Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 399643 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #900 Dátum: 2024. December 30. 10:45 »
Ezt írta Buksi nemrég egy másik rovatban:
"...-nekem fele rakodó fele fekvő,de mindegyik NB kerettel,ez nekem jobb mint a hunor több a méz a fészekben az igaz de nem olyan rajzós."
Gyakorlatilag saját magáról állítja ki a kritikát!
Alap dolog, hogy NB keret az a fekvőbe való, a rakodó rendszer keretméret "határa" a Hunor, vagy a KB méretű lép.
Azt írja, hogy több a fészekben a méz az igaz.
Meg sok minden igaz erre az öszvér rendszerre.
Abban annyi méz marad a fészekben, mint amennyit mások egy jó technológiával pergetnek.
Emiatt rajzik is rendesen.
Annak a méznek ami ott fecsérelődik el a méztérben lenne a helye!
A KB keretméretnél már megjelenik egy 2-3 cm-es mézkoszorú, ez a Hunornál nincs!
Lehet rugózni, meg mindegyikben méhészkedni, csak normálisan termelni nem.
De ha valaki megelégedik a saját eredményével akkor semmi gond.
Több lehetőség van a méhcsaládok teljesítményének növelésére, de aki NB lépet használ egy rakodónak álcázott fészekbe, az zsákutca.
Minden kaptártípusba egyforma mennyiségű mézet  gyűjtenek az egyforma erősségű családok, csak nem mindegy, hogy elvehető, vagy marad.
Ha mondjuk egy ilyen ilyen turmix pakolós fészkében marad 5 kiló akácméz (de ettől jóval több inkább) az 100 családnál 5 mázsa mínusz a pergetéskor.
És ez egy szerény számítás.
A  mai gyalázatos áron számolva 600.000 Ft ha hordóba került volna, ha üvegbe arról meg ne is beszéljünk.
Szerintem ez egy rossz rendszer, pont emiatt.
A Hunor és a KB méret ezt keresztben, hosszában lepipálja.
Az 1/2 NB Legó pakolós csak akkor szállhat versenybe, ha 1 fiókon van az anya akácon.
41 éve vándorolok a méhekkel, el tudom tenni az eredményeimet a világban, és rengeteg méhészetben jártam első, és második akácon is.
Sosem kellett szégyenkezzek az eredményeim miatt.
Nem mindegy, hogy méheket tartunk, vagy termelünk....
BÚÉK! Minden Méhésztársnak, és családjának!
A nehézség essen a kaptáraitokba 2025-ben is.
Annyi kiegészítéssel, hogy kívánok ehhez elfogadható felvásárlási árakat is!

Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #901 Dátum: 2024. December 30. 11:02 »
Drága Nagyernyei professzor úr!Köszönöm a kritikádat,de nekem megéri így is méhészkedni,főleg hogy nem tudod milyen itt a legelő és ráadásul elvenni minden mézet?-600ért eladni?-400 as cukorral pótolni-neked biztos nem marad a fekvődben semmi?Megsúgom a fekvőim szaporulat amit majdnem mindig eladtam az idei évben is,már elég a 60 család méhészkedni s termelni.

« Válasz #902 Dátum: 2024. December 30. 11:36 »
Már megint saját magadat cáfolod, mire jó ez így év végén?
Először ezt írod:
"..nekem megéri így is méhészkedni..."
Majd egy sorral lejjebb válaszolsz is magadnak:
"..-600ért eladni?-400 as cukorral pótolni..."
Teljesen más dimenzióban gondolkodunk, és méhészkedünk, de emiatt nem kéne egymásnak esnünk.
Én nem adom el a mézemet sem 650-ért, sem 1.200-ért!!!!!!!!!!!!!
Nem elégszem meg egy átlagos eredménnyel, emiatt mindent elkövetek, hogy a bevételem növeljem, mivel a kiadásaim is egyre nagyobbak.(Főként üzemanyag.)
Nekem akác pergetés után a szűk fészek szélső lépében marad méz, ami a méheké, valamint pergetés után azonnal etetek.
Betelelés napraforgó-izo (vagy cukorszirup)-szolidágó-kolduskrizantém.
Kaja gondom soha nem volt.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #903 Dátum: 2024. December 30. 12:25 »
Buksi!

Ne etesd a trollt !!!

("A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget (például internetes fórum, chat, blog), azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy egyéb módon zavarja meg a témába vágó eszmecserét.")

Üdv: Kira

*

buksi

• 466
« Válasz #904 Dátum: 2024. December 30. 17:32 »
Igen Koki nincs miért továbbvinni az eszmecserét.B U É K Mindenkinek./ méhekkel /

« Válasz #905 Dátum: 2024. December 30. 18:08 »
A mellékelt idézettel válaszolnék a kritikákra!
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #906 Dátum: 2024. December 30. 20:41 »
Én is. BUÉK!

*

robi 75

• 1010
« Válasz #907 Dátum: 2024. December 31. 22:25 »
 Nekem voltak nb fészkes rakodóim Hunor méztérrel, konténerben.
Szinte porzott a fészek úgy feltakarítottak, észen kellett lenni, a csalàdok erősek voltak hagyni kellett nàluk.
Na de nem voltam kapzsi, megelégedtem azzal hogy kétszer levettem megrakva a tízes Hunor mézteret, utànna meg szinte rögtön az erdőből vitte a kupec ezeröcsiért, szeme se rebbent pengette a pénzt lefelé😀, szép idők voltak.
BÚÉK.
Üdv:robi

« Válasz #908 Dátum: 2025. Január 07. 13:15 »
Sziasztok!
Van egy problémám és ebben szeretnék segítséget kérni.32 keretes(2x16) 1/2 NB-s fekvő kaptárat szeretnék csinálni.Szigetelt kis faházba tenném őket ahova csak fekvő kaptárokat tudok elhelyezni.Amúgy 1/2NB-s családjaim vannak.Valaki hallott már ilyen megoldásról?

*

Koki

• 222
« Válasz #909 Dátum: 2025. Január 07. 13:24 »
............32 keretes(2x16) 1/2 NB-s fekvő kaptár...........
Egysoros? Mi az, hogy 2x16? Most akkor fekvő vagy rakodó?
Ez egy favicc akar lenni?

« Válasz #910 Dátum: 2025. Január 07. 14:28 »
Nem lenne vicc.8 db NB 16-os kaptár férne be a faházba,de mivel csak 1/2NB-s kereten vannak családjaim ezért.gondoltam erre a fura megoldásra,

*

Koki

• 222
« Válasz #911 Dátum: 2025. Január 07. 15:12 »
Valamikor régen volt egy írás, amiben azt olvastam, hogy annyi fajta kaptárt még soha senki nem talált fel, mint a magyar méhészek.
Tanácsot tudnak adni sokan, de azért elgondolkoztató ötlet, meg egyébként is...
Szóval nem a faház méretéhez igazítanám a kaptárjaimat, főleg nem a keretmérethez.
Őszintén bevallom még mindig nem értem az elgondolást.
Kétsoros 16 félNB?
Össze kell ragasztani és lesz belőle NB, középen egy 2 centis faválasztékkal.
Mások régen éppen fordítva csinálták. Ők ketté vágták az NB-t, majd kapott két lécet----gondolom érthető.
 Egyébként lehet fokozni is hülyeséget.
 https://istvanreveszx.freewb.hu/meheszeti-temak---/

Azt mondta 1stein:

“A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos.”

De ne keseredj el, mert ezt is mondta:
“Az intelligencia valódi jele nem a tudás, hanem a képzelet.”

“A fantázia fontosabb, mint a tudás.”

*

oszkár

• 1226
« Válasz #912 Dátum: 2025. Január 22. 09:33 »

Az egész dologgal tulajdonképpen saját magadnak mondtál ellent, azaz meg is cáfoltad a saját állításaidat, rövid időn belül. Hogy egy hasonlattal éljek, ez olyan mintha egy jó nagyot köptél volna felfele, és aztán aláálltál.  :-\
Ezt jól megírtad Antinak wr. De nem először, és nem tanul belőle.

Elárulom Neked az áldott,galamblelkű léleknek,van egy nagy baja a lépesünknek,
mézből van.Tudod az olyan valami amit a méhecskék növényekről gyűjtenek.

...
"Nem állítom, hogy a nevezett termék lépesmézként került forgalomba,"
Akkor mi a JÓISTENT akar?
....
Basszus,ördöge volt!Ki hitte volna?Az van benne ami az üvegre rá van írva
....
.
Egy dolgot tudni kell.
A vevőt ki kell szolgálni és jelenleg igény van szirupos olcsó termékre.

A kérés Tomipapára is vonatkozik.
Kiszállok a "ringből",lehúzom a "kesztyűt".

Csányi Antal

Aztán elhallgattattátok, mert nem húzta le :-[

vancsi111 link=topic=43.msg45671#msg45671 date=1556016484]

Az egész dologgal tulajdonképpen saját magadnak mondtál ellent, azaz meg is cáfoltad a saját állításaidat, rövid időn belül. Hogy egy hasonlattal éljek, ez olyan mintha egy jó nagyot köptél volna felfele, és aztán aláálltál.  :-\
Ezt jól megírtad Antinak wr. De nem először, és nem tanul belőle.

Elárulom Neked az áldott,galamblelkű léleknek,van egy nagy baja a lépesünknek,
mézből van.Tudod az olyan valami amit a méhecskék növényekről gyűjtenek.

...
"Nem állítom, hogy a nevezett termék lépesmézként került forgalomba,"
Akkor mi a JÓISTENT akar?
....
Basszus,ördöge volt!Ki hitte volna?Az van benne ami az üvegre rá van írva
....
.
Egy dolgot tudni kell.
A vevőt ki kell szolgálni és jelenleg igény van szirupos olcsó termékre.

A kérés Tomipapára is vonatkozik.
Kiszállok a "ringből",lehúzom a "kesztyűt".

Csányi Antal

Aztán elhallgattattátok, mert nem húzta le :-[
[/quote]

Amíg ekkora üzlet van a mézkevergetésében szinte kivitelezhetetlen a megoldás.

neoval egyetértek ebben a témában!  A méz az legyen méz! A kutyulását szüntessék meg!

Vannak akik viszont ezt nem így látják.

"Nem attól lesz a méz rossz,hogy bele keveredik pár százalék cukor etetés.Nagyon nehéz az etikai,szakmai határát megmondani.Persze nem mindegy mennyi a mennyi,ebben az esetben a minél kevesebb a jobb.Nem szerettem volna %-ot írni,mert belém álltok (egyébként mindegy mert így is úgy is nekem jöttök)de szerintem attól a méz lehet szuper jó ha van benne akár 10-20 % a cukorból.Természetesen a méz gyártása cukorból elítélendő mivel szakmánkat hosszú távon kinyírja.A minél magasabb minőség fenntartásával van jövőnk.

Csányi Antal"

Hát persze! 10-20% cukor MI?!     Beállunk a Spanyolok mellé a sorba?

« Utoljára szerkesztve: 2025. Január 22. 10:06 írta oszkár »

« Válasz #913 Dátum: 2025. Február 02. 09:05 »
Üdvözlöm a tisztelt méhész urakat ! Köszönöm hogy itt lehetek a fórumon! Röviden magamról 47 éves vagyok most szeretném elkezdeni a méhészetet Vas Megyében lakom rengeteg könyvet illetve a neten is néztem a méhekkel kapcsolatos videókat. Nem terveznék több százas méhállományt a jelen helyzetet figyelembe véve de érdekel a téma nem is szeretnék rohanni a munka mellet tervezem nyugodtan de az első kérdésem természetesen javaslatokat várnék hogy ki milyen kaptár típust ajánlana tudom hogy ez egy kényes téma nem hiába van annyi rendszer illetve kaptár típus . Nincs semmilyen kötöttség illetve egészségügyi problémám ami hátrányt jelentene valamelyik kaptár típusnál. A javaslatokat köszönöm !   
« Utoljára szerkesztve: 2025. Február 02. 09:09 írta Kuplung »

*

Koki

• 222
« Válasz #914 Dátum: 2025. Február 02. 09:41 »
az első kérdésem természetesen javaslatokat várnék hogy ki milyen kaptár típust ajánlana

Hobbi kezdő méhészként a legközelebbi méhészt megkeresni, és tőle tanulni. Ez a legfontosabb.
Azt fogja dicsérni, amivel ő dolgozik.
Kis méhészetnél teljesen mindegy. Sok öröm és méreg, de ha valami nem jön össze, attól nem dől a világ.
Csak egy típus legyen.

nem hiába van annyi rendszer illetve kaptár típus .

Nagy része hiába van. Viszont az embereknek néha egy élet is kevés ahhoz, hogy rájöjjenek, csúszik a nicked.
Talán ezzel a képpel lehet érzékeltetni a helyzetet:

Üdv:Kira
« Utoljára szerkesztve: 2025. Február 02. 09:44 írta Koki »