Most akkor nem tudom, hogy egyszerű méhész vagyok-e vagy küldött, vagy lehetek-e a kettő együtt. Az is elgondolkodtató, hogy az OMME tagság éveinek száma milyen értékmérő lehet egy közösség életében. Bizonyára sokan vannak azok akik az OMME tagdíjat hosszú éveken keresztül fizették, fizetik és az OMME-val való kapcsolatuk ebben ki is merült.
Személy szerint jó magam 2014. novemberben, Gödöllőn vettem részt első alkalommal küldöttgyűlésen. Mit mondjak, számomra döbbenet volt. Ha visszagondolok a "Méhész" lap akkor éppen kiadott számára, és ott az első oldalon az elnöki cikkre, ahol kalapácsos sámánokról esett szó, na az már előre vetített valamit az ottani hangulatból. Gyorsan hozzá teszem, azóta sem lett jobb, szerintem.
Most aktuálisan lehet találgatni és elméleteket gyártani arra, hogy mi lesz, vagy mi lehet majd áprilisban, és persze a hogyan tovább kérdéséről.
Ehelyett azonban célszerű lenne előre tekinteni és a sokat hangoztatott problémákra megfelelő megoldást találni.
Még emlékszem az egyesületekről szóló ma már hatályon kívül helyezett jogszabály azon mondatára, amely úgy szólt, hogy az egyesület alapszabálya biztosítja a demokratikus működés feltételeit. Lehet, hogy nem teljesen pontos,de a lényeg bent van.
A mostani törvényi rendelkezésben ez a strófa már nem szerepel, és úgy tűnik, hogy ezt sokan be is tartják látható módon, és pont ezért nem érzik hiányát, nem akarják meghallani a felkiáltásokat.
Az egyesület működésének alapvetései legalább annyira fontosak, mint az érdekképviselet, a kutatás, vagy a méz ára és még sorolhatnám.
Itt jöhet, vagy lehet jön is az új vezetőség egyik feladata, hogy az egyesület működésének legalapvetőbb szabályait megfelelő módon dolgozzák ki, megfelelő döntési kompetenciákat adjanak a különböző szervezeti egységeknek, amelyeket be is tartanak, be is tartatnak. Erre jogtechnikailag természetesen adott megoldás lehetősége, csak alkalmazni kell és akkor lehet béke az akácfák hegyén.
Abban közösen bízhatunk, hogy a küldöttek az egyszerű méhészek közül kerültek, kerülnek ki és a döntések meghozatalakor nem a szavazógép mechanizmus fok működni, hanem a józan gondolkodás érvényesül.
Dr. Horváth Zsolt