Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362468 megtekintés
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #465 Dátum: 2017. Május 24. 22:13 »
Sziasztok!

Ismét egy bugyuta kérdés. Nos volt egy kaptáram aminél elvettem az anyát akác elött és hagytam bent nekik rajbölcsőt, csakhogy nem egyet gondoltam az anyák majd ugy is lerendezik egymás között. Viszont most pegetésnél 4 + anya jött velem szembe. A kérdés mennyi ideig bírják a szűzazánynyák a zárkában?

« Válasz #466 Dátum: 2017. Május 25. 13:13 »
Rövid a válasz: nem sokáig.

*

Attila

• 285
« Válasz #467 Dátum: 2017. Május 25. 16:35 »
Sziasztok!

Akác előtti rendezéskor - a legjobb családok közül az egyiknél - az anya szépen serénykedik és azt látom, hogy a szárnya majdnem tövig le van rágva (jobban mondva kis csonk látszik csak belőle). Egyébként szép termetű, egyéb fogyatékossága, látható hibája nincsen. Anyák szárnyát nem szoktam levágni. Fészekben esetleg 1-2 petés bölcsőkezdet lehetett. Akác alatt fészek, petézés rendben. Tavaly nem volt gond vele, szárnya is megvolt még.

Más:

Megfigyeltem, hogy vannak olyan anyabölcsők (korábbi években is láttam) kis arányban, amelyek egészen meg vannak nyújtva. Betekintve azt látni, hogy az álca le van esve a pempőágyról.
Mi lehet ennek az oka? Megfázás? Természetes halandóság?

Üdv.: Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #468 Dátum: 2017. Június 08. 23:35 »
QUQURIQ !!!

Csak azoktól a családoktól álcázzatok anyanevelésre, ahol plusz keretek nélkül erősítés nélkül érte el a család a maximumát!
Mit is figyeljetek még!
Szelídség, fészek távol hordás, minimális rajzási hajlam, virágpor gyűjtés, pempő termelés, lépen maradás, gyors tavaszi fejlődés, jó felderítési hajlam, korai és késői kirepülés, az anya" táblásan" fiasítson, minimális téli élelem felhasználás, és persze a betegségektől mentes hajlam!
A kimagasló családokról érdemes naplót vezetni, hogy a döntésünkben segítsen!

kiskakas

*

Gui

• *
  • 4
« Válasz #469 Dátum: 2017. Június 09. 11:35 »
Sziasztok!

Új tagként üdvözlök mindenkit. Új vagyok itt is és a méhészeti életben is (pár éve kezdtem).
Segítségeteket szeretném kérni szaporítás témában, hogy hogyan álljak neki. Mivel a rendelt kaptárjaim csak holnap érkeznek meg, ezért ezt korábban nem tudtam megoldani. Szóval tanácsokat kérnék, hogy ilyenkor mi a legjobb megoldás a szaporításra.
Segítségeteket előre is köszönöm.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #470 Dátum: 2017. Június 09. 18:21 »
S
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:17 írta oszkár »

« Válasz #471 Dátum: 2017. Június 10. 08:22 »
Kiskakas!

" Szelídség, fészek távol hordás, minimális rajzási hajlam, virágpor gyűjtés, pempő termelés, lépen maradás, gyors tavaszi fejlődés, jó felderítési hajlam, korai és késői kirepülés, az anya" táblásan" fiasítson, minimális téli élelem felhasználás, és persze a betegségektől mentes hajlam!"

Gyakorlati kérdesem lenne, hogyan figyelhető meg a jó felderítési hajlam?

Szerintem korai kirepülés manapság már nem hasznos, inkább nagyon káros. Több éves megfigyelésem alapján feltételezem ezt, ahol a hajnali napfény közvetlen a (felső) kijárókba tud sütni ott korai a kirepülés. Ezen kaptárak előtt, mászkálás, pusztulás, vastagra összegyűlt méhhullák bűzölögnek. Jó ha ezeket a családokat életben tudom tartani, de ennyi. Korán begyűjtenek valószínű a guttációs cseppekből. Lehet hogy inkább máshová pakolom őket, még annak az árán is, hogy elvesztem a kijáró méhék zömét, ami ha a jelenség folytatódik amúgy is megtörténne.

A többi tulajdonsággal nem igen lehet vitázni, de nem valószínű hogy ezeket a termelő méhészek többsége figyelné. Mert van aki évente cseréli az anyákat, mit figyelne meg? Vagy amit tapasztalok hogy a legelterjedtebb a rajbölcsők mentése. Valamivel könnyebben illeszthető a vándorló termelő méhészetbe. Különlegesebb tudást, vagy gyakorlatot sem igényel.
Magam a mézelő képességet figyelem, ebben minden benne van. Akácon lepergetéskor jelölöm a kiválóan mézelőket, ezektől nevelek álcásan. A megfigyelés maximum 2 évre terjed ki, termelésbe a három éves anyás családok már nem igazán valók.
Igazából, termelő méhészetbe nem volna való az anyanevelés. A május az akácra vándorlásra megy rá, pedig akkor volna optimálisabb a nevelés.

*

Gui

• *
  • 4
« Válasz #472 Dátum: 2017. Június 10. 17:20 »
Szia Oszkár!

A szaporításból keletkezett családokkal csak jövőre tervezem a termelést. Most állománybővítés a cél. Jelenleg 20 családom van, NB 20as kaptárokban és 6-7 család szaporítást tervezek bölcsővel.

« Válasz #473 Dátum: 2017. Június 10. 22:24 »
Tisztelt Gui !
Dr. Hegedűs Dénestől idézek.
Idézet
Ekkor megmaradt két méhcsaládunk, ebből a kettőből a következő évre 34 család lett.
Ha a méhész megfelelő taktikával, ügyesen szaporít, akkor a méhcsaládszámot 16-17- szeresére lehet duzzasztani. 
Méhészújság, 2017. júniusi szám, 16. oldal.
 :) ::)
« Utoljára szerkesztve: 2017. Június 11. 22:07 írta lalimeheszet »
üdv.: lali

« Válasz #474 Dátum: 2017. Június 11. 07:06 »
"Ekkor megmaradt két méhcsaládunk, ebből a kettőből a következő évre 34 család lett.
Ha a méhész megfelelő taktikával, ügyesen szaporít, akkor a méhcsaládszámot 16-17- szeresére lehet duzzasztani. "

Taktika és ügyesség, hogyne,  a szaporításhoz méhtömeg kell, egy méhcsaládot nyolcfelé szedni enyhén túlzás, inkább értelmetlen is. A szaporításhoz nem csak keret kell, hanem méhek is minimum 3 NB keret, egy fedett, és egy nyílt táblás fias, és egy mézes, plusz ehhez szoktunk még népet ütni 1-2 keretnyit,  és lehetőleg egy petéző anya. Na ha ezt 16 X kiszeded egy családból... és akkor ez még csak egy jó pároztató népe szokott volt lenni, amíg NB keretes pároztatókat használtam. Több mint 10 éve már csak kiskereteseket használok kb 1/8 NB, egy pároztatóba kettő van. lyen kicsi pároztatót valóban meg lehet tölteni egy családból 16-17 db-ot is.
Reálisan nézve én azt szoktam mondani, hogy ha termelni is akarunk akkor 2-3 családból böngésszünk egy rajt, ha nem fontos a termelés, akkor szedjük ketté a családokat, ez egy biztonságos reális földönjáró tanács.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Június 11. 07:49 írta Robotur »

« Válasz #475 Dátum: 2017. Június 13. 21:53 »
Kérdezte tőlem egy méhész, hogy mit tegyen mert több méhcsaládjánál anyaváltás van folyamatban.
Ölje meg az öreg anyát, vagy hagyja békén őket?
A kérdés nem is olyan egyszerű, mert ha közben mondjuk fészket tűzünk, akkor bizony akár le is rombolhatják a méhek a bölcsőt, és oda az anyaváltás.
Ha még nyitott a váltó bölcső, akkor az anyát nem szabad kinyírni, mert azonnal csináltunk egy anyátlan dajkát (más néven egy starter családot)és így romolhat az anya minősége.
Tehát ha segíteni szeretnénk a családnak a döntésben, akkor mindenképpen meg kell várnunk, hogy a váltóbölcső fedett legyen!
Ekkor sikeres párzás esetén, várható egy kiváló teljesítményű, makulátlan méhanya.
Talán a legjobb megoldás ha anyaváltás folyamatára lelünk, hogy szépen visszacsukjuk a kaptárt, és hagyjuk az eseményeket a maguk útján.
Ha  esetleg úgy hozza a sors, hogy a fiatal és az öreg anya egyszerre van a kaptárban, akkor viszont ne remegjen a kezünk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #476 Dátum: 2017. Június 13. 23:27 »
Amikor a fiatal és az öreg anya egyszerre petézik a kaptárban az egy csodálatos dolog. Kicsit gyönyörködöm benne és én ez esetben is szépen visszacsukom a kaptárt...  ;)

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #477 Dátum: 2017. Június 13. 23:35 »
QUQURIQ !!!

Jól teszed!
 ;D

Kiskakas

« Válasz #478 Dátum: 2017. Június 14. 06:55 »
Ezt írja Belphegor:
"Amikor a fiatal és az öreg anya egyszerre petézik a kaptárban az egy csodálatos dolog. Kicsit gyönyörködöm benne és én ez esetben is szépen visszacsukom a kaptárt... "
Én is, de az öreg anyát elveszem.
Egyszer megtörtént, hogy szépen visszacsuktam a kaptárt, és az öreg anyával találkoztam legközelebb.
Neki már egyébként is lejárt az ideje.
Nagyernyei Attila

« Válasz #479 Dátum: 2017. Június 14. 08:02 »
Velem még nem történt ilyen, ettől függetlenül lehetséges.  :) Főleg, ha az új anya párzása nem sikerült tökéletesen vagy valamilyen okból a család nem elégedett vele. Utána még tud újat nevelni.
Ha a család "örök kenyeret" ad a régi anyának, akkor majd ők elintézik.
Olyan már előfordult, hogy azt hittem váltani akarja a család az öreg anyát (persze nem augusztusban), aztán egyszer csak megrajzott. :-D Ilyenkor ha már fedett bölcsők vannak a családnál, akkor csak egy szépet hagyok és nem remeg meg a kezem...