ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1598101 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1620 Dátum: 2016. Október 03. 20:23 »
Kiskakas!
Ne szemből, kijárón kezelj!!!! Eszembe se jutna beállni semmiféle védőfelszerelés mellett sem a méhek által átforgatott és kijárón kezelés közben kifújt oxálsav-gőzbe!!!! Nálam hátul felül, a felső keretvállak illeszkedése alatt sacc 1 cm-el vannak fúrva a kaptárjaim! (NB18-19-21-24, Hideg építményű, alsó kijárós) Így a 7-8mm es lyukon bejuttatott szer a lehető leghosszabb úton távozhat csak a kaptárból, még akkor is, ha egyetlen méh se rezzenti közben a szárnyait! Természetesen saválló kesztyű, teljes álarc van rajtam, de a lyukon hátrafelé, tehát felém szinte semmilyen oxálsav egyszerűen nem kerül kezelés közben!!!! A gép a lyukon bedugva a kazán alatti egyenes nyélkialakításra támaszkodva stabilan megáll, kezelés közben ott is hagyható, én akkor szoktam a következő családnál a fatiplit kivenni a lyukból, valamint a másik kupakot a hűtővízből kivenni. A méhész egészségügye is pont olyan fontos, mint a méheké! Ezért a magam részéről nem térdelgetek a kijárók előtt se most, se még anno a furettos időkben sem tettem! Pont ezért voltak és vannak a furatok a kaptárjaimon sacc 15 éve!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1621 Dátum: 2016. Október 03. 20:33 »
QUQURIQ !!!

SzabyPDA!

Pont így csinálom én is, jóval előbb le is írtam részletesen.
Ma azért a kaptár illesztései közül a nagy szélben igen, igen megkavarta az oxálgőzt a szél, így jó volt a hosszabb nyél.

Kiskakas

« Válasz #1622 Dátum: 2016. Október 03. 20:49 »
ááá, értem! Bár nagy szélben nem szoktam szublimálni, de igazad van, a szél megkavarhatja! Csak akkor meg nem mindegy, hogy milyen hosszú a nyél? ha 50 centivel hátrébb állok is rám jöhet, de még ha arrébb is állok a géptől a következő családig, akkor is!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1623 Dátum: 2016. Október 03. 20:55 »
QUQURIQ !!!

Az onfarmos kísérletben vagyok benne. Nem csak kezelünk, de pontosan számoljuk is az atkákat.
Egy kísérleti időtartam 5 hét, megadott napokkal.
Így nagyon nincs válogatás, hogy mikor kezelünk.
Egyébként a Honda méhlefúvó alapjáraton ott ketyereg a hátam mögött.
Én inkább azt mondom, hogy jobb félni mint megijedni!

Kiskakas

« Válasz #1624 Dátum: 2016. Október 03. 21:38 »
Ma próbáltam ki a SZubli-prót !!!!! ÉN ŰRHAJÓS RUHÁBAN , UTOLJÁRA  TŰZÓLTÓKÉNT NÉZTEM ÍGY KI !!!!! Csak azt nem tudom , hogy a méhecskéim védőfelszerelésnél nélkül mit szólnak ehhez a mutatványhoz !!!!!!!!! Szörnyű , hogy hova jutottunk ez már rég nem e méhészkedésről szóló játék , ez szerintem kész katasztrófa !!!!!

« Válasz #1625 Dátum: 2016. Október 03. 21:43 »
Teljesen igazad van! Az oxálsav és a tejsav sem játék, bár anno a furettozgatás sem volt az, csak azt ott a helyszínen nem érzi komolynak az ember...
Én nem vagyok benne az onfarmos tesztben, viszont számolok én is folyamatosan, egész szezon alatt.... Szerintem ez már elkerülhetetlen ahogy most ősszel is látszik a dolog, 2-3 hét alatt megváltozik minden, ahol nem hullott onnan hirtelen emelkedve újra hullik és fordítva. Az az egy biztos, hogy jelenleg azok a családok az erősebbek, és ott van kevesebb atkám, ahol akácon korlátozva-kiszorítva volt az anya, vagy anyacsere-anyásítás miatt volt legalább egy hét napos pete nélkül, így jobban célt ért az oxál-pofon! És ez még amellett is így van, hogy a tisztuló kirepülés után a családdal áttelelt atkapopulációt egyszer már fejbe vertem szublimálva, tehát nálam a szaporodási görbéjük még bőven akác előtt törést kapott!!

« Válasz #1626 Dátum: 2016. Október 03. 21:59 »
Kevanaar részéről komoly kioktatásban részesültem.
Úgy látom hajt az OMME szakmai alelnöki posztra.
Ilyenkor szokták az ellenfelet fikázni, pocskondiázni.
De az is lehet, hogy ezt megrendelésre teszi.
Erre a következtetésre, hogy jutottál?
"ANNYI VOLT A BAJ, HOGY NEM NYOLCDIKNÁL KELLENE TARTANI SZEPTEMBERBEN. "
Azt Te tudod, hogy hányadik sorozaton volt túl?
Olyanba kotyogtál bele, amiről semmi infód nincs!
A végén ezt kérdezed:
"Attila, azt magyarázd már meg kérlek, hogy a 80 családos méhész, akinél potyog az atka 100-asával, miért váltson? "
Mert egy másik szerrel azonnal 300 és 450 hullott!
Azért élvezettel olvastam írásod.
Úgy látom egy feladatot hajtasz Te is végre.
Nem fog sikerülni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1627 Dátum: 2016. Október 03. 22:12 »
Mézengúz!
Már a furettoval a kezünkben sem a szélirányt kellett volna lesnünk kezelés közben anno! Akkor is kötelező volt a védőfelszerelés használata, csak azt, ott a helyszínen simán ki lehetett bírni! Na az oxálsav nem ilyen! Azt nem nagyon kell "leslukkolni", mert a szervezet reflexből zárja a gégefőt, és térdre rogyva lehet kapkodni a levegőért! (a különböző anyagú kazánok tesztelése közben sikerült egy tényleg kis mennyiséget bekapnom, hát az ellenségemnek sem kívánom a dolgot!) Én úgy vagyok vele, hogy ez nem divatbemutató! Igenis fel kell venni a szemet is védő teljes álarcot, megfelelő (ABEK2-P3) szűrőbetéttel, és akkor nincs gond!
A méhek pedig sokkal jobban tolerálják az oxálsavas szublimálást, mint akár a furettózást! Sokkal kevésbé zúgnak fel kezelés közben, igazából nem is zúgnak fel, csak mint a téli fűtéskor magasabb csapásszámmal rezegtetik a szárnyukat. Ez nem idegméreg, ezt nem nyelik-nyalogatják le, a befújáskor a kaptár teljes belső felületét "tartós hordozónak" használjuk, amihez csak mechanikailag érnek. Lassan másfél éve használom a szerves savakat (oxálsavat és tejsavat), de emiatt nem volt se anyátlanságom, anyavesztésem, herepetéző anyám, családvesztésem. Ezt ugyanígy egy évben sem tudtam elmondani az amitrázos "pöffentések" után! Ráadásul az amitráz+petróleum elegye erősen megemelte a nosema-spóraszámot a családoknál, sőt, érdekes módon akkor mindig volt "mászkálás" is. Idén ilyen már nem volt!
Tehát engem a méhesben szublimálás közben max az erdő-mező madarai látnak, azoknak meg oly mindegy hogy van e rajtam gázálarc vagy sem. Én beöltözöm, inkább 2x túlbiztosítva, mert még jó pár évig tervezem az oxálsav használatát a méhesben! :)

« Válasz #1628 Dátum: 2016. Október 04. 07:47 »
SzabyPDA.
Használsz más szert is,vagy csak oxálsav.
Én az idén csak oxálsavval védekeztem atka ellen,napra után szinte minden héten fújtam,potyog is az atka szépen.Ahogy Kiskakas írja,valószínűleg elegendő minden második héten fújni.A családok szerintem az évszaknak megfelelő állapotban vannak.
SzabyPDA a szublimálódnak mekkora akifújócső kűlső átmérője?

« Válasz #1629 Dátum: 2016. Október 04. 08:10 »
Attila!

Te írtad, hogy nyolcadik kezelésnél tart. Olvasd vissza magad kérlek. Ha tévedtem akkor bocsánat de gyanús, hogy nem.
Megtanultam, rossz az aki rosszra gondol.
Nem is gondolnék alelnöki posztra, de ha már felhoztad, akkor amennyit fikázod a volt elnököt, akkor Te is az elnöki posztra hajtasz netán? Illetve Te is feladatot hajtasz végre?
De nem is kell válaszolnod nekem, mert hidegen hagy, inkább magadnak válaszold meg.
Nem akadékoskodtam, csak tükröt mutattam.
Az atkairtáshoz visszatérve, sokan még a régi stratégia alapján kezelnek, illetve öregektől tanulva miszerint Augusztusban kezelnek csak, a visszafertőződés fogalmát nem ismerve.
Állításom fenntartom, ha időben és ideig van füstölve, akkor jónak kell lennie. És olcsó.
üdv: Kevanaar

« Válasz #1630 Dátum: 2016. Október 04. 16:48 »
dcsabi!
Én több mint egy éve kizárólag szerves savakat használok a teljes állományban! Oxálsav a gerinc, de tejsavval is szublimálok, ellenőrzésnek. Abban az esetben, ha már tavasszal sikerül kordában tartani az atka szaporodási rátáját, akkor teljesen elegendő a két hetente fújás oxálsavval, de ennek azért vannak feltételei! Már elég rég óta elengedhetetlen lenne, viszont sacc két éve tényleg számolni kell a hullást minden kezelés után! Nálam a következő kezelés időpontját mindig az aktuális átlag-értékek határozzák meg!

A gép kifújó csöve 6mm átmérőjű!

« Válasz #1631 Dátum: 2016. Október 04. 17:25 »
Köszi.

*

nata

• 176
« Válasz #1632 Dátum: 2016. Október 04. 18:56 »
SzabyPDA!

Ha van hig. alj azt zárni kell-e kezeléskor? Ahogy tudom az oxálsav ahogy a kaptárba ér, lecsapódik mindenen és szerintem így már nem tudják kiszellőztetni. Jól gondolom? Ezen a vonalon haladva kijárót se kell zárni ugye? Sztiró kaptárba szublimálót ismersz-e, nem "olvasztja" meg a kaptárat, stb.?

« Válasz #1633 Dátum: 2016. Október 04. 19:45 »
Szia!
Semmi gondod nincs a higi-aljakkal! Nálam is rengeteg kaptárban van, semmi gondot nem jelent! Én hátul-felül fúrtam egy lyukat a kaptárra, alsó kijárós vagyok. Bőven átforgatják, és megfelelően ki is ül az oxálsav mindenre még az előtt, hogy a taposórácsot elérné egyáltalán!
Ismerek habkaptáras kollégát, aki már használja a gépünket, ha gondolod megadom a számát, kérd ki a véleményét! Előzetesen annyit mondanék, ha jól emlékszem ő a kifúráskor egy fém hüvelyt tett a lyukakba, így egyáltalán nem olvasztja meg az érzékenyebb kaptárfalat. Viszont ha ezt a megoldást nem szeretnéd, akkor a kijárónál szélesebb és magasabb mondjuk farost lapot kell leszabnod, aminek a közepére egy jó szorosan illeszkedő furatot teszel, ezen a furaton át teszed a gép "csőrét" és ezzel a kiegészítővel a kijárón keresztül is tudsz szublimálni. Így a kaptáraid biztosan nem olvadnak meg egyáltalán, és a rád "kifújt" oxálsav mennyisége is minimális lesz hiszen a kezelés idejére zártad a kijáród!
Remélem segítettem! :)
Szabolcs

*

zümi

• 1382
« Válasz #1634 Dátum: 2016. Október 04. 19:51 »
Szia Szabi!
Mennyibe kerül a készülék számlásan? Priviben is válaszolhatsz.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.