Hír-les

• 5601 válasz
  • 2286114 megtekintés
*

Kitin

• 934
Re:Hír-les
« Válasz #4080 Dátum: 2018. Szeptember 02. 22:02 »
Fog ez menni....
A végén kiderül, hogy a méhek tehetnek mindenről, már nem is mérgezik őket, hanem egyszerűen ők keresik fel a mérgeket öngyilkosság céljából:

https://24.hu/tudomany/2018/08/30/tomeges-ongyilkossagot-kovetnek-el-a-mehek/

/János írtam privt/

« Válasz #4081 Dátum: 2018. Szeptember 02. 22:02 »
Itt jön be, hogy nincs az OMMÉ-nak kellően felvértezett, és elkötelezett méhekez védő szakembere, aki az eljárásban azt mondta volna, Tisztelt hatóság, a szükségállapoti engedély kiadása nem indokolt… mert, ….
Vastag az az anyag ami az arcodon van a bör helyén, ebből kéne készíteni az ürrepülőgépek hőpajzsát.
Aki picit is foglalkozik az OMME ügyekkel, tudja ki az a szakember aki levelét megírta.
Azt is tudjuk, hogy az elnök, bár állítlag több elnökségi határozat is kötelezte rá, majd egy évig nem küldte el.
Kérlek csak az igazat, a színtiszta igazat írjad, vagy semmit.

Vesd Össze Csuja írását és Tóth Péter nyilatkozatát az Akadémián tartott előadásával.

Csuja idéz az engedélyezési dokumentációból, eszerint a neonikotionidok nem kerülnek kapcsolatba a méhekkel, így nem kell toxicitási vizsgálatot végezni.

Tóth Péter: A megvizsgált hat mintából csupán egyetlen egyben mutattak ki eonikotionidot.

Lépett erre a pártfogoltad bármit? Jelezte a hatóságnak, hogy bocsika, az engedélyezési doksi nem biztos, hogy helyes premisszákból indul ki?

A levelet el kellett volna küldeni, ez nem kérdés. Elküldték már régen. Megvédett bennünket napraforgón? Az egész OMME vezetés hibázott. Egyébként elküldték már előtte szinte ugyanezt a levelet, de te ezt pontosan tudod. Volt egy hiba, ezt is el kellett volna küldeni.

Szerintem egyébként kár leveleket küldözgetni. Van egy halom törvény, és azok között kell megélnünk. Jogi út, szerintem a leggyorsabb. (Választ megadtam priviben.)

Viszont azóta ezer másik hiba jött hozzá.

Te kaptál levelet a jegyzőtől? Olvastad a fórumon, hogy ki mit mond, mit kell tenni a saját ügyedben? Tettél valamit magad is? Most is kaptál levelet? Mentél napraforgóra? Volt veszteséged? Mennyi volt a hozam?

« Utoljára szerkesztve: 2018. Szeptember 02. 22:15 írta KörmendyRácz »
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

huber

• 144
« Válasz #4082 Dátum: 2018. Szeptember 02. 22:31 »
Tóth Péter: A megvizsgált hat mintából csupán egyetlen egyben mutattak ki eonikotionidot.

Lépett erre a pártfogoltad bármit? Jelezte a hatóságnak, hogy bocsika, az engedélyezési doksi nem biztos, hogy helyes premisszákból indul ki?

Ne mellébeszélj!
Csuja agymenései egy másik történet.
Ha Tóth Péter hat mintából egyben tudott neonikotinoidot kimutattatni, mert a vizsgálatokat nem Ő hanem a NÉBIH labor végezte, az pontosan eggyel több mint ami megengedhető.
Tóth Péter  lépett megírta levelét és elküldte az OMME elnökének, aki erre ráült és meg sem próbált lépni a neo csávázószerek használata ellen.
Gondolod, hogy Tóth Péternek kellett volna az egész OMME helyett, harcot indítani a szükséghelyzeti engedélyek miatt?
Úgy tudom volt már rá precedens, hogy megpróbált a szakmai lapban a méhészekhez fordulni.
A cenzor (az elnök), mint Dzsugasvili idejében volt szokás, letiltotta.

« Utoljára szerkesztve: 2018. Szeptember 02. 22:41 írta huber »

« Válasz #4084 Dátum: 2018. Szeptember 03. 08:29 »
A tengerek szennyezésével több dolog történik: a tengervízbe oldódik pl. a bizfenol A. Ez bekerül  a tengervízbe. Aztán a halakba, és a halakon keresztül az emberbe.

Ez hasonló folyamat a különféle vegyszerekkel. Amit egyszer legyártottak, és kijuttatnak, az kinn van. Szaporodik. Valamennyi bomlik, de kérdés, hogy mennyire, és a bomlástermék nem veszélyesebb-e, mint az eredeti.

A Jövő Generáció Ombudsmanjának feladata lenne - szerintem  - olyan kémiai anyagok kijuttatását szabályozó törvény megalkotása és elfogadtatása, amely biztosítja, hogy a jelen állapotban levő földek, talajvíz nem kerülnek további szennyezésre, azaz csak olyan szerek juttathatók ki, amelyek egy év múlva, az új kijuttatásig annyira lebomlanak, hogy ugyanazon állapotban van a termőföld, mint az előző kezelés előtt. 

Azaz a jövő generációinak nem adunk át rosszabb termőföldet, mint mi kaptunk.

Vannak ilyen anyagok, mint pl. propolisz alapú csávázószer. Ja megint a haszon és a pénz, az drágább. Márpedig a búsás haszon felülír a ma javaiért, a jövő meg majd legyen az Ő gondjuk???!!!

A kijuttatott anyagokat egyébként sokkal drágább ismét kivonni a termőföldből. Lehet, de lassú és drága folyamat.

Szerintem a kémiai szerek tekintetében is be kellene vezetni a termékdíjat. Az autógumiknál az árban benne van az elhasznált abroncsok mentesítési költsége. Így kellene a kémiai szereknél is. Ha van egy szer, és azt kijuttatják, akkor legyen meg ezen szer környezetből való eltávolításának költsége, és ez épüljön be a kémiai szer árába. Akkor már lehet, hogy olcsóbb lenne a propolisz alapú pl. csávázó szer.
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

neo

• 1000
« Válasz #4085 Dátum: 2018. Szeptember 03. 09:57 »
megítélésem szerint első körben a méhész és a jegyző közötti közigazgatási kérdés
János!
Ez egy tévedés! A jegyző nem a saját közigazgatási aktusa (végzés, határozat) eredményét közölte a méhésszel. Az egy nesze semmi fogd meg jól értékű tájékoztatás volt. Sok helyen napraforgó virágzása közben kaptuk meg a levelet. A közigazgatási eljárást a NÉBIH szükséghelyzeti engedélyeinek kiadásáról szóló határozat jelentette. Minden egyes méhésznek ki kellett volna küldeni a határozatot, és ha egy méhész megtámadta volna, akkor életbe lépett volna a másodfok, ami szerintem a közigazgatási bíróság lett volna. Én azt gondolom, hogy az OMME-nak kellett volna megfellebbezni a határozatot, nem pedig egyenként a méhészeknek. Vita volt arról, hogy az OMME ügyfélnek tekinthető-e? Egészen biztosan nem utasították volna vissza emiatt a fellebbezést, mert akkor úgy nem lett volna semmis a szükséghelyzeti engedélyek kiadása, ha minden méhésszel közölték volna a határozatot. Képzeld el, hogy az támadta volna meg, aki januárban vett egy méhcsaládot, ezért egyetlen nyilvántartásban sem szerepel. Na ekkor is semmisek lettek volna  a határozatok. Ez az egész az OMME sara!

« Válasz #4087 Dátum: 2018. Szeptember 03. 13:55 »
Igen, igen, igen. Nekünk is támogatni kell a "vegyszermentes megoldásokat".

Nyomni pl. a propolisz alapú csávázást.

« Válasz #4088 Dátum: 2018. Szeptember 03. 14:56 »

« Válasz #4089 Dátum: 2018. Szeptember 03. 16:11 »
Ilyen cég kéne nekünk is :)
https://www.magro.hu/agrarhirek/agrarkommunikacio/a-teljes-idei-nyereseget-szetosztjak-a-tejtermelok-kozott/

SZUPEREK, GRATULA NEKIK INNEN IS!!!

Emlékszel, a koreai Apimondia után beszámolókra? Ott van egy méhész üzem. Méhészek a tulajdonosai. Olyan áron veszi  mézet, hogy a termelőnek nem éri meg piacoznia. Ez a cég rozsdamentes hordókban tárolja a mézet, és mindent árusít a saját közösségének a méh étrend kiegészítőktől a rácsig, a kaptártól a kaptárvasig. Nagyban veszik a rozsdamentes hordókat, a méhész eleve abba tölti. Ott működik az összefogás.

A méhészek 60 %-a van benn (ha jól emlékezem). Magyarországon hányszor volt nekifutás? Valahogy nincs meg az áttörés.

Pedig kellene az összefogás: pl. atka ellen tényleg egy adott időpontban védekezni. Adott ritmusban. (Amikor egyszer régen ezt mondtam, akkor az volt a válasz : Magyarországon olyan különféle a klíma, hogy nem lehet egyszerre védekezni. Svájcban megy egyszerre? Ott még nagyobbak a klimatikus különbségek. A fejekben kell elérni, hogy maga a kicsi közösség akarja az egyszerre védekezést. Németországban minden méhész klub maga dönti el a napot. De próbálják egymás között a klubok egyeztetni. De a klub döntését mindenkinek végre kell hajtania. A klubnak van egyébként "fegyver" a kezében:   saját tagjai közül kijelölheti azokat, akiket abban az éveben teljeskörű ellenőrzés alá vonnak, labor szermaradvány, minden. Szóval ott is működik. Cserébe nincs cukor támogatás, meg utánfutó. Olyanokra fordítják a nemzeti program pénzét, amelyek elsősorban a közösség érdekét szolgálják és nem olyanra, ami az egyénét. )

CÉG VAN, KFT… Csak nincs meg az az erő, ami fenntartja úgy, ahogy a dánok, koreaiak.

Miért? Lehet, hogy a magyar túl fifikás, 10 Ft-ért máshova megy cukorért. Megszervezi maga, hogy egy raklap áru bejöjjön Görögországból, egyből szétosztják. Nincs kisker haszon az árban, nincs tárolási költség, nincs finanszírozás, mindenki megveszi azonnal a saját megrendelt áruját. Nálunk minden magyar méhész, de kettő együtt már bizonyosan egy mini vállalkozás. Akkor vannak a rendes cégek, amelyek egy-egy dolgot profi módon űznek. Ez az utolsó kft már túl későn született. A legelső vállalkozásnak kellett volna sikerre mennie. Azóta a versenytársak megerősödtek, a kft nem tud betörni a piacra. Kényszerpálya. Folyamatosan éli fel a méhészek pénzét… Azt is, amit lehetne másra fordítani. Pl. biológiai kísérletekre, rendes szakjogászra  (de ezt már kitárgyaltuk sokszor, ez van...)
« Utoljára szerkesztve: 2018. Szeptember 03. 16:22 írta KörmendyRácz »

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #4090 Dátum: 2018. Szeptember 03. 18:36 »
Pár év és semmi féle leterheltség nem lesz.
 A magyar méz, csak töredékéért megy nyugaton a helyi mézeknek, és semmilyen felhajtó erő nem hat rá, a jövőben.
 Nem így a szakmunkás munka bér, amire irtózatos felhajtó erő hat, ugyan is ritka mint a fehér holló.
 Meg kell gondolni melyik éri meg. 1200 ft -os mézet termelni, vagy dolgozni 500-600000/hó.
 Hogy még nem annyi? De annyi lesz 3 évben belül.

« Válasz #4091 Dátum: 2018. Szeptember 03. 18:42 »
Kedves Vivaldi,

Légyszi légyszi: olvasd el OMME beszámoló a 2016 évről, 48-ik oldal. 1.2 pont.

Ez szerintem a méhész szakma - minden méhész életbevágó kérdése. Mert könnyű elveszíteni a piacot, elveszíteni az árat, nehéz azt visszaszerezni.

Egyébként igazad van, Svájcban is nagyon menő a jó szakmunkás. De ott is a jó kell! Az emberek kicserélik egymás között a szakmunkásokról a tapasztalatot, már a net alapján döntenek sokan, hogy kit hívjanak ki egy adott kérdésben.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #4092 Dátum: 2018. Szeptember 03. 20:15 »
Hát mit is lehetne tőled várni?
 Elmondom hát neked, mert úgy látom te teljesen más világban élsz.
 A méhész az egyik leg innovatívabb, leg széleskörűbben képzett, és leginkább alkalmazható réteg.
Elmondom neked az én életutamat.
Meg esztergályoztam az abrikter /gyalu/ tengelyeket, körfűrésztengelyeket hajtó hengereket. Ezen volt, esztergályos, marós, és gyalus / vas/ munka. Ezután ledaraboltam és összeheggesztettem. Beszereltem az áramot, bekötöttem a gépet. Tehát megcsináltam a gépeket.
 Azután vettem deszkát, kiszárítottam és kaptárokat készítettem, de nem tamásit, kicsit bonyolultabb falcost.
 A keretleceket is én készítettem, meg mindent.
 Közben ugye voltak méhek, mivel nagyapám és apám is az volt, és méhészkedtem.
 Aztán szereltem autót, kereket cseréltem stb, ami gépkocsival kapcsolatos.
 Közben szereltem vizet, csempéztem, stb.
 Mondjam tovább? Minek? A méhész a társadalom legtöbbje, a társadalom egyik leghasznosabb tagjaiból tevődik ki. Mert ugye ezeken kívül még ismerni kell a növényeket, a méhbiológiát és legújabban vegyész is.
 Nem lesz gond nekik elhelyezkedni.
 Azt azonban még meg kelle gondolnom, hogy ahelyett, hogy ennyi mindent megtanultam, nem e lett volna jobb inkább olyan lódoktori címet szerezni mint neked van? Lehet neked van igazad, mert nem értesz ugyan semmihez, de egy doktori /Lódoktori/ címmel, sokkal jobban el tudja magát adni az ember. Bár ilyen szakember hiány lesz,  a diploma nem sokat fog érni.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Szeptember 03. 20:19 írta Vivaldi »

« Válasz #4093 Dátum: 2018. Szeptember 03. 20:38 »
A gőzölgőben folytassátok!
Én is ott válaszolok Vivaldinak.
Nagyernyei Attila

« Válasz #4094 Dátum: 2018. Szeptember 03. 20:53 »
A magyar sajnos nem olyan, hogy egy ilyen, szinte nonprofit gazdasági céget össze tudjon hozni.
Koreában amúgy ilyen is volt:
http://www.arteus-capital.com/aranyos_szolidaritas_del_koreai_modra&v=1
Nálunk az aranybegyűjtéssel foglalkozó cég az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar vállalkozás lenne. Tehát elvinné a hasznot saját zsebbe, ezért senki nem adna be semmit.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Szeptember 03. 20:59 írta Mortimer »