ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597274 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1305 Dátum: 2016. Március 29. 19:26 »
Ha előre bekeverted az egész oldatot, esetleg egyszerre fel is itattad az egészet, vagy eleve  régi volt a Taktik akkor, lehetnek gondok. Figyeld a természetes atka lehullást! Ha már látható a kártétel, akkor bizony ott már nem kevés az atka. Ősz vége felé én Perizinnel végeztem a záró kezelést, az első hozott jócskán, átlag aszem 50-60-at, a második már csak pár darabot per család, ha jól emlékszem. A fiasítás persze már minimális volt. Munkahejemről írok, most nem tudom a pontos adatokat. A záró kezelés nagyon fontos, ott kell levinni minimálisra az atkák számát. Én nem biztos, hogy az Oxálsavra bíznám, de ha valakinek bejött, hát csinálja.

*

barger

• 173
« Válasz #1306 Dátum: 2016. Március 29. 19:47 »
Azért mert valami természetes attól még nem biztos hogy rossz, vagy rosszabb. Jelen esetben az oxálsav van legalább annyira jó(vagy inkább jobb) mint a Perizin. Sok helyről hallani hogy a Perizinre már kialakult némi fokú rezisztencia. A tau-fluvalinátról meg lassan 20 éve lehet tudni. Persze ettől még lehet ezeket is használni, csak érdemes váltogatni és kontroll kezelést végezni.
Ezen kívül a nyár közepi/végi atka gyérítés fontossága nagyon felértékelődött. Ha ekkor nincs a helyzet magaslatán a méhész akkor a zárókezelés már csak az utolsó szeg a koporsóba.
Baranyi Gergely

« Válasz #1307 Dátum: 2016. Március 29. 21:52 »
Az ApiOx-ot én is nagyon jónak tartom. Már 4 éve ezzel végzem a zárókezelést. Könnyű a használata, az atkát jól hozza, és méhek sem hullanak a kezelés után. Nem okoz szermaradványt a viaszban. Nem alakul ki rezisztencia. A hátránya csak az, hogy egy adott generációban csak egyszer használható. Vagyis az őszi, téli és tavaszi időszakban összesen csak egy alkalommal használható. Egy jó lehetőség arra, hogy a zárókezelést ne szintetikus mérgekkel oldjuk meg.

« Válasz #1308 Dátum: 2016. Március 30. 08:39 »
30X40!
Az atka irtásod gyenge pontja a "tartóshordozós" amitrázban rejlett. Gyakorlatilag fővédekezésként  használtad. Ha saját készítés volt ázatatott papír ennek az elkészítése vagy receptúrája is lehetett hibás. Mert rengeteg gyatra eljárás is közkézen forog. De a tapasztalat azt mutatja, hogy még a gyári lapkák, és a hellyesen előállított házi csíkok sem voltak már eléggé hatásosak az elmúlt években. Kering egy ostobaság hogy a paírlapból párolog az amitráz, ezért gyorsan cserélgetik őket, nem ez a hellyes megoldás had rágják el a lapokat, hogy minél több méh kontaktba kerüljön az amitrázzal. De hangsúlyozom hogy jobb ha nem, vagy csak kiegésszítő kezelésnek használod. Ezzel lehet a legprímábban kitenyészteni az amitráz rezisztens atkákat. Furettóban, még mindíg hatékony az amitráz, ezt a alkalmazási módját ajánlom. Most csak a véletlenen múlt, hogy nem okozott állományi szintű katasztrófát a hibás védekezési szisztémád. Annak a kaptárnak a lépjeit kereteit ne használd fel más családokhoz, ahol csak egy maréknyi méh maradt. Mert az atka által legyengített családnál jó eséllyel feldúsulhatott a ceranae. Ekkor tőbbé-kevésbé fekete elfosásokat is találsz a felsőkeretléceken, de a világosszínű lépeken is könnyen meglátható. A maroknyi túlélő, jelklemző tünet. A spórák 2 évig fertőznek, ezért könnyen szétkenheted az egész állományra, aztán a nyárután már későbánat nem sokat ér. Az októberi szárnydeformált méhek mászkálása, jelentős atka feldúsulást feltételez. De ha még a kereteken, vagy a méheken is láttál egyet-egyet, na akkor volt ott azonkívül még rengeteg.

« Válasz #1309 Dátum: 2016. Április 18. 19:51 »
Sziasztok!
Aki használ görög ködölőt, az 1 liter petróleumba mennyi taktik-ot rak?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1310 Dátum: 2016. Április 18. 20:08 »
Sosa ne keverj be több amitrázt, mint amennyit egy nap alatt felhasználsz, mert az amitráz csak a gyári kiszerelésben, összetételben, formulációban stabil. Ha megváltoztatod az összetételt, azonnal indul a lebomlás.

Minden permetszerre igaz ökölszabály, hogy csak egy nap alatt felhasználható mennyiséget szabad bekeverni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

izso60

• 573
« Válasz #1311 Dátum: 2016. Április 18. 20:29 »
Üdv. Uraim!
Drága Geddekas!
Varga Karcsi hatására mondod Ezeket az ökölszabályokat  vagy öregségedre tanultál valamit a méhészkedésről!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1312 Dátum: 2016. Április 18. 21:00 »
Aranybogár Izsó!

Varga Karcsiiiiii? Az csak kötekedni tud. Legalábbis én úgy ismerem. Nem mondom, hogy az anyatejjel szívtam magamba ezt a tudást, de ezt édesapám tanította kicsi koromban, úgy 50 évvel ezelőtt.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1313 Dátum: 2016. Április 29. 21:15 »
QUQURIQ !!!

Csak kérdezek, mert én is kisiskolás vagyok ebbe a témában!
Ha jól hallottam a téli előadásokon, most van (lesz ) itt az ideje az Oxálsavas szublimálásnak.
Heti egy alkalom, 3x.
Azután havonta egyszer.
Így leget az atkaszámot a szint alatt tartani egész szezonban.
A szublimoxos kezelés vajon mennyi időt vesz igényben egy 200 állománynál?
Aki nyerő a témában, támassza fel a szemünket...

Köszönettel: Kiskakas

*

igi

• *
  • 26
« Válasz #1314 Dátum: 2016. Április 29. 21:34 »
A hirdetéseket az Adok-Veszek-Cserélek rovatba tegyétek!

Üdv: Bicska
« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 01. 20:46 írta bicska »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1315 Dátum: 2016. Május 13. 22:25 »
QUQURIQ !!!

Az anyák elvétele a legjobb biológiai védekezés, 100 %
Vegyszermentes, nem szennyezi sem a méhészt, sem a méheket.
Nincs fiasítás ahová visszamennének az atkák!
Ez az igazi záró kezelés...
Innentől kellene indítani az atka küzdelmünket...
A meleg telek alkalmatlanok a záró kezelésre. Csak kezelgetésnek jó!
Szerintem elképednénk, ha most a méhekről is és a fiasításból is kikerülnének az atkák!

Kiskakas
« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 13. 22:32 írta kiskakas »

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #1316 Dátum: 2016. Május 15. 09:23 »
Nyitót fias csapda lép  ,fiasitás mentes családoknál.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1317 Dátum: 2016. Május 15. 09:34 »
QUQURIQ !!!

"Nyitót fias csapda lép  ,fiasitás mentes családoknál".

Nincsen rá szükség, mert 3 nap után, ha nincs fias nem tud az atka bemenni tápanyagot magához venni, és szaporodni!
Talán ez az atka leggyengébb pontja amit maximálisan ki kellene használnunk!
Ha így védekezne mindenki, minimálisan kellene csak az atka ellen küzdenünk, nem tudom, hogy mit szólnának a vegyszert forgalmazók!
Vajon, mibe kötnének bele?

Kiskakas!

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #1318 Dátum: 2016. Május 15. 10:17 »
3 nap szerintem kevés.

*

sztyopa

• 116