Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.

• 495 válasz
  • 268927 megtekintés
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #330 Dátum: 2017. November 17. 07:26 »
Arra kérlek Kivancsi111, hogy őrizd meg a nyugalmad.
Légy olyan kedves, hogy mutasd meg merre olvastad azt, hogy azért javaslom az anyák korlátozását, hogy hosszabb életű méhek legyenek?
Ebből látszik, hogy semmit nem értesz, aztán erre építed egész válaszodat.
Vannak sorok ahol akár egyet is érthetnék veled, de e a következő gondolatod megint káosz.
Tehát a korlátozásnak egyetlen célja a többlettermés, ezt jól is írtad, de ami ez után következik...
Az, hogy ettől majd tovább élnek a méhek, azért írtam, hogy ne féljetek tőle, pont.
Természetesen a sértegetésed sem maradt el, amit ha nekem szántál rendben, ha a fekvős kollégáknak akkor meg visszautasítom!
"Napraforgón persze lehet a nagy láda nagy lépéből való eszetlen turkálást úgy beállítani,..."
Az eszetleneket másként bolondoknak hívják.
Sem magam sem fekvős kollégáimat nem tartom bolondnak ebben a szakmai vitában.
Nem fogom írásodat végig elemezni, mert az egódat nem kívánom lerombolni, valamint semmi mást nem jegyeztem meg mint amivel Te is egyet értesz, sőt a könyvből is ezt idéztem:
"A lezárt anyás, vagy sokáig anyátlan, esetleg árva család népe hosszabb életű valóban, mert egyes feladatokkal nem terheltek a dolgozók."
Aztán összehoztál egy olyan hozzászólást ami elképesztő.
Reggeli szösszenetedre kell még reagálnom, mert ez ugyan olyan mellébeszélés mint amit éjjel írtál.
Minden évben máskor köszönt ránk a tavasz, gondolom ezt észrevetted.
2013-ban március 15-én hófúvás volt, havat lapátoltunk.
Viszont vannak olyan képeim, amikor március 15-én rövid gatyában voltunk már.
A fiasítást akkor kell beindítani, ha megjött a valós tavasz, beindult a rendszeres virágporhordás.
Ez nem naptárfüggő.
Ezt a részét írásomnak "kifelejtetted".
Ezt a sort nem gondoltad komolyan ugye?
"Rég kiöregedett mirigyeikkel ismét méhpempőt termelniük."
Mi van kora tavasszal?
A legöregebb, életük utolsó szakaszában lévő méhek nevelik fel az új generációt.
Te teljesen másként méhészkedsz, mert eladod akác előtt azokat a méhcsaládokat amelyekkel termelhetnél is.
Én pedig a termelésre koncentrálok, állományom akkora, hogy simán átlátom, rajzás szinte kizárt mert mindig mindenhova odaérek.
Popravkov könyve kiváló, javaslom mindenkinek olvasásra.
Nagyernyei Attila

« Válasz #331 Dátum: 2017. November 17. 11:39 »

A legöregebb, életük utolsó szakaszában lévő méhek nevelik fel az új generációt.

Írjam le még ezerszer? Soha nem fogod megtanulni a szakmát. Alkalmatlan vagy rá. Ferdíteni, kiforgatni más szavait gondolatait, na az a szakmád.

Azok a méhek amelyek majd a telelő népet alkotják, már az ősz folyamán nem dolgoztak. Mindenki ismeri, nem írom le. Semmi köze az anyakorlátozáshoz. Saját magát korlátozza a család, mert kis népességgel biztonságosan telelt a kisebb fogyasztás és felhízott (egyed) népesség miatt. A kevesebb élelemmel rendelkezők is átteleltek, és ezt örökítették tovább. A nagy népességűek éhen haltak, nem örökítettek semmit.

Mi van kora tavasszal?

Mi lenne? Naptár szerint öregek, de biológiailag fiatalok. Pár hét után kidőlnek. Nemzedékváltásnak hívjuk.

NE VEZESD FÉLRE EGYFOLYTÁBAN A MÉHÉSZEKET! TE AZÉRT IDÉZTED A LEZÁRT ANYÁS CSALÁD EGYEDEINEK A HOSSZABB ÉLETÉT, MERT ARRÓL AKARTAD MEGGYŐZNI A MÉHÉSZEKET, MILYEN JÓ HATÁSSAL VAN A CSALÁDRA AZ ANYAKORLÁTOZÁS.

"A fiasítást akkor kell beindítani, ha megjött a valós tavasz, beindult a rendszeres virágporhordás."

EZ SEM IGAZ. A FIASÍTÁST NEM KELL BEINDÍTANI. BEINDUL AZ MAGÁTÓL. AKKORTÓL HASZNOS A SERKENTÉS, AMIKOR MÁR RÉSZBEN ELKEZDŐDÖTT A NEMZEDÉKVÁLTÁS. AKI KORÁN AD FOLYÉKONY ELESÉGET A CSALÁDNAK, AZ CSAK A TELELŐ MÉHEKET KOPTATJA.

Aztán még valami. Nincs időm megkeresni (talán harcostársaid megértik, mert építkezek, és ha marad tégla, kiviszem a kaptárakra ;D ), Őrösi azt is írta valahol, hogy cukoretetésre ott kerül sor, ahol száraz nyarak után kevés a telelő élelem a családoknál. Könnyű abba a hibába esni, hogy a nozéma a cukor etetésétől van. Nem nem!!! A hordástalanságban (pl Szárazság, ma már inkább a legelő túlterheltsége ) kevesebbet petéznek az anyák. Elöregszik a népesség. Az öreg méhek fognak dajkálni, az őszi feletetésre fokozott petézés a reakció, majd ez a melegágya a nozémának. Ez is korlátozás, csak nem ráccsal, hanem hordás hiányával.

INKÁBB A KFT-T MEG A MITTUDOMÉMKICSODÁKAT FÚRJAD! Méhészkedésről ne írj! Azt hagyd meg méhészeknek!

« Válasz #332 Dátum: 2017. November 17. 12:11 »
Én azt javasolnám, hogy Attila idézzen a könyvből, Jenő meg majd reagál rá  ;D ;D ;D

« Válasz #333 Dátum: 2017. November 17. 12:50 »
Én meg azt javasolom, hogy olvassa el a tudós könyvét, mert egy-egy oldalt, mondatot nem feltétlenül ért meg.

Attila, csak olyanokkal vitázz a könyvről, akik olvasták. Különben teljesen felesleges a vita. Olyan ez, mintha Te megpróbálnál vitázni a hidrogénmotor ideális hőmérsékletéről. Olyannal, aki nem olvasta könyvet nem tudsz a könyvről vitázni.

Ehhez:

1. Vegye meg a könyvet, és olvassa el a könyvet.  ;)
2. Menjen el az Országos Szécheny könyvtárba és ott olvassa el.
3. Menjen el a Országos Szabó Ervin könyvtárba és ott olvassa el.
4. Menjen el a Parlamenti könyvtárba (speciális tagság kell) és ott olvassa el.
5. Menjen el a legközelebbi közösségi könyvtárba, beszélje őket rá, hogy rendeljenek egy példányt, majd olvassa el.
6.  Könyvtárközi kölcsönzéssel kéresse le a saját települési könyvtárába a Nagykovácsi könyvtárból.  :)  majd kölcsönözze ki és olvassa el.

És utána szóljon hozzá.

Itt van maga a weblap: http://www.apiterapia.hu/shop/product/411/popravko:-a-mezelo-mehek-vedoanyagai.html
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

« Válasz #334 Dátum: 2017. November 17. 13:28 »
Én meg azt javasolnám Uram, hogy a viccet és a poént tanuljuk meg a helyén kezelni ebben a zord, vitákkal teli világban!

« Válasz #335 Dátum: 2017. November 17. 14:03 »
Mondjuk igazad van, ígyis-úgyis olvasni kell.
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

« Válasz #336 Dátum: 2017. November 17. 15:04 »
Te meg ha elolvasnád miről van szó, talán értelmezni is tudnád. Próbáld meg! Senki nem vitázott a könyvről.  Nem a könyvben leírt gondolatról van vita, hanem az abban leírt tény félremagyarázásáról.
Nem szeretném elolvasni azt a könyvet. Felbosszantana, olyan írásokhoz hasonlóan, amelyeket a méhészekből élők szoktak leírni.  :-[
Méhészek szívatását is ide sorolom. Na és a nem méhész szívatást is, ... :-X

*

wr

• 1030
« Válasz #337 Dátum: 2017. November 17. 19:53 »
A figura mintha önmagának is ellentmondana:
"a nyári méhek átlagos várható élettartama független a fajtától és a családok terhelésétől, és igen szűk határok között ingadozik, ami 37-40 nap"
utána meg ezt írja:
"Azonban minden családnál bekövetkeznek bizonyos pillanatok, amikor a nyári méhegyedek élettartama drámaian megnövekszik. Először is, ez történik a családban, ha anyjától megfosztják."

Tehát mindentől független, szűk határok között ingadozik, de mégis drámaian megnövekszik ha a családot az anyjától megfosztják. Mi ebből a tanulság? Hát nem kell anya a családba, és akkor majd a májusban keltek is áttelelnek.  :D Sosem értettem ezt az anyakorlátozós dolgot, de biztos velem van valami baj. Ha népes a család és nektár is van rendesen akkor az dől befelé, a család önmagát fogja korlátozni, rakodóban mondjuk nem annyira, pláne ha van hova hordania. Akkor minek korlátozzam én az anyát még pluszmunkával? Azért hogy 1 vagy 2 keret mézzel több legyen? Ne legyen! Inkább legyen bőven fias hogy minden családból el tudjak venni 2-3 keretet anélkül hogy észrevennék, és maradjon a család akác utánra is ereje teljében, egyrészt azért mert felénk akkor is van mit hordani, másrészt meg azért mert ha cserélünk anyát ha nem, ha rajzik a család ha nem, akác után a saját anyja sem petézik már annyit mint előtte. Ha össze nem is esik a család, de látszik rajta hogy nem olyan mint volt, mert sokan elkoptak a hordásban, és a fias is kevesebb lett. Meg még korlátozza is, már aki korlátozza.
A magam részéről jót mosolyogtam az íráson, és továbbra sem korlátozom az anyákat. Kell az a népesség a kölyökcsaládokhoz.
Mondjuk nekem hunorom van 3 fiókkal, a fekvő az más tészta, én is azzal kezdtem valamikor, de soha többet fekvőt. Annál csak a félkeret rosszabb...

« Válasz #338 Dátum: 2017. November 17. 20:06 »
Na hallod! Nem tudom ki vagy, de tutira most azt hiszik 2 néven regisztráltam.
Többit a Hunorban...

« Válasz #339 Dátum: 2017. November 17. 20:13 »
Isten bizony pont erre gondoltam!
Egyel még csak elbánok valahogy, de kettővel....
Szerintem folytassuk a méhcsaládok általános állapota rovatban.
Nagyernyei Attila

« Válasz #340 Dátum: 2017. November 17. 21:19 »
"Annál csak a félkeret rosszabb..." pedig általában egyet értek bizonyos emberek hozzászólásaival, de ezzel egyáltalán nem! Ha tartozik hozzá magyarázat is szívesen meghallgatom!

« Válasz #341 Dátum: 2017. November 17. 21:52 »
Amikor még a Méhészújság "nem ingyen volt" ;D , talán 20 éve, akkor írtam erről cikkeket. Apinform kft, Stork szerkesztette, vagy Nikovitz az utolsó számokat a  Mézes Bt idejében. A cikkek címe: Az alacsonykeretes rakodó kerete 1.-2. Abban az időben 70 család körül kezeltem félnb-t, és olyan 160 Hunort. Volt még 10-es is és néhány NB.  Ez mindig darázsfészek volt. A legnagyobb vitázók átálltak  :o. Később meg az volt a baj, miért jár annyit a szám. Keresd meg ha érdekel, de ne mélyedjünk el ebben a témában. Jó az mindenkinem amivel dolgozik. ;D Vagyunk elegen...

*

Kitin

• 934
« Válasz #342 Dátum: 2017. November 17. 22:52 »
Hagyjátok már ezt a kaptárvitát!
Javaslom hallgassunk inkább egy kis zenét helyette:
https://www.youtube.com/watch?v=vQhqikWnQCU

Mindenki azzal dolgozzon ami van, jónak lát vagy amit kényelmesnek talál.

*

Kitin

• 934
« Válasz #343 Dátum: 2017. November 17. 23:21 »
Na hoztam egy kis olvasnivalót!
Báró Ambrózy Béla  A méh czímű könyvéből másoltam ki mit ír a boczonádi kaptárról 1914-ben
Megjegyzem én is NB18-as kaptárakkal dolgozok, szeretem őket mert a kezelésük kényelmes a pakolásuk egyszerűbb /itt nem a raklapos darus pótkocsis kamionpakolásról beszélek/  Nem kell hozzá raktár meg hűtőkocsi stb de bevallom a pörgetéseknél azért mindig elgondolkodok és rettenetesen irigylem a rakodó kaptárakat! 

Külön érdekesek még az utolsó mondatai ahol több, mint 100 évvel ezelőtt leírja, hogy nincs tökéletes kaptár, kár is azon vitázni, fontosabb inkább a méhlegelő javításán töprengeni mert ez a jövő.
« Utoljára szerkesztve: 2017. November 17. 23:37 írta Kitin »

*

Kitin

• 934
« Válasz #344 Dátum: 2017. November 17. 23:39 »
100 év eltelt és ugyanott tartunk.