ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1611339 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1980 Dátum: 2017. Július 14. 22:22 »
Régóta ismerhetjük Geddekas áláspontját a témával kapcsolatban, csak a csurgatás. Én azért tettem fel így a kérdést, hátha kihúzom belöle, hogy .... szublimálás ...!
Amúgy sok olyan területe van az életnek, ahol veszélyes anyagokkal dolgoznak nap mint nap, a megfelelő védelem nem véletlen van kitalálva és csak működik!
Amúgy a csurgatást népes családokban még mindig nem pártolom, majd késő összel!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1981 Dátum: 2017. Július 16. 19:52 »
Marhára le vagyok maradva egyesek szerint. Ja. Persze! Utálom a saját egészségemet szublimálással veszélyeztetni. Javasoljátok az egész álarcos védőfelszerelést és ilyen-olyan szűrőt. B-----szátok meg! Megkérdeztem néhány méhészt, hogy érez-e valami oxálsav szagot a védőfelszerelést használva. Éreztek! Nekem 5 gázmester dolgozott a kezem alatt. Nem volt szabad semmilyen szagot érezni a gázmaszkban. Ha éreztek, akkor már késő lett volna! Vagyis az oxálsavra nem olyan qrva jók ezek a ma alkalmazott védőfelszerelések.

Szóval nekem ez az egyetlen tyúkszaros életem van és mi a jó fenéért ne vigyázzak magamra, ha van rá lehetőségem.

A glicerines oxálsavas tartós hordozó használata új dolog, sőt a legújabb dolog, és hatékony. Támogatom. Szóval ennyire vagyok lemaradva.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1982 Dátum: 2017. Július 16. 21:33 »
Geddekas,egyetértek.
üdv.: lali

« Válasz #1983 Dátum: 2017. Július 16. 22:41 »
Az áprilisi Méhészújságban megjelent Randy Oliveres cikk utolsó előtti bekezdésében a szerző leszögezi, hogy az oxálsav glicerin keveréket egyelőre csak kiegészítő kezelésnek tekinti. A zöldön tavaly szeptember környékén lett először feldobva a téma, több recept is felkerült ha valaki kísérletezős kedvében lenne. A hozzászólások alapján nekem egyelőre az jött le, hogy mindenki kivár, és a méhészek igyekeznek más kárán tapasztalatokat gyűjteni az új technikával kapcsolatban. Egyesek bizakodóak, mások kevésbé lelkesek. Szóval szerintem senki nincs nagy lemaradásban, legalábbis ami a gyakorlati tapasztalatokat illeti. Ami az elméletet illeti, egyelőre az sem világos, hogy az oxálsav glicerin melegítése során mi is lesz a végső termék.. Angol nyelvű oldalakon olvasható tipp erre vonatkozóan, de hozzáteszik, hogy egy megerősítő laborvizsgálat nem ártana....
Randy Oliver nyári oxálsav csorgatással kapcsolatos megfigyelésén is érdemes elgondolkozni (ugyanebben az áprilisi cikkben olvasható). Igaz a csorgatáshoz glicerinnel keverte az oxált, nem sziruppal, de Gömbi nyári csorgatásról alkotott véleményével minden bizonnyal egyet tudna érteni. 

*

linen

• 123
« Válasz #1984 Dátum: 2017. Július 17. 18:07 »
Geddekas, maximálisan egyetértek velek.
Tőlünk délebbre a szerbeknél jópár méhész meghalt sajnos a nem megfelelő felszerelés, illetve annak hiánya miatt.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1985 Dátum: 2017. Július 17. 18:16 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:25 írta oszkár »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1986 Dátum: 2017. Július 17. 23:22 »
QUQURIQ !!!

"Búvárkodni sem szoktak oxigénpalack nélkül. Az előttem szóló is leírta már ezt."

...de szoktak a gyöngyhalászok, csak ők is rövid életűek!

kiskakas

*

Laja

• **
  • 55
« Válasz #1987 Dátum: 2017. Július 20. 21:37 »
Köszönöm a segítő válaszokat, azt hiszem, hogy maradok a csurgatásnál.
Üdv. mindenkinek Laja

« Válasz #1988 Dátum: 2017. Július 20. 22:16 »
Herba berakás után 48 órával semmi atkahullás megnéztem vagy 20 család tálcáját. Most kételkedjek vagy tényleg nincs :/

*

Nb18

• 797
« Válasz #1989 Dátum: 2017. Július 20. 22:46 »
Szia norgio85!

Mindenképpen csinálj kontrollt egy más módszerrel és szerrel!

Nb18

*

Attila

• 285
« Válasz #1990 Dátum: 2017. Július 20. 22:51 »
Sziasztok!

Oxálsav csurgatáshoz magam készítem az oldatot.
Régebben Bee Vital Hive Clean-t használtam.
1 liter 1:1-es szirupban oldok 35gramm kristályos oxálsav-dihidrátot, pár csepp illóolajat (levendula, kakukkfű, menta, ...) is teszek bele, egyszerre ezt a mennyiséget készítem el. A propoliszt a BVHC esetében nem tudom, hogy hogy viszik oldatba, valamilyen segédanyaggal lehet, kíváncsi volnék rá, ill., hogy ott 1 literben a felirat szerint 42g oxálsav van, ill. még 4,88g hangyasav is! (pár évvel ezelőtti flakon).
Hatékony, kétség nem fér hozzá, persze az enyém is.
Az a kérdés merült fel bennem, hogy mennyi lehet az oxálsav-oldat minimális, még hatékony koncentrációja (méhek kímélése)?
(fenti töménység tömegszázalékban: saját készítményem 27,24%-os, mivel 0,625l/kg víz + 0,625kg cukor = 1,25kg szirup, amely 1liter, 35gramm oxálsavval, töménység= 35/(1250+35) ).
Más is használja így?
A BVHC 42g-mal számolva 32,5%-os.
Régebben olvastam utána ennek több helyen is, német forrásokban is. Halványan 33-35%-okra emlékszek, ha helyesen volt írva. Viszont akkor ezek szerint az én oldatom a hatékony koncentráció tartomány alsó részénél mozog. (A 37% már a felső határ lenne kb.)
Mit a meglátásotok?

Köszi a véleményeket!
Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1991 Dátum: 2017. Július 21. 09:33 »
Attila!

100 g oxálsavdihidrát, tehát a boltban vásárolható kristályos oxálsavban van 27 % kristályvíz. Vagyis, ha 1:1-es szirup minden literjéhez teszel 50 g oxálsavdihidrátot, akkor az oldatod oxálsav tartalma 3,65 % lesz. Van olyan recept, amiben csak 40 g oxálsavat tesznek, de ennél hígabb oldat alkalmazásáról nincs információm. Lehet, hogy van, de én nem alkalmaztam.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Attila

• 285
« Válasz #1992 Dátum: 2017. Július 21. 22:28 »
Geddekas, igen, köszönöm a pontosítást, ill. elnézést 1 tizedesjeggyel elírtam a töménységet.
A kristályvíz-tartalmat nem számoltam, most már így világos.
Utána is néztem, a hígabb oldatot a permetezéses (kis kézi virágpermetező) kijuttatásnál alkalmazzák, 2,1%-os, német leírásból vettem.

Attila

« Válasz #1993 Dátum: 2017. Július 31. 11:14 »
Attila!
A propoliszt tiszta szesszel vagy erős alkohol tartalmú (52% feletti ) pálinkával lehet feloldani és ezt az oldatot tudod vizes emulzióba tenni.
Üdv :Csabi

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1994 Dátum: 2017. Július 31. 11:31 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:26 írta oszkár »