Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 399626 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #525 Dátum: 2019. Április 11. 13:19 »
Dehogy tudja. Meg az az érzés, amikor a harmadik családnál már több kutató méh van a láda körül, mint bent. ;D
De van erre is megoldás:

Azért ha  lassan is, de kibújik a szög a zsákból, amikor wr ezt írja:
" Arra is kíváncsi lennék hogy hogyan szedted volna el és adtad volna vissza a kipergetett kereteket mondjuk tegnap. Napközben a melegben semmit nem lehetett csinálni olyan kutatás volt!"
...
Ha pedig mondjuk a napraforgót pergetjük akkor vannak a 8 keretes ládáim (70 db) azzal szállítom haza amit reggel kiveszek, és este teszem vissza.
...

Mert ugye aki megunta a pakolást és cuccolást. Tudom most jön, hogy miért kell mindenre emlékezni. Ez van. Bocs!

Aztán meg a Hunor méztérből sepregetéskor csak a méztér van nyitva. A méhek a kaptár elé vannak seperve, mert nem a volt fészek a méztér, és abban csak betájolt méhek vannak. Hoppá! Bármikor ki lehet venni, csak a kipergetetteket kell gyorsan füsttel visszarakni. Egyébként kutatásos időben a mézteret egy léphordó láda tetejére kell átemelni, így teljesen zárt, és semmi kutatás. A fészeklépekben nincs méz, ha kutatnak is, nem találnak semmit, nincs mire invitálni a rabló társakat. Sorolhatnám estig, de minek? Aki ezt nem tanulta meg ennyi idő alatt... ::)

*

oszkár

• 1226
« Válasz #526 Dátum: 2019. Április 11. 13:37 »
E
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:37 írta oszkár »

*

zümi

• 1382
« Válasz #527 Dátum: 2019. Április 11. 13:42 »
Attila.
Vegyünk egy 30-40 kg/család napraforgós hórdást, amikor az NB lépeket is ki hizlalják, vagy 5 kg súlyra. Na azokat a kereteket lerázni, ráadásul még a kezed is csúszik a méz miatt. Válogatni is kell a kereteket közben, mert sok mézes-fias marad a kaptárban amit nem veszek el. Jó eredményeket lehet elérni NB-n ez vitathatatlan, csak bírja az ember "energivel"....
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #528 Dátum: 2019. Április 11. 14:30 »
https://www.youtube.com/watch?v=Nzkg9cLW2NY
Gitta Úr megmondta a "frankót" . Jenő gondolataival elég nagy az egyezés  ;)  ;D.
2:50-4:15 hangzik el a topichoz kapcsoló tartalom.

*

wr

• 1013
« Válasz #529 Dátum: 2019. Április 11. 14:41 »
Idézet
Ha pedig mondjuk a napraforgót pergetjük akkor vannak a 8 keretes ládáim
Nekem meg 9 keretes ládáim vannak, nagy előnye hogy a kaptár része, így nem kell a kereteket belerakni mert már benne vannak.  :D
Idézet
Mert ugye aki megunta a pakolást és cuccolást.
Egyik ismerősöm volt az egyik előadásán, pont ezen röhögött utána egész este, hogy többet pakolássza azt a kaptárat amit igazából nem is kell pakolászni.  :D
Idézet
Ezt a fekvőből való (kutatásos időben) pergetést el sem tudom képzelni! Nem is akarom igazán tudni.
Én sem akartam, aztán megtudtam első kézből. Az ellenségemnek sem kívánom. Ott és akkor lett a pergetés mint munkafolyamat a legutálatosabb dolog számomra az egész méhészkedésben. És egyből el is dőlt, hogy ezt így nem csinálom tovább.
Idézet
amikor az NB lépeket is ki hizlalják, vagy 5 kg súlyra. Na azokat a kereteket lerázni
Pedig frankó én mondom, minden porcikád kikészül. Olyan igazi, 130 kilós tenyeres talpas embernek való feladat az.  :D

*

zümi

• 1382
« Válasz #530 Dátum: 2019. Április 11. 17:18 »
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

zümi

• 1382
« Válasz #531 Dátum: 2019. Április 11. 17:25 »

*

zümi

• 1382
« Válasz #532 Dátum: 2019. Április 11. 17:30 »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #533 Dátum: 2019. Április 11. 17:41 »
A
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:37 írta oszkár »

« Válasz #534 Dátum: 2019. Április 11. 20:43 »
Ezt írják a pakolós kollégák:
"Meg az az érzés, amikor a harmadik családnál már több kutató méh van a láda körül, mint bent."
Voltál te már rakodókkal szolidágón?
Kezelhetetlenek a méhek, mert amikor levettem a mézteret és elszakadt a fiókok közötti viaszhíd, már végezetem is a méhészkedéssel.
Fekvő kaptárban simán megcsinálhattam ugyan ezt, nem voltak a fiókok között Kivancsiskodó méhek.
Nagyernyei Attila

*

leo

• 210
« Válasz #535 Dátum: 2019. Április 11. 20:57 »
Geddekasnak. Köszi, hogy megjelentél.

*

Kitin

• 934
« Válasz #536 Dátum: 2019. Április 11. 21:18 »
U.I Rádi Tibornak volt egy cikke az OMME újságban, ő saját maga készítette el a fiókos pörgetőjét. Sokáig kísérletezett, mire sikerült a kivitelezés.

Itt az egész kaptárt pörgették :-)

*

zümi

• 1382
« Válasz #537 Dátum: 2019. Április 11. 22:11 »
 ;D

« Válasz #538 Dátum: 2019. Április 12. 07:12 »
Ezt írja Oszkár:
"A szöktetésnél nincs egyszerűbb dolog.  3 plusz fiók kell. Leveszek 3-at rárakom, vagy megközölöm a fiókot!,a telit kipörgetem. És így tovább.
(Eddig csak ketten pörgettünk.) Utálatos "böngészgetni" a kereteket! Ebben is volt már részünk a szaporításnál. Amikor kiszorították az anyákat.
Ha nem szökik le mind(mert nem szeretem,ha "1-2" bogár is marad a fiókban) elő a lefúvó!
Kifújjuk őket."
Általában a pakolászós méhészek erre szoktak hivatkozni, hogy milyen praktikus, milyen egyszerű a szöktetés.
Lekapom, hazaviszem és méhek nélkül egy hideg sör mellett kicsavarom és kész.
Na nézzük mivel is jár ez praktikus pakolászás.
Először is kell minden családhoz egy szöktető.
Felemeljük a mézzel teli fiókot, vagy fiókokat ezt letesszük mondjuk a mellette lévő kaptár tetejére, vagy egy állványra.
A családra rátesszük az üres fiókot, vagy fiókokat, erre rá a szöktető és visszatesszük a tele fiókokat.
Ja és a tetőről menekülő térről se feledkezzünk meg.
Másnap megnézzük, hogy méhmentes e.
Ha nem akkor levesszük a mézzel teli fiókokat, és fújjuk mint ahogy Oszkár írta.
Ehhez elegendő egy néhány sejtben ekkorra még ki nem kelt here, és már fújhatjuk is az egészet.
Na ha ezzel megvagyunk, akkor lehet vinni a nehéz fiókokat pergetni.
(Én eddigre minimum 2-3 fekvővel egy kefével végzek!)
És itt nincs ám vége a mutatványnak!
Mi lesz a kipergetett mézterekkel, mivel el kezdett ketyegni egy óra, melyet a molyok üzemeltetnek.
Vagy vissza a méhekhez, (kinyalatni) egy újabb pakolászás, vagy hűtőház, esetleg egy zárt helység ahol kénezni kell.
Na én ezt a hatalmas pakolászást, kacatolást untam meg.
A Nagyboci egyszerű mint a faék, sokkal kisebbek a járulékos költségek!!!!!!!!
Nincs + fiók, lefújó, szállítási költség, meg ez a sok iderakom-odarakom.
A fenti sorokat nem cikizésből írtam, de ha a szöktetést emberkímélőnek és korszerűnek állítjátok be, arról sem feledkezzetek meg, hogy hányszor fogtok meg egy fiókot.
Kivancsi111-el legalább ebben egyet értek, hogy egy jó kefe meg egy vödör víz, a többit meg bízzák rám a méhek.
Ja, hogy nehezek, 5 kilós kereteim is vannak?
Eddig arról írogattatok, hogy nyomorék családok, selejt anyák.
Hogy is van ez?
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #539 Dátum: 2019. Április 12. 07:39 »
Lehet úgy is.  :) Meg lehet úgy is, hogy egyetlen plusz fiók sem kell! Mivel van belőle 3, azt a kis időt amíg leszöknek róla, meg beviszem és ki van pörgetve kibírják 2 fiókon is, aztán csere, megkapják a már kipörgetettet, a másik tele fiók meg megy a szöktető fölé.
És igen, ég és föld így a mézelvétel mint söprögetnem egyesével a kereteket. Egyedül ezt másként nem csinálod meg! Ember nincs aki egymaga, segítség nélkül lesöpröget annyi keretet, mert akkor 2 hét lenne a mézelvétel! Meg én nem is tartom humánus dolognak, így meg hozzájuk sem kell nyúlnom, nem őrülnek meg a méhek se meg én se.
A kipörgetett fiókok minden alkalommal visszakerülnek a helyükre, kivéve napraforgó után, mert akkor ugye elkezdünk készülni a télre, és a harmadik fiókot már nem visszük vissza, az bent marad. Felrakva egymásra, a legfelsőbe meg meggyújtok egy kénlapot és egy időre le van tudva a dolog. Néhány kénlap elég október végéig, utána már nem fogja csesztetni a moly.