Szakma-politika

• 4542 válasz
  • 1959334 megtekintés
Re:Szakma-politika
« Válasz #2265 Dátum: 2016. Április 06. 17:27 »
Tisztelt Vivaldi úr!

Ha jól visszaemlékezünk a legelejére amikor az egész kezdődött (az elnökválasztás alkalmával) lehetett választani a most már legdrágább és az Egyed úr között. Tudjátok az IB jelöltje között.

Akkor én is és sokan a mostani kontroll csoport tagjai közül a legdrágábbra szavaztunk és meg is nyerte a választást.

Viszont amikor nem sokkal a beiktatása után nem az alapszabály szerint kezdte vezetni az egyesületet, pont azok kezdtek a leváltására aláírásokat gyűjteni (én is) akik támogatták a megválasztását.

A legnagyobb hibát a legdrágább ott követte el, hogy nem az alapszabály szerint működtette az egyesületet, a javító szándékú felszólalásokat elfojtotta és nem egyszer nem a valóságnak megfelelően tájékoztatta a tagságot.

Ha a fentieket szerint jár el a mostani elnök is (akit én a barátomnak tartok) akkor vele is valami hasonló fog történni (csak ugye a szereplők fognak változni!).

Én úgy hiszem Ő ilyen hibákat nem fog elkövetni.

Aztán ha még is, akkor viszont a tagsággal van valami nagy baj, ha ezt még egyszer megengedi!
(legdrágábbat is megvédték pont azok akik jelöltje ellen indult!)
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2266 Dátum: 2016. Április 06. 20:31 »
QUQURIQ !!!

Vivaldi!

Ezt írod: " Most azt várom, hogy a kontroll csoporttal mi lesz? Ha megmarad továbbra is, akkor megemelem a kalapom, és támogatom".
Jobban teszed, hogy már is elkezded emelgetni a kalapodat.
Tegnap többen felhívták Pétert és arra sarkallták, hogy legyen keményebb a múlt vezetőivel.
Ne hagyja a méhészek pénzét elúszni...
Péter igen csak kiakadt a "jó tanácsokon".
Elmondta, hogy dolgozni kell, nem is keveset 12-14 órát, + álmában is mozog az agya.
Egy percet sem cserélnék Péterrel.
Két tűz között (mondhatni harapófogóban) kell megfelelnie.
Szerintem, most hagyni kellene, hogy az átadás - átvétel rendben lemenjen.
Minél hamarabb rá kell állni a szakmai feladatok kiosztására, és annak végrehajtására.
Kiskakas arra kér benneteket, aki tud egy kicsit is segíteni az igazi szakmai vezetésnek, tegyétek meg, önzetlenül, szeretetből, ha másért nem a szakmánkért!
Fogjunk össze, és együtt (mint régen) oldjunk meg minden lehetséges nehézséget!

Előre is köszönet mindenkinek!

Üdvözöl mindenkit az OMME Kiskakasa! (Baldavári László)

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2267 Dátum: 2016. Április 07. 09:24 »
Ajjaj. Ki, kivel fogjon össze? Milyen célra fogjunk össze? A mostani elnökkel a vezetőséggel szemben, vagy fordítva? Ez nekem nagyon hajaz a liberális politikára. "Fogjunk össze, majd azt csináljátok amit mi mondunk".
 Valahogy kurvára nem jó, hogy megközelítőleg 13000 méhész, csak 2 emberben képes gondolkodni. Vagy Mészáros vagy Bross. Ilyen szegények vagyunk emberanyagban?
 Vagy egyszerűen rossz a rendszer. Mert az elnök személyének nem is szabadna ilyen jelentősnek lennie. A vezetőségnek kellene, vinni a fő irányt. Az elnöknek meg elnökölnie kellene a vezetőséget, hiszen ő egy a vezetőségből.
 Most meg van két vár. Az egyikben az elnök és néhány híve, a másikban a vezetőség zöme.
 Most sokkal rosszabb a helyzet ott fenn, mint akkor amikor Bross lemondott. Hogy csak egyet említsek, Bross régi elnöksége idején, nem volt ott az elnökségben a régi elnök.
 Ha akkor nem boldogult, most fog?
 Ha egy 13000 fős demokratikusnak mondott szervezetben ennyire jelentős az elnök személye, akkor annak nem kell tájfun, elég egy szellő is, hogy szétessen.
Ha őszinték vagyunk,szépen gondolkozzunk el és valljuk be, ma ezt az egyesületet semmi, de semmi más nem tartja össze, csak az uniós támogatás. És ez bizony kurva nagy baj.

« Válasz #2268 Dátum: 2016. Április 07. 10:49 »
A két személy két különböző szemlélet módot képvisel!

Az egyik féle látás mód, hogy csak pénzért hajlandó dolgozni és a hozzá hasonlókat gyűjti maga köré.
Ez hibás szemlélet, mert ha nem csörög a bukszája az elnök úrnak akkor szét megy az egyesület....ezt nagyon helyesen látod!

A másik a régi (elavult) nézet, hogy lehet egy közösségért ingyen, szeretetből, köszönöm ért is dolgozni.
Ez a szemlélet már szimpatikusabb, de csak akkor működik, ha a tagság nem elnézi, hogy pár ember lógatja a bélését, hanem mindenki csinál valami kicsit a közért.

Az a közösség amelynek tagjai nem a pénzért, hanem meggyőződésből szerveződnek erősebb, ráadásul az érdekeit is jobban tudja képviselni.

Ha jól értelmeztem a legutóbbi választást akkor ez utóbbi nézet győzedelmeskedett a pénzhívők felett!

A problémádra nagyon egyszerű a válasz, hogy most akkor mi lesz.
El kell zárni a pénzcsapot és meg nézni ki hajlandó a közösségért ingyen is dolgozni.
Majd figyeld hogy fog csökkenni a lelkesedése egyik- másik hölgynek-úrnak!  :D
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2269 Dátum: 2016. Április 07. 14:57 »
QUQURIQ !!!

Kedves Vivaldi!

Abban teljesen igazad van, de ezt mindenki tudja, hogy sok embert a támogatás vonz be az egyesületbe.
...de ha már itt vagyunk ennyien, kezdjünk is valamit a szakmánkért.
Nagyon nem szeretnék kritikát mondani a régi vezetésre, így választás után, sokan olvashattátok a véleményem.
Most arra koncentrálok, hogy a régi és az új, vezetés, hogyan tud együtt dolgozni értünk!
Miért Vagy benne biztos, hogy nem jönnek ki egymással.
Az OMME-és paradigma váltás részben megtörtént.
Nézzük meg az új "pihent" szemlélet módot, szakmaiságot.
Előre ne kiabáljunk, a foci pályához labda is kell!
A múlt lezárult, a jövő meg értünk dolgozik! "reméljük"
Feltetted a kérdést, hogy más nem volt Brosson kívül?
Kétszer megpróbáltam összehívni a rendkívüli tisztújító közgyűlést.
A vezetőség nagy része meg is volt, de elnöki hely mindig üres maradt!
Miért?
Mert egy rátermett elnök után nagyon nehéz megfelelni mindenkinek!
Én legalább megpróbáltam, nagyon sok telefonálgatás és egyeztetés után.
Nem vész madárkodtam, csak tettem a dolgom, az egyesület érdekében.
Több régi hozzászólásoddal én is egyetértettem, csak mindig volt valami benne, ami nem tükrözte a valóságot, és bonyolította a jövőnket.
Olyan soha nem lesz egy 13 000 fős szervezetnél, hogy mindenki mindenkinek megfeleljen.
...de ezt az állapotot meg kell tanulnunk kezelni.  ..és még mindig bővülőben van az egyesületünk.
Nézzed csak meg, hogy 420 küldöttünk van!
Ez éppen dupla annyi mint amivel eredményes és viszonylag gyors közgyűléseket le lehetne bonyolítani.
Azért megkérdezném Tőled, hogy ha van időd, csak úgy játékból állítsál már össze egy OMME "minőségi" vezetést. Had lássák meg a méhésztársaim, hogy Te milyen felállásra gondoltál.

Előre is köszöni a Kiskakas! Baldavári László

« Válasz #2270 Dátum: 2016. Április 07. 15:57 »
https://vivaldi.com

Aki mindent akar tudni :)

« Válasz #2271 Dátum: 2016. Április 07. 20:05 »
Az a helyzet, hogy a választás után nincs helye semmilyen pártoskodásnak. Amikor aláírják az elnökség tagjai a felelősségvállaló nyilatkozatot, akkor mindenki egyformán és egyetemlegesen felel a teljes vagyonával a döntésekért. Ez azt jelenti, ha az egyesületet vagyoni kár érné, akkor Dózsa Tamás ugyanúgy felel, mint dr. Mészáros László. Szóval most egy hajóban eveznek, és egymást kell segítsék előre a méhészeti ágazat érdekében.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2272 Dátum: 2016. Április 08. 09:00 »
 Még mielőtt itt a fiatalok nekem esnek, újra fel kell emlegetnem magamról néhány dolgot.
24 éve vagyok Omme vagy az előd szervezetének tagja. Már akkor is fizettem a tagdíjat amikor még semmi féle, támogatás sem volt.
 A zöld fórumról kizártak, az előző ciklusban a kritikáim miatt.
Tavaly, az ismert ok miatt alkalmam volt szinte az egész ország méhészeivel találkozni, és sok méhésszel beszélni is.
 A következő tölt el aggodalommal, mint 24 éves Omme tagot.
 Annyi méhészetért élő dolgozó, okos, jól képzett, jó szándékú ember van köztünk. / nem mondok neveket, mert esetleg méltatlanul kihagyok valakiket/ És csak két jelentkező volt az elnökségre. Ne mondja nekem senki , hogy ez így rendben van. Lehet ezek az emberek, akik indulhatnának, de valamiért nem indulnak, tagok és eljárnak Omme rendezvényekre is. Azért nem indulnak mert:
Kívül állónak érzik magukat.
Vagy úgy érzik nem éri meg az egész a vesződséget.
Vagy a rendszer nem teszi lehetővé, a tisztességes versenyt.
De biztos vannak még további indokok is. A tény az tény, ezek az emberek nem indulnak valami okból.
 Pedig történelmi tapasztalat,/ elnézést megint politika/ hogy az egy emberes rendszerek, azonnal szétesnek, ha a tisztelt vezérrel valami történik.
 Már pedig úgy tűnik, hogy az Omme egyemberes rendszer lett, bár két induló volt. Azt is el kell azonban mondani, hogy ha most Mészárost választják meg elnöknek, akkor is egy emberes rendszer lenne az Omme. Tehát semmi nem változik.
 Hogy hol van a probléma? Na ezen el lehetne vitatkozni. A rendszerben azonban egészen biztosan van valami hiba, ezt mutatják a történések.
 No most van még egy kérdés, a pénz alapú meg a társadalmi munkás elnök között. Én "aszondom", hogy az eredmény dönti el, hogy melyik a jobb. A pénz motivál valakit arra, hogy jól dolgozzon, akkor ebben semmi kivetnivaló nincs, ha munkája 13000 méhész érdekében eredményes. Példának okáért tőlem akármelyik elnök kereshetne akármennyit, ha a magyar mézértékesítést biztos és rentábilis pályára helyezné.
A továbbiakban vannak nyitott kérdések.
 Az egyik ilyen, hogy Bross maga mellé tud e állítani annyi vezetőségi tagot, hogy munkáját eredményesen végezhesse.
 A másik, hogy ki tud e jelölni magának olyan célokat, amik érezhetően hasznosak a méhésztársadalomnak. Mert az amit azelőtt két cikluson keresztül csinált az már nem lesz elég. Mészáros is azt hitte,/ most mondjam hogy Cserényi is?/ hogy minden rendben van, és ebbe bukott bele, pedig ő jóval többel próbálkozott mint Bross valaha is.
 Én nem állítom, hogy ha Bross nem csinál semmit az Omme rögtön szétesik. Ameddig uniós támogatás lesz, addig ha más képpen nem a nevében , mindenképpen fenn marad. Addig......
« Utoljára szerkesztve: 2016. Április 08. 09:07 írta Vivaldi »

« Válasz #2273 Dátum: 2016. Április 08. 09:21 »
Vivaldi! Ha szerettél volna harmadik jelöltet, nem kellett volna mást tenned, mint jelölnöd valakit. Aztán ha az egyesületed is támogatta volna, akkor hivatalosan is jelöltté vált volna. Ennyi. Megtetted? Ha nem, akkor miért hiányolod másoktól azt, amit te sem tettél meg?

« Válasz #2274 Dátum: 2016. Április 08. 09:57 »
Ha szerettél volna harmadik jelöltet, nem kellett volna mást tenned, mint jelölnöd valakit. Aztán ha az egyesületed is támogatta volna, akkor hivatalosan is jelöltté vált volna.

Nem kell az OMME tisztségviselő jelöltséghez tagegyesületi jelölés, elég, ha mindössze egyetlen OMME tag jelölésével rendelkezik a jelölt. Ugyanis a törvény és az alapszabály is kimondja, hogy minden egyesületi tag választ és választható. (nem szó szerinti idézet) Az egyesület egyebek mellett erről szól, azonos jogú tagok, demokratikus keretek között működő szervezete. A választhatóságnak egyetlen gátja van, ha valaki valamilyen összeférhetetlenségi szabályt sért, vagy korlátozó-kizáró rendelkezés hatálya alá esik. (a közügyek gyakorlásától el van tiltva, nem kap erkölcsi bizonyítványt)

Ez mellett volt egy nagyon súlyos, törvénytelen gyakorlati hiba is a korábbi választások lebonyolításában, nevezetesen az, hogy a Választási Bizottság a jelöltek közül válogatott, és csak azokra lehetett szavazni, akiket a Bizottság a szavazó listára felvett. Ez teljesen szabálytalan volt, ez miatt vissza lehetett volna „tapsolni” a korábbi választás eredményét. Mostanáig ezt nem vertem nagydobra, de a mögöttünk lévő választás előtt a Haász Ferencnek ezt privátban pontos hivatkozással elmagyaráztam, a Feri ezt megértette, ennek megfelelően minden jelölt, aki elfogadta a jelölést, szerepelt a szavazólistán.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2275 Dátum: 2016. Április 08. 10:15 »
Kedves kollégák. Két malomba őrölünk.
 Nem az a baj, hogy technikailag nem megvalósítható a jelölés. Ha nem az, hogy nincs jelentkező. Én ugyan is nem jelölhetek senkit úgy, hogy az bele ne egyezne.
Tehát, itt nem csupán arról van szó, hogy a jelölés végét lehetetlenítené el ez a rendszer. Ha nem még jóval előbb, gátolja meg valahol valami, azokat akik egyébként alkalmasak lennének, jelöltessék magukat.
Tehát valahogy nem nyílt a rendszer, valahol valami lekorlátozza, hogy csak az a két ember maradjon meg jelöltnek aki már volt, és az aki most ott van.
Kell bizonyos szelekció is, ezt is elismerem. De kezd a dolog kontra szelekcióvá silányulni. Ami lehet, hogy időben közvetlenül nem kimutathatóan káros. De, hosszabb távon egészen biztosan az.

« Válasz #2276 Dátum: 2016. Április 08. 11:34 »
Lehet valaki a semmiből lesz egyszer csak jelölt, ahogy legutóbb Egyed Árpáddal szemben hirtelen lett.

« Válasz #2277 Dátum: 2016. Április 08. 11:48 »
Litterae: Nem tudom, hogy pontosan hogy szól a szabály, de Haász Ferenc a küldöttgyűlésen éppen arról beszélt, hogy sokan nem megfelelően jelöltek, mert közvetlenül nekik küldték be a jelölést, ezért azokat a jelöléseket elutasították. Helyesen a saját egyesületükhöz kellett volna beadni a jelölést, legalábbis szerinte. Ezt én sem értettem pontosan, hogy akkor ez most hogy is van. Ha valaki javasol a saját egyesületénél, de az egyesülete nem támogatja, akkor mi van?

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2278 Dátum: 2016. Április 08. 14:09 »
Lehet valaki a semmiből lesz egyszer csak jelölt, ahogy legutóbb Egyed Árpáddal szemben hirtelen lett.
A probléma egyik része. Hogy itt az elnök soha nem jön alulról. Mindig csak ott terem fent. Kitalál valaki valahonnan valami ismeretlent. A többi meg mert főleg utálja a másik jelöltet, mert azt már ismeri, azért az ismeretlenre szavaz.  Ezért nincs is szervesen ágyazódva az elnök a tagságba, és többi egyesületbe. Most jött Alaszkából, és már elnök. Bross is úgy került oda annak idején. Ő meg "Méhész volt Amerikában". Az öregebbek tudják miről beszélek. Ezek szerint Mészáros is úgy került oda.
 Tudom vágy állom, de azért leírom.
 Vannak itt tag egyesületek. Ezeknek elnökei is vannak. Hogy ne essen latba a 27 fős egyesület a 600 főssel, ezért húznák egy korlátot. Mondjuk legyen ez 300 tag. Aki innen felfelé van taglétszámmal, azok az elnökök válasszanak maguk közül elnököt. De ne lehessen mást, csak azt aki valamilyen Omme tag egyesület elnöke.
 Ennek lenne értelme. Ennek azért van értelme, mert a tag egyesületi elnököket a tagság választja, tehát tovább jutva csak olyan elnök lenne akit a tagság valahol megszavazott elnöknek. Mert így ugye bármely személy, elvonatkoztatva az elnököktől, lehet elnök, ha valahol tag, de semminek soha nem szavazták meg, de ez jöhet akárhonnan még a szarvasmarha tenyésztőktől is. Mert kívülről, vagy alulról jött elnökökre a tagságból senki semmilyen módon nem szavazott soha.
 Ez szerintem a stabil rendszerekben máshol így is van.
 Mert így állandóan nyűglődünk ide, nyűglődünk oda. Utálkozunk, gyűlölködünk. Kikezdünk ezt, kikezdünk azt, kikezdünk minden elnököt. Ezt is kifogják előbb vagy utóbb, fogadok.
 Csak a lényeget nem érinti senki, hogy ez a választási, és felépítési rendszer nem jó, mert a gyakorlatban nem vált be. Minden bajunk ebből ered.
 És egy egyesületnek működni kellene csak úgy magában is, azért egyesület. Mert ez az egyesület csak és kizárólag annak köszönheti létét, hogy az uniós támogatásokkal össze van drótozva. Mint a birkák az akolban akik mennének szerteszét, nem is érzik jól magukat összezárva, de akiket a karám és a puli kényszerből össze tart.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Április 08. 14:23 írta Vivaldi »

*

Hozso

• *
  • 38
« Válasz #2279 Dátum: 2016. Április 08. 18:02 »
Alapvető probléma az OMME, mint egyesület működésében, hogy a működést meghatározó szabályzatok elfogadása, az Alapszabály kivételével- mert azt a törvény így rendeli - nem tartozott, tartozik a küldöttgyűlés hatáskörébe. Ennek egyik sarkalatos pontja a választási szabályzat. A küldöttgyűlésen ugyan volt alkalmam egy oldalt elolvasni, annak okán, hogy mikor érvénytelen a leadott szavazat, de teljes terjedelmében sajnos nem ismerem. Ennek az egy oldalnak az ismeretében is bizton állíthatom, hogy a demokrácia szabályait teljesen semmibe veszi. Kérdezem, hogy miért köteleznek arra, hogy legalább az adott tisztségre megválasztható számú személyre szavazzak, még akkor is, ha éppen az ott jelöltként feltüntetett személyek közül éppen csak egyet tartanék alkalmasnak.
Gondoljunk csak a 2014 évben megtartott választásokra, ahol a szavazatszámláló bizottság a szavazás előtt elmondta, hogy hogyan lehet érvényesen szavazni. Na ilyen kitétel ott biztos, hogy nem hangzott el. Szóval szagos egy kicsit a dolog, és lehet, hogy nem véletlenül döntöttek így eleink.
Most arra leszek még kíváncsi, hogy a túlzott arroganciától felhevült hivatalvezető a nyomozói tevékenységét milyen mértékben fordítja majd a helyi szabályzatok áttekintésére és azok módosítására, mert azt gondolom, hogy lesz mit e körben is elkövetnie.
Azt azonban nem gondolnám, hogy a méhészek birkák lennének, akiket csak a lehetséges támogatás begyűjtése inspirál. Lehet, hogy a mai anyagias világban sokak számára csak ez a fontos, de a küldöttgyűlés is tanúbizonyságként szolgált arra, hogy a kolomp hangja a fülekben másként csengett, és nem a csorda, bocsánat, a nyáj szelleme érvényesült, végre. Így az egyesület tényleg egyesület lehet.

Dr. Horváth Zsolt