Hír-les

• 5601 válasz
  • 2286226 megtekintés
*

Kitin

• 934

*

wr

• 1013
Re:Hír-les
« Válasz #3812 Dátum: 2018. Július 08. 14:36 »
Nézzétek fél hatkor az ATV híradót, most kaptam a hírt hogy a Dömötörfi megszólal néhány ottani méhésszel együtt a pusztulásokról. Közben az is kiderült hogy nagyon sok helyen van ugyanilyen probléma, és csak nagyon kevesen jelzik...

*

neo

• 1000
« Válasz #3813 Dátum: 2018. Július 08. 20:32 »

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #3814 Dátum: 2018. Július 10. 11:18 »
Én mindig mondtam, hogy Csujából még filmsztár lesz. .............................................................
« Utoljára szerkesztve: 2018. Július 10. 12:24 írta atya »

*

atya

• 1043
« Válasz #3815 Dátum: 2018. Július 10. 12:23 »

Zoli!
Írásodat részben töröltem, mert összetévesztetted a Gizikét, és a gőzekét!
Üdv: atya
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #3816 Dátum: 2018. Július 10. 12:34 »
Nem baj, van facebook.

*

wr

• 1013
« Válasz #3817 Dátum: 2018. Július 12. 19:36 »

*

neo

• 1000
« Válasz #3818 Dátum: 2018. Július 12. 21:10 »
Úgy tisztességes, ha kijelentem, hogy ez egy korrekt riport volt az OMME elnökétől. Igen, a kommunikációs képességei alapján is nagyon jó benyomást tett a magyar méhészek képviselője.  Köszönjük.

« Válasz #3820 Dátum: 2018. Július 13. 07:57 »
Azonban ehhez kapcsolódva szeretném kiemelni, hogy jelenlegi feltételezéseink szerint, nem a gazdák szakszerűtlen vagy jogszabályellenes növényvédő szer alkalmazása állhat a háttérben.
Sőt, határozottan úgy gondoljuk, hogy sem törvénybe ütközően, sem szakmailag nem hibáztak a gazdák.

Ezt olvashatjuk az írásban.
Tehát nem szakszerűtlen, nem jogszabályellenes,  a szerkijuttatás, azonban ezekben az ügyekben, a szakszerű felhasználás mellett, a jogszabályok betartása mellett is megáll a kártérítési felelősség, a veszélyes üzemi minősítés miatt. Kártérítési felelősség van, azt semmilyen módon sem lehet semmissé tenni, s ez akkor is így van ha nehéz a bizonyítás.Senki sem keres felelősöket, azt viszont igen, hogy ki fizeti a kárt.

« Válasz #3821 Dátum: 2018. Július 13. 09:04 »
Malya Péter így fejezi be hozzászólását:
"Senki sem keres felelősöket, azt viszont igen, hogy ki fizeti a kárt."
A magánvéleményem, hogy a felelőst nem kell keresni, mert az ismert.
Aki kiadta a szükséghelyzeti engedélyeket, boldog boldogtalannak.
Ettől kezdve kínos a történet, mert ez maga a politika.
Szerintem ezért van ez a nagy tilitoli.
A politikusok legnagyobb ellensége a tiltakozás.
Reményeim szerint mivel az agrárminiszter is méhész, komoly változásoknak kell bekövetkeznie.
Arról nem is beszélve, hogy a NÉBIH illetékeseivel hamarosan egyeztetés lesz.
Én jobban örültem volna független vizsgáltnak, mert most úgy néz ki, hogy azok vizsgálódnak akik kiadták az engedélyt.
Az OMME részéről pedig ez semmiképpen nem nevezhető monitoringnak, annak az alapelemi is hiányoznak!
Ez egy sima "esemény utáni tabletta", egy nagyívű kárfelmérés.
A monitoring nem erről szól, ezért is mellőzik a vezetőjét a vizsgálatoktól.
Ő már bizonyított.
Már eleve furcsának tartom, hogy javaslatára kórtani okokat is nézegetnének.
Ja, ismét az atka a vétkes.
Ez már vicc.
Nagyernyei Attila

*

neo

• 1000
« Válasz #3822 Dátum: 2018. Július 13. 11:03 »
Malya Péter jobban ért ehhez, mint én, mégis úgy érzem, hogy Attilának van igaza. Az a felelős, aki kiadta a szükséghelyzeti engedélyeket.Azt sem lehet bebizonyítani, hogy xy méheit melyik gazda napraforgója ölte meg?
Ha egyáltalán NNI van a háttérben. Én azt gondolom, hogy Bross Péter is helyesen látja: ennyi szabálytalan permetezés elképzelhetetlen. Ami engem nagyon zavar a dologban, az a napraforgóban található méhhullák. Ugyanis ha a magas dózis miatt éri mérgezés a felderítő méhet, akkor a méhcsalád nem fogja a táblát járni. Ezeket a felderítőket pedig senki nem találja meg. Ha tört adagú NNI okozza a gondot, akkor több fordulóra veszi fel az ölő dózist. Csakhogy ezt megelőzi az eltévedést okozó szint elérése, tehát a napraforgó táblában elvileg nem lehetne hulla emiatt. Ha a két szint egymáshoz közel van, akkor elképzelhető olyan kumulálódó mérgezés, ami az előző fordulónál még nem okozott eltévedést, ennél a nektárszívásnál pedig azonnal öl. Nekem ez nagyon sántít. Azt esetleg el tudom képzelni, hogy kétféle módon jut méreghez a méh. Az egyik a virág nektárja, a másik vagy extraflorális nektármirigy , esetleg guttációs csepp sokkal magasabb szintje. Tehát a méhlegelőn lévő hullák azok, amelyek nagy dózist kaptak e két utóbbi helyről. Ebben az esetben viszont a zöld növényi részekből ki kell tudni mutatni az NNI-t. A hullákból szerintem esélytelen.

*

wr

• 1013
« Válasz #3823 Dátum: 2018. Július 13. 12:27 »
Azért sántít a gondolatmeneted mert nem az NNI végezte ki a méheket, illetve nem közvetlenül az, hanem azzal együtt a vegyszerezések, tehát ezek együttes hatása. Ennek tökéletes bizonyítéka az, hogy az életben maradt egyedek továbbra is hordtak, és jócskán visszaesett az elhullás a virágzás indulásához képest, mintha a napraforgó megszűnt volna mérgezni a méheket. Amennyi infót sikerült összeszednem azoktól akik napi szinten nyitnak kaptárat az az, hogy a hordás megindulása előtt 2-3 nappal kezdődött a probléma, és ahogy mentünk befele a hordásba, napról napra egyre csökkent. Persze akad kivétel is, volt ahol meg fordítva jelentkezett. A hordásban nem nagyon volt gond, és a hordás vége felé lett tele hullával a kaptárak előtt a talaj.
A tünetek sem egyöntetűek, mert egy 10km sugarú körön belül volt ahol semmilyen probléma sem volt és 20kg feletti átlagot pergettek, máshol csak eltűntek a kijáró méhek hullák nélkül, és volt ahol rengeteg hulla volt a kaptárak előtt.
Ez is arra enged következtetni, hogy a gazdák eltérő vegyszerezési tevékenysége eltérő módon adódott hozzá az NNI-k "áldásos" hatásához. És ha ez a növényvédelem így az előírásoknak megfelel, akkor alaposan felül kell azokat vizsgálni, különben ez lesz az eredménye.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #3824 Dátum: 2018. Július 13. 14:18 »
 Én hülye vagyok hozzá, olyannyira, hogy a méheim nagy részét, le se mertem vinni napraforgóra.
 De, a következőre gondolok.
Esős idő. Mint tudjuk, a méhek a napraforgón 10-15%-os termés növekedést okoznak, a tányérrothadás 30-40%-os veszteséget.
 Ergo: Permetezni kell.
1./ Csak gomba ölő szerrel permeteztek, viszont napközben, így a méheket is. A méhek illata megváltozott ezért nem engedték be őket a kaptárba, és legyilkolták őket.
2./ Ha már permeteznek, és mivel a gomba ölő és rovarölő szerek nem bántják egymást, tehát keverhetők, egyúttal, ment a permetlébe , egy ki rovarölő is. Persze a kicsit idézőjelbe, hiszen, mint tudjuk, a vegyszeres védekezés, nagyon is pontos adagolást igényel.
Én nem tudom, csak okoskodok. Majd az okosabbak meg mondják.