Én egyetlen egyszer alkalmaztam gyári varescens csíkot és ugyanígy egyszer alkalmaztam bayvarol csíkot. Korábban saját recept szerinti magam készítette amitráz csíkkal füstöltem, most pedig oxálsavas csurgatást csinálok saját recept szerint. A nosemat szinte csak hírből ismerem. Tavaly és idén is egy-egy méhcsaládomnál volt enyhe nosema fertőzés.
Persze atka vitt el néhány családot, amíg nem voltam elég bátor az oxálsavas csurgatással. Éveken keresztül nem mertem egy hónapon belül többször csurgatni. Addig nem is okozott ez problémát, amíg egy-egy törzscsaládomtól évente 2-4 szaporulat családot adogattam el, de az elmúlt három évben ezt nem tehettem meg és ezért veszélyes mértékben fel tudott szaporodni a békén hagyott méhcsaládokban az atka.
Az oxálsavas csurgatást is meg kell tanulni rendesen, ahogy az amitrázos füstölésnek is volt fortélya. Az oxálsavas kezelésnél is sorozatkezelést kell csinálni, három csurgatást kell csinálni egymás után és a csurgatások között 1-1 hét szünetet kell tartani. Egy sorozat célszerű akác előtt, egy sorozat hárs előtt és egy sorozat napraforgó után. De még ősszel is lehet, hogy kell kezelni a méheket, ha be tud fertőződni migráns atkával.
Az oxálsavas kezelés maradékát a mézbe soha nem lehet, még a legfinomabb műszerrel sem kimutatni. Miért? Mert teljesen belesimul a saját oxálsavtartalomba. Valószínűleg a citromsav, C vitamin és a tejsav, hangyasav is hasonlóan viselkedik, csak épp egyik se éri el az oxálsav hatékonyságát és kezelési biztonságát.