A méhegészségügy felelős most se rendelkezik hatósági jogokkal, ő egy egyszerű szakértő, akinek csak annyi joga van, hogy vizsgál és felveti a gyanút, de igazolni a gyanút nincs joga. Ha az OMME kötné a szerződést a méhegészségügyi felelőssel, akkor is a hatósági jogok az állatorvosnál maradnának.
Kiváncsi111
Ha az OMME átvehetné, akkor a mozgásképtelen, leépülő nagyon idős méhészek közül ki döntené el a feladat ellátására megfelelő személyek (még) alkalmasságát?
Aki eddig, tehát a helyi méhészek és a hatósági állatorvos, hiszen ez eddig is bizalmi viszony volt és ezután is az marad. Az állatorvosnak a vétójoga továbbra is megmaradhat.
Kiváncsi111
Létrehoznának egy újabb hivatalt, vagy kft-t? Lennének újabb állások azoknak, akik nem lettek méhészek, csak méhtartók.
Semmi értelme. A szerződések sablonok, a nyilvántartás számítógépes. A jelenlegi OMME apparátus elég nagy létszámú, ha a szaktanácsadókat is belevesszük.
Kiváncsi111
Sokuk időszakosan
, aztán fű alatt vesznek újra. Nem ismersz ilyet?
Ki ellenőrizné őket.
Ez barátom egy mondvacsinált indok részedről. Méhtartók mindig voltak és lesznek. Nem oszt a Jó Isten mindenkinek elegendő eszet. De ez független a méhegészségügyi hálózat létezésétől.
Kiváncsi111
Ki ellenőrizné őket. Nem mintha most valaki is foglalkozna ezzel, de legalább ott áll valaki a méeüs mögött.
A méhegészségügyi ellenőrt továbbra is a hatósági állatorvos ellenőrízné és felügyelné. Ahogy most is.
Kiváncsi111
Hallottál már olyat, hogy egy érdekvédelmi ( jaj!
) szervezet, - amit most is csak egy érdek tart össze, a támogatások - kapott ilyen feladatot?
Ez nem érv. Akár hallottam, akár nem, ez a rendszer működőképes lenne. A jelenlegi vezetés kezében természetesen nem lenne működőképes.
Kiváncsi111
Újabb semmitérő előadások és felkészítések a nemzetiből, vagy az elkülönített pénzből, ami csak fogyna és fogyna, de amire kellene arra nem jutna.
A méhegészségügyisek képzése elég felületes jelenleg, sőt sok megyében nincs semmilyen képzés. Ami képzés folyik, azt jelenleg is az OMME szervezi és csak ott van, ahol a szaktanácsadó ezt megszervezi. A színvonala meg olyan, amilyet a szervező összeválogat. Szerintem a jelenlegi gyógyszer-cukor támogatás helyett inkább méhegészségügyi képzést kellene csinálni, hiszen azzal a betegség megelőzéséért lehet sokat tenni.
Kiváncsi111
El tudod képzelni, hogy a hatóság nélkül mekkora pénzmosoda és korrupció lenne itt pár év alatt a mesterségesen előállított nyúlós miatt. Hány család menne betegen, mert függésbe kerülne a felelős a főnöktől, sőt felügyelet nélkül veszélybe is. Most is van bőven sár, de kuss van, mert baj lenne belőle, meg aztán én sem akarok tippeket osztogatni a csibészeknek...
Korrupcióra semmivel se lenne több lehetőség mint most, hiszen a hatósági jog, tehát a fertőzéssel kapcsolatos összes intézkedés joga továbbra is az állatorvos kezében maradna. A méhegészségügyi felelős semmivel sem rendelkezne több joggal mint most. Légy egy kicsit óvatosabb, mert ezzel a kijelentéseddel a hatósági állatorvosokat vádolod meg korrupcióval.
Kiváncsi111
Na és akkor mit csinálnának a hatósági állatorvosok? Mert ugye aki érti is az orvoslást, az már magánzó, nem csinovnyik. Alig van a méhen kívül állat.
Ugyanazt, amit eddig. Nem többet és nem kevesebbet! És továbbra is azt mondom, hogy ne sértegesd általánosítva az állatorvosokat. Lehet, hogy a te állaorvosod ilyen. Tegyél róla, hogy változzon.
A sértegetéseket meg abbahagyhatnád, mert én tisztellek annyira, hogy veled ezt nem teszem és viszonzásképpen nem kérek tőled többet, mint amit magamtól elvárok!
A forradalmárkodáshoz meg annyit, baszod, hogy a méhészek nagyon nagy része - közöttük te is - általában nálam jóval gyávábbak. Sipognak-sápognak, de a saját érdekükben még a konfliktus nélkül elérhetőt se szokásuk megtenni.
Tisztelt Méhészklub olvasók!
Innen töröltem egy személyeskedő sértő mondatot!
Nagyernyei Attila
klubvezető