogy most csak ennyit kezelsz?  Se egy idei szaporítás?

Napraforgó méz meg "dögivel"?!

« Válasz #3157 Dátum: 2024. Július 24. 20:03 »
Kedves Oszkár!
Azért nincs több és nem is lesz, mert nekem ennyi elegendő.
Kiüvegezve adom el a mézem nagy részét, és így elboldogulok.
Ja, és holnap megyek az 5. 4S Treet koncentre az idén, Balatonakarattyára.
Pakson a strandon hétszer voltam, az unokáimnál az idén pedig már tízszer.
Augusztus végén 10 nap Görögország.
Soroljam még?
Úgy érzem ennyi idősen nekem ez már jár, ti pedig csak pakolásszatok.
Péntek éjjel hozom haza a vándorállományt, de addig is serkentettem őket.
A csúcsban 322 családdal dolgoztam, egyenlő lépes Hunorral.
64 évesen (főként egyedül) nekem ez untig elég.
A tartalékok gyönyörűek, 8NB kereten vannak jelenleg, átlagban 5-6 szép fiassal.
Kérdésedre a válaszom, ...." Mi lett velük ,hogy most csak ennyit kezelsz?"
Tavaly eladtam a 24 db meleg-építményű NB 18-as kaptáraimat, szaporítani pedig nem fogok.
Nem tudom hányas évjáratod van, de én ezzel az állománnyal vándorolok is, csak 2. akácra hagytam a telephelyen a méhesházban lévő 40 családot.
Mindenki azon csodálkozik, hogy bírom energiával?
Simán.
Az atkakérdésre pedig annyit, hogy folyamatosan védekezek, ellenőrzöm a fiast, és a lepotyogó atkákat.
A 41. szezonomat zárom, az "amatőr" korszakon már túl vagyok.
Ha oktatni szeretnél, mással próbálkozz.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 468
« Válasz #3158 Dátum: 2024. Július 24. 21:26 »
Na Oszkár akkor érthető?-64 évesen a vándor állomány nincs otthon de folyamatosan atka kezelés és serkentés van így kell ezt csinálni,ráadásul minden termelt mézet elkell tudni adni kiüvegezve.Ha nem hiszi el valaki olvassa el az Andersen mese könyvet.

*

Berci

• 319
« Válasz #3159 Dátum: 2024. Július 25. 07:07 »

A 41. szezonomat zárom, az "amatőr" korszakon már túl vagyok.

Az írásaid alapján nem ez látszik!

A csorgatás ebben az időben, mivel van fias, a legkevésbé hatékony megoldás. Tény, hogy kényelmes, de lesz majd sírás-rívás az ősszel!
Mégsem működik a glicerox-os csík a kollégénál?! Mit is írtam? Büntetném azt aki ezt propagálja?!

"Halálbiztos" módszert senki nem tud, mert akkor mindenki azt alkalmazná.
Ezért megy a pancsolás, kísérletezés.....évtizede óta.

Van biztos módszer. Teljes fiaselvételnek, németül Totale Brutentnahme(TBE), hívják. Ennek egy finomított változata a "Megosztani és kezelni", németül Teilen und Behandeln (TuB) módszer.
Az első esetben (TBE) 2 db szublimálással nullázom az atkát a telelésre készülő családnál. Nem űrhajós ruhában, hanem farmerban és gázálarcban. 63 családot 1 óra alatt leszublimálok. Egyedül.

Két dolgot nem szabad figyelmen kivül hagyni azoknak akik oxálsavval védekeznek!
1. Amíg fias van addig az oxál 50%-nál "nem tud többet". Tudom. Mértem.  Az őszi anyazárkázás nélkül. amikor is fiasmentes lesz a család, nem lehet az oxállal eredményesen védekezni az atka ellen.
2. Sokkal melósabb, mint más szerekkel a védekezés.

A másik, talán az első legfontosabb tényező a védekezésben az élelmiszerbiztonság.

Erre meg megint nem írok semmit, mert a kedves Klubvezető úr már egyszer írt olyat, hogy akkor is kezelt amikor a méz benn volt a kaptárba...talán ebbe a csoportba? ...lusta vagyok visszakeresni.

Most szólok előre! Ha így folytatod az atkakezelést, akkor tavasszal gondjaid lesznek!

« Válasz #3160 Dátum: 2024. Július 25. 07:43 »
Ügyesebb vagy mint én. Nekem most 34 családom van, azzal végzek majd egy óra alatt a szublimálással.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3161 Dátum: 2024. Július 25. 09:22 »
buksi! 
Erre nem is gondoltam,hogy így kellene csinálni!  ÁMÁTŐRÖK VAGYUNK!! :)

A 24 kaptárat meg nem értem minek eladni,hisz az a "nyugalom szigete"!
Nem csak a méhek pusztulnak ki? Már a kaptárak is? :o

Elárulom neked , 66 "évjáratom " van ,ha erre gondolsz,de engem már a mostani pörgetés is "megvisel".

Azért megnéznélek hogyan kapkodnád azokat a közel 50 kg-os méztereket. ;)
Szaporítást  mi sem csináltunk sokat.  Nem ám tartalékok hanem termelők lettet már napraforgó elején.

Atka meglepően kevés. Kontrollnak valami más"pancsolmányt" is kipróbálunk.

A családok bikák. A fiasok 7-8 H keretben igen kiterjedt. És nem ám ahogy Te írod,hogy ez már a betelelő állomány lesz! Az még egy kicsit odébb van.

Még mielőtt megkérdeznéd ,ha ennyi a fias hol a mézük?   Hát a fejük fölött,Minimum 20,de van ahol 30 kg.  (Két fiókos teleltetés)!!     Hiszen tudod Te eszt! ;D ;D

« Válasz #3162 Dátum: 2024. Július 26. 06:43 »
Ezt írta Berci:
"Erre meg megint nem írok semmit, mert a kedves Klubvezető úr már egyszer írt olyat, hogy akkor is kezelt amikor a méz benn volt a kaptárba...talán ebbe a csoportba? ...lusta vagyok visszakeresni."
Pedig szeretném ha megtalálnád.
Majd így folytatja:
"Most szólok előre! Ha így folytatod az atkakezelést, akkor tavasszal gondjaid lesznek!"
Várod mi?
De te és néhányan nem is vagytok rosszindulatúak.
Az oxál turbózva hangyasavval, és citromsavval elég hatékony ahhoz, hogy ne okozzak örömöt számotokra.
Van egy kolléga aki 12 éve semmi mással nem védekezik, és gyönyörűek a családok.
NYÁRON, 7-8 nap után ismét csorgatok, majd 7-8 nap után megint.
Ez a 3x-i csorgatás elegendő ahhoz, hogy már csak fiasítás mentesen kezelek, de akkor sima 3,5%-os oxállal.
Többször kértelek benneteket menjetek máshova homokozni, ez egy szakmai fórum.
Keressetek magatoknak megfelelő színvonalú oldalakat, és ott szórakozzatok.
Örvendek, hogy oszkárnak bikák a méhei egész évben, csak hát azok a mézes hordók kicsit karcsúak.
Nem tudom mennyit pergetett de gyanítom még a felét, harmadát sem mint én.
Sajnos a termelői méz ára lehangoló.
Azt is megkérdőjelezik, hogy ennyi mézet eladok.
A mézkiszerelést a méhészkedésem kezdetekor, tehát 41 éve kezdtem, és a vevőköröm stabil, nem panaszkodok.
Van néhány majom, aki 1.500-as virág, és 2.200-as akác árral elcsábított tőlem vevőt, de jöttek helyettük mások.
Nem egyszerű a mostani helyzet, de azért örvendek, hogy ennyire aggódtok értem.
Hajnalban értem haza, szuper koncert volt.
Ma vándorlás, vasárnap csorgatás.
Na pá.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 319
« Válasz #3163 Dátum: 2024. Július 26. 07:49 »

Hogy mi lesz a méz minőségével?
Állítólag semmi gond nincs vele, meg először legyenek termelő méhcsaládok......

Nagyernyei Attila

Szívesen...a többire akkor reagálok,ha hazaértem.

« Válasz #3164 Dátum: 2024. Július 26. 08:09 »
Ha megtaláltad, kérlek az egész szövegkörnyezettel együtt idézd!
Köszönöm.
Nagyernyei Attila