Dr.Soós sajátos értékelésében, közölte az IB tagokkal, hogy semmi pánik, minden maradhat a régiben.
Ezt a Soós-féle okoskodást képtelen vagyok felfogni. Szerinte mi az a konkrét dolog, amit a jogerős ítélet megsemmisített? Kereset hiányában valójában semmit sem? Tehát akkor el lehet követni bármilyen jogszerűtlenséget, és ha azt senki nem támadja meg a bíróságon, akkor az jogszerű? Még úgy is, hogy egy jogerős ítélet is kimondja, hogy jogszerűtlen alapokon nyugszik, és az autonómia sem jelenti azt, hogy a későbbiek során legitimizálttá vált a döntés. Ha most minden marad a régiben, de valaki ez alapján a "kereset hiányát" pótolni kívánja, és bíróságon megtámadja a jogszerűtlen határozatokon alapuló későbbi határozatokat, vagy azok hiányát (pl., azt hogy most nem dönt a szaklap megszüntetéséről), akkor az ebből eredő kárt kinek kell majd viselnie? Soós ügyvéd úr irodájának ? Apropó, szaklap. Ha a tagdíjemelés akkor jogszerűtlen volt, akkor mindaddig jogszerűtlen, amíg egy jogszerű határozat nem teszi azzá. A köztes időben jogszerűtlenül beszedett tagdíj visszajár a tagoknak? Nyilván van erre technikai megoldás, hogy ne így legyen, de szerintem az elvárható lenne, hogy ha egy jogvégzett ember az OMME első számú embere, akkor a működésnek jogszerűnek kell lennie. Aki pedig nem ért hozzá, az ne kényszerítse rá az akaratát egy közösségre, mert adott esetben anyagi felelősséggel fog tartozni az okozott kárért. Az FF fórumot olvasva mindenféle szimpátiámat, és antipátiámat félretéve meggyőződtem arról, hogy az OMME jogszerű működése komoly hiányosságokban szenved. Mindent elárul egy-egy nevetséges ellentámadási kísérlet, pl. a "Csuja-féle hackertámadás" rendőrségi feljelentése. Ilyenkor elgondolkodik ám az ember, hogy Te jó ég, kinek a kezében van az OMME? Nagyon szomorú, hogy eddig jutott ez az egyesület, de tudomásul kell venni, hogy ahol már két ember van, ott nézeteltérések is vannak. Ekkora közösségben pedig azoknak a sokasága. Egyetlen egy módon lehet ezért csak döntéseket hozni: jogszerűen!!! Akkor is, ha így százszor nehezebb, mint kimondani a verdiktet. Az is lehet,hogy a jogszerűség hálójában egyetlen normális döntést sem lehet meghozni. Nem irigylem azokat, akiket majd tavasszal megválaszt vezetőnek a méhészek közössége. Bármelyik oldalról is kerüljenek ki,a bírósági keresetek száma többszöröse lesz a mostaninak. Hiszen a vesztes oldal nem fogja annyiban hagyni a dolgot. Aztán majd bírósági úton megszüntetik az OMME-t.
A pereknek lesznek ugyan nyertesei, de a méhészek garantáltan a vesztesei lesznek. Egyetlen lehetséges alternatívát látok, amit már lassan egy éve is leírtam. Megegyezés! Az árkok betemetése! Ehhez mindkét oldalnak le kell nyelnie a békát, de minél inkább telik az idő, annál több békát kellene lenyelni. Ha az első béka lenyelése sem megy , akkor hogyan fog menni száz béka lenyelése?