ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597346 megtekintés
*

wr

• 1013
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #3045 Dátum: 2023. Január 12. 13:02 »
És akkor mi a megoldás? Mert az nagy állományban nem megoldás, de még kicsiben sem nagyon, hogy minden évben csinálunk 2 fiasmentes állapotot. Iszonyat munka, nem beszélve arról, hogy én láttam ilyen állományt, őszre ugyanaz lesz, a család 6 kereten lézeng, ha leszűkítené a gazdája jó ha kiadna 4 keret méhet. A kiirtjuk az atkát a méhekkel együtt szintén nem megoldás. Hogyan? Nálam? Akkor jön majd a szomszédból. A szomszédból is? Akkor jön majd annak a szomszédjából. Az egész országból? Az egész kontinensről? Vagy hogy? Honnan hozunk olyan állományt ami garantáltan atkamentes? Már Ausztráliából sem, ráadásul az a faj meg sem élne itt.
Marad az ami van, ősz végére le kell vinni annyira az atkaszámot amennyire csak lehet, hogy a következő évben ne 5000 atka legyen hanem csak mondjuk 1200. Január 12 van, tegnap a melegvízes itatóm már tele volt méhekkel, és hordják a mogyoró virágporát. De hamarosan akkor is lett volna már fias ha -10 fok lenne, csak akkor nem jönnének ki.
Két dologban látom én a megoldást, az egyik, hogy nem a hülyeséget kellene terjeszteni, hanem valamilyen módon el kellene érni azt, hogy ne legyen az országban sehol összeomló állomány, meg 50%-os veszteségek. Mert a méhlegelőn elszenvedett mérgezéstől (mert azért az is előfordul néha) eltekintve egy család csak akkor omlik össze ha soka az atka, vagy ha sok vegyszert viszünk be mi magunk a kaptárba. Negyedik lehetőséggel nem találkoztam.
A másik dolog amit mondtam is, ha nem lennének a méhészek egymás seggében, akkor semmiféle veszélyt nem jelentene egy szomszédos összeomló állomány, mert olyan távolságra lenne. De amíg az van, hogy boldog boldogtalan odapakol egy hárserdőre a haszon reményében, és az sem érdekli hogy közben esetleg nyúlóst visz haza, addig miről beszélünk?

*

neo

• 1000
« Válasz #3046 Dátum: 2023. Január 12. 14:37 »
És akkor mi a megoldás? ...
Marad az ami van, ősz végére le kell vinni annyira az atkaszámot amennyire csak lehet, hogy a következő évben ne 5000 atka legyen hanem csak mondjuk 1200.

Hát  ez a megoldás. Kicsit pontosítva: minden évben kevesebb legyen a záró atkalétszám mindenkinél, mint az előtte lévő évben. Hidd el, akkor elfogyna az atka. Azonban amikor már szinte semmi sem detektálható, akkor is fenn kell tartani valamilyen védekezést. Hiszen ha a kontinensről is eltűnne, akkor is vissza lehet hozni hajóval. Ennek az éves csökkenő atkaszámnak az ellenőrzése nehéz. Pontos nyilvántartás kellene hozzá, emberek, akik ellenőrzik. Ebben van a bökkenő. Van azonban olyan megoldás is, hogy pontosan belőtt hatékonyságú kezelést kellene mindenkinek elvégeznie. A hatékonyságnak meg kellene haladnia az atka szaporodási rátáját. De ugye azt is kellene ehhez pontosan ismerni. (kutatás, kutatás, kutatás) Hát ez húsz éve  annyit jelentett volna, hogy mindenki berakja 1 hónapra az Apistant. Vagy azt a Klartános  falapot, aminek stabilan egyforma az összetétele, és tesztelve volt előtte. A stripekkel lehet, hogy most is meg lehetne csinálni. Csak mondjuk úgy, hogy az EU felvállalja, hogy minden méhésznek kifizeti 3 év méztermésének értékét ellentételezve vele a méhveszteséget. Ezért évente egyszer 3 éven át kellene kezelnie. Ezalatt az idő alatt a szabadban lévő rajok is kipusztulnának. És itt álljunk is meg egy szóra. Ezt addig lehet megcsinálni, amíg nincsenek olyan DWV-vel fertőzött rajok, amelyek kezelés nélkül túlélnek, ahogyan arra Walesban már van példa, nem is kevés. Ahogyan fogy az idő, úgy a lehetőségek is.   Ehhez persze megint csak az kell, hogy pontosan be kell lőni, mire képesek a stripek még elviselhető méhkárosodás mellett, és aszerint meghatározni a kezelések hosszát, idejét, és az évek számát. Mint írtam, a kezelést nem valószínű, hogy abba lehetne hagyni. Azt nyernénk vele, hogy töredéke lenne a mutációs bázis. Lehet, hogy folyamatosan fennmaradna valamennyi atka, amit senki nem tud, hogy éppen hol van. De ezek szelekciója elhanyagolható, ahhoz képest, amikor egy évben Magyarországon "megszületik" 50 millió atka. Elég, ha az 50 millióból egynél alakul ki gyorsabb atkaölőszer bontás, vagy hamarabbi fiasba bújás, tíz év múlva már csak ennek az utódai lesznek az egész országban. Pontosan azért, amit mondasz. Mindenki mindenkivel össze van kötve, a méhsűrűség miatt.
 Én most megfogadtam, hogy időközönként lementem az ausztrál térképet (ott is mellifera van). Azon a térképen a piros körök a tíz km-es leölési területet mutatják. A lila a 25 km-es megfigyelésit. Egy hónap távlatából azt látom, hogy megjelent egy-egy piros kör mellett újabb piros. Ez azt jelenti  ugye, hogy a kör közepén volt, ahol megtalálták az atkát, ezért mellette mindent leöltek. Ha  máshol találták volna meg, akkor onnan számítana a tíz km. Ennek ellenére nekem úgy tűnik, hogy terjed. Újabb piros kör jelenik meg. Ha minden méhet leöltek, a rajokat fipronillal etetik, akkor hogyan terjedhet? Szerintem a fipronilos etetés nem ér semmit, mert Geddekas óta tudjuk, ha a hírvivő méh elpusztul, akkor nincs információ az élelemforrásról, tehát a család nem veszi fel a mérget. Csak akkor, ha a méh előbb hazaér, mint ahogyan elpusztulna. Na most akkor a tíz kilométeren kívülre hogyan kerül át az atka, ha a fertőzött raj a kiirtott közelében élt? Lehet, hogy a vándoratka jelenséget át kell értékelnem? Lehet, hogy sokkal előbb terjed az atka, mint az összeomlás? Amikor az ausztrál méhészek a lemosással megtalálják az atkát, akkor az lehet, hogy már hetedhét határon is túl van? Ezzel lehet magyarázni azt, hogy több lépcsőben kerül ki a tíz km-ből az atka.   Ezt figyelni fogom.

*

wr

• 1013
« Válasz #3047 Dátum: 2023. Január 12. 15:15 »
Van egy dolog amit nem tudok, de ezt biztos kutatták, hogy vajon ezt az atkát kizárólag a mi méhünk terjeszti, vagy van bármilyen olyan vad méhfaj, akármi, ami ha kis mértékben de ugyanúgy tovább viszi? Mert ha igen, akkor onnantól az egész dolgot el lehet felejteni, mivel a vadon élő rovarokat senki nem kezeli.
És van egy dolog amit biztosan tudok. Jelen helyzet mellett a kezeléseket valóban nem lehet abbahagyni, akkor sem ha csak néhány atka pottyan le, és nagyjából akkor sem ha egy sem. Én ezt is kipróbáltam, olyan családoknál ahol júniusban csak 5-5 atka jött le egy egy kezelésre és nem százával, hogy mondom akkor itt nem kezelek mert minek. Meg is lett az eredménye, volt olyan család ahol augusztusban erről 360 hullott egyetlen kezelésre, majd 340, 280, 270, 200, 200, 140 stb, és október végére még ennél is pottyant 6db.
Tehát tetszik vagy sem, szükség van a kezeléseket illetően egyfajta folytonosságra. Azonban ha az ember ezt tervezi, meg naplót vezet róla amit utólag még ki is értékel, akkor el lehet jutni oda, hogy nem omlik össze a méhészetében egyetlen család sem. És ha a szomszéd is így csinálná, akkor nála sem omlana össze egy sem, meg a harmadiknál sem, meg a negyediknél sem. Macerás? Az. Na de, sok olyan méhész van aki ennél jóval több macerát is bevállal a méhészetében, akkor ezt miért nem? Meg ilyenek, hogy drága az atkaölőszer, meg drága a higiénikus alj. Egy kiló oxálsav valami 2000Ft ha jól rémlik, abból kettő majd egész évre elég egy 50 családos méhészetben.
Meg melyik az olcsóbb, megvenni (vagy inkább házilag megcsinálni) egy higiénikus aljat, vagy bezárni a kaptárat?

*

leo

• 210
« Válasz #3048 Dátum: 2023. Január 12. 19:25 »
Köszönjük a csörtét. Tanulunk belőle.

*

leo

• 210
« Válasz #3049 Dátum: 2023. Január 12. 20:52 »
Ha nem, annyi annyi nekünk.Honnan az info nekünk?

*

buksi

• 466
« Válasz #3050 Dátum: 2023. Január 13. 09:31 »
Valahol olvastam Szlovák méhész nyilatkozatát,az atka irtási ciklusokat Ekopol lappal fejezik
 be októberben ami akkor is hozza az atkákat,előtte oxált és amitrázt használtak.Ha ott jó az Ekopol itt miért nincs ?Hivatalosan árusítják uniós országként.

*

neo

• 1000
« Válasz #3051 Dátum: 2023. Január 13. 11:03 »
Egy dolog még eszembe jutott a stripekkel kapcsolatban. Az avermectinek, diazinon, fipronil mellett szerintem a lítiumra is érdemes lenne megnézetni a lapokat.

« Válasz #3052 Dátum: 2023. Január 13. 11:30 »
Nagyon tetszett Neo vitaindító írása, és WR meglátásai is, amelyekkel nagy mértékben egyetértek. Bár Neo a szintetikus szerekben keresi a megoldást, míg én a bioban, mégis az ő alapossága és szaktudása figyelemre méltó, sokat lehet tanulni a hozzászólásaiból. Mindannyian egy csónakban evezünk, és minden jó gondolat előrevisz. Éppen ezért olvasom nagy csalódottsággal, amikor egy-egy fórumtárs mások szapulásában, lejáratásában próbál „nagyot” alkotni. Mindenkinek megvan a lehetősége az építő jellegű párbeszédre, a segítő attitűd kibontakoztatására. Mennyivel előrébb tartanánk, ha ezekben próbálnánk kiteljesedni és nem a trollkodásban.

Nehéz az atkakérdésben kérdésben egyértelmű választ adni, de szerintem a szigorúbb szabályozások nem oldanák meg a problémát. Időnként még az atkairtást igazán komolyan vevő méhészek is beleszaladnak egy-egy nagyobb pofonba. Minden évjárat más, van olyan, hogy egy szer az egyik évben jól teljesít, a másikban meg szinte hatástalan, vagy éppen a méheket is viszi. Ennek nyilván környezeti és biológiai okai vannak. Ha jó az év, van elég virágpor és nektár, jól fejlett, erős méhegyedek alkotják a családokat, akkor az atkairtás is hatékonyabb, mert a méhek könnyebben megküzdenek az atkairtószerek mellékhatásaival, de még magával az atkával is. Virágpor szegény, aszályos években egy korábbi jó évben sikeresen alkalmazott kezelés tönkreteheti a méhcsaládot is. Ezen felül ott van még a permetezés, és a természetes méhlegelők folyamatos irtása. Ezek is csökkentik a méhek ellenálló képességét. A be nem fogott rajok, a kezeletlen méhállományok, a tudatlan, szakmát félvállról vevő méhészek méhészetei is potenciális atkagócok. Ehhez még hozzájön a méhsűrűség, ami miatt gyakorlatilag az egész ország egy nagy összefüggő méhészet. Az atkák is megváltoztak, erősebbek lettek, míg a mi méheink gyengébbek. Az atka, mint vírusvektor még nagyobb problémává vált. De a klímaváltozás hatásairól se feledkezzünk meg, ma már teljesen másként kell méhészkedni, a 40-50 évvel ezelőtt írott kiváló szakkönyveink mára gyakorlatilag használhatatlanná váltak.

A környezetből jövő folyamatos méregterhelés miatt szerintem a szintetikus atkaölőszerek helyett érdemes előnyben részesíteni a bio szereket, amennyiben azok legalább olyan hatékonyságot biztosítanak. Bár saját tapasztalataim szerint helyesen alkalmazva még hatásosabbak is. Néhány gondolatot megosztanék, amelyekre az elmúlt években jöttem rá, hátha másnak segítség lehet. Hangsúlyozom, hogy ezek a saját tapasztalataim, ami eltérhet mások tapasztalataitól. A méhészetben nem nagyon vannak örök érvényű állítások, de egy biztosan van: a méhészetben minden állításnak az ellenkezője is igaz lehet.

Az állomány 10-20 %-ánál elegendő számolni a lehullást: Ez egy abszolút téves állítás, ami sajnos közhelyként terjedt el a méhészek között. Minden család más, éppen ezért máshogy reagál az atkára és az atkakezelésekre is. Minden méhészetben vannak olyan családok, amelyek elég jól megküzdenek maguk is az atkával, és vannak olyanok, amik reménytelenül elatkásodnak, atkabombává válnak, amelyek előbb-utóbb „felrobbannak” és az atkáik elfertőzik a többi, egyébként jó állapotban lévő családot, de még a szomszéd méhészetekbe is jut belőlük. Azért kell minden családnál számolni, mert ha ezeket az atkabombákat még a felrobbanásuk előtt lefüleljük, akkor már sokat javítunk az atkahelyzeten.

Neveljünk magunknak anyát azoktól a családoktól, amelyek egész évben jól mutatnak, jól dolgoznak és nem atkásodnak el. Minden méhészetben vannak ilyen családok, ha ezektől nevelünk anyát, akkor ezzel is csökkenthetők az atkamágnes családok. Az anyanevelés nem annyira bonyolult, mint sokan azt gondolják. Jenter vagy Nicot anyanevelő készlettel még álcaáthelyezésre sincs szükség.

Fiasításmegszakítás: kétélű fegyver. Ha a környezeti feltételek jók, akkor működhet, de benne van a totális kudarc veszélye is. Akkor lehet jó, ha az akác idejére esik, de ez elég nehéz a munkacsúcsok miatt. Júniusban már esélyes, hogy bejön az aszály, leáll a hordás és beköszönt a virágporhiány, ami szükségszerűen oda vezet, hogy a családok nem tudnak megfelelően visszanépesedni. Ha még erre rájön egy permetezésből adódó mérgezés, akkor teljes bukta, mert nincs fiasítás, amiből visszatermelődnének a méhek.

Oxálsav csurgatás: fiasításmentes állapotban nagyon jó hatásfokú, fiasítás jelenléte mellett vannak ennél sokkal jobb hatásfokú szerek is.

Hangyasav: a kezelés alatt 15 – 25 °C tartományban alkalmazható, ezért hazánkban csak a nagy dózisban, rövid idő alatt elpárologtatott módszer alkalmazható. 25 °C felett a méhcsaládot (elsősorban a fiatal méheket) is viszi, és itt nem a kezelés időpontjában mért hőmérséklet számít, hanem a napi csúcs. Éppen ezért augusztusban, amikor a legnagyobb szükség lenne rá, nem használható az elmúlt években tapasztalható szokatlanul forró meleg miatt. Hiába csökken le estére a hőmérséklet, a hangyasav toxikussá válik a méhek számára. Nagyon jó hatásfokkal használható szeptember második felétől október közepéig. Nálam 10%-os anyaveszteség minden évben jelentkezik, de erre már fel vagyok készülve, október közepéig vannak anyáim pároztatókban erre a célra. Alkalmazása NB kereten: 65%-os hangyasav, 4 ml / léputca (méhekkel vastagon takart), maximum 40 ml / méhcsalád. Hunornál 3 ml / léputca is elég lehet. Csak teljesen nyitott alsó kijáróval, bezárt higiénikus alj mellett. A kaptár fém részeit sajnos korrodálja.

Apiguard: timol hatóanyag speciális gélben. Az egyetlen olyan bio hatóanyag, amely a legnagyobb kánikulában is alkalmazható, és jó hatásfokkal csökkenti az atkaterhelést. A családok takarítóhajlamát és a propoliszozást rendkívüli mértékben fokozza. Helyesen alkalmazva nem toxikus a méhekre és nem okoz sem fokozott kiülést, sem kaptárelhagyást, mint ahogy azt sokan mondják. 30 °C feletti helyes alkalmazása: heti 25 ml, szemben a gyári ajánlással, ami kéthetente 50 ml dózist javasol. Napraforgó pergetés után azonnal alkalmazható 4 héten keresztül. Nagyon fontos időszakban kínál hatásos megoldást.

Építtető keret: rengeteg munka kevés haszonért (az atkagyérítés szempontjából). Ellenben a jó (előző évben el nem atkásodó) családokkal érdemes herét nevelni, hogy az alaposan kiválasztott tenyészcsaládoktól nevelt anyáink párzási minőségét javítsuk. Ezen felül a méhcsaládoknak szüksége van herékre is, szükségszerűen hozzájárulnak a méhcsalád kiegyensúlyozott egységéhez. Hűvös tavaszon sokszor látni, hogy a herék a táblás fedett fiasításos kereteken tartózkodnak, szerintem fűtik a fiasítást, ezzel felszabadítva sok munkásméhet. Lehet, hogy hülyeség, de már sokszor megfigyeltem ezt a jelenséget. Az építtető keret használata elősegíti, hogy a munkás műlépeket ne herésítsék el a családok a tavaszi időszakban.

Élelmiszert termelünk: éppen ezért nagyon nem mindegy mi mindent juttatunk be a kaptárba. Emiatt is preferálom inkább a biot a szintetikussal szemben.

Atka elleni kezelés termelési időben: nagyon kockázatos és kerülendő még bio szerekkel is az esetleges szermaradványok miatt, amelyek bekerülhetnek a mézbe.

*

wr

• 1013
« Válasz #3053 Dátum: 2023. Január 13. 12:15 »
Akkor ehhez is pár gondolat.
Idézet
Ha jó az év, van elég virágpor és nektár, jól fejlett, erős méhegyedek alkotják a családokat, akkor az atkairtás is hatékonyabb, mert a méhek könnyebben megküzdenek az atkairtószerek mellékhatásaival, de még magával az atkával is. Virágpor szegény, aszályos években egy korábbi jó évben sikeresen alkalmazott kezelés tönkreteheti a méhcsaládot is.
Az ilyen helyzeteken a méhész is rengeteget tud javítani és rontani is. Az elmúlt nyár, illetve már a tavasz is aszályos volt, ami már márciusban látszott. Az akác elvétele után 1 héttel minden családnak adtam 1,5 liter szirupot, pedig én sosem pörgetek kopaszra, egy kevés méz marad bent a repcéből és az akácból is náluk. A folyamatos itatásról szintén gondoskodtam, sőt fokozottan figyeltem rá az aszály miatt. És akkor itt lehet megemlíteni azt a méhészt, aki kopaszra pörgetett, etetni nem etetett egy grammot se, itatója nincs is, és júliusban jajveszékelt, hogy nincs fias a családoknál, pete sincs. Az lett volna a csoda ha lett volna.

Minden évben megfigyelhető az a trend, hogy van az állomány mondjuk 5-10%-a ami sokkal atkásabb mint a többi, ha valakinél csak itt ott van higiénikus és ezek alatt pont nincs, akkor bele lehet futni érdekes dolgokba.

Anyanevelés. Az anyaneveléssel egy probléma van ha jól tudom, hogy a különféle tulajdonságokat nem az anyák hanem a herék viszik tovább, tehát hiába a kiválasztott anya ha rossz család heréjével párzik, rossz utódok lesznek belőle.

Hangyasavat a nyár közepén is lehet használni, sőt akkor a legjobb, mert abból semmi nem marad vissza a mézben. Egy feltétele van, ne legyen kánikula. Még az sem baj ha napközben 30 fok van, a lényeg, hogy amikor este beteszed már ne legyen több 26-27 foknál, és másnap reggel vedd ki.

Fiasítás elvételek. Láttam ilyet, a méhész megcsinálta a fél állományával, azt mondta soha többet. Amikor olyanok a körülmények (időjárás, legelő, mérgek stb), hogy minden keret kikelő méhre szüksége van a családnak évközben is, akkor elég kockázatos a fias mondjuk akác utáni elvétele, de még az anya zárkázása is, mert az ilyen család napraforgón vagy nem fog termelni, vagy csak saját magának, vagy úgy legyengül hordás után hogy a betelelés válik érdekessé.
Bár kétségtelen hogy ez is lehetséges alternatívája lehet a strip-nek (ha az úgy hat ahogy), mert valahol mindegy hogy a strip miatt gyengül le a család vagy azért mert nyáron nem volt elég fiasa, de valahol azért csak nem mindegy.
Az olyan méhészkedés meg az én szememben nem méhészkedés ami azzal zárul, hogy 100 családból 50-et telelnünk be, mert kettesével össze kell őket rakni. Azok nem termelő családok hanem családocskák vagy tartalékok.

« Válasz #3054 Dátum: 2023. Január 14. 07:59 »

Ha minden méhet leöltek, a rajokat fipronillal etetik, akkor hogyan terjedhet? Szerintem a fipronilos etetés nem ér semmit, mert Geddekas óta tudjuk, ha a hírvivő méh elpusztul, akkor nincs információ az élelemforrásról, tehát a család nem veszi fel a mérget.

Ez is benne lehet. Nem tudom, Ausztrália melyik részén van az általad említett probléma. Viszont a méhek a valamekkora magasságú hegygerinceket nem repülik át. Tehát lehet, hogy az érintett területen marad néhány elzárt nem etetett völgy. 

*

neo

• 1000
« Válasz #3055 Dátum: 2023. Január 15. 06:33 »
Nem tudom, Ausztrália melyik részén van az általad említett probléma.

Itt: A kemény góc egy kb. 50 km átmérőjű terület. Van azonban 300 km-re is.

*

neo

• 1000
« Válasz #3056 Dátum: 2023. Január 15. 10:37 »
Találtam egy cikket, amely miatt felment bennem a pumpa.
https://magyarmezogazdasag.hu/2023/01/14/atkamonitoring-meheszeknek
A Hevesi Mihály által jegyzett cikk Randy Oliver, és a kircheni egyetem álláspontját tükrözik, tehát nem Hevesi Mihályt támadom vele, hanem az előbb említett két szereplőt. Az én álláspontom szöges ellentétben áll az övékével, én leírom az enyémet, az idő pedig eldönti kinek van igaza. Nagy valószínűséggel az eredményhirdetésre akkor kerül sor, amikor én már nem leszek az élők sorában,és nem azért mert olyan beteg vagyok, hanem azért, mert ezek évtizedes léptékkel mérhető dolgok.
Az alapvető különbség a két álláspont között az, amit én az R=1 stratégia, és az 1-nél kisebb stratégiával jellemzek. A másik két szereplő a most elfogadott IPM (Integrated Pest Management) azon irányelve szerinti stratégiát követ, hogy csak akkor kezeljünk, amikor szükséges. Azaz Randy lemosással ellenőrzi az 1500 méhcsaládjánál az atkaszintet, és csak azokat kezeli, amelyiknél egy küszöbérték feletti az atkaszám. Ettől a statégiától alapvetően nem különbözik a magyar méhészek gyakorlata sem, amikor azt mondják, hogy ebben az évben sok az atka, ezért többet kezelünk, egy másik évben pedig kevés az atka, ezért abbahagyjuk a kezelést előbb. Az én stratégiám az, hogy akkor sem hagyjuk abba, ha kevés az atka, hanem pontosan annyit kezelünk, mint amikor sok az atka. Miért gondolom azt, hogy ez a helyes, és nem az ezzel ellentétes stratégia? Azért, mert az R=1- nél évente mindig annyi atkát pusztítunk el, amennyi abban az évben megszületett, az 1-nél kisebb esetén pedig ennél egy hajszállal többet. Azért, mert akkor az ezen stratégiát alkalmazó területen az atkalétszám folyamatosan csökken, míg végül olyan kicsi lesz a szám, hogy az atka előfordulási valószínűsége a méhcsaládonkénti 1 alá esik. Az R=1- es stratégia szerint viszont  az induló és a záró atkalétszám azonos marad. Ebből a szempontból  teljesen mindegy, hogy az az egyik méhésznél mondjuk 2 db atka méhcsaládonként vagy 20. Más szempontból nem mindegy, de erről később. Az induló és a záró azonossága csak több év átlagában értendő. A lényeg az, ha az egyik évben magasabb, akkor kell olyan évnek lennie, amikor kisebb. Máskülönben egy-két évtized múlva vagy az atka pusztulna ki, vagy a méhek. Tekintettel arra, hogy egyik eset sem alakult ki Magyarországon az elmúlt 4 évtizedben, ezért kimondható, hogy az R=1-es stratégia volt eddig érvényben. Méhcsalád pusztulások miatti létszám csökkenések természetesen voltak, de a létszámadatok más években helyreálltak (legalábbis a statisztika szerint). Ez a stratégia azt feltételezi, hogy az atka elleni szerek mindig megfelelő hatékonyságban állnak rendelkezésre. Tehát ha az egyik veszít a hatékonyságból akkor jön helyette új, vagy a másik visszanyeri a hatékonyságát. Ezen témáról azt hiszem 2014-ben elég sokat meccseltem irido néven Geddekassal. Bár Geddekas utólag a hozzászólásainak jelentős részét törölgette, az irido hozzászólásokban pontosan azért, hogy évtizedek múlva is megtalálható legyen, beidéztem az inkriminált részeket. Most talán elég annyi, hogy az atka speciális szaporodási tulajdonságai miatt nem várható az a genetikai keveredés, ami háttérbe szorítaná a rezisztenciagéneket, ami egyébként a szántóföldi növénytermesztésben megtörténik. Én pontosan azért fogalmazok meg másik stratégiát, mert ezt az alapfeltételt nem látom, ami az R=1 -hez szükséges. Azt, hogy folyamatosan jönnének az új atkaölő szerek. Itt csak a lítiumot lehet megemlíteni, meg talán még az oxálsavat, mint újat, de utóbbi hatékonysága meg sem közelíti a 90-es évek fluvanilátját, amitrázát, előbbi esetében pedig élelmiszerbiztonsági aggályok merülnek fel. Ezért az IPM-et én egy hazárdjátéknak tartom. A kémia évszázada  a múlt évszázad volt, az új hatóanyagok megjelenési üteme nem csak az atkaölőszerek, hanem antibiotikumok és minden más hatóanyag tekintetében lényegesen elmarad ebben az új évszázadban az előzőétől. A biológiában van a tartalék, de a génmódosított organizmusok már eleve nagyon riasztónak hatnak, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen technológiához meg kellene tudni fogni az atkát. Ha pedig meg tudjuk fogni, akkor nem génmódosítva kellene visszaengedni a méhek közé, hanem kidobni a szemétkosárba.
Az R=1-es stratégia kapcsán már felhoztam a fék nélküli autó esetét. Az a baj vele, hogy a fék nélküli autó elműködik sík terepen, meg hegynek felfelé is, de ha lejtőre kerül egy szakadék előtt, akkor a féket megjavítani már nem lehet. Azt előtte kellett volna. Azért csodálkozom Randyn, mert én már olvastam tőle olyant, hogy az atka elleni kezelés nem más, mint szelekció. Ami pontosan így van. A méhészeknek azon végletekig történő munkálkodása, hogy olyan atkát találjanak, amely az általa alkalmazott kezelésnek ellenáll. Ez pedig előbb utóbb sikerülni is fog. Csak elegendően hosszú ideig kell csinálni. Az R=1 pedig pontosan ezt csinálja. Hiába tekinthető ez egy sávnak, aminek a felső részét elérve észbe kap a méhész és leviszi az atkaszámot, de megáll akkor, ha elér az alsó szélhez. Persze ha jön újabb lehetőség abban az esetben ha nem a méhészen múlik az, hogy a felső szélnél vissza tud-e fordulni, hanem a szertől, akkor ez ezt a stratégiát igazolja. Azonban itt nem mindegy, hogy melyik országban él a méhész.
Sajnos ezen a fórumon a csatolmányok a végén jelennek meg, noha jó lenne, ha itt lenne az a kép, ami alul van, amellyel az ausztrál példa kapcsán már polemizáltam. Tehát vagy az a helyzet, hogy az atka adott időegység alatt messzebbre jut el, mint azt én és mások is eredetileg gondolták, vagy az, hogy hamarabb, mint gondoltuk. Ezt az ellentmondást akarom feloldani az adott képpel. A kör közepe sötétebb színű, mint a széle. A szín sötétsége az atka terjedési valószínűségét jelzi. A kör közepéből kiindulva a szélek felé. Minél közelebb van, annál valószínűbb, hogy megjelenik, minél távolabb annál kisebb a valószínűség. Számokra lefordítva: a kör szélén egy 1/10000-es valószínűség esetén Ausztráliában, ahol nincs atka elleni védekezés, még megjelenhet az atka pl.  egy év leforgása alatt, ha a kör közepén lévő méhcsalád a tízezres érték miatt összeomlik. Másfél kilométeres sugárban viszont az atkák mondjuk a 90 százaléka mehet át egy összeomló méhészetből a másikba. Ugye a valós számokat senki  nem tudja, sem a  valószínűség mértékét, sem a távolságokat. Ez relatív érték, ami csak arra jó, hogy a kockázatot felmérjük. AZ USA területe 100 szor akkora, mint Magyarország, de csak 2,5 ször több méhük van. Vagyis Magyarországon 40-szeres a méhsűrűség az USÁ-hoz viszonyítva. Tudtommal az USA méhállománya volt már tíz millió is. Az azonban biztos, hogy amíg az USA-ban ilyen alacsony méhsűrűség mellett csökkent a méhállomány, addig Magyarországon nőtt. A méhsűrűség különbség viszont nem biztos, hogy Kaliforniára is igaz. A méhes megporzás időszakában hasonló lehet ott a méhsűrűség, mint nálunk.  Ha Randy nem vándorol Kaliforniába, akkor lehet, hogy az általa alkalmazott atkamonitoringnak van létjogosultsága, mert irtózatosan kicsi esélye van idegen atkát bekapni. Mondok egy példát. 1,5 kilométeres sugarú körben Magyarországon kb. 80 méhcsalád él átlagosan. Ezzel szemben 2018-ban az én esetemben ez a szám 850 állandót jelentett, és kb. 400 vándort. Tehát a 80-nal szemben 1200-at. Most az állandó kb. 450. Ha ebből azt nézzük meg, hogy a saját méhészetünk miként aránylik a többihez, akkor kapiunk egy kockázati értéket. Ugyanezt ki lehet számolni 5 km-re, meg tízre is. A másfél kilométeres 80-90 százalékos atka megjelenését a tíz kilométeres értékével össze lehet adogatni. Mindezek alapján rá lehet jönni, hogy mekkora eltérések vannak két magyarországi méhészet szomszédoktól való kockázatában. Természetesen lehet, hogy a 80-90 százalék valójában csak 5 százalék, nincs bizonyítékunk. Én inkább abból indulnék ki, ha Ausztráliában a tíz kilométer is több, mint 1/10000, akkor 1,5 km-en a 90 valószínűbb, mint az öt. A probléma inkább azzal van, ha több, mint egy évet nézünk. Akkor a kör minden szegmense sötétebb lesz. Az R=1-es stratégia esetén, ha sávhatárokról beszélünk, tehát látja a  méhész, hogy ebben az évben több atka maradt a családoknál, mint az elmúlt évben, de már nem akarja őket tovább zaklatni. Ekkor még nem beszéltünk a romló hatékonyságról, hogy amiatt is többször kellene kezelnie. Az R=1 nél kisebb stratégia esetén is fennáll ez a probléma, de erre mondom azt, hogy nem a zuhanás közben kell a féket javítani, hanem előtte. Remélem az azért látszik ebből, hogy ha egy koncentrált helyen lévő méhészet összeomlik, és a szomszédok nem tudják felfogni a hullámot, azaz idő vagy hatékonyság vagy nemtörődömség miatt nem irtják ki azt az atkát, amit az összeomlónak kellett volna, akkor a kör tágulni fog. Itt jön a képbe a 2 atka vagy 20 esete, illetve a Randy féle lemosás. Lehet, hogy a számaim nem feltétlenül pontosak, de gondoljuk csak végig. Randy kivesz 20 ezer méhből 500-at,és azon nézi meg az atkaszámot. Ha egyet talál, akkor az olyan, mint amikor mi a kezelés során a húszezerből 40-et találunk. Mi azon vitatkozunk, hogy 5 maradék atka legyen, vagy 2, vagy 20. Ezzel szemben ezeket Randy meg sem találja. A kircheni egyetem szerint akkor kell kezelni, ha szeptemberben 25 felett találunk a lemosással. 40 szeressel számolva ez 1000, de legyünk megengedőek és az eltérő adatok miatt mondjuk azt, hogy mi szeptemberi 500 atka alatt ne kezeljünk! Ebben nem  a szám a megdöbbentő számunkra, hanem az, hogy R=1-nél ez is működőképes. Tehát pusztán arról van szó, hogy ezt a számot tartja szinten, ami most nem tudom, hogy náluk decemberben mennyi. Szerintem nem lehet 100-nál több, mert  ha a következő évi kezelés egy 50-es ráta után történik, akkor már 5000-es az atkalétszám. Tehát a maradék atkának csak ott van jelentősége, hogy mennyi ideje van a méhésznek beavatkozni akkor, ha összeomlik mellette egy méhészet. Lemosásos módszer esetén annak rendkívül kicsi érzékenysége miatt egy nagy kockázatú helyen úgy terjedhet tovább a hullám, hogy a méhészeknek nincs idejük reagálni. Ehhez pedig még az sem kell, hogy a hatóanyag legyen a ludas.
Na ezért ment fel bennem a pumpa a cikk kapcsán.

« Válasz #3057 Dátum: 2023. Január 16. 13:18 »
Ezt írja adamez2:
"Építtető keret: rengeteg munka kevés haszonért (az atkagyérítés szempontjából). "....írja
Valóban nem lehet csak erre a biológiai védekezés formára alapozni, de én nem hagynám ki.
Amint lefedik  a herefiasítást, azonnal kitöröm.
Ezt elég jól lehet irányítani, és számolni.
Ami nagyon nem ajánlatos, megvárni a herék kelését.
És ekkor egy kicsit elbizonytalanodok, hogy valóban kevés haszon a herék kitördelése az atkagyérítés szempontjából?
Akinek van ideje ne hagyja ki, de ha időhiánnyal küszködik a méhésztárs, akkor neki se álljon!
Azt nagyon helyesen írja, ha az ÉK-et előbb berakjuk mint a műlépet, akkor azokat nagy valószínűséggel nem "herézik" be, és egyöntetű munkássejteket építenek.
Rajzásgátló, az első rajbölcsők nagy valószínűséggel az ÉK-en jelennek meg.
Tehát nem csak az atkagyérítés indokolja használatát, mert egyéb más előnye is van.
A kitörés után érdemes gyorsan kifőzni, mert rendkívül romlandó, és orrfacsaró büdös tud lenni, amit még a főzéssel sem lehet kiszedni belőle.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3058 Dátum: 2023. Január 17. 06:21 »
Tavaly nem alkalmaztam, lett is néhány családnál 400-as hullás szublimálásra. Mondjuk össze nem estek ezek a családok sem. Idén akarom hasznáni, de csak akác után, mert ha tavasszal kevés az atka, akkor nekem nem éri meg vele bajlódni, mert kicsi a fészkem, veszi csak el a helyet a dolgozó fiastól.
Viszont szerintem nem olyan nagy tragédia, ha az építtetőből kikel a here. Persze nem is jó dolog. De ha nem rakunk építtető keretet, akkor a család szinte ugyanannyi herét nevel, de elszórva. Azt sem szedjük ki általában.

« Válasz #3059 Dátum: 2023. Január 17. 07:29 »
Mortimer!
Nem érzel itt ellentmondást amikor ezt írod?
" veszi csak el a helyet a dolgozó fiastól...."
Majd így folytatod:
"De ha nem rakunk építtető keretet, akkor a család szinte ugyanannyi herét nevel, de elszórva."
Hát pont ez az egyik előnye az ÉK-nek, hogy egy keretbe koncentrálja a heréket, és nem rontja a szűz, és műlépet, és ha ugyanannyi here lesz több kereten (főként kötősejtként) akkor jobb ha egyben van amit.....nyissz, és az atkák egy része kivéve.
Használata csak javaslat.
Nagyernyei Attila