ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597343 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1605 Dátum: 2016. Szeptember 30. 13:30 »
Ezért célszerűbb az oxálsavat csurgatni. Akkor nem kell gázálarc.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

igi

• *
  • 26
« Válasz #1606 Dátum: 2016. Szeptember 30. 13:45 »
Ezért az egy előnyért kár volna a csurgatást választani.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1607 Dátum: 2016. Szeptember 30. 19:49 »
QUQURIQ !!!

Ma számoltam újra az atkaszámot az oxálsavas szublimálás után. (9. nap)
Tegnap rengeteg atka volt lehullva. (8. napon)
Minden számláló lemezt alaposan letakarítottam majd újra vazelineztem.
Tegnap óta, 24 h telt el, a legkevesebb lehullott atkaszám "0" volt a legtöbb 147 db.
Tehát kimondható, hogy hajnali 9 C és 26 C nappali hőmérsékletnél az oxálsav gyönyörűen működik!
A 9. napon még 147 atka hullott.
Úgy terveztem, hogy ma újból szublimálok. Mivel még mindig ilyen szépen hozza az oxálsav az atkákat, úgy döntöttem, hogy hétfőre halasztom, újra megszámolom az atkákat és kezelek.
Így 12 napról lesznek adataim a lehullásról.
Ma azért az aszkorbinsavas kezelést kipróbáltam, eredménytelenül.
Geddekas! (Laci)
Ma olvastam, hogy angol és francia kutatók egyértelműen bebizonyították, hogy a három védekezési módszer közül (csorgatás, permetezés, szublimálás oxálsavval) messzemenően a szublimálás a leghatékonyabb.
Úgy érzem, hogy végre újból miénk az előny az atkákkal szemben, a szublimálásos eljárással sokat segíthetünk a méheink egészségén.

Kiskakas

« Válasz #1608 Dátum: 2016. Szeptember 30. 21:00 »
Ezért célszerűbb az oxálsavat csurgatni. Akkor nem kell gázálarc.
Hát az igaz,de ezzel véleményem szerint minden előnyét felsoroltad.
Szublimálni nyűgös.Álarc,teljes méhészruha,gumikesztyű.30mp kaptáranként.Én napra óta csak szublimálok.Meglátasom szerint most sincs több atkám mint akkor.Nekem meggyőző.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1609 Dátum: 2016. Szeptember 30. 21:46 »
Akkor vagy most, mennyi volt, vagy van?
Üdv:robi

« Válasz #1610 Dátum: 2016. Szeptember 30. 23:08 »
A 9. napon még 147 atka hullott.
És ezek után van ott még méhecske?

« Válasz #1611 Dátum: 2016. Október 01. 12:57 »
Üdv mindenkinek. Kiskakas! Milyen szerszámmal szublimálsz?

« Válasz #1612 Dátum: 2016. Október 02. 07:39 »
80 családos méhészetben házi kísérletet végzett a kolléga.
3 héttel ezelőtt felhívott, hogy gondot lát, sétáló méhek a fűben, soknak szárnya sincs.
Eddig 8-szor füstölt amitráz hatóanyagú szerrel, és a higiénikus aljakon 100 feletti potyogás van mindig.
Javasoltam neki, hogy váltson szert, ha lehetséges valamilyen tartós hordozóra.
10 család (3 hete) kapott perizines csorgatást, annak tudatában, hogy tudtuk van még fias, de ez volt nála kéznél.
A perizint, most már destruktort a záró kezelésre ajánlják, viszont bevetése kísérletnek nem rossz.
Az atka potyogott tőle szépen, 10 és 150 között néhány napig, majd jelentősen lecsökkent.
A többi méhcsalád mavrikos papírcsíkot kapott.
Nézzük mi van most.
Röviden, nagy baj.
Az állomány nagy része 3-4 léputcán van csupán, de kaptárt is kellett bezárnia, mert a darazsak kiűzték az összeroppant méhcsaládot.
A méhállukon hemzsegett az atka!
A 10 perizinnel kezelt köszönik szépen jól vannak, 7-9 léputcások.
Az idei szaporításai is telelőképesek, a "legatyásodott" részben komoly veszteségre számíthat.
Ebből a házi kísérletből semmi következtetést nem kell levonni, csupán a tényeket közöltem.
Az Észak Kelet magyarországi méhészek azt sem tudják, hogy mi itt délen miről beszélünk!
Arról tájékoztatták az OMME elnökét, hogy náluk nincs az idén különösebb gond az atkával.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1613 Dátum: 2016. Október 02. 08:38 »
Azoknál látok nagy bajt, akik elhanyagolták akác után az atkaírtást, továbbá akik házilag készítettek tartós hordozót. A tacticos csíkokat 3 naponként kellene cserélgetni.

Tapasztaltam egy érthetetlen hibát. Sokan csinálnak töredékes sorozatkezelést. Három négy füstölést elégségesnek tartanak. Holott tudjuk, a sorozat kezelés lényege, hogy a here báb időszakot, minimum 15 napot lefedje. Ha 3 napos ciklusban csinálja, akkor is minimum 5 kezelés kell, ha 2 napos ismétlést alkalmaz, akkor meg 7 füstölés kell.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1614 Dátum: 2016. Október 02. 10:12 »
Nyilván, ha elhanyagolta az akác utáni kezelést... viszont azóta már kellett volna lennie, a napraforgó utáninak, és a kora őszi sorozatnak, minimum.  Az akácutáni kezelés kihagyása vagy hiányossága, már a napraforgón, vagy annak a végefelé már jelentkeznie kellett. Jó napraforgó hordás esetén, gyakorlatilag a legtöbb helyen kiszorítják a mézzel a fiast. Atkában bővelkedő családoknál, ilyenkor már az összeomlás is bekövetkezhet, de minimum népesség csökkenés és szárnydeformáció is utalhat a bajra. A napraforgó utáni kezelések rendkívül lényegesek, amennyiben a napraforgó után a családok képesek voltak regenerálódni, ott az esetleges jelenlegi problémák, szerintem már újjabb keletűek.
Ahol csak a tartós hordozós "maszekolt" papírcsíkokra hagyatkoztak, ott sem lehet csodálkozni ha katasztrofális helyzetet eredményezett. A füstölés hatékonysága is (szerintem) már évek óta kérdőjeles, még betartot technológia, és elegendő hatóanyag mellett is. Furettót személyszerint hatékonyabnak tartom, kevesebb jelentősége van a "kaptártömörségnek" is. Az az hogy mekkora réseken szökik ki időelőtt a füst. Persze ez lehet hogy csak szubjektív megállapítás, de amióta furettót használok, egyértelműen jobbak a méheim.

« Válasz #1615 Dátum: 2016. Október 03. 08:40 »
A Méhlegelő rovatban folytatott eszmecserének itt a helye.
Tehát megkérdeztem a "marha méhészt" mi volt konkrétan a gond az új Mavrikkal.
(Mivel én soha nem használtam, az ő tapasztalatát közlöm!)
Az arányokat és a hordozó szer anyagát nem írom le, csak szigorúan privátban.
Egyébként elmondható, hogy megyénként változik a Tu-Ti recept, amitől hanyatt vágják magukat az atkák.
Tehát az új Mavrikon a felirat: Mavrik EV MEGÚJULT!
Ez egy lila kör alakú címkében van.
A növényvédő szer területi képviselője azt a tájékoztatást adta, hogy az új Mavrikba BÓRT is tettek, ettől a folyadék sárga lett, nem fehér, valamint leülepedik.
Ezért felhasználás előtt gondosan össze kell rázni.
A kolléga akinél gond lett tőle, nedvesen tette be, a méztérben remegő méhek, és 1-2 léputca veszteség.
Röviden ennyi.
Ő valóban hibázott, de nem marha.
A "Marha méhész" ennek a kollégának a méhegészségügyi felelőse.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Más téma!
Egy villamos mérnökökből álló tim, megalkotott egy új oxálsav szublimáló készüléket.
Ez egy hőfokszabályzóval ellátott, zárt kazánnal rendelkező újdonság.
A mai Szekszárdi Méhészklubon, Dr.Hegedűs Dénes előadása előtt kicsit többet is tudok mondani a készülékről.
A mellékelt fotón látható, hogy egy profik által megalkotott, mai kornak megfelelő digitális hőfokszabályzóval ellátott precíz munka.
A készülék tejsavval is működik.
Részletes információról, és az árról a gyártó ad tájékoztatást.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1616 Dátum: 2016. Október 03. 11:27 »
Hújjaj, és akkó mivan?

Ha Hegedűs tart előadást?
Már-már undorral olvasom, hogy mindenhez ért. Felénk az állatorvosnak annyi dolga van, hogy nem folyik bele a méhészetbe, nemhogy centis anyanevelésbe, oktatásba, különböző pozíciók betöltésére, meg félrevezető tanácsok osztogatására.
Jóhogy nem már szülést is vállal? ! embereknél-
Attila, a haverodnál a 80 családosnál nem volt semmi gond, csak idejében kellene atkát irtani, oszt jónapot.
ANNYI VOLT A BAJ, HOGY NEM NYOLCDIKNÁL KELLENE TARTANI SZEPTEMBERBEN.
Irtani kellene az atkát már végre, nem hülye és drága tanácsokat osztogatni.
Méghogy szert váltani?!
Ha idejében kezded, megfelelő ciklusokban, és megfelelő ideig, akkor igenis jó a füstölés, és olcsóóó.

Az atkairtást hasonlíthatnám az irányjelzéshez.
Az irányváltozatást - ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást - a  művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott  irányjelzéssel kell jelezni.
link: http://www.autotempo.hu/kresz200954236mx8460y730915/tudbaz5jdhd58ghbsd%25gfhgdxd54236hkzdrebk1fw569801/03_szabalyok/iranyvalt.htm

Én nem privátban közlöm, hanem nyilvánosan, akác után 4*, napra után 6*, Szeptember 4-5* amennyit időjárás enged, és Októberben 2* amennyiben időjárás enged. Persze az időjárás szabályait figyelembe véve.
Nem eső előtt egy nappal, stb. Megfelelő időben, megfelelő ideig. :)
Ha van pénz csurgatsz Novemberben ha nincs nem.
Olyat meg ne mondjon senki, hogy amitráz nem hozza, mert jövőre összesöprögetem akác után és elküldöm neki borítékban. Októberben persze nem hozza, ott ahol eddig jól dolgoztak.
üdv:  Kevanaar

Csak hozzáírok még,
Attila, azt magyarázd már meg kérlek, hogy a 80 családos méhész, akinél potyog az atka 100-asával, miért váltson?
« Utoljára szerkesztve: 2016. Október 03. 11:32 írta Kevanaar »

« Válasz #1617 Dátum: 2016. Október 03. 12:27 »
 "új oxálsav szublimáló készülék"

A mellékelt fotóról csak annyi derül ki hogy 230 V-ról üzemel. A felvett teljesítmény is lényeges adat lenne, mivel terepen áramfejlesztővel kellene táplálni. Szóval nem mindegy hogy néhány száz, vagy néhány ezer watt az igénye.

« Válasz #1618 Dátum: 2016. Október 03. 14:17 »
Szevasztok!
Az Attila által linkelt gépet két társammal én csináltam. Ha valakit érdekel, kérdezzen nyugodtan!
Robotur!
A gép 230V-ról üzemel, áramfelvétele 300W, tehát töredéke a hőlégfúvós készülékekének. Inverterrel akkumulátorról nyugodtan használható, de már a legkisebb aggregátor is röhögve viszi!
Kísérleteztünk 12V-os palást-fűtőtestekkel is, de az eredmény siralmas, sokkal lassabb a kezelés, lassabb a felfűtés, egyszóval egy nagyobb állomány kezelésére alkalmatlan volt a szerkezet. Amúgy a 12V-os esetében pont ugyanazt az akkumulátort vinnéd magaddal, mint a 230V-oshoz, max itt lesz nálad egy inverter is. Ja! Az sem elhanyagolható, hogy a méhészek többsége kezeléshez kiérve simán kikapja a kocsijából az akksit. A direktben 12V-ról működő szerkezettel 2 óra múlva a kocsi már nem indul, míg az inverteres 230V-osnál egy 74Ah-s akksi még el szokta indítani az autót a visszaútra is! Én 187 családot kezelek, nálam már az se mindegy, hogy 35mp, vagy 25mp egy-egy szublimálás ideje!

Üdvözlettel:
Szabolcs

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1619 Dátum: 2016. Október 03. 18:57 »
QUQURIQ !!!

Szeptember 21. szublimosoztam.
Szeptember 30. számoltam az atkákat, majd letöröltem a lemezt és újból vazelineztem.
Október 3. ma megint atkát számoltam, (12 nap)
Még mindig hatott az oxálsavas szublimálás. Igaz, hogy kevesebbek jöttek le mint a pénteki számláláskor, de jöttek. Ott ahol 147 atka hullott le pénteken, ma (3 nap) alatt még lepotyogott 102 db. atka.
Az én kísérletem szerint, így kettő hetes időközönként lehet hatékonyan szublimoxozni oxálsavval.
Annyit még a készülék gyártóinak, hogy úgy forgalmazzák, hogy a nyelét hosszabbítsák meg kb. legalább 50 cm-rel.
Így sokkal biztonságosabban lehet dolgozni!...de azért még a védőfölszerelés nagyon fontos!!!

Kiskakas