Hír-les

• 5631 válasz
  • 2494454 megtekintés
*

neo

• 1024
Re:Hír-les
« Válasz #5625 Dátum: 2026. Február 27. 16:55 »
Jenő!
Én pont a valószínűség miatt tartom fontosnak a velutina elleni monitoringot. Ugyanis, ha egy-egy kamionnal jön be, akkor azt időben felfedezte, a harmonikus radarral a fészket meg lehet találni. Ugye Kimlén az OMME is megtalálta, és a Kolics csapat is ugyanazt a fészket. Ha egy szomszédos ország nem tesz semmit, akkor a valószínűség akár a százszorosa is lehet a kamionnal behozottnak. Az százszor annyi fészek. Annyival töb harmonikus radar. Ha 20 000  méhésznek kell összeadnia egy harmonikus radar árát, az nem vethető össze azzal, ha egy méhésznek kell venni 20 000 radart. Csak szemléltetésképpen sarkítottam az adatokat.
Tudod Jenő az én szakmám arra tanított meg közel 40 év alatt, hogy jobb minden kórságot a kerítésen kívül tudni, beleértve a szarvasaidat is.Tsanyi szokta írni, hogy nem elég egy púp a hátamra, kell nekem még több? Legyen az Varroa, Tropilaelaps, meszesedés, nyúlós, európai, Nosema, és a vírusokat direkt nem is említem. A méhek rengeteg dolgot kibírnak, de nem mindent. Ahogyan írod sok helyen egy dolog is elég. Pl.  A Varroa. Nekem csak azok pusztultak el, amelyeknek a kaptárját szétverte a zöld küllő. Egy hónapig feküdtem a derekammal, kihagytam a hálózást. De nem emiatt aggódom. Júliustól októberig irtottam az atkát. Családonként kb. 30-40 volt a hullás öszesen a 3 hónap alatt. Aztán a novemberi 20 fokban úgy jártak a méhek, mint akácon. Az irány pedig az utolsó életben maradt méhészet 4 km-en belül. Ez másfél kilométerre van.Na vajon mit hoztak onnan a mézen kívül? Gondolom atkát. Bioméhész.  Az egyiké kipusztult, akkor eladta a házat, telket a másik bioméhésznek.Ennek már sosem lesz vége? Kell énnekem még ide a velutina is?

*

Koki

• 385
« Válasz #5626 Dátum: 2026. Február 27. 22:05 »
................ Legyen az Varroa, Tropilaelaps, meszesedés, nyúlós, európai, Nosema, és a vírusokat direkt nem is említem. A méhek rengeteg dolgot kibírnak, de nem mindent. Ahogyan írod sok helyen egy dolog is elég. Pl.  A Varroa. ............

Egy károkozó ami fontos nekünk, a varroa kártétele. A többi csak parasztvakítás.
Egy problémája van a méhésznek, a kínai szutyok.

« Válasz #5627 Dátum: 2026. Március 08. 18:39 »
Úgy hozta a sors, hogy tegnap ismét kiugrottunk fiamékkal Ausztriába.
Gondolom már unalmas amiket írok, de hát miért is ne, hátha néhányotokat érdekel.
Most a hármas határnál mentünk át, amit természetesen egy emlékmű is jelez.
Az út ismét pazar, csilli-villi utcák, rend és tisztaság.
Csináltam fotót itthoni Pick szalámiról, ami kint az itteni 70%-a, és a bajai Mogyi is!
2,5 kg csirkecomb 5 Euro.
Az AdBlu környezetvédelmi lötty itthon, https://centralcar.hu/adblue-10l?utm_medium=CPC&utm_source=kprodadssn&selltoroclid=4e07fc1e-1b13-11f1-ad81-bc241142939f&cfpm_ref=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Kint ugyan ez 10 Euro, ami az itthoni 35%-a!!!!!!!!
Megint bevásároltunk, pedig csak kirándulni indultunk.
Ma motorral mentem a méhekhez.
A hátsómat szétrázza a magyar közút, kint.......huh, erről már írtam.
A múltkor az egyik szekszárdi képviselő belemondta a kamerába, hogy az idei tél nagy kárt okozott az utakban.
Jelentem Ausztriában is volt tél, nagyobb mint itt, és lám egy luk nem volt sehol!!!!!!!!!!
Pedig kerestük.
Még mielőtt azt gondolnátok, hogy nyugat, és Ausztria imádó vagyok, tévedtek.
Csak fáj, hogy pár napos nyugdíjasként ezt kell megélnem, hogy elrohant mellettünk a világ.
Aztán tegnap este mutatta fiam, hogy Pécsen mennyi ember volt egy politikai rendezvényen.
A Széchenyi Tértől az Árkádig mindenhol ember!
Azért másoknak is tele a töke ahogy elnéztem az amatőr felvételeket.
Pénteken Mosonmagyaróváron volt hasonló rendezvény.
Változásért kiállt sok magyar, mert itt valakik valamit nagyon elcsesztek, pedig csak egy kirándulást kellett volna tenniük valamelyik szomszédos országba, hogy addig amíg nálunk ment az össznépi hülyítés, máshol épültek azt utak, a gyorsvasutak meg nincs 2 éves várólista, ha megrokkan az egészségünk.
Magyarországon ha valaki másként gondolkodik mindjárt ellenségnek kiáltják ki, pedig egy kormány elsődleges kötelessége lenne az összefogás, nem az uszítás, riogatás,széthúzás.
Befejeztem.
Nekem már szinte mind1 kik fogják vezetni a jövőben az országot, de a fiaimnak és az unokáimnak nem.
Ők radikális változást szeretnének.
Akiknek meg a jelenlegi megfelel azt is tiszteletben kell tartani, el kell fogadni.
Nekem megadta az élet azt a  lehetőséget, hogy az elmúlt évtizedekben Európa nagy részét turistaként beutazzam, hát nem közelítünk egyikhez sem, inkább leszakadtunk.
Nagyernyei Attila

*

Meki

• *
  • 29
« Válasz #5628 Dátum: 2026. Március 10. 00:04 »

Magyarországon ha valaki másként gondolkodik mindjárt ellenségnek kiáltják ki, pedig egy kormány elsődleges kötelessége lenne az összefogás, nem az uszítás, riogatás,széthúzás.

Nagyernyei Attila
Attila!
Nem ismerős ez valahonnan máshonnan is?
Bross barátod, akinek akkora elánnal toltad a szekerét ugyan ezt a rendszert építette ki kicsiben az OMME-ban. A buta követőit, akik ezt nem látták időben, meghülyítve, szerezte vissza azt a hatalmat, amit oly dicstelenül hagyott ott, amikor bajt szimatolt. Aztán kicsinálta az ellenzékét( ó, ez is olyan ismerős) mindenféle hazugsággal, most meg már jól el van. Jaj, most az OV-n is ment a parasztvakítás, hogy mondjunk már valami ötletet, hogy mit kéne csinálni az OMME-nek érdekvédelem címén. Mintha bárkit is meghallgatott volna valaha erről. Mostmár van székház, jókora apparátus, csak ötlete nincs szegénynek. Mármint azon kívül, hogy a saját pecsenyéjét sütögesse. Nem baj, legalább lehet ránk fogni a semmittevést. Szépen befeküdt az általad is épp most kiosztott kormánynak és elvan mint a befőtt jó pénzért. Ja, a tagdíjainkból Attila, amit oly sokszor emlegettél, közben meg valódi ÉRDEKVÉDELEMRŐL szó nincs!

« Válasz #5629 Dátum: 2026. Március 10. 08:53 »
Látod Meki erről beszélek!
Aki másként gondolkodik, másként látja a dolgokat az maga az ellenség.
Ha te lennél mondjuk az OMME elnöke, hogy viszonyulnál a kormányhoz?
Szidalmaznád, kritizálnád, majd alamizsnáért odanyújtanád a kacsódat?
Tudni kell, hogy ezt a határt nagyon nehéz megtalálni, sokszor lehetetlen.
De mondok egy példát!
A közelemben van egy NAGY, nemzetközi fuvarozással foglakozó cég, sok sok kamionnal.
Ennek vezetője egy ismert politikus.
Már most megkérte a beosztottjait, hogy április 12-én a szavazó fülkében fotózzák le a szavazó cédulát, hogy lássa, ott van e az büdös nagy "X" a neve mellett!
Szerinted aki ott akar még dolgozni hova x-el?
Még akkor is ha kifordul a gyomra, mert ő másként gondolkodik.
Brosst valóban a barátomnak tartom, mert ma is az a véleményem, hogy ennyi támogatást, ennyi méz minőség védelmében tett dologra nem sokan lettek volna képesek, komoly ellenszélben, ahogy te is látod a dolgot.
Szerintem még soha az életben nem beszéltél vele egy kukkot sem, de a véleményed róla negatív.
Én belülről is láttam azt a küzdelmet, sokszor harcot az ágazatért.
Mondok egy példát magamról is, vagy elfogadod, vagy nem.
Anno a Szekszárdi Tavaszváró Méhésznapra én hívtam meg Dr. Morvai Krisztinát, én írtam neki az előadását.
Az OMME központban találkoztunk, ott készítettem fel mit mondjon!
És láss csodát.
Előadása a "Közjóról" szólt, hogy a méhek munkáját anyagilag el kell ismerni, úgy mint MEGPORZÁSI TÁMOGATÁST!
Ma ezt csak simán 1.000 Ft-os támogatásként nevezzük, de aki ebben benne van, mindenki tudja, hogy erről először Dr. Morvai Krisztina beszélt, majd később lett belőle rendelet.
Nem érdekes ki találta ki, hol kezdődött!
A lényeg, hogy kapják a méhészek.
Bross sok anyagot adott ehhez, meg egyebekhez is.
Aztán, arról sem árt megemlékezni, hogy hála az égnek a neonikotinoidokat végleg betiltották!
Egyedül én mentem tüntetni a Mezőgazdasági Minisztérium elé a Greenpeace-el, mert velem nem tudtak mit csinálni, de Bross egyet értett!
Aztán azt se felejtsük el, hogy Bross nem szórja az OMME vagyonát, hanem gyarapítja!
Nincs "cuki táska", taxizások, nagy kajálások, luxizás.
Az új, gyönyörű OMME székház is az ő érdeme, a Viola utcait pedig bérbe adják.
Nem kívánom tovább fényezni az OMME elnökét, de én az ő tevékenységét másként látom.
Vannak hibái is.
Egyszer megkérdezte tőlem, hogy szerintem az x-y szakit fenékbe rúgja e.
Mondtam neki előtte hívd ki az utcára, mert az irodában nem tudsz úgy nekifutni.
Ez a szaki jelenleg is ott rontja a levegőt.
Magamról még annyit, hogy pont az ilyen alaptalan hozzászólások miatt szinte kivonultam a méhészeti közéletből, sokatok örömére.
Szerintem nekem nincs szégyellni valóm, de azért vannak dolgok amire én sem vagyok büszke.
Ilyen az élet.
 https://www.google.com/search?q=Ilyen+az+%C3%A9let+4+s+street&sca_esv=b5455d2c67d11081&sxsrf=ANbL-n5e-A_WT4EYy62AmPdetHIt7B7nAg%3A1773129141479&source=hp&ei=tc2vafzQG-HHi-gP_52bsQI&iflsig=AFdpzrgAAAAAaa_bxdAnGCmrYhEBIwOsnk5OVQNn43-L&ved=0ahUKEwi8__fk7JSTAxXh4wIHHf_OJiYQ4dUDCCA&uact=5&oq=Ilyen+az+%C3%A9let+4+s+street&gs_lp=Egdnd3Mtd2l6IhlJbHllbiBheiDDqWxldCA0IHMgc3RyZWV0MgUQIRigATIFECEYoAEyBRAhGKABSLprUABYjmVwAHgAkAEAmAGBAqABgheqAQY3LjE1LjK4AQPIAQD4AQGYAhigAsEYwgIKECMYgAQYJxiKBcICBBAjGCfCAhAQLhiABBjHARgnGIoFGK8BwgIIEAAYgAQYsQPCAgsQABiABBixAxiDAcICCxAuGIAEGLEDGIMBwgIOEC4YgAQYsQMY0QMYxwHCAg4QABiABBixAxiDARiKBcICBRAAGIAEwgIEEAAYA8ICCxAuGIAEGMcBGK8BwgIFEC4YgATCAgcQABiABBgKwgIGEAAYFhgewgIIEAAYgAQYogTCAgcQIRigARgKmAMAkgcGNy4xNS4yoAfBtgGyBwY3LjE1LjK4B8EYwgcKMC43LjExLjUuMcgHnQGACAA&sclient=gws-wiz#fpstate=ive&vld=cid:85dec53c,vid:ZaJO2tGac9Q,st:0
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 385
« Válasz #5630 Dátum: 2026. Március 10. 23:04 »

Szidalmaznád, kritizálnád, majd alamizsnáért odanyújtanád a kacsódat?

Olvastad Meki? Aszo'ngya, hogy alamizsna.
Attila. Olvasd el párszor!!!
No ez az amit még egyenlőre nem lehet észrevenni.

Üdv. jani bátya
Te nem veszed észre. Látod ezért nem is te vagy az OMME elnöke. ??? :-[ :o

Mondjuk a jó elnök nyilatkozata alapján akár Jani bátyának is igaza lehetne, a brossi szózat méhészek számának csökkenéséről szól, ám nem hiszem, hogy teljes körű rálátása lenne a teljes méhészeti ágazati létszám alakulására...

Amire viszont van rálátása, az az OMME taglétszámának alakulása. Információim szerint megindult némi erózió, egy év alatt a taglétszám  853 fővel csökkent (tehát jelenleg 12 728 tagja van az egyesületnek). Ehhez a létszámhoz 862 006 méhcsalád tartozna, azaz 34 277-el kevesebb a tavalyinál, tehát megállapítható, hogy javarészt kis- és közepes tenyészetet fenntartó méhészek léptek ki az OMME-ből, hiszen a kilépők átlagos méhcsalád-száma néhány tizednyivel 40 fölött van.

Ezek a méhészek nem biztos, hogy abbahagyták a méhészkedést, hanem egyszerűen elfordultak attól az érdekképviseleti szervezettől, amely rövid időn belül többször is elárulta, eladta és becsapta őket.

Szemmel láthatóan a távozó méhészeket nem tartotta az egyesületben a "megporzási alamizsna" avagy más megfogalmazásban a fenntartható méhészkedést és a méhegészségügyi helyzet javítását támogatni szándékozó "szemkiszúró Pistafillérek", gondolom,  köszönhetően annak, hogy a támogatást nem kötötték az OMME tagsághoz...

Furcsa hír jelent meg viszont a sajtóban: a NAK (Nemzeti Agrárkamara) rendeletmódosítást kezdeményez...

https://agroforum.hu/agrarhirek/agrartamogatasok/mehegeszsegugyi-csekely-osszegu-tamogatas-igenyelheto/

Talán csak nem azért utasítja vissza a MÁK a kamarai meghatalmazással (falugazdászokon keresztül) benyújtott kérelmet, hogy "megbüntesse" a sok nyomorult rapsicot, aki kilépett az OMME-ből (vagy be se lépett oda).

Furcsállom ezt a minisztériumi és államkincstári hozzáállást, különösen annak fényében, hogy úgy vertek be mindenkit a Nemzeti Agrárkamarába, hogy az a szaktanácsadói és falugazdászi hálózatával egy sokkal magasabb szintű, szaktanácsadással és segítségnyújtással támogatott gazdálkodást tesz majd lehetővé...

Nem tudom, a MÁK visszautasítja-e az OMME szaktanácsadók meghatalmazásával benyújtott kérelmeket is? Ha nem, akkor az rendkívül ráutaló minisztériumi/miniszteri szándékot fémjelez, de ezen esetben a magunk szelíd, halkszavú módján, ám kellő határozottsággal fogjuk megkérdezni: "mi végre mindez, elvtársak ?"

Esetleg ideje lenne végre helyére tenni a dolgokat, s ha már a méhész kötelezően kamarai tag kell legyen, akkor vagy az OMME-et kell Nemzeti Méhészkamarává átalakítani, vagy az OMME érdekvédelmi tevékenységét meg kell tisztítani az állami közfeladatoktól, azaz a MMNP kifizetését az amúgy is mindenki számára kötelező agrárkamarai tagsághoz kell kötni és a kifizetéshez szükséges igazolást is a NAK-ra kell bízni, nem egy érdekvédelmi szervezetre, mely csak a tagjai számára jogosult  (és akar) segítséget nyújtani. Mindezt az egyenlő elbánás és egyenlő esély biztosításának jegyében...

Félreértés ne essék, én nem az OMME-et kívánnám szétverni, mindössze szeretném, ha a teljes méhészeti ágazat minden szereplője egyenlő esélyekkel indulhatna. Az OMME érdek-képviseleti szerepének visszaállításával és a korrekt érdek-képviseleti tevékenységével tehetné vonzóvá magát, hiszen egy valódi érdekképviselet ténylegesen vonzóvá tenné a szervezetet. Lehet, hogy kezdetben valamivel kevesebb tag érdekét kellene képviselnie az egyesületnek, de a hiteles érdek-képviseleti tevékenység nyomán a méhészek tülekednének a belépésért, hiszen tagdíjukért valódi képviseletet kaphatnának, kapnának.

Aki pedig "megélhetési" tag volt (azaz az OMME kvázi kifizető-hely volta miatt volt tagja az egyesületnek), az ezután nem feltétlenül lesz tag. Hiteles és hatékony érdek-képviseleti munka nyomán egy idő múlva visszaszivárog, mert rájön, hogy az érdeke sokkal nagyobb körrel rajzolható ki, mint a támogatások folyósítása, hiszen azt megkapja a kamarai tagdíj fejében is, ám érdek-képviseletet, érdek-érvényesítést onnan nem, hanem az érdek-képviseletét ellátó civil szervezettől várhat.

Tudom, ehhez meg kellene erősíteni a NAK-t is, valamint az is szükséges lenne, hogy a méhészek a kamarában ne érezzék magukat mostohagyereknek, de mint oly sok mindent, ezt is sikerült trianon-nyomorított kis hazánkban alaposan félrevinni, mondhatnám azt is: elbaltázni. Talán még nem késő átgondolni, újraszabni s nem "elkúrni" mint tettük nagyon sok mindennel.

S akkor választhatnánk végre olyan elnököt, elnökséget is, aki csak a tagság érdekét képviselné, igaz szándékkal, áthallások, a kormányzat, minisztérium, hivatalok felé gyakorolt szervilitás (mert ez lojalitásként nem igazán értékelhető) és árulások nélkül. Ez lenne a jövő, s nem a fél-kétévenként a deklaráció szerint végrehajtani szándékozott (kitalált, ám valójában soha nem végrehajtott) "paradigma-váltások" láncolata egy megélhetési elnökkel, elnökséggel az érdek-képviselet nyakán...

Csatolok egy nem is oly régi írást, olvassátok, elemezzétek, s ha kéritek a folytatást is, nagyon szívesen felteszem azokat is...

https://drive.google.com/file/d/0B3ANieo00QZFekl5QnZJeEU2T0xBMDc4cE40WTZnSnRPcWdV/view?usp=sharing

Ha már így "elkampányolgatunk...

*

Koki

• 385
« Válasz #5631 Dátum: 2026. Március 11. 07:35 »
A linket az idézetben megosztották velem, de nem tudom elérhetővé tenni, majd megpróbálom kép formájában.