ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1598632 megtekintés
*

ata67

• 525
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1170 Dátum: 2015. Október 19. 14:33 »
Bekesm!
Oxálsavas csorgatásra gondoltam, hogy korai még ilyenkor állományszintű csorgatást végezni.
Beszéltem olyan méhésszel, aki azt mondta, hogy ősszel végzett 5-szöri oxálsav szublimálás tavasszal gyenge fejlődést okozott. Ma olvastam a Méhészetben erről egy cikket, ott ezt nem írták. Gondoltam, azért megosztom az előbbi infót.
Én úgy gondolom, hogy a méhcsaládok állapotának függvényében érdemes kezelni. Atkahullást számolni, ehhez figyelembe venni a fiasítás kiterjedését, ha van. (Ugyanis, ha van még néhány tenyérnyi fias, az okozhat még 50-100 db atkahullást. Szerintem ez nem ad okot a pánikra.
Néhány napja csorgattam az állományt 15 %-os tejsav oldattal, egészen szépen hozta az atkát. Ahol az utolsó adag fias kikelt, ott 100 hullott úgy, hogy az egy héttel előbbi amitrázos ködölésnél csak egy- két darab. Megnéztem, ott már nincs több fias, a lehullott adag szerintem mind a fiasban volt. Van, ahol néhány darab hullott, ott vagy van még fias, vagy ennyi volt az atka. Még egyszer-kétszer megvallatom őket ilyen lágyabb tejsavas csorgatással, aztán a lehűlésnél jön az oxál csorgatás. Persze, ezeket azt hiszem kisebb állománynál lehet így megcsinálni, nagyobbnál nincs idő.
Mindezeket úgy mondom, hogy ez az én megfigyelésem, feljegyzésem.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Október 19. 14:37 írta ata67 »

« Válasz #1171 Dátum: 2015. Október 19. 14:50 »
Az utolsó fias kikelését mindenképpen meg kell várni, ata67 írása is ezt bizonyítja.
A maradék atkák száma bizony nem mindegy.
10 alá kell szorítani a lélekszámukat, és ebből még a természetes elhullás után is marad annyi, hogy a következő évben gondot okozhat.(Kivancsi 111 erről tudna regélni!)
Mi van akkor ha 50 esetleg 100 atkával megyünk a télbe?
Az esetek nagy részében semmi gond nem lesz, tavasszal egy kicsit vonatottabban fejlődik a méhcsalád, és fűz után, akác előtt elkezdődik a sétafika.
Ez egy szerencsés tél esetén igaz, akkor ha ilyen enyhe telek vannak és többször van kirepülésre alkalmas idő.
Igen, mert az atkák jelenléte nozemát okoz!
Ha a méhek testén úgy garázdálkodik ez a dög, hogy utána az atka szívott méh nem tudja elhagyni a kaptárt, belső ürítkezés kezdődik.
Amikor a hóban láttok méheket ez már az atka "munkájának"eredménye, a kamikaze méhek elhagyják a kolóniát, feláldozzák magukat.
Ha annyira rossz az idő egyszerűen kihullanak a fészekből.
Amennyiben tavasszal úgy történik a méhcsaládpusztulás, hogy a méhhullák nagy része a fenékdeszkán hever, könnyen megállapítható a baj oka. (persze nem úgy, hogy nuku kaja)
Ekkor ki kell venni a lépeket, és már akkor látható a baj.
Elképzelhető, hogy néhány sejtben még található olyan mumifikálódott, ki nem kelt csonka méhegyed ami megerősítheti a gyanút.
A kaptárban lévő méhhullákat, az összes viaszmorzsával együtt egy 3 literes dunsztos üvegbe téve langyos vizet öntünk rá.
Néhány percig jól össze kell rázni, és átszűrni.
Az atkákat kimossa a langyos víz, és akkor számolhatunk.
Mindenki ismeri a telephelyének mikroklímáját, és így tudja mikor kelhet ki az utolsó fias.
Előtte semmi értelme a "zárókezelésnek".
Üdv:
Nagyernyei Attila

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #1172 Dátum: 2015. Október 19. 14:53 »
Ata! Teljesen egyetértek! Mint írtam 3X kezelek kb. havonta. Nem vettem észre fejlődésben negatívumot.
A szublimálás valójában fiasítás mentes időszakban a leghatékonyabb, mint minden eljárás. Szeptember hónaptól kezdődően jelentősen csökken a fiasítás, ezért tanácsolják a kezeléseket attól fogva. Én a módszert 3 éve vettem át az általad említett cikkben szereplő Németh Zoltántól. Ő foglalkozik, kísérletezik több éve ezen módszerrel. Meggyőződésem, hogy helyes út, helyes, hogy az amitráz, fluvalinát bevitelt a lehető legkisebb mértékűre csökkentsük a kaptárainkba. Örülök, hogy a tejsavval, oxálsavval Te is ezen úton jársz. Az újságban az oxálsavról a téma még folytatódik.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #1173 Dátum: 2015. Október 19. 15:05 »
Annyit még hozzá szeretnék tenni, hogy atkaügyben (sem) hordja senki a zsebében a bölcsek kövét! Helyes, ha segítjük egymást! Évek sora bizonyította, hogy a fluvalinát, amitráz nem jelent végső megoldást atka ügyben. Hátha az oxálsav, tejsav arra felé halad.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Október 19. 15:09 írta bekesm »

*

zümi

• 1382
« Válasz #1174 Dátum: 2015. Október 19. 15:33 »
Idézet
Ata! Teljesen egyetértek! Mint írtam 3X kezelek kb. havonta. Nem vettem észre fejlődésben negatívumot.
A szublimálás valójában fiasítás mentes időszakban a leghatékonyabb, mint minden eljárás.

bekesm!

Tudnál a szublimáló készülékedről feltenni képet? Mennyibe kerül, ki a gyártó, stb?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #1175 Dátum: 2015. Október 19. 15:50 »

« Válasz #1176 Dátum: 2015. Október 19. 16:17 »
Bekesm! Zársz kijárót? Más hatóanyaggal tesztelted már hogy mennyit hagy fent? Milyen oxálsavat használsz?

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #1177 Dátum: 2015. Október 19. 17:09 »
Igen 2-3 percre. Oxálsav dihidrát. http://www.meheszbolt-tamasi.hu/meheszeti-gyogyszer/atka-ellenes-szerek/oxalsav-1kg. Igazából az amitráz hatékonyságát ellenőrzöm az oxálsavval, fordítva nem. Van ismerősöm, aki nyáron BeeVital Hive Clean-t alkalmazza, majd áttér a többszöri oxálsavas szublimálásra, tehát Ő csak oxálsavval védekezik az atkák ellen. Nagyon fontos figyelembe venni, hogy a szublimálás egészen más, mint a csorgatás. Én még agyban nem jutottam el odáig, hogy teljesen elhagyjam az amitrázt. Talán jövőre, befogok 4-5 teszt családot.
Igazából rendkívül csábító a fenti módszer, sok mérget kívül lehet hagyni a kaptáron.
Sajnos még kísérleti stádiumban van, a szaklap ez-irányú írásait azért érdemes megfontolni.

*

ata67

• 525
« Válasz #1178 Dátum: 2015. Október 19. 18:21 »
Ilyet használok.
http://www.mohai2007.hu/index.php?t=atkaolo

Bekesm!
Nekem Mohai füstölőm van. Érdemes kiegészíteni a szublimáló tartozékokkal ezt a szerkezetet? Milyen füstöt csinál, elég bőséges a füst? A Zöldön olvastam, hogy a kivezető cső átmérője, és a hossza nem mellékes. 6 mm átmérőjű rézcsőben állapították meg az optimálisat, a hosszáról nem beszéltek, de képen láttam, hogy rövidebb, mint a Mohai féle. A Szublimox csőhosszúsága többek szerint jól működik, többen erről veszik a mintát.
Tehát: Hogy működik a Mohai féle az eredeti alkatrészekkel Neked?
A tejsavról: Nem tudok róla, hogy káros mellékhatása lenne. A hatásfoka nekem úgy tűnik, hogy fiasítás mentes (vagy ahhoz közeli) helyzetben jó. Tavaly ősszel is megpróbáltam, de akkor ennél sokkal több volt a fias. Akkor egészen kevés atka hullott, viszont később amitrázzal igen sok.
Számokban:
Tavaly szeptember 16.-án tejsavas locsolás, 50 milliliter fiókonként (két fiókot csorgattam). 10 családnál számoltam a lehulló atkát, 10 és 42 között volt. Gondoltam, milyen jó, alig van atkám!
Tavaly szeptember 28.-án amitráz füstölés: 41 és 250 között hullott atka. Ezt a helyzetet úgy értékeltem, hogy a tejsav nem ér semmit..., pedig valószínűleg az történt, hogy az eltelt 10 nap alatt kikelt sok fiasítás, és az atkák foretikussá váltak. Ha ebben a későbbi időpontban próbálom tejsavval csorgatni a méheket, szerintem hasonló eredményt értem volna el, mint az amitrázzal.
Most október 17.-én csorgattam tejsavval, egy hónappal később, mint tavaly. A kikelt fiason lévő atkát szépen elérte a tejsav.
Fontosnak tartom a rendszeres jegyzetelést, én utólag is el szoktam gondolkodni a régi feljegyzéseimen. Ez a példa mutatja, hogy egy rossz következtetést ki lehet javítani, ha az adatokat össze lehet hasonlítani.

« Válasz #1179 Dátum: 2015. Október 19. 20:56 »
Köszönöm a választ. Ma füstöltem néhány tesztcsaládot oxállal, kijáró zárva 10 percre. Eredményességéről beszámolok ha érdekel valakit. Az amitráz elhagyását én elhamarkodottnak tartom, sőt el sem tudom hinni hogy lehetséges egyelőre. Akárhogy szublimáltam az amitráz mindig hoz le utána bőven. Pedig az oxálsav szublimálás majd minden formáját próbáltam nem kevés munkával és a család nem kevés befektetésével.
Én elvből nem veszem meg a gyári készülékeket, mert az ára irreális. A jelenlegi szublimálóm is házi, eddig ez tűnik a legéletképesebbnek. A mohaihoz hasonlóan gázos csak nincs ventillátor.
Egyre többektől hallom hogy olvasott hallott olyanról aki csak így védekezik. Nem igazán tudom elhinni. Esetleg még az oxálsavammal lehet gond de ezt sem hiszem. Friss, az acidum kft-től. De ez is le lesz ellenőrízve.
Az biztos hogy helye van a rendszerben de egyelőre még csak arról győződtem meg hogy erősen gyérít. AZ AMITRÁZ MEG ODAB@SZ.

*

izso60

• 573
« Válasz #1180 Dátum: 2015. Október 19. 21:32 »
Üdv.Uraim!               Kamikaze írta.
Én elvből nem veszem meg a gyári készülékeket, mert az ára irreális. A szegény ember a gyereket is maga gyártja ez igaz de ami itt elhangzik az f.szarágiság,nem gyártunk magunknak tv-t hűtőgépet gáztűzhelyt de még személyautót sem.Miért pont a méheink egészsége ennyire másodlagos?                                                                               

« Válasz #1181 Dátum: 2015. Október 19. 22:03 »
Gondoltam lesz ember aki megjegyezze. Mi a faszariság abban hogy csinál az ember egy teljesen profi hőlégfújós szublimálót (teljesen saválló) majd vesz hozzá egy agregátort? Az agregátort direkt azért lett vásárolva. A hőlégfújós szublimáló nem működik és pont. Próbáltuk oda vissza mindenhogy. Amitrázzal kontrollálva. Nem hozza az atkát. Ha nem vagyunk faszariak bőven 200 E ft fölött vertünk volna egy utólag életképtelennek bizonyult projektbe. Vettünk volna "gyárit" az ember még szégyenében is mondaná talán még önmagának is hazudva hogy jó az, csak nincs atka. Vagy a gyári furetto nem is tudom mennyiért. Aki nem tudja megcsinálni vegye meg, engem nem zavar.
Amúgy ezek a gyárinak elnevezett eszközök sok esetben förmedvények. Ezeket az atkairtó berendezéseket amiket árul és gyárt már boldog-boldogtalan nem nehéz minőségben utól érni, így maximum feléből ezt megcsinálom. Ha ezért faszari vagyok vállalom.

« Válasz #1182 Dátum: 2015. Október 19. 23:43 »
Ma füstöltem néhány tesztcsaládot oxállal, kijáró zárva 10 percre. Eredményességéről beszámolok ha érdekel valakit.

Hogyne érdekelne, s bizonyára nem vagyok egyedül. A kijárón keresztül juttatod a kaptárba vagy más úton? Előre is köszönöm!

« Válasz #1183 Dátum: 2015. Október 20. 09:08 »
Néhány gondolat a "faszariságról".
Az az, mit éri meg elkészíteni házilag, vagy inkább gyárit venni például szublimálóból, vagy furettóból?
Ez egyéntől függő, mert akkinek már egy szeg beverése is sikerélmény, szóval ne is próbálkozzon, az vegyen, csináltasson.
Nekem természetes az hogy amit a műhellyem szerszámozottsága enged azt az eszközt elkészítem. Ha lényegesen olcsóbbat, vagy precízebbet van lehetőségem készíteni.
Igaz én már 14 évesen a satupad mellett reszeltem a kalapácsot vizsgamunkának, a következő években meg a Szovjet autók javításával voltam elfoglalva. Majd közel harmincévet szintén olyan munkahellyen töltöttem ahol jól jött a műszaki problémamegoldó képesség. Széles termékskálát gyártottunk, így jellemzően sok területen kellett helytállni. A gyártáson kívúl fejlesztettünk, első szériákat gyártottunk, egyedi darabokat készítettünk. Nem akarnám leírni hogy mit, mert csak ez az egy ilyen üzem létezett az országban évtizedeken keresztül. De dolgoztunk fémmel, műanyagokkal, textíliákkal, bőrrel, fával, az egyszerűtől a komolyabb eszközökig, akár elektromos, akár robanómotoros  gyártmányaink is voltak.
Szóval más a mércém, de nyilván vagyunk még néhányan akkik hasonlóan gondolkodunk. Ráadásul, itt az internet  végtelen információs lehetősége, nem kell mindent mindenkinek a "nulláról" kikisérletezni.
A méhészetem létrehozása is alapból a saját eszközgyártásra épült, enélkül létre sem jött volna. Közel húsz éve úgy fogtam hozzá, hogy kevés szabadidőmben, apránként ahogyan az anyagra futotta elkezdtem a kaptárak, és minden egyéb szükséges eszköz elkészítését. .... Bocsánat hogy kissé eltávolodtam a témától. De valahogy ezért bosszant az amikor korunk ifjú "szerencsevadászai" egy szimpla OKJ vizsgával, szinte tudás nélkül(pont ezért merik) belevágnak csak azért mert az állambácsi miliókat dug a zsebükbe.
Na mindegy, elkészítettem egyébként sok százezerbe kerülő eszközt "fillérekből", úgy hogy a családomnak sem kellet emiatt nélkülözni, sem adósságom sem volt, ez ha faszariság akkor simán büszkén felvállalom.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #1184 Dátum: 2015. Október 20. 10:14 »
Ata!
Gyári füstölöm van.
Tapasztalatom szerint a füst mennyisége elég (2g/családot adagolok, kimértem egy kávéskanállal). Ami nagyon fontos, az eredeti csövet levágtam 12 centiméteresre, a cső végét 2 cm hosszan ellapítottam úgy, hogy az a 10 mm-re szűkített bejáron beférjen. A másik fontos dolog, hogy a ventilátornak nem szabad folyamatosan üzemelni, mert túlhűti a szerkezetet, ezért a ventilátort folyamatosan ki-be kapcsolgatom, úgy hogy a ventilátoron keresztül a visszaáramlás ne tudjon megtörténni.
Kamikaze!
„A mohaihoz hasonlóan gázos csak nincs ventillátor.”
Talán a fenti mondatodban van az eredménytelenséged lényege. Az oxálsav nem megfelelő bejuttatása, nem teljes kaptáron belüli eloszlásával talán csak részeredményeket lehet elérni. De ez csak egy általam megfogalmazott fikció (elgondolás).
Az természetes dolog aki jó minőségű, teljes értékű, biztonságos, hatásos, gazdaságos eszközt tud készíteni az tegye, de aki csak buherálni tud az maradjon a vásárlásnál.