Hír-les

• 5601 válasz
  • 2285633 megtekintés
*

neo

• 1000
Re:Hír-les
« Válasz #4065 Dátum: 2018. Augusztus 31. 14:08 »
Nincs itt valami ellentmondás?
Nincs. Mindig van megoldás, csak esetleg irreálisan drága. Magasabb árszínvonalon már azt is meg lehet fizetni. Mondok egy példát. Be lehet iktatni fiasmentes állapotot év közben, amikor jól irtható az atka. Ez azonban a méztermelés rovására megy. Tehát csökken az árbevétel. A méhészek nem tartanak annyi méhet. Hiány alakul ki a megporzás területén. Megfizetik. A méhész a méztermelés helyett a hatékonyabb atkairtást választja, emelkedik a méhcsaládszám. Ha erre megint az a válasz, hogy nincs megporzási díj, akkor kezdődik a ciklus elölről. És ez így van rendjén.

*

Berci

• 317
« Válasz #4066 Dátum: 2018. Augusztus 31. 15:59 »
Technikailag meg lehet oldani a fiasmentes állapotot úgy is, hogy ne menjen a méztermelés rovására. Néhányan próbálkoznak azzal, hogy szeptemberben zárkázzák az anyát 3-4 hétre. A kialakult fiasmentes állapotban kezelnek atka ellen. Majd kiengedik az anyát.
Mivel a magyar gyümölcstermesztés alapvetően még mindig az orosz piac alapjain ( olcsón tömegárút előállító ültetvények zéró hűtőházi kapacitással) így abban reménykedni,hogy a megporzásért fizessenek...illúzió. Épp tegnap beszéltem egy 360 hektáros gyümölcsültetvénnyel rendelkező gazdával. Kérdeztem,hogy fizet-e a megporzásért. Azt mondta, hogy nem és nem is tervezi. A 30-40%-os többlettermést nem vagy negatívan honorálja a piac. Sok gyümölcs olcsó felvásárlási ár. Kevés gyümölcs magas felvásárlási ár...

*

ata67

• 525
« Válasz #4067 Dátum: 2018. Augusztus 31. 17:17 »
Technikailag meg lehet oldani a fiasmentes állapotot úgy is, hogy ne menjen a méztermelés rovására. Néhányan próbálkoznak azzal, hogy szeptemberben zárkázzák az anyát 3-4 hétre. A kialakult fiasmentes állapotban kezelnek atka ellen. Majd kiengedik az anyát.
Igen, aztán a hosszú őszön beszerzik az atkát máshonnan a méhek... Ez önmagában nem megoldás. Te egymagadban hiába védekezel sikeresen.
Egy nagyobb térségen belül, egységes, bevált kezeléssel lehet sikeres a védekezés. Talán úgy, ha egy-két vezető méhészre hallgatnak a többiek, és követik a bevált módszereiket. A felismert közös érdek alapján.

« Utoljára szerkesztve: 2018. Augusztus 31. 19:24 írta ata67 »

« Válasz #4068 Dátum: 2018. Augusztus 31. 17:56 »
Ha ilyen alacsony marad a méz ára és a méheket sem vásárolja senki, egyre több elhagyott méhészet lesz, ami generálja a további  gondokat a még működő  méhészetek felé. Gyanítom, hogy az oktalan növényvédelem csak egy állomás,  egyre több területen lesz összeomlás. Az atka, nosema, tömlősödés befejezi a harcot.

*

neo

• 1000
« Válasz #4069 Dátum: 2018. Augusztus 31. 19:20 »
Néhányan próbálkoznak azzal, hogy szeptemberben zárkázzák az anyát 3-4 hétre.
Az már túl késő. Akácon, esetleg utána kell majd. Tehát nem a mostani állapotról beszélek, amikor van megfelelő hatékonyságú szer. Majd ha nem lesz.

*

Berci

• 317
« Válasz #4070 Dátum: 2018. Augusztus 31. 20:20 »
Igen, aztán a hosszú őszön beszerzik az atkát máshonnan a méhek... Ez önmagában nem megoldás. Te egymagadban hiába védekezel sikeresen.
Egy nagyobb térségen belül, egységes, bevált kezeléssel lehet sikeres a védekezés. Talán úgy, ha egy-két vezető méhészre hallgatnak a többiek, és követik a bevált módszereiket. A felismert közös érdek alapján.

A magyar méhészeket elnézve inkább a dzsungelharc a jellemző, mintsem az összefogás és koordináció.  ::)

*

ata67

• 525
« Válasz #4071 Dátum: 2018. Augusztus 31. 21:06 »
Az összefogás, összetartás fontos dolog. Szerintem, ha még nagyobb lesz a baj, akkor sokan abbahagyják, és akik maradnak, azok összefognak majd. Kicsik, közepesek, és nagyok, akik ismerik a szakma csínját-bínját. Igen, kicsik is lesznek köztük, mert az élet sokszínű, és a méhész attitűdök is azok. Az élelmiszer megtermeléséhez kell, hogy közünk maradjon, nem biztos, hogy mindig biztosítja ezt nekünk a nagy testvér. Sőt, biztos, hogy egyre nagyobb ára lesz ennek.
Én most is látok összetartást, szakmai nívót, mert jó páran önzetlenül megosztják a bevált tapasztalataikat. Akinek van szeme, füle, az előbb- utóbb látja- érti az okos szót. Lehet, hogy kap egy-két pofont a méhészetben, de közben megtanul orientálódni.
Szerencse is kell ahhoz, hogy a kezdő méhész jó vezetőkre hallgasson, mert az elején még túl tág az a rosta, ami megszűrné a tanácsok garmadáját. Később már szűkül, csak maradjon addigra méhe, meg hite a kezdő méhésznek... okos döntésnek tartom, ha kicsiben kezdi, és apránként fejleszt.

« Válasz #4072 Dátum: 2018. Szeptember 01. 05:51 »
Kicsit elkalandoztatok, mert ez a Hír-les rovat, de nem baj.
Ha folytatni szeretnétek javaslom a "Kaptártípusok összehasonlításában" tegyétek.
Én is ott válaszolok neo hozzászólására.
Erre:
"Akácon, esetleg utána kell majd."
Gyertek utánam!
Nagyernyei Attila

« Válasz #4073 Dátum: 2018. Szeptember 02. 18:36 »
...
A nébih kiadta a riasztást, figyelem a napraforgó alatt pusztulhatnak a méhek... Nyeltem egy nagyot.

Ha mindenki nyelt volna, akkor nem lett volna napraforgó beporzás a méhekkel, bitosan megérezte volna a gazda.
Mikor is jöttek meg ezek az értesítések? Július elején-közepén? Mire megy egy állóméhészet az értesítéssel, ha elérik a méhei a napraforgót? Költözzön el? Ki fizeti a költöztetés költségeit? Hova költözzön?

Idézet
...
A legvalószínűbb:
- ismétli a kémiát, mérgez, mint az állat, a méhészek között meg mindíg lesznek VIVALDIK, akik figyelmeztetés ellenére bevállalják, utána meg ordítoznak, hogy az OMME miért nem szúrta ki az utánfutójának a kerekét, miért hagyta elindulni. Mennek a búsás haszon reményében, oszt méheik pusztulnak, mint a legyek. (mindenféle labor, meg minden nélkül.)
Ha a jó Vivaldi megrovást kapott személyeskedésért, akkor talán ez is megérne egy "lapot". ;)
Busás haszon? Mennyiért veszik át a napraforgó mézet? 600 Ft/kg?

Szerintem a méhészeknek elég lenne, ha az OMME tenne az alapszabályban vállalt célok elérése érdekében pl. a méhészek összefogása, érdekeinek védelme; gyors, pontos tájékoztatás... stb.  Azt hiszem leszögezhetjük, hogy ezen célok elérése idén nem sikerült maradéktalanul.

Idézet
...
Át kell alakítani a gondolkozást, méhésztársak: Kinek garantált a NAV az adószám kiváltásakor vegyszermentes méhlegelőket? Én nem kaptam a kukoricáról semmilyen garanciát.

Fel kell mérni a lehetőségeinket, és ahhoz igazítani azt, amit tudunk.
Nagyon szívet melengető ilyen cinikus sorokat olvasni az OMME egyik tisztségviselőjétől. A NAV nem is garantálja, de az Alaptörvényünk igen.
(1) A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.

Idézet
Szerintem nagyon erős érdekképviselettel évente egy szert tudnánk betiltatni. ....
És hát az ugye nekünk nincs, csak egy bábszínház, ami úgy táncol, ahogy a minisztérium fütyül. Ha nincs az EU-s tiltás nálunk jövőre is vidáman vetnek neonikotinoidokkal csávázott vetőmagokat.

Idézet
Amíg a méhész minden meteorológiai riasztás ellenére tökörjégre megy és eltöri a végtagjait, addig irány a kórház, nyalogassuk a sebeinket!
És ne valljuk be, hogy tudtunk a veszélyről, hanem keressünk másban hibát. Az a más miért nem biztosított nekem rizikómentes gazdasági környezetet, fix és magas felvásárlási árat. A legjobb, ha előre mosott (fertőtlenített) göngyöleget ad, helyszínre jön, felpakol, készpénzben azonnal fizet és nekem tényleg semmivel nem kell foglalkoznom.
Nyilván mindig a méhész a hibás.  :-\ Újra- és újra felmerül benne, hogy amiket írsz, vajon magánvéleményed, vagy valami OMMÉs tapogatózás arra, hogy mi az a határ amit még elvisel a tagság gyomra.

« Válasz #4074 Dátum: 2018. Szeptember 02. 20:18 »
...
A nébih kiadta a riasztást, figyelem a napraforgó alatt pusztulhatnak a méhek... Nyeltem egy nagyot.

Ha mindenki nyelt volna, akkor nem lett volna napraforgó beporzás a méhekkel, bitosan megérezte volna a gazda.
Mikor is jöttek meg ezek az értesítések? Július elején-közepén? Mire megy egy állóméhészet az értesítéssel, ha elérik a méhei a napraforgót? Költözzön el? Ki fizeti a költöztetés költségeit? Hova költözzön?

Igen, drágább bármit csinálni. Szerintem az alábbiakat kellett volna:
1. A méhész aki megkapta a levelet ír egy levelet a jegyzőnek, hogy vagyonvédelmet kér, és kéri a kukorica megszüntetését. Legalább nem hagyja meg azt, hogy értesítették, és nem tett semmit. Jogilag akkor már a jegyző és a hatóság a felelős. És akkor megnyílik tisztán a kártalanítási joga. Persze a jegyző nem fog tenni semmit, nem fogja a napraforgót beszántatni, de jogilag a méhész beljebb kerül. Ezt az elnökség két jogászának kellett volna kidolgoznia szerintem. Ezt egyébként leírtam.

2. Mit csinálsz, ha a zsomszéd méhészetben fertőzésveszély van, azaz a méheid ha kintről gyűjtenek, rabolnak, akkor veszélyben vannak? Az első ponttal együtt erre viszont kérmentésre már bejelentheted az idényedet. 

Idézet
...
A legvalószínűbb:
- ismétli a kémiát, mérgez, mint az állat, a méhészek között meg mindíg lesznek VIVALDIK, akik figyelmeztetés ellenére bevállalják, utána meg ordítoznak, hogy az OMME miért nem szúrta ki az utánfutójának a kerekét, miért hagyta elindulni. Mennek a búsás haszon reményében, oszt méheik pusztulnak, mint a legyek. (mindenféle labor, meg minden nélkül.)
Ha a jó Vivaldi megrovást kapott személyeskedésért, akkor talán ez is megérne egy "lapot". ;)
Busás haszon? Mennyiért veszik át a napraforgó mézet? 600 Ft/kg?

Szerintem a méhészeknek elég lenne, ha az OMME tenne az alapszabályban vállalt célok elérése érdekében pl. a méhészek összefogása, érdekeinek védelme; gyors, pontos tájékoztatás... stb.  Azt hiszem leszögezhetjük, hogy ezen célok elérése idén nem sikerült maradéktalanul.

Én nem személyeskedtem. De mond már meg, ha nem búsás haszonért ment, akkor miért rizikóztatott?

Az OMMÉval kapcsolatban az alábbi a véleményem. Vannak a sima jogviszonyok. Ez van közötted és a gazda között. Ebben semmi köze az OMMÉ-nak. A közötted és a méhegészségügyi felelős és a jegyző között sincs az OMMÉ-nak keresnivalója. De igaz, sokkal könnyebb külső felelőst találni. Ez helyes, de elsőként mindenkinek magának is meg kell tennie mindent!

Idézet
...
Át kell alakítani a gondolkozást, méhésztársak: Kinek garantált a NAV az adószám kiváltásakor vegyszermentes méhlegelőket? Én nem kaptam a kukoricáról semmilyen garanciát.

Fel kell mérni a lehetőségeinket, és ahhoz igazítani azt, amit tudunk.
Nagyon szívet melengető ilyen cinikus sorokat olvasni az OMME egyik tisztségviselőjétől. A NAV nem is garantálja, de az Alaptörvényünk igen.
(1) A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartási és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.

Vigyázz, nem mindegy, hogy milyen tisztségviselő. Én az Ellenőrző bizottság tagja vagyok. A napi munkába sem én sem az EB többi tagja, de még az Etikai Bizottság tagjai sem folyhatnak bele. Ha szigorúan nézzük, pont ez a cca. 11 ember az, aki kevesebbet tehet bármely méhésznél az OMMÉ-ban.

Viszont kiderült, hogy a kérdések nagy része jogi kérdés. Mit tett az elnökség két jogásza: Dr. Sebők Péter és Dr. Mészáros László az ügyben?

Az Alkotmányból levezethető a méhek védelme. De ezzel szembeállítják a növényvédelmet csak mérgekkel elképzelők, hogy enni is kell. Melyik alapjog magasabb? No ehhez kell kellő szakember, aki ért a növénytermesztéshez annyira, hogy a vegyszerlobbi ellen kellően megalapozott véleményt tudjon formálni. Az Eu szintem megvívják a harcot. Itthon is meg kell.

Az Alkotmány meg Alkotmány. Önmagában nem alkalmazható jogszabály. Ha úgy érezzük, hogy a növényvédőszer törvényünk nem felel meg az Alkotmánynak, akkor kérni kell a hatályon kívül való helyezését. De ez megint csak a jogászaink feladata lett volna. Nem az EB-é. Sajnos, amíg végig nem visszük, addig ez a növényvédőszeres törvény, erre fog mindenki hivatkozni.
Lehetőségek:
1. Alkotmánybírósághoz fordulni, és kellően megalapozottan kérni egy-egy jogszabály hatályon kívül helyezését. No ennek megalapozása, a többi alapjoggal való összevetése lesz a nehéz. Emlékszek, OV-n a hatóság első emberére?

Elmondta a véleményét, és megértettük: Azt mondta, hogy minden szereplőnek valamennyi terhet viselnie kell. Ezért nem látja Ő azt, hogy lenne vegyszermentes megoldás, ami a méhészeknek abszolute kedvezne. Azt kérte, hogy mutassuk ki mekkora a kár. Amíg nincs kár számszerűsítve, a hatóság nem tud mit tenni. Ebben történt nagy előrelépés.

2. Lobbizni a változásért.
 Ehhez az idén először lett nagymennyiségű adat összegyűjtve. Idén először lett minden feladat a velencei labortól más laborokhoz áthelyezésre, idén először csak a méhészeti kérdésekkel foglalkozik a velencei labor. De én vallom, hogy biológiai kísérletek kellenének.

Idézet
Szerintem nagyon erős érdekképviselettel évente egy szert tudnánk betiltatni. ....
És hát az ugye nekünk nincs, csak egy bábszínház, ami úgy táncol, ahogy a minisztérium fütyül. Ha nincs az EU-s tiltás nálunk jövőre is vidáman vetnek neonikotinoidokkal csávázott vetőmagokat.

Tévedsz. Magyarországon ma is szabad engedélyek birtokában mindenféle szerrel permetezni, kezelni. Semmi köze az EU-nak ehhez. Ez volt a baj, hogy szükségállapoti engedély volt. Ez olyan, mint ez a szabály, hogy nem szabad, de kellő indokkal el lehet térni. Itt jön be, hogy nincs az OMMÉ-nak kellően felvértezett, és elkötelezett méheket védő szakembere, aki az eljárásban azt mondta volna, Tisztelt hatóság, a szükségállapoti engedély kiadása nem indokolt… mert, ….

Az OMME eredménye igenis, hogy bizonyos tiltások már életbe léptek. De a jóról nem szoktunk beszélni, egyből jön a következő rossz. És ez így van rendjén, mindíg a következő feladatot kell megoldani.

De fenntartom: 2016 évi OMME beszámoló 46-ik oldal, olvastad?

Idézet
Amíg a méhész minden meteorológiai riasztás ellenére tökörjégre megy és eltöri a végtagjait, addig irány a kórház, nyalogassuk a sebeinket!
És ne valljuk be, hogy tudtunk a veszélyről, hanem keressünk másban hibát. Az a más miért nem biztosított nekem rizikómentes gazdasági környezetet, fix és magas felvásárlási árat. A legjobb, ha előre mosott (fertőtlenített) göngyöleget ad, helyszínre jön, felpakol, készpénzben azonnal fizet és nekem tényleg semmivel nem kell foglalkoznom.
Nyilván mindig a méhész a hibás.  :-\ Újra- és újra felmerül benne, hogy amiket írsz, vajon magánvéleményed, vagy valami OMMÉs tapogatózás arra, hogy mi az a határ amit még elvisel a tagság gyomra.

Magánvéleményem. Azt tanultam az összes valamire való tanáromtól, hogy először azt kérdezd meg, megtettél-e Te magad mindent, amit lehetett? Válaszoltál a jegyző levelére? Közigazgatási eljárásban Te voltál az Ügyfél, nem az OMME, vagy a helyi egyesületed. Nem az OMME EB, és nem az Etikai Bizottság. Közigazgatási ügy. Első körben.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Szeptember 02. 21:46 írta KörmendyRácz »
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

Kitin

• 934
« Válasz #4075 Dátum: 2018. Szeptember 02. 21:38 »
No és azok a méhészek mit tegyenek akiknek most néhány hete újra kiküldték ezt a csodalevelet??   ::)    ::)   ::)   ::)
Kiküldték annak ellenére hogy már betiltották ezeket a szereket és meg is lett ígérve hogy többet tényleg nem fogják már használni.

:o

« Válasz #4076 Dátum: 2018. Szeptember 02. 21:42 »
Szia

Mit küldtek ki? Ki küldte? Nébih, Jegyző, napraforgóra?
Át tudod küldeni privát? Megírom neked, hogy én mit tennék.

Üdv

János
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

« Válasz #4077 Dátum: 2018. Szeptember 02. 21:45 »
De igaz, sokkal könnyebb külső felelőst találni. Ez helyes, de elsőként mindenkinek magának is meg kell tennie mindent!

Idézet
Viszont kiderült, hogy a kérdések nagy része jogi kérdés. Mit tett az elnökség két jogásza: Dr. Sebők Péter és Dr. Mészáros László az ügyben?

Gondolom te, vagy az elnök beszéltetek e két elnökségi taggal a jogi lépésekről csak ők elszabotálták azt.
De én élek a gyanúperrel, hogy még csak beszélőviszonyban sem vagytok velük.
Ha így van, akkor viszont külső jogtanácsost kell fogadni.

Azért az látható hogy továbbra is ott tesznek egymás alá az elnökségi tagok, ahol tudnak.

Bross is azért nem küldte tovább a neo elleni tiltakozó levelet, mert azt Tóth Péter írta.  És ugye őt még a telefonjából is kitörölte Geddekas szerint.

Na János ez így nem fog menni, tényleg kellene egy új egyesület.

*

huber

• 144
« Válasz #4078 Dátum: 2018. Szeptember 02. 21:49 »
Itt jön be, hogy nincs az OMMÉ-nak kellően felvértezett, és elkötelezett méhekez védő szakembere, aki az eljárásban azt mondta volna, Tisztelt hatóság, a szükségállapoti engedély kiadása nem indokolt… mert, ….
Vastag az az anyag ami az arcodon van a bör helyén, ebből kéne készíteni az ürrepülőgépek hőpajzsát.
Aki picit is foglalkozik az OMME ügyekkel, tudja ki az a szakember aki levelét megírta.
Azt is tudjuk, hogy az elnök, bár állítlag több elnökségi határozat is kötelezte rá, majd egy évig nem küldte el.
Kérlek csak az igazat, a színtiszta igazat írjad, vagy semmit.

« Válasz #4079 Dátum: 2018. Szeptember 02. 21:56 »
Szerintem kifejtettem már: az OMME az, amit a tagok betesznek. Elnökségi tagok, a helyi egyesületek tagjai, azok vezetőségei és tagjai.

A két elnökségi tag is tudott az Önkormányzati levélről. Az amihez nekem hosszú idő kellett, nekik leeshetett volna azonnal. Nem nekem kell kitalálni a jogi lépéseket, ne haragudj. Rajtam olyat kérj számon, amiért Én felelek. Ez pedig nem annak kitalálása, hogy Mit csináljon egy közigazgatási ügyben az OMME, ha ez több méhészt érint. Meg fogom keresni a fórumon az akkori hozzászólásomat. Én egyetlen levelet láttam, arra elmondtam akkor is a véleményem.

Tudomásom szerint beszélek mindkettőjükkel, bár nem ugyanazon ülésekre járunk, más a dolgunk. Van úgy, hogy privátban is találkozgatunk. Pl. dr. Sebők Péterrel is többször találkoztam privát. De ettől még nincs utasítási jogunk, Te ezt kellene csinálni. Az EB nem irányítja az elnökségi tagokat (sem).

De ettől még az ügyek egy része jogi természetű marad. És kétségtelen, hogy valahol mindenkitől olyasmit várunk az elnökségben, amihez ért. Nem várjuk mindenkitől ugyanazt. A megjegyzés csak arra vonatkozott, hogy ez megítélésem szerint első körben a méhész és a jegyző közötti közigazgatási kérdés, amihez elsőként a jogászok értenek.