Ezt írta Buksi nemrég egy másik rovatban:
"...-nekem fele rakodó fele fekvő,de mindegyik NB kerettel,ez nekem jobb mint a hunor több a méz a fészekben az igaz de nem olyan rajzós."
Gyakorlatilag saját magáról állítja ki a kritikát!
Alap dolog, hogy NB keret az a fekvőbe való, a rakodó rendszer keretméret "határa" a Hunor, vagy a KB méretű lép.
Azt írja, hogy több a fészekben a méz az igaz.
Meg sok minden igaz erre az öszvér rendszerre.
Abban annyi méz marad a fészekben, mint amennyit mások egy jó technológiával pergetnek.
Emiatt rajzik is rendesen.
Annak a méznek ami ott fecsérelődik el a méztérben lenne a helye!
A KB keretméretnél már megjelenik egy 2-3 cm-es mézkoszorú, ez a Hunornál nincs!
Lehet rugózni, meg mindegyikben méhészkedni, csak normálisan termelni nem.
De ha valaki megelégedik a saját eredményével akkor semmi gond.
Több lehetőség van a méhcsaládok teljesítményének növelésére, de aki NB lépet használ egy rakodónak álcázott fészekbe, az zsákutca.
Minden kaptártípusba egyforma mennyiségű mézet gyűjtenek az egyforma erősségű családok, csak nem mindegy, hogy elvehető, vagy marad.
Ha mondjuk egy ilyen ilyen turmix pakolós fészkében marad 5 kiló akácméz (de ettől jóval több inkább) az 100 családnál 5 mázsa mínusz a pergetéskor.
És ez egy szerény számítás.
A mai gyalázatos áron számolva 600.000 Ft ha hordóba került volna, ha üvegbe arról meg ne is beszéljünk.
Szerintem ez egy rossz rendszer, pont emiatt.
A Hunor és a KB méret ezt keresztben, hosszában lepipálja.
Az 1/2 NB Legó pakolós csak akkor szállhat versenybe, ha 1 fiókon van az anya akácon.
41 éve vándorolok a méhekkel, el tudom tenni az eredményeimet a világban, és rengeteg méhészetben jártam első, és második akácon is.
Sosem kellett szégyenkezzek az eredményeim miatt.
Nem mindegy, hogy méheket tartunk, vagy termelünk....
BÚÉK! Minden Méhésztársnak, és családjának!
A nehézség essen a kaptáraitokba 2025-ben is.
Annyi kiegészítéssel, hogy kívánok ehhez elfogadható felvásárlási árakat is!
Nagyernyei Attila