Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 399915 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #390 Dátum: 2018. Május 22. 07:38 »
wr méhésztárs nem tudom kikre gondol amikor ezt a kijelentését teszi:
"A másik, hogy azt szokták mondani egyéb fórumokon hogy nincs értelme a hülyékkel vitatkozni."
Mivel ezt írtad magadról, az egyik oldal teljesül.
"De megint én voltam a hülye, mert reagáltam bármire."
Az a baj, hogy te és Kivancsi111 vitatkoztok!
Én pedig szakmai érvekkel hasonlítom össze a két rendszert.
Ha pedig mi másként gondolkodunk, azonnal lehülyéztek bennünket.
Majd amikor "bekattan" a derekad, vagy derekatok akkor is írogass ide.
Fiatalon soha nem gondoltam milyen szörnyű dolog az amikor fél órán keresztül kell bemásznom az autóba, majd jön a még nagyobb gond, nem tudom benyomni a féket.
Semmi mást nem tettem, csak több száz tele Hunor fiókot vettem le.
Nem kíméltem magam, de már túl vagyok rajta.
Gyógytorna, természetgyógyász, és váltás NB18-ra.
Én nem érzem sem bugyuta fekvősnek, sem hülyének.
Mérlegre tettem a két rendszer előnyeit, és hátrányait és ha semmi más előnyét nem élvezem a fekvőnek csak azt, hogy a derekammal azóta nincs gond, akkor már megérte.
Végezetül azt szeretném a rakodós kollégáknak, különösen wr méhésztársnak üzenni, hogy tartsa tiszteletben a kollégák véleményét és senkit ne hülyézzen.
Ha ez nehezére esne, sajnos máshová kell mennie észt osztani.
Nagyernyei Attila

« Válasz #391 Dátum: 2018. Május 22. 08:19 »
1kg oxálsav kb. 3000ft, 1 liter hangyasav kb. 3000ft
Akkor 5 liter BeeVital Hive Clean: 630ft értékű oxálsavat, 75ft értékű hangyasavat és 59295ft értékű egyéb vivőanyagot és segédanyagot (tisztított víz, cukor, nyerscukor, citromsav, propolisz oldat, illóolajok, E-150d) tartalmaz.

Továbbá tartalmazza a több éves kutatási és fejlesztési költségeket, gyártási és engedélyezési költségeket, a cég dolgozóinak a megélhetését, a gyártó és a kereskedő hasznát. Erről sem kellene megfeledkezni. Ezen kívül a méhészek rendelkezésére álló 5 euró / család támogatásból INGYENESEN kijön a teljes éves atkairtási költség.

Ugye Te sem szeretnéd az akácmézedet 200 Ft / kg áron adni? Ugye sokkal jobban szeretnéd, ha 2000 Ft / kg áron venné meg a kereskedő és legalább 3000 Ft / kg áron tudnád eladni háztól?

Akkor fogsz Te is jól járni, ha más is jól jár. Mert akkor azoknak az embereknek lesz elég pénze és lehetősége, hogy tisztességes árat fizessenek a mézedért.

« Válasz #392 Dátum: 2018. Május 22. 08:35 »

A rajbölcsőimből kelt anyáknak nincs párjuk, erről szerintem a Jenő is tudna regélni.

Szerinted van értelme a fekvősökkel vitatkozni?  :D Reménytelen.
Tudod mit értenek meg abból amit írsz? Szinte semmit.
Tudod mi az írásaink eredménye? A legnagyobb alkoholtartalmú növény. Tudod melyik az? ;D ???
Tudom hogy semmi értelme velük vitatkozni. És mégis van. Miért? Mert amíg nem törlik ki, addig itt marad amiket leírtam, és olyanok is olvashatják akik tőlük tanulnak "méhészkedni". És vagy egyetértenek vele vagy nem, de legalább elgondolkodnak rajta és ez a lényeg.
A másik, hogy azt szokták mondani egyéb fórumokon hogy nincs értelme a hülyékkel vitatkozni. Én azt mondom, hogy van értelme, akkor, ha azzal legalább néhány embernek segítettem. És a visszajelzések alapján bizony segítettem. Aminek örülök, mert jó szándékkal tettem. A falra hányt borsót azt ismerem.  :D

Én azért lennék akkor hülye mert fél nb vel dolgozom, nem mondtam én rád, hogy hülye vagy, lehetne ezt normálisabban is szerintem!!!

Az meg, hogy a hunorodban hogyan méhészkedsz, lelked rajta. Senki sem mondta soha, hogy rossz kaptár. A másik nagy gond, ahogy kimazsolázgatom az írásaidból, NEM DOLGOZOL TE SEMMIVEL SEM KEVESEBBET, MINT MÁS MÁS KAPTÁRTÍPUSSAL, hiába is szépíted!! Ha lenne kedvem összeválogatnám az írásaidból....

« Válasz #393 Dátum: 2018. Május 22. 08:46 »
Én nem vitatkozom veled. Nem tűnt fel?
Én tényeket írok.
Nem emelgetek, kivétel amikor a pergetés előtt bele kell másznom a fészekbe, azt meg is írtam. Sokat gondoltam rád. Oda tényleg férfi kell.
Ugyan úgy veszem el a mézet mint Te. Seprek. Tető, keretfedő le, 12 keret méhtelenítve,-léphordóláda- aztán vissza (idén) 9 öreg lép, és 3 mű. Ezzel vége. Tehát VÉGE. Ami a fészekben korlátozott, azt felhordják, illetve elfogyasztják. Építtető ki, ha van veselép az is, -kötelező átvizsgálás alkalmával- mert a fedettet nem akarja felbontani, akkor azt elveszem. Csak ez lesz 5-10 hordó,-ami elfogyott-, de van még régi pacsai ;)- de ez vegyes, mert azokban van galagonya és repce is, aztán mennek nyalatásra az ép. keretek harmadikként fiókkal, legalább azt már elismered rakodóként, hiszen nem 2 fiókos ;D ;D ;D( Most ismét 8-12 fias (kereten) van a fészekben, és nálam sincsenek sajnos bölcsők. ÉN NEM EMELGETEK. Csak a mézet viszem haza. Százat elszedek egy nap. Fiam is. Még tegnap is pergettünk, mert állításoddal ellentétben több napon keresztül folyik 4 csapon. ;D (Van több ezer tartalék lépem.) Hallom sok helyről, mennyire rossz év van. Aha. Meg kell tanulni a szakmát.
Sajnos folyamatosan félrevezeted a "népet", és ezt mindig a szakmai gyakorlati ismeretek hiányában teszed. Nem rossz szándékkal, de akik hisznek neked, sajnos belebuknak, mert követnek. Ezt most azzal indokolnám, hogy félek a sok ezer tartalék lép megemlítésére jön a következő értelmetlen szakmaiatlan válasz, hogy na majd a molyok... :P
Egy este fel lehet rakni harmadikként, (ha nem kell) több százat. Reggelre nincs kutatás. Tehát este.
Méztér levétel után a fiókokban zárt helyen 2x/10 naponként kénezve és szúnyog hálózva nincs moly. Na most jön, hogy hely kell neki. Na persze. Az kell. 9 magasan 36-nak 1 négyzetméter. (48x48). 20 négyzetméteren 720 fiók. Az egy 5x4-es raktár. Kell bele 2x 1kg kénlap. Ja és egy gyufa.  :o Az is költség. Ennek az ára 4 csapon kifolyik 0, 00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001 másodperc alatt. ;D ;D ;D
Javítsatok ki, ha elírtam egy nullát! :P
Tudod Gömbi én dolgoztam max 72 felessel, hát nekem nem kell megmagyarázni. Sőt azzal kezdtem. Háromszor annyit kényelmesebben, és ugyan annyi idő alatt most. Az Epres Attila színész Apjáé voltak, együtt dolgoztunk. Mindig azt kérdezte, hogy magánál miért tudunk 3x annyival többet megcsinálni egy nap? Aztán soha nem tudott kikeveredni Ő sem a mókuskerékből.
-Mert Jenőkém nekem a Hunor olyan nehéz.
-Akkor a felesből miért 2 fiókot cipel?
-Mert olyan sokáig tart így is.
Szerintem wr nem nevezett senkit sem hülyének. Sőt, minden elismerése gondolom azoknak, akik felessel és egésszel is tudnak nagy állománnyal dolgozni. Aki képes NB-vel közel 200 családdal termelni, az nem lusta ember. Munkájukat el kell ismerni. Nem is adják 2400 alatt az akácot ;D
« Utoljára szerkesztve: 2018. Május 22. 08:51 írta kivancsi111 »

« Válasz #394 Dátum: 2018. Május 22. 09:07 »
Szerinted van értelme a fekvősökkel vitatkozni?  :D Reménytelen.
Tudod mit értenek meg abból amit írsz? Szinte semmit.

Az én megközelítésemben méhészek vannak és nem fekvősök vagy rakodósok. És ahogy látom, ezen a fórumon is inkább a rakodó kaptárral méhészkedők támadják a fekvő kaptárral méhészkedőkkel. Ennek a pontos okát nem tudom, de nagyon sajnálom, hogy így van, mert ez bomlasztja az itt kialakult pozitív szakmai légkört.

Annak idején sokszor elolvastam a 12 részes cikksorozatodat és igazán felnéztem rád, hogy mekkora penge vagy a szakmában. A négy órás videódat is többször végignéztem, sőt kijegyzeteltem a technológiádat lépésről-lépésre. A videó már annyira nem tetszett, mint a cikksorozat, mert szerintem túl sok volt a nem odavaló poénkodás és személyeskedés. Ettől függetlenül, kihámozva a lényeget, sok értékes információt tartalmaz. Ezekhez képest az itteni megnyilvánulásaid nagy csalódást okoznak, és bár szakmailag tisztelettel tekintek rád, emberileg sajnos sokat romlott bennem a rólad alkotott kép.

A technológiád szerint Te is hasonlóan dolgozol, mint a fekvőkaptáras méhészek, csak két keretsoron. Még a mézet is ugyanúgy veszed el, mint a fekvőkaptárasok, kefével söpröd a méheket. Az én szememben nem ez a rakodókaptáras méhészkedés, mert az fiókos és nem keretes szemléletben zajlik.

Állandóan azt mantrázod, hogy Te tavasszal semmit nem csinálsz a méhekkel. Repcéig talán nem (bár azért addig is van egy állapot felmérés majd egy kiegyenlítés), de utána folyamatosan túrod a fészket és szeded a rajokat, egész akác alatt (ezeket Te mondod el a videódban). Madarász Lajos, aki a keresztlépes fészekmézkamrás kaptár megalkotója volt, nyár végén vastagon beetette a méheket (mint ahogy Te is teszed) és április végéig nem bontott kaptárt. Az volt a mottója, hogy a kellően nagy népességgel és bőséges élelemmel betelelt családokkal nincs teendő tavasszal. Nem ismerős neked ez a dolog? Pedig egy fekvő kaptárral méhészkedő gondolatai ezek, egy nagyjából 50 évvel ezelőtti Méhészet újságban. Ha nem hiszed, beszkennelem neked a cikket. Én személy szerint nem ezt a módszert követem, inkább szűkítek, majd folyamatosan bővítek, mert így jobban rálátok a méhek fejlődésére és kisebb területre tudom koncentrálni a fiasítást. Hogy ellenpéldát is mondjak, ott van például a Zimmer Zoli, aki 700 körüli KB rakodó kaptárral méhészkedik, és bizony Ő is szűkít majd tavasszal hétről-hétre fokozatosan bővíti a családjait. Ezek szerint ő is dilettáns?

Azt is mondod, hogy 10-14 nap alatt érsz oda ugyanahhoz a családhoz. Ez azt jelenti, hogy napi 40-50 családot tudsz kezelni. Ezt az átlagot még én is produkálom, szóval nem nagyon értem, hol itt a rakodó kaptár előnye? Ami nálad az egyetlen előny a fekvő kaptárral szemben, az a 9 cm-el alacsonyabb keret. Mert így minden méz a mézkamrába kerül és kopaszra pergetheted az állományodat. Ez csak egy látszólagos előny. Én kifejezetten örülök annak, hogy már most vannak kisebb-nagyobb mézkoszorúk a fészekben. A méhek a mézet maguknak gyűjtik, a méhész pedig csak a felesleges részt veheti el, mert ez az, amiért megdolgozott. Ezt diktálja a méhészetika. Persze Te ezen csak jót nevetsz majd, esetleg szánalmasnak nevezel, de nem baj, mert minden megnyilvánulásoddal saját magadat minősíted. Ezzel mindnyájan így vagyunk.

Egy szó, mint száz. Nekünk méhészeknek nem veszekednünk kellene egymással, hanem szakmai alapon megvitatni a különböző problémákat. Legyen az technológia, atkairtás, vagy bármi más. Ez nem megy úgy, hogy az egyik méhész lenézi a másikat, mert az másképpen gondolkodik. És végezetül: még a legjobb technológiánál is van jobb.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Május 22. 11:41 írta adamez2 »

*

wr

• 1014
« Válasz #395 Dátum: 2018. Május 22. 09:27 »
Idézet
Az a baj, hogy te és Kivancsi111 vitatkoztok!
Sajnos ezt is rosszul látod. Akkor írunk (reagálunk) ha hülyeséget olvasunk.
Idézet
Én pedig szakmai érvekkel hasonlítom össze a két rendszert.
Aha. Azzal nem is lenne semmi baj. Ha leírod hogy a fekvőnek nagyon nagy előnye a rakodókhoz képest hogy sosem kell csak egy keretet megemelni (ami vándorlás estén már ugye nem igaz), akkor azzal soha senki nem szállna vitába, mert igaz. Meg azzal sem, ha leírod hogy bármelyik pillanatban bele tudsz nézni a fészekbe. De amikor olyat írsz hogy többet meg egyszerűbben termelsz a fekvőddel, hát az ilyen hülyeségre had reagáljak már.
Idézet
Ha pedig mi másként gondolkodunk, azonnal lehülyéztek bennünket.
Nem. Máshogy gondolkodni, meg máshogy, másféle kaptárral méhészkedni az a szíved joga. Akkor hülyézünk le ha hülyeséget írsz. Nekem elhiheted, ha nem olvastam volna tőled ezt a sok badarságot, az életben nem regisztráltam volna ide. Nagyon jó kérdés, hogy volt-e ennek a regisztrációnak bármi értelme.

« Válasz #396 Dátum: 2018. Május 22. 10:27 »
Akkor írunk (reagálunk) ha hülyeséget olvasunk.

Akkor hülyézünk le ha hülyeséget írsz.

Senkinek nincs joga lehülyézni a másikat, csak mert nem ért vele egyet. Ebben az esetben elég, ha leírod mi az, amivel nem értesz egyet és miért nem értesz vele egyet, illetve mi a Te véleményed az adott témával kapcsolatban. Majd az olvasók eldöntik, kinek a véleményére hallgatnak.

« Válasz #397 Dátum: 2018. Május 22. 10:35 »
Lenne egy szentségtörő kérdésem. Szerintetek működhetne fekvőkaptár hunor keretmérettel?

« Válasz #398 Dátum: 2018. Május 22. 10:48 »
Egy korábbi méhészet újságban van egy cikk egy idős bácsival, aki világ életében 20 keretes hunor fekvő kaptárral méhészkedett. Ezen kívül Jenő előadásában is van erről szó, kép is van a hunorra átalakított 24 keretes NB kaptárról, ha jól emlékszem. Sőt tavalyelőtt a Szekszárdi Tavaszvárón az egyik árusnál lehetett kapni 24 keretes Hunor fekvőkaptárat, a saját szememmel láttam. Azt nem tudom, hogy mennyire lehet benne eredményesen méhészkedni.

« Válasz #399 Dátum: 2018. Május 22. 12:02 »
Én is gondolkodom a 20 keretes hunor fekvőn, kizárólag meleg építménnyel. Szerintem álló méhészetben, kis méhészetben jó lehet. Van pár 12 keretes melegépítményesem, és jobban szeretek bennük méhészkedni, mint a rakodókban. Lassabb a mézelvétel, mint szöktetővel, de jobban kézre áll.

« Válasz #400 Dátum: 2018. Május 22. 12:57 »
Miért a melegépítményesben gondolkodsz?
« Utoljára szerkesztve: 2018. Május 22. 15:52 írta kuruzslo »

*

wr

• 1014
« Válasz #401 Dátum: 2018. Május 22. 14:06 »
Idézet
Szerintetek működhetne fekvőkaptár hunor keretmérettel?
Ha:
1. Ugyanúgy egy pillanat alatt (bármikor, hordástalan időben is) el lehetne belőle lopnia mézet mint a rakodókból
2. Tavasszal valóban szűken és melegen lehetne tartani benne a fészket minden egyéb hókuszpókusz nélkül
3. És nem kellene bele legalább 26-27 keret

akkor lehet hogy én olyannal méhészkednék. Akkor már csak a fekvő fölé hajolgatásból adódó derékfájásra kellene valami megoldást találni. Mert erről (is) elfelejtenek a fekvősök beszélni. Nekem a rakodók emelgetésétől közel sem készül ki úgy a derekam mint ahogy a fekvő fölé hajolgatástól. Nálam a harmadik fiók már mellmagasság, tulajdonképpen azt már mellre veszem mint a focisták a labdát, a derekamat nem is veszi igénybe. A csuklót meg a vállakat inkább.

« Válasz #402 Dátum: 2018. Május 22. 14:34 »
Idézet
Szerintetek működhetne fekvőkaptár hunor keretmérettel?
Ha:
1. Ugyanúgy egy pillanat alatt (bármikor, hordástalan időben is) el lehetne belőle lopnia mézet mint a rakodókból
2. Tavasszal valóban szűken és melegen lehetne tartani benne a fészket minden egyéb hókuszpókusz nélkül
3. És nem kellene bele legalább 26-27 keret

akkor lehet hogy én olyannal méhészkednék.

Amikor a Hunorról olvastam, eddig mindig azt emelték ki, hogy azért jó (vagy veszélyes, kinek hogy tetszik), mert ennél a méretnél végződik a fias és kezdődik a mézkoszorú, magyarán, ha két keretsor van egymáson, a felső, mézes sor elvételével teljesen kifosztható egy család. Ha nincs egymáson két keretsor, akkor vajon ez a "tulajdonsága" megmarad a Hunornak? Ha igen, az elég fura család lenne, nem? :) Ha nem marad meg, akkor viszont mit nyernél a "kis" keretekkel? Ilyen erővel akkor már lehetne (mondjuk 20-22) KB vagy Egységes keret is abban a kaptárban... Azok sem feltétlenül nehezek, de legalább van egy kicsi mézkoszorújuk is.
A méhek nem hazudnak.
Sem arról, hogy mivé kellene változtatnunk a környezetünket, sem arról, hogy végül mivé sikerül.

« Válasz #403 Dátum: 2018. Május 22. 16:01 »
Nekem H10+1/2NB méztérrel vannak kaptárak, de nem szeretem őket. valami alternatíván gondolkodok.

*

Berci

• 317
« Válasz #404 Dátum: 2018. Május 22. 18:28 »
Továbbá tartalmazza a több éves kutatási és fejlesztési költségeket, gyártási és engedélyezési költségeket, a cég dolgozóinak a megélhetését, a gyártó és a kereskedő hasznát. Erről sem kellene megfeledkezni. Ezen kívül a méhészek rendelkezésére álló 5 euró / család támogatásból INGYENESEN kijön a teljes éves atkairtási költség.

Ugye Te sem szeretnéd az akácmézedet 200 Ft / kg áron adni? Ugye sokkal jobban szeretnéd, ha 2000 Ft / kg áron venné meg a kereskedő és legalább 3000 Ft / kg áron tudnád eladni háztól?

Akkor fogsz Te is jól járni, ha más is jól jár. Mert akkor azoknak az embereknek lesz elég pénze és lehetősége, hogy tisztességes árat fizessenek a mézedért.

Az oxálsav használatát is több éves kutatás előzte meg. 3000ft.
A hangyasav használatát is több éves kutatás előzte meg. 3000ft

Taníts még Mester! :)