http://alfahir.hu/tobb_tizezer_liter_asvanyvizet_vontak_ki_a_forgalombol
Most kéne a témában jártas szakambereknek nyilatkozniuk.
Lehet, hogy a talajvízekben is van már neo?
Mitől van a magas nikotin koncentráció?
Arisztaiosz látom már olvasgat minket, kérem válaszoljon.
Üdvözlettel: Nagyernyei Attila
Kedves Attila!
Tényleg érdemes és szükséges lenne kicsit többet pihennie, a hírben ui. sehol nem szerepel sem nikotin, sem "neo-". Nitrit-ion szerepel benne, valamint a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium. Nos, ez a baci az egyik legellenállóbb, a legtöbb antibiotikummal szemben rezisztenciát kialakított mikroorganizmus, afféle "kórházbaci", mely ráadásul nagyon sokféle törzzsel rendelkezik, mely törzsei a rezisztencia kialakításának sokféle módjára tettek szert (igény esetén nagyon szívesen részletezem e rezisztencia-módokat). A lényeg, hogy nedves helyen szeret tanyázni, az általa okozott infekciók is nagyon sokfélék (nazokomiális légzőszervi megbetegedések, csont- és izületi infekciók, égési sebek elfertőződése, otitis externa=külső hallójárat-gyulladás, uszodai folliculitis=gennyes szőrtüszőgyulladás, különösen akkor, ha előtte antibiotikumos kezelést kapott a beteg,kontaktlencse használat nyomán kialakuló bakteriális keratitis=szaruhártya-gyulladás, szaruhártya-fekély, illetve cisztás fibrózisban szenvedőknél légzőszervi kolonizáció illetve infekció, stb.) Nincs tehát helye az ásványvizekben egy ilyen opportunista humán patogén mikroorganizmusnak. Egyébként a vízbe nem a talajból kerülhetett, hanem feltehetően a palackozás során... (Aerob baci a lelkem)
A nitrit-ionnal (NO2-) kapcsolatban: annak ásványvízben történő megjelenése leginkább a mezőgazdasági művelés, azaz a helytelen műtrágyázási gyakorlat termése lehet... Furcsállom, hogy ásványvíz palackozható olyan rétegvizekből, melyek nitritesek, de az ásványvíz-bányászat nem a szakmám, így ehhez érdemben nem tudok hozzáfűzni mást, mint hogy a nitrit-ionnak a nikotinhoz és a neonikotinoidokhoz vajmi kevés köze van. Ezen "áthallás" nyomán véltem úgy, hogy tényleg huzamosabb, szakmától, szakma-politikától mentes pihenőre lehet szüksége...
Nitrittel egyébként találkozhatott már ezt a hírt megelőzően is: egykor a húsok sóval történő pácolására használtak nitrites pác-sót a húsipari gyakorlatban, ugyanis a nitrit-ionnak antibakteriális hatása is van, valamint a nitrit-ion a húsok mioglobinjával reagálva szép, sötétvörös színt adott az így pácolt sonkának... Hozzá kell tennem, hogy a nitrit-ion az emberre nézve is mérgező, a pácolt húskészítményekben a nitrit-koncentrációt 200 ppm-ben maximalizálták. Az emberi szervezetre letális dózisa a nitrit-ionnak 22 mg/ testsúly-kilogramm. Van még egy szépséghibája a nitrites pác-sóval készült húskészítményeknek: a főzés során a húsok aminosav-bomlástermékeivel rákkeltőnek talált nitrózaminok keletkeznek... Mindenesetre javaslom, hogy pihenjen, pihenjen és harmadszorra is pihenjen, valamint ne fogyasszon a fent említett pácolási módszerrel készült húskészítményeket, s óvakodjék a Pseudomonas aeruginosa-tól is, leginkább úgy, hogy fogyasszon attól mentes ásványvizeket. A polcról levett ásványvizek listáját azért közreadnám, hátha a Klub látogatói nem a horvát tengerparton pihennek, hanem a verejtékes méhészkedés közben el- elpösszentenek egy-egy jóféle, a nemzetközi ásványvíz-értékelő versenyeken sokcsillagosnak talált ásványvizet...
http://hvg.hu/gazdasag/20140826_12_fele_asvanyvizet_vetettek_le_a_polcrolS hogy a Pseudomonasssal kapcsolatban is sikerüljön közelebb kerülni a valósághoz:
http://index.hu/tudomany/2014/08/26/pseudomonas_aeruginosa_egeszsegere/