Hír-les

• 5613 válasz
  • 2355622 megtekintés
Re:Hír-les
« Válasz #1815 Dátum: 2015. Augusztus 05. 20:49 »
A Zöld Fórumról másoltam ide ezt a hozzászólást, mert ott is téma volt a cikk.
"Jobb lenne, ha nem bosszankodna eme korai időpontban, s különösen nem ama Jabronka Richárd kommentjén, akinek nem osztottak más feladatot, mint a Fidesz rentyölését. Nem mondom, hogy Czerván államtitkár úr tökéletesen fogalmazott Jászberényben, hiszen nem tudtam élőben meghallgatni a megnyitó beszédét, de feltehetően nem hazudott, amikor azt mondta, hogy a komoly marketing-tevékenységnek és részben a némileg növekvő jövedelmeknek köszönhetően emelkedett a belföldi mézfogyasztás. Ez a tény minden politikai irányultságú felhangtól mentesen leszűrhető a statisztikai adatokból. Fölösleges tehát bosszankodnia, inkább konstatálja örömmel, hogy a méhészeti tevékenység presztizse -az utóbbi rosszabb évek terméshozamai ellenére- továbbra is töretlen, s ezt akár a vidék megtartóképessége, akár a tudatos és egészség-orientált fogyasztás felől szemlélve örömteliként kellene értékelnünk. Mint ahogy az sem közömbös, hogy az agrárkormányzat és a szakmai érdekképviselet párbeszéde következtében az új MMNP jogcímeinek kimunkálása során immáron új, a méhészeti ágazat további gazdagodását elősegíteni képes jogcímek is képbe kerültek. A méhészkedést, a megélhetési méhészkedést pedig nem politikai emóciók alapján űzik, hanem kőkemény gazdasági törvényszerűségek mentén. A gazdasági törvények majd megoldják az ágazat problémáit: a hatékonyan termelni képes árutermelő méhészetek fennmaradnak, a gazdaságtalanul termelők pedig vagy befejezik a tevékenységet, vagy visszaalakulnak hobbi-méhészetté, amelyek életében nem a gazdasági szempontok a mértékadók. Ilyen egyszerű ez, bosszankodni meg egy csomó más dolgon is lehet. Valahol ott kellene kezdeni, hogy Árpád apánkat jól leócskázzuk, amiért nem vitte egy kicsit Nyugatabbra a törzseket, s akkor most mi ehetnénk meg a Kárpát medencében termett kiváló minőségű mézeket, nem azok a pénzeszsák germánok, labancok, taljánok, frankok és egyéb fizetőképes nációk. No, de nekünk mintha azt dobta volna a "gép", hogy ezen pénzeszsákok éléskamrája legyünk. Még mindig jobb piaci helyzetben van a magyar méhészeti ágazat, mint is az a nyomorult Fidesz lehet a hunyó...)"
Szerzője Arisztaiosz.
Litterae is hasonlót írt.
Akár milyen meglepő, elfogadom a véleményüket.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1816 Dátum: 2015. Augusztus 05. 22:10 »
Nb18: természetesen nem gondoltam komolyan a fullánk nélküli méheket. Ezt amolyan ironikus óhajnak szántam. Nem lenne szerencsés szerintem, ha a méhészet abba az irányba menne, hogy a méhész nem ismeri fel a rajzás jeleit, és valamiféle eszközre van szüksége. Miért is? Mert nagy az állomány, és nem tudja figyelni? Akkor ne tartson annyi családot, mert ezzel az erővel a nyúlóst sem fogja észre venni.

« Válasz #1817 Dátum: 2015. Augusztus 05. 22:56 »
Az említett kérdőivben van más érdekes kérdés is :-)

"Előfordult-e már rajzás méhészetében, ha igen akkor az állomány mekkora részét érintette?"[/b]

Akinél esetleg előfordult már ez a jelenség, annak vajon mi lehet az oka? :-)

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1818 Dátum: 2015. Augusztus 05. 23:02 »
Attila!

Már bocsánat, de Tomipapa féle megfogalmazás nem elfogadható. Ahogy az sem elfogadható, ahogy a pártpolitikusok zsákjaiba az OMME betöltötte az információkat.

Rendkívül szétszakadt az ország időjárása akác idején, ezért még a közepes termés se igaz az északi országrészre. Ugyanígy a napraforgóra se lehet csak jót mondani, ha az ország különböző részeit megnézzük. Erre az OMME propagandának oda kellene figyelnie.

Mondhatjuk, hogy az időjárás a méhcsaládok egészséges fejlődésének kedvezett, de a méhlegelő nektárképződésére nem mondható el ugyanez.

A magyar méhészeti termékek exportképességére és a nyugat-európai keresletre Árpád apánk óta soha nem volt panasz. Soha nem fordult elő, hogy az éves készletet egy éven belül ne tudta volna eladni Magyarország. Tehát ebben a tekintetben nincs új a nap alatt, tupírozhatjuk a kopasz embert, akkor is kopasz marad.

A hazai mézfogyasztás növekedése nem a jólét jele, ez ordas nagy hazugság, hiszen a "jólétünk" 1990-ben sokkal magasabb szintű volt, mint most. A mostani mézfogyasztás növekedésének a helyes táplálkozási ismeretek terjedése az oka. Ez beleilleszkedik a Magyarországon kialakult általános tendenciába. Divat egészségesen táplálkozni.

Ugyanakkor egy jó OMME propaganda esetén fel kellene hívni a közvélemény figyelmét a gazdag méhlegelőkön történt titokzatos méhpusztulásokra is.

Szóval nem az államtitkár a bűnös abban, ami elhangzott, hanem az OMME gyalázatosan rossz kommunikációja.

Ennyi!
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1819 Dátum: 2015. Augusztus 06. 06:22 »
A következő hír az OMME honlapjáról.
A végén elolvashatjátok magánvéleményemet, ami a kitüntetettre nem túl hízelgő.

"Zsidei Barnabás díj átadása a Jászberényi mézvásáron
by Mészáros József • 2015-08-05

A Jászberényben XXVIII. alkalommal megrendezett Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozón első alkalommal került átadásra a Zsidei Barnabás díj, amelyet a rendező Szatmári László Jászsági Méhészegyesület, a Jász Múzeum, illetve Jászdózsa önkormányzata alapított. Az elismerést létrehozók szándéka, hogy a dózsai születésű méhészeti szakíró emlékének és munkásságának adózva olyan méhészeket díjazzanak évről évre, akik sokat tettek és tesznek a hazai méhésztársadalomért. A megtisztelő elismerést első alkalommal Dr. Ludányi István a méhészettudományok doktora, méhészeti szakíró, a Méhészújság főszerkesztője vehette át Zsidei Barnabás özvegyétől.

Az elismeréshez gratulálunk és további eredményes, sikerekben gazdag méhészeti munkát kívánunk.

OMME Hivatal"

Először is szeretném megkérdezni a hazai méhésztársadalmat, van e arról tudomásuk, hogy Dr.Ludányi István ingyen, önzetlenül tett e értünk valamit?
Ugye ütős a kérdésem?
Én több mit 30 éve járok OMME rendezvényekre, és bevallom igen keveset találkoztam doktor Úrral, mindaddig amíg e Méhészújság főszerkesztője nem lett havi 500.000 Ft-os fizetésért.
Személyeskedek, netán bunkó vagyok?
Magániskolájában nem kis pénzért oktatja a hazai méhésztársadalmat, 10 évig az OMME közelében nem láttam.
Súlyos kijelentések ezek, de kicsit jobban körül kellett volna nézni.
Biztosan a mérhetetlen tájékozatlanságom az oka, hogy nem emlékszem Ludányi doktor azon munkásságára amit anyagi ellenszolgáltatás nélkül tett.
Ha pedig kiemelkedő tetteit pénzért teszi, akkor ez elvárható, hogy dolgozzon is.
A végére hagytam ami most már visszatérő probléma.
Az OMME alkalmazhatna egy magyar tanárt is.
Egy Hivatal (ami egyébként nem létezik) hogy gratulálhat a kitüntetettnek?
Ez egy fogalom, számunkra is.
Az OMME Hivatal nevében gratulál, dr.Mészáros László az OMME elnöke.
Valahogy így fiúk, mert sokan olvassák az OMME honlapját, kérjetek egy moderátort!
Az, hogy a hazai méhésztársadalom esetleg a küldöttek véleményét nem kérték, ez már nem is furcsa, de tudom, hogy a "megtisztelő elismerést" nem az OMME adományozta, de azért súgott.
Ez a magánvéleményem volt.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1820 Dátum: 2015. Augusztus 06. 18:43 »
Nem akarok ünneprontó lenni, de felvetődött bennem a kérdés egyáltalán Egyesületi tag az úr, ha igen akkor mióta?
Lehet ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a méhészekből könnyebb megélni mint a méhészetből?
Murphy egyik törvényeként ismert pesszimista filozófia egyik aranyköpése:
Aki tudja ,csinálja. Aki nem tudja , tanítja. Akinek meg fingja sincs hozzá irányítja.

Üdv. jani bátya

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1821 Dátum: 2015. Augusztus 06. 20:13 »
Szégyen, nem szégyen, de Szerintem nem zavarják az ő lelkivilágát ilyen apróságok.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1822 Dátum: 2015. Augusztus 06. 21:18 »
Szerintem meg legyünk arra büszkék, hogy van egy olyan ember mint Dr. Ludányi István a méhészettudományok doktora, aki a tudóstársadalommal is kapcsolatban áll.
Majd a következő OV-n vagy küldöttértekezleten megkérdezem tőle, hogy amikor a tudós kollégái felsorakoztattak egy csomó bizonyítékot a méhgyilkos neonikotinoidokról, akkor ezt miért nem közölte az OMME szakmai stábjával?
Egyáltalán volt arról tudomása, hogy egész Európában óriási gondot okoztak az új típusú csávázó szerek?
Vagy neki is az volt a véleménye, hogy ez nem okoz gondot?
Kutatták egyáltalán azt, ha vetéskor csávázott és később a virágzáskor gombaölővel permeteznek egy táblát az mit okoz a méheknek?
Az OMME elnöke és még jó néhányan az idén napraforgón kaptak belőle egy kis ízelítőt.
Meg kell kérdezni a Greenpeace vegyi anyag szakértőjét, mert Ők tudják a folyamatot, és részt vettek a konferencián, amin az OMME urai nem voltak hajlandók.
Ilyen szakemberek vannak a tarsolyunkban és mi csak akkor hallunk róluk amikor kitüntetik őket?
Nagyon sok kérdés megfogalmazódik bennem, mert odáig azért már én is eljutottam, hogy kérdezni tudok.
Csak a válaszok maradnak el rendre.
Nagyernyei Attila

*

Kitin

• 934
« Válasz #1823 Dátum: 2015. Augusztus 13. 10:37 »

« Válasz #1824 Dátum: 2015. Augusztus 18. 12:16 »
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1825 Dátum: 2015. Augusztus 19. 20:32 »
QUQURIQ !!!

Csak annyit a tudósunkról, hogy a doktori avatásán nem volt jelen a szakmánkból senki.
Kiskakas

*

Kitin

• 934

« Válasz #1828 Dátum: 2015. Augusztus 22. 22:39 »
Sziasztok!
Újra itthon!
Megjöttünk Székelyföldről.
Hamarosan beszámolok róla.
Nagyernyei Attila

*

atya

• 1043
« Válasz #1829 Dátum: 2015. Augusztus 23. 08:00 »
Szép napot mindenkinek!

Tegnap az esti órákban érkeztünk haza az Erdélyi kőrutazásról.
Az utazásunk ideje alatt az időjárás, mondhatjuk úgy, hogy kegyes volt hozzánk.
Értesüléseim szerint, itthon nem ez volt a helyzet. Nagy esőkkel tarkított, méhészkedésre alkalmatlan volt az idő, ez idő alatt itthon. Én most megyek ki a méhészetembe megnézni, hogy mi történt, okozott-e valami galibát a nagy esőzés, esőzések.
Az utazásról elöljáróban csak egy egy pár gondolatot engedjetek meg.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, ha érdekli Erdély, az ottani méhészetek, az ott élő emberek élete, az élethez való hozzáállása, és egyébként, az életről való gondolkozásuk.
Nekünk egy nagyszerű "idegenvezetőnk" volt, Rónai Pista bácsi személyében. Fiatalokat megszégyenítő ambícióval rendelkező, maximalista ember. Ő vezetett, kalauzolt minket, az utunk során, a legnagyobb megelégedésünkre.
Mindenből ízelítőt kaptunk, én maximálisan fel vagyok töltődve. És sietek is ki a méheimhez.
Egyenlőre ennyit szerettem volna, a többit képes illusztrációkkal együtt, ha kíváncsiak vagytok.
Láttam, hogy sokan csináltak képeket. Nagyon jó lenne, ha feltennétek egy párat, és kommentálnák azokat.

További szép napot mindenkinek.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Augusztus 23. 08:27 írta atya »
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.