ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597381 megtekintés
*

oszkár

• 1226
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2955 Dátum: 2021. Augusztus 18. 15:17 »
"A múlt héten kezeltem először az idén, füstöltem."

Akác után nem kezelsz?  Ahhoz képest (ha nem) ez akkor nagyon kevés.

Tavaly volt akiknél 300-400 - atka hullott napraforgó után. Állítólag akác után is kezelt.

Gyanúsan kevésnek tartom a mostani potyogást. Na majd kiderül a végén!

*

T82

• **
  • 68
« Válasz #2956 Dátum: 2021. Augusztus 18. 18:07 »
Akác után soha nem kezelek, esetleg napra előtt csurgatok vagy gliceroxot használok.De ezeket is az elmúlt három évben. Pár családot kontroll kezelek és ez alapján döntök.
Rendszeresen tördelem a herefiast, (és ellenőrzön) de ez a legjobb esetben is csak 30-40% csökkenti az atkák számát.
2010-2017 között évi 200-300 atka hullott családonként, 2017-18-19-ben 1000-1500 db, de akkor mindig volt összeomló állomány a közelben.
Csak olyan családtól szaporítok amelyik tartja a három hónapos fiasmentes állapotot télen, és ha van kiugróan atkás család annak mindig lecserélem az anyát.
« Utoljára szerkesztve: 2021. Augusztus 18. 18:14 írta T82 »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2957 Dátum: 2021. Augusztus 19. 09:59 »
Na ez érdekes!   

Itt el sem tudom képzelni,hogy akác után ne irtsak atkát!    1x hanyagságból kihagytuk (2015-be).  Többet nem akarok ilyet látni! Sodrott szárnyú méhek ,tavaszra legyengült állomány.

A fias mentes állapotot mi a takarás "hiányával"érjük el. Tavasszal takarunk telibe és vastagon.

"  ha van kiugróan atkás család annak mindig lecserélem az anyát."    Mit tapasztalsz?

Miért cseréled le? Az anya befolyásolja az atkák mennyiségét?   Én csak azt tudom elképzelni,hogy túl jó a család az anya miatt,és eljárnak rabolni gyengébb családot ,ezért atkásabbak. És ezt a rabló hajlamot akarod megszüntetni anyacserével.
 ("... de akkor mindig volt összeomló állomány a közelben.")

Nem kukacoskodásnak szánom!  Nekem ez új nézőpont. 

Szoktam mondani: Amiről nem tudsz ,az még létezhet!

« Utoljára szerkesztve: 2021. Augusztus 19. 14:28 írta oszkár »

*

wr

• 1013
« Válasz #2958 Dátum: 2021. Augusztus 19. 10:14 »
Idézet
Amiről nem tudsz ,az még létezhet! 
Olyannyira, hogy létezik is! Ahol 100 családból 20-nál van higiénikus alj, ott vajon hogy kezel a delikvens? Honnan tudja, hogy a maradék 80-nál mennyi hullik? Ha lemosás sincs, akkor meg még azt se tudja, hogy az adott technológia mennyire hatékony vagy sem, mert csak azt látja hogy mennyi hullik le, azt nem hogy a családon mennyi marad, vagyis úgy összességében mennyi van.
Nálam a családok zöménél alig hullik, viszont van pár család ahol pedig nagyon sok! Ezekből kettőről tudom hogy tavasszal rabolni volt valahol mert akkor felírtam.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2959 Dátum: 2021. Augusztus 19. 10:59 »
" Ahol 100 családból 20-nál van higiénikus alj, ott vajon hogy kezel a delikvens? Honnan tudja, hogy a maradék 80-nál mennyi hullik? "

A "delikvens" elárulja! :) Egynél sincs higiénikus alj. Valamikor ,ha "kedve" van be rajz lapozza a mindet.

És amikor ezt látja kezd megnyugodni!

Amiről nem tudsz ,az még létezhet!

*

wr

• 1013
« Válasz #2960 Dátum: 2021. Augusztus 19. 17:29 »
Az egy jó játék, nagyon régen még a fakaptáraknál kipróbáltam de aztán gyorsan abba is hagytam, túl nagy macera az nekem. Főleg amikor tele van az aljdeszka viaszhidakkal, be sem lehet tolni a papírt, meg hát ott sétál az a néhány száz méh is. Meg még öltözzek is be...
Inkább kihúzom a tepsit, számolok, majd visszatolom, az egész nincs 2 perc.

Olyan nullásak nálam is volt néhány, mondtam is magamban hogy az biológiai képtelenség, hogy egy családból 0 atka potyog (amitráztól). És valóban az. Utána 2 nap múlva a hangyasav lehozott a nullásokról is még úgy 5 és 35 között.

Na de nem is ezen lett volna a hangsúly, hanem azon, hogy ahol a 100-ból csak 20 alatt van higi, ott csak az van számolva, nincs a másik 80-nál papírozás. Csak néha néha kijáró zárás.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2961 Dátum: 2021. Augusztus 19. 18:27 »
Aki csak 110-ból 20-nál nézi ,és be kell az atka miatt zárni a kaptárakat , vessen magára!

Technikája van ennek rajz lapozásnak is mint a lepényevésnek. :) És nincs beöltözés sem.   Kinek a pap ,kinek a papné. :)

" Utána 2 nap múlva a hangyasav lehozott a nullásokról is még úgy 5 és 35 között."

Mert gondolom kelt ki 2 nap alatt méhecske.   Nem biztos ,hogy csak a hangyasavnak tudnám be.  Megfújtad volna 2 napra lehet ezt a mennyiséget hozta volna az amitráz is.  Sosem tudjuk meg!

« Utoljára szerkesztve: 2021. Augusztus 19. 18:34 írta oszkár »

*

T82

• **
  • 68
« Válasz #2962 Dátum: 2021. Augusztus 20. 23:14 »
Oszkár
elöbb akartam válaszolni de valalami vírus volt a telefonon.

Arra törekszek hogy a zárokezelésre már minimális atkaszám legyen és nem látom értelmét tavasszal kezelni. Ha észrevenném hogy sok az atka kezelnék.

Mindig külön figyelem azokat a családokat ahol kiugróan sok vagy kevés atka volt. A következő évben is.

A fiasmentes állapotot én szelekcióval értem el. Szeptemberben leállnak az  anyák és újév körül kezdenek fiasitani +- egy hét az időjárástól függően.
Egész évben takarok, csak nyáron nagyobb szellőző nyílással.

Szerintem az egyértelmű hogy van összefüggés az anya genetikája és az atkaszám között. A tenyészcsaládok kiválasztásánál is figyelembe veszem. Idönként rendelek anyákat Belgádbol  is, a legismertebb Szerbiai anyanevelőtöl aki az atkára is szelektálják a méheket.
https://www.apicentar.co.rs/index.php/en/varroa-infestation-rate
(van ahol másként gondolkoznak)
Vagy legalább próbálkoznak.
https://scientificbeekeeping.com/selective-breeding-for-mite-resistance-walking-the-walk/
https://magyarmezogazdasag.hu/2019/01/01/meheszek-alma-varroarezisztens-mehcsalad
Mielőtt még valaki beleköt, nem atka rezisztensek a méheim, úgy néz ki belátható időn belül nem is lesznek azok, kezelni kell őket, de nem mindegy hányszor egy évben. Az meg külön kihívás ha van  1-2 konténer a röpkörzetben ami kiürül az atkák miatt.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2963 Dátum: 2021. Szeptember 17. 21:19 »
Akkor lássunk is valamit. Ez a reggeli furetto eredménye. (Deci petro +5ml ecetera......)
Hál istennek amitrázra még mindig nem rezisztensek.
Még mielőtt......ezek nem a szomszéd méhei, nem más állomány, az enyémek és mindnél ez van.
Üdv:robi

*

wr

• 1013
« Válasz #2964 Dátum: 2021. Szeptember 18. 07:07 »
Ajaj... Ha mindnél ez van (300 körül) az nem jó, ez ilyenkor már nagyon sok. Sajnos nekem is van egy hasonló, szerencsére csak egy. A furettóhoz megjött a hideg, reggel már nem lehet csinálni, napközben amikor mozognak akkor meg azért nem, mert sok méhet is eltalálsz vele, meg neked mennek.
De ezt még folytatni kell. Kérdés, hogy menyi volt előtte, és hogy mikor kezdted. Vagyis hányadszorra jön le ennyi. Ha van szublimálód akkor most ki tudod próbálni, hogy az még fele ennyit se hoz le. Nálam a furettóhoz képest csak 40%-ot hozott, és ugye az se hozza le mindet, mert a következő alkalommal (1 hét múlva) is ugyanannyi jött. Kb. nálad is így lesz, ha 1 hét múlva befújsz, újra le fog jönni ennyi.
A nagyon jó az, ha ilyenkor már csak 1 számjegyű potyogás van, akkor már elég csak az őszi zárókezelés. Ha 2 számjegyű akkor még kezelni kell 2-3 alkalommal. Ha meg 3 számjegyű akkor...

*

ekecs

• **
  • 56
« Válasz #2965 Dátum: 2021. Szeptember 18. 08:30 »
Nálam is sok hullott még. Az az igazság,hogy én már nem igazán terhelném őket furettóval. Azon gondolkodtam,hogy lecsurgatom őket bee vital-lal. Mi a véleményetek erről? Zárónak api oxot akarok.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2966 Dátum: 2021. Szeptember 18. 11:04 »
Nem mindegy,hogy "saját nevelésű" vagy "vándor" a szomszédból esetleg.  A fiasok szűkülnek rendesen ,Most már a fogyasztásuk is esik vissza 10-20 dekára,sőt még van ahol kevesebbre.  Ebből arra lehet"következtetni,hogy nincs az atkának hová elbújnia. Csökken az élettere!  A fias leállásáig , (mert ugye zárkázás nélkül is megoldható a fias mentes állapot) kezelünk.  És nem hetente ahogy wr írja szublimálóval,hanem 4 naponta!!!!!!!   

És NEM:(" Nálam a furettóhoz képest csak 40%-ot hozott,"...)  Hanem 40% -al kevesebb potyog két kezelés között!! Lényeg ,hogy csökken! 

Mindezt addig folytatjuk, míg kielégítőnek nem találjuk,és míg élénken röpködnek a méhek!

A legtöbb ami az utolsó szublimálásnál potyogott 72 db atka! Én már ezen is aggódtam!

Estére, ellenőrzéskor majd kiderül mi változik.

Ja Még valami. Van 10család aminél C-M van berakva. Majd október 10 körül esedékes a kivétele. Kíváncsi leszek szublimálás után mennyi atka fog potyogni a családoknál. Mert leszublimáljuk őket 1x az biztos!

"Zárókezelés". Az a "klasszikus" (decemberi jó időben") meg felejtős!!! Nem tetszett a méhek viselkedése!!  Egyszer volt ,de soha többet!!

« Utoljára szerkesztve: 2021. Szeptember 18. 11:20 írta oszkár »

*

wr

• 1013
« Válasz #2967 Dátum: 2021. Szeptember 18. 11:26 »
Nálam is sok hullott még. Az az igazság,hogy én már nem igazán terhelném őket furettóval. Azon gondolkodtam,hogy lecsurgatom őket bee vital-lal. Mi a véleményetek erről? Zárónak api oxot akarok.
Ahogy megyünk a hidegebb idő felé, egyre inkább abba kell hagyni a furettózást és helyette valami mást csinálni ahol szükséges. Zárónak én egyszer használtam apioxot, soha többet nem fogok. Az volt a szerencsém hogy csak az állomány felénél csináltam meg, így csak az a fele lett gyengébb tavaszra.

*

wr

• 1013
« Válasz #2968 Dátum: 2021. Szeptember 18. 11:37 »
Idézet
És nem hetente ahogy wr írja szublimálóval,hanem 4 naponta!!!!!!! 
Csináld, én semmivel nem terhelem az állományomat 4 naponta! Se amitrázzal, se hangyasavval, se oxálsavval! És ahogy látom, nagyon jól teszem.
Idézet
És NEM:(" Nálam a furettóhoz képest csak 40%-ot hozott,
De bizony! A szublimálás nem hozza le még a felét sem annak amit az amitráz lehoz, a hangyasavhoz képest meg még rosszabb. És ez nem csak saját tapasztalatom, másoké is hasonló itt a környéken. Ha 72 potyog egy szublimálás után, akkor ha 1 hét múlva megfújod amitrázzal le fog potyogni még 170-180 ebben biztos lehetsz, épp az elmúlt hetekben tapasztaltam. És nem csak én...
Ott örültem csak, ahol a szublimálásra már csak 2 pottyant mert azt már nem kellett tovább amitrázzal sem zargatni. Kumafoszt sosem használtam, és nem is szeretnék ezen változtatni.
A szublimálásnak egy előnye van, nem terheled méreggel a családot (csak savval :-) ). Ja, meg még egy, pont jó zárókezelni olyan időben, amikor a mérgeket már nem lehet használni, meg nem akarja már az ember a családot kaptárnyitogatással sem terhelni. De csak szublimálással megvédeni az állományt nem lehet, ebben a Jenőnek tökéletesen igaza van! Még úgy is necces, ha szaporítasz mint atom, megosztva ezzel az atkaszámot, meg csinálsz minden évben 2 alkalommal fiasmentes állapotot. Akinek ez a plusz macera belefér az csinálja, én biztos nem fogom.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2969 Dátum: 2021. Szeptember 18. 12:44 »
" De csak szublimálással megvédeni az állományt nem lehet, ebben a Jenőnek tökéletesen igaza van! Még úgy is necces, ha szaporítasz mint atom, megosztva ezzel az atkaszámot, meg csinálsz minden évben 2 alkalommal fiasmentes állapotot. Akinek ez a plusz macera belefér az csinálja, én biztos nem fogom."

Erre csak azt tudom mondani, HA ez igaz lenne ,már 5  éve nem lennének méheim! :)

"A szublimálásnak egy előnye van, nem terheled méreggel a családot (csak savval :-) ). Ja, meg még egy, pont jó zárókezelni olyan időben, amikor a mérgeket már nem lehet használni, "

"Záró kezeltél már Szublimálással?  Mert én már igen!  1x!  Figyeld őket ,és megtudod mit tesznek,miért nem jó nekik.

Jenő meg "szublimálás ellenes"!  :) :) Nem is használja! Tudom.

Én meg mint Sándor mondom! :) ITT még meg lehet védeni az állományt  szublimálással.

A C-M meg csak azért került a méhekhez,mert a gyógyszer -cukor támogatáshoz kellet valami "szutykot "venni, muszályból!

A kis kaptárbogárra "tartogattam "volna a használatát,de ha már meg kellet venni csak ne dobjam már ki mert lejár a felhasználási ideje! :)

Hidd el elérem én,hogy az élénk röpködés végére 10 alatt legyen az atkák létszáma szublimálással is. És ez nekem élég.
« Utoljára szerkesztve: 2021. Szeptember 18. 16:24 írta oszkár »