Hír-les

• 5611 válasz
  • 2302943 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:Hír-les
« Válasz #1065 Dátum: 2014. Október 17. 22:25 »
Megvette az OMME a méheket, de áthúzódó zárlat van a területen és ezért valószínűleg csak március végefelé vihetik el a zárlati területről a méhcsaládokat.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Kitin

• 934
« Válasz #1066 Dátum: 2014. Október 18. 20:32 »
Takács Ferenc beszélt a Kossuth rádióban a mézről- mézcsomagolásról
Meghallgatható : http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2014-10-18

15:43-nál kezdődik.

« Válasz #1067 Dátum: 2014. Október 19. 06:10 »
Megvette az OMME a méheket, de áthúzódó zárlat van a területen és ezért valószínűleg csak március végefelé vihetik el a zárlati területről a méhcsaládokat.
Vagy nem, de a vagy az biztos! Áthúzódó zárlatnál , hol telik le a tisztuló kirepülés után a 60 napos tünetmentes idő március végéig?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1068 Dátum: 2014. Október 19. 06:35 »
Erős a politikai nyomás és az állatorvos ha engedni fog a nyomásnak az első átvizsgálási sorozat után ki fogják engedni a zárlati területről.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1069 Dátum: 2014. Október 19. 18:51 »
Kimehet ha egészségesek a méhcsaládok, de 60 nap karantén az új telephelyen és az ottani állatorvos engedélye. Aztán mehet majd az égetés ősszel, ha kihúzzák addig! Aztán ilyenek próbálnak a méhészeknek a vándorláshoz irányt mutatni  :P

« Válasz #1070 Dátum: 2014. Október 22. 07:21 »
Itt egy friss hír!
Így fog igazán nőni az üveg eladás.
Mikor is adjuk el a legtöbb mézet? Mikor is van a legnagyobb szükségünk az üvegre?
Most! Mikor nem lehet kapni? Most!

Az OMME honlap nyitó híre:

"Tisztelt Méhészek, tisztelt Üvegforgalmazók!

Az Orosházi Üveggyár tájékoztatása alapján a 730 ml-es OMME termelői mézesüveg készlethiány miatt előreláthatólag november közepéig nem lesz elérhető. A 380 ml-es üveg továbbra is megvásárolható a szokásos módon."

Addig marad az uborkás üveg.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1071 Dátum: 2014. Október 22. 12:02 »
Én úgy hallottam, de nem tudom igazak-e a pletykák, hogy nem a készlethiány az ok, hanem az, hogy az eddigi értékesítések olyan kis mennyiségűek voltak, hogy a gyár új szerződési feltételekkel, drágábban kívánja adni az OMME üveget.

*

lygo67

• 144
« Válasz #1072 Dátum: 2014. Október 22. 16:46 »

"Tisztelt Méhészek, tisztelt Üvegforgalmazók!

Az Orosházi Üveggyár tájékoztatása alapján a 730 ml-es OMME termelői mézesüveg készlethiány miatt előreláthatólag november közepéig nem lesz elérhető. A 380 ml-es üveg továbbra is megvásárolható a szokásos módon."

akkor ezek szerint az sem segített a "szegény" OMME kft. -n , hogy Bárki!!!!  - Mari néni, Julis néni ... - bement a Piroda  kft-hez és vehetett mindenféle igazolás nélkül !!! üveget  (Biztos a rossz gyümölcs termés az oka - nem lett elég befőtt el rakva).
Annak idején ha jól tudom - javítsatok ki ha nem igy van - az volt hogy csak  OMME tag OMME igazolással vásárolhat üveget.
Na hát ez mostanság a Pirodánál nem igy ment, a kutya meg nem kérdezte, hogy OMME tag vagyok e.

*

Kitin

• 934
« Válasz #1073 Dátum: 2014. Október 22. 16:52 »
 Kossuth rádió Hajnal-Táj műsorban 21.-én 05:46-től riport / atkák - Mészáros stb.
http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2014-10-21

*

Nb18

• 797
« Válasz #1074 Dátum: 2014. Október 22. 17:06 »
Sziasztok!

Én is tapasztaltam is és hallottam is mástól, hogy üvegvásárláskor senkitől sem kértek érvényes OMME igazolványt, de még meg sem kérdezték, hogy tag-e. Így sajnos elveszti a legfontosabb mondanivalóját a Termelői csomagolóanyag, "hála" az ilyen értékesítőknek!

Nb18

*

ata67

• 526
« Válasz #1075 Dátum: 2014. Október 23. 06:05 »
Tőlem kértek OMME igazolványt (Pécsen). Regisztráltam, és azután vásárolhattam.

« Válasz #1076 Dátum: 2014. Október 23. 08:16 »
OMME igazolvány ide vagy oda, mit számít. A lényeg az egészben az,hogy lehetett volna ebből az egyesületes üvegből egy folyamatos bevételt produkálni az egyesület /nem magánszemélyek/ számára amit szépen kivezettek az OMME-ból. Az a legfurcsább, ha az OMME nem adta át a szerszámhasználati és forgalmazási jogot a KFT-nek, akkor ,hogy a francban lehet a KFT a kizárólagos forgalmazó. Ha nem adta oda és mégis nála van akkor talán ellopta vagy mi a franc? Viszont, mivel úgy néz ki, hogy az OMME KFT-nek van talán a legkevesebb köze az üveg forgalmazáshoz csak a 2+2 forintot nyúlja le? Ez a dolog szerintem nem igazán világos.

Üdv. jani bátya

« Válasz #1077 Dátum: 2014. Október 23. 09:21 »
Szia ata ! Pécsen hol lehet venni űveget  /mézes / , és ki is szálítják ?  Űdv . Antal

*

zümi

• 1382
« Válasz #1078 Dátum: 2014. Október 23. 12:18 »
Tovább gyarapodott a magyar erdővagyon az elmúlt évben: az erdők területe 4535 hektárral 1 millió 938 ezer hektárra növekedett, ami 20,8 százalékos erdősültségnek felel meg.

Tavaly nőtt az akác területaránya a fenyők területarányának terhére – derül ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek a kormany.hu oldalon közzétett, az erdővagyon 2013-as adatait összefoglaló miniszteri tájékoztatójából.

A tájékoztató szerint a tulajdonosi megoszlásban az utóbbi években minimális a változás, a magántulajdonú erdők aránya emelkedett 0,1 százalékkal 42,8 százalékra, a közösségi tulajdonok csökkenése mellett. Az állami tulajdonú erdőterületek változatlanul 56,2 százalékot tesznek ki.

A fafajcsoportok közül a legnagyobb területet az akác foglalja el 24,2 százalékkal, és a megelőző évekhez hasonlóan tavaly is folytatódott az akác arányának növekedése és a fenyő arányának csökkenése. Kis mértékben emelkedett még az egyéb kemény lombosok aránya. Az akác térnyerése meghatározóan a magán-erdőgazdálkodásban betöltött kiemelkedő szerepének következménye, hiszen mind az erdőtelepítések, mind az erdőfelújítások során az egyik legkedveltebb fafaj.

Az őshonos fafajok aránya 63,1 százalék, az idegen-honos, meghonosodott fafajok (akác, fenyők), illetve a klónozott fajták (nemes nyár) aránya 30,5 százalékot tesz ki. Az őshonos fafajok aránya az elmúlt évekhez képest tovább nőtt, elsősorban az erdőtelepítéseknek, másodsorban a szerkezetátalakításnak köszönhetően.

A tájékoztató szerint az ország élőfakészlete folyamatosan emelkedik, 2014. január 1-jén 369,6 millió köbmétert tett ki, és tíz év alatt több mint 10 százalékkal nőtt. Az 1 hektár területre eső átlagos élőfakészlet hektáronként 198 köbméter. A gyarapodás oka, hogy az erdők évi folyónövedéke nagyobb, mint az élőfakészlet csökkenését okozó tényezők – fakitermelések, erdőkárok – együttes hatása.

A fakitermelések tavaly is az erdőtervekben előírt lehetőségeken belül valósultak meg, a 7875 millió köbméter összes kitermelt fatömeg 1,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az egészségügyi és egyéb termelés fakészlete 384 ezer köbméter, ez az előző évhez képest 44 százalékkal emelkedett. Az összes kitermelt fakészlet több mint 8 százaléka származik az egészségügyi és az egyéb termelésből. Az egészségügyi termelést, elsősorban a Keszthelyi hegységben bekövetkezett erdeifenyő pusztulás, valamint a Balaton-felvidéki cseresek pusztulása miatt kellett végrehajtani.

Az erdészeti hatóság 2013-ban 35,2 ezer köbméter mennyiségű falopást regisztrált, ennek 86 százaléka magántulajdonban lévő, nagyobb arányban gazdálkodó nélküli erdőkben történt. Az összes illegális fakitermelés mértéke a hatóság tudomására nem jutott falopásokkal együtt nagyjából 300-500 ezer köbméterre becsülhető.

Az összefoglalóból kiderül az is, hogy a magyar erdők egészségi állapota az Európában elfogadott felvételi rendszer minősítése alapján összességében jó, a vizsgált fák közel 80 százaléka kedvező állapotú.

Az Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszer részére az erdészeti szakirányítóktól érkezett bejelentések alapján 2013-ban 78 800 hektáron lépett fel erdőkár, a károsodott terület 10 százalékán erősebb, 20 százalékán közepes, míg a fennmaradó területen gyengébb kárt jeleztek.

Összességében megállapítható, hogy Magyarországon 2013. évben a 2009. évi XXXVII. törvény előírásainak megfelelően folyt az erdőgazdálkodás, az erdőterület és az erdők élőfakészlete tovább növekedett, a haszonvételek mértéke a hosszútávra tervezett lehetőségeken belül maradt.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1079 Dátum: 2014. Október 23. 13:50 »
Sajnos akácot ültetnek olyan helyekre is az Alföldön, kötött talajokra, ahol rosszul nő, rosszul mézel, pedig van jobb erdőalkotó fafaj is, pl. Tölgy, hárs, amire meg kedvezőbb lenne termőhely.