Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 402863 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #735 Dátum: 2021. Január 01. 19:41 »
" És ami még (nekem) lényeges, hogy nincs keveredés, minden család a saját fiókját kapja vissza, nem a szomszédjáét."
Szia wr!
Itt szigorúan csak a fiókra utalsz, vagy a benne lévő lépekre is?
Mindenkinek Boldog Új Évet Kívánok!

*

Attila

• 285
« Válasz #736 Dátum: 2021. Január 01. 21:52 »
Berényi József,

úgy látom, a lényeg az, hogy termelési szezonban végig 3 fiókon (termelő erősségű családnál) vannak, a 2 fiókos állapot csak a pergetés idejére vonatkozik.
fél NB-nél szállításkor vagy pergetéskor 3 fiókon(ekkor nagyon zsúfoltan vannak jó esetben) vannak (ez 2 hunor), egyébként 4 fiókon (ez kb.2,6-2,7hunor).
(Nekem fél NB van.)
Ja, és a rajzásgátlás az nem a lebölcsőzést jelenti, azaz a családnak szépen fel kell tudnia fejlődnie, nehogy megszoruljon.

Üdv.: Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #737 Dátum: 2021. Január 02. 09:40 »
Szia wr!
Itt szigorúan csak a fiókra utalsz, vagy a benne lévő lépekre is?
Természetesen, azért írtam fiókot. Minden család a saját lépjeit kapja vissza. Ilyenkor szoktak jönni a "de hát úgyis érintkezik minden lép a pörgető kosarával meg a fedelezővillával" és hasonlók, de ugye az koránt sem ugyanaz, mintha minden sejt teljes belső felületével érintkezne.

« Válasz #738 Dátum: 2021. Január 03. 18:09 »
És ennek a kivitelezése, hogy működik? A fiókok még hagyján,de kereteket mindent megjelölöd?

*

Nb18

• 797
« Válasz #739 Dátum: 2021. Január 03. 20:05 »
És ennek a kivitelezése, hogy működik? A fiókok még hagyján,de kereteket mindent megjelölöd?

Nem kell szerintem azt annyira túlgondolni!
Fiókból ki, fedelezés, pergetés, fiókba vissza. Amíg egy fiók keretei pörögnek, addig mehet a köv. fiók fedelezése. Ennyi.

« Válasz #740 Dátum: 2021. Január 03. 20:35 »
Azért szeretem túlgondolni, mert ha van egy 32 keretes sugaras pergetőd nem biztos, hogy fiókonként pergetsz. Szerintem.

*

Nb18

• 797
« Válasz #741 Dátum: 2021. Január 03. 21:07 »
De az is lehet, hogy nem az van neki. Mi van, ha pont kilenc keretes pörgetője van?

*

Attila

• 285
« Válasz #742 Dátum: 2021. Január 04. 01:19 »
Fiókos pörgetője is lehet :)

*

wr

• 1030
« Válasz #743 Dátum: 2021. Január 04. 09:30 »
Nem jelölök keretet, fiókonként pörgetek, 2db mezei 4 keretes féloldalival amiket magam készítettem. Azért ilyenekkel, mert nem azért méhészkedek hogy az eszközgyártók rajtam gazdagodjanak meg. És még azért, mert valahogy a 2 kicsivel jobban haladunk mint egy naggyal. Aztán még azért, mert ezt egyedül arrébb viszem, a nagyhoz meg segítség kell. A sugaras nekem nem jön be. Egy nagyméretű sugarast nem is tudnék itthon normálisan megcsinálni. Meg azt már olyanra érdemes, hogy minden keret férjen bele, az NB is. Egy 72 keretes NB sugaras akkora mint egy repülő csészealj, a mozgatásához kell legalább 3 ember, meg be sem férne a helyiség ajtaján. Vagy ha már bent van, akkor ki nem, még élére állítva sem.

« Válasz #744 Dátum: 2021. Január 04. 22:12 »
Kösz wr, nekem sincs 32 keretes hunoros pergetőm, kíváncsi voltam, hogy csinálod. Ennyi.

*

Attila

• 285
« Válasz #745 Dátum: 2021. Január 14. 09:32 »
Sziasztok!

Méhanyanevelés 1/2NB rakodóban, második felében vagy hó vége felé.
Ki hogyan rendezi be az anyás dajkacsaládot? Milyen serkentés? Fehérjés vagy virágporos lepény? (ha pl. kevesebb a kirepülésre alkalmas idő.)

Köszönöm válaszaitokat előre is.
Attila

*

Bicska

• 601
« Válasz #746 Dátum: 2021. Január 17. 17:09 »
Szia Attila!

Bocsáss meg, de a kérdés eleje zavaros. Minek a második felében, melyik hó vége felé?

A berendezésről később írnék.

A serkentésről most. Én személy szerint semmiképpen nem serkentenék, amíg meg nem történt a tisztító repülés. Nem serkentenék továbbá, amíg nem nyílik jó minőségű, bőséges virágport adó növény. Serkenteni híg sziruppal serkentenék, amennyiben megfelelő mennyiségű az élelem, ha élelempótlás kell, akkor lepényeznék. Itt van viszont a virágporos, vagy fehérjés lepény kérdése. Nagyon jónak tartom, főleg amiatt, hogy ha meg is indul egy fűz, vagy árvacsalán, vagy bármilyen tavaszi virágpor, és bejön egy hideg, vagy esős idő, amiben nem tudnak kijárni, akkor nagy segítség nekik, hogy a kaptáron belül van fehérje. Az másik kérdés, hogy ez szerintem nem tudja pótolni teljes mértében a virágport, mégsem torpan meg a fejlődés rossz idő esetén. Viszont azt is hozzátenném, hogy mindemellett elengedhetetlen a megfelelő meleg a fészekben, kvázi a takarás, és ilyenkor nagy előny a hab kaptár is.

Üdv: Bicska
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

Attila

• 285
« Válasz #747 Dátum: 2021. Január 17. 18:16 »
Szia Bicska!

Köszönöm részletes válaszodat, én is hasonlóképpen látom.
Elnézést, lemaradt valóban a hónap neve: április.
Most valóban, eszem ágában sem lenne serkenteni :)
Lehet, inkább az anyanevelés témába kellett volna ezt a kérdésemet beírnom.

Üdv.: Attila

*

Attila

• 285
« Válasz #748 Dátum: 2021. Január 20. 07:11 »
Sziasztok!

Miért jobb a 9 (vagy 8) keretes hunor a 10 keretestől?

Köszi a választ!
Attila

« Válasz #749 Dátum: 2021. Január 20. 07:21 »
Mert valamivel szűkebb a fészek, így tavasszal jobban fejlődik a család.
Akácon pedig egyértelműen előny, mivel az 1-2 keret mínusz fias a fészekben, 1-2 keret plusz méz a méztérben.
Ki kell próbálni.
Véleményem szerint a rakodó kaptár összes előnyét csak akkor lehet kihasználni, ha egységes a keretméret.
Minden más megoldás csak kínlódás, ezt azok is tudják akik így használják.
Ha megszorul a fészekben az anya, csak akkor lehet neki további helyet biztosítani, ha a fis lépet átfüggesztjük.
Amennyiben nem egységes a keret, és a méztér mondjuk 1/2 NB, vagy "fejni" kell, vagy felengedik a méztérbe petézni.
Ekkor olyan bonyodalom támad ami már a káosszal egyenlő.
Nagyernyei Attila