Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362394 megtekintés
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #315 Dátum: 2016. Május 21. 20:07 »
Sziasztok!

Azt honnan tudom hogy a bölcsőben nevelkedő anya az egészséges és nem záp?

« Válasz #316 Dátum: 2016. Május 21. 21:17 »
Ha az álcák egykorúak voltak, akkor 24 órán belül kelnek az anyák. A gyanúsakat amelyek nem keltek ídőben, meg is lehet hallgatni mert az anya mocorog, vagy átvilágítod. Óvatosan ki is bonthatod, ha él az anya akkor az a néhény óra már nem számít. Ha meg bedöglött akkor meg mindegy. Ha nem gépben keltetel, akkor meg úgy sem nézegeted.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #317 Dátum: 2016. Június 02. 21:08 »
QUQURIQ !!!

Egy érdekes eset!
Szerintetek lehetséges-e a következő dolog???
Részben meganyátlanított állományról beszélünk.
Az anyás kaptárakból "meglépő" rajok a következőket csinálták...

1. Kirajzás után a raj feltűnően alacsonyan maradt, kb. a kaptárok felett 2-3 m.
2. Nagyon sokáig volt a levegőben (kb. 15-20 perc) a raj, és nem repült el messzire.
3. Elkezdett pár méh letelepedni, majd újból felkerekedtek és röpködtek kb. 15 m átmérőben.
4. Majd megint pár méh leült, aztán újból felkerekedtek.
5. Végre nagyon alacsonyra telepedtek le a méhek, 80 - 150 cm magasságig.
6. Befogta a méhész a rajt.
7. Egy hét után is sírt a raj, nem volt anyja.

Aki tud megoldást írja meg!

A kíváncsi Kiskakas!

« Válasz #318 Dátum: 2016. Június 02. 21:16 »
Szerintem párzáskor veszett el az anya, mert anya nélkűl a raj visszamegy  a családhoz. Vagy szárnyazott anyáról lehetett szó.

*

ata67

• 525
« Válasz #319 Dátum: 2016. Június 03. 08:36 »
Bement az anya valamelyik anyátlan családhoz.

*

barger

• 173
« Válasz #320 Dátum: 2016. Június 03. 08:43 »
Szárnyazott anya volt.
Többször megpróbált felrepülni de végül leesett valahova a fűbe és ottmaradt.
Baranyi Gergely

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #321 Dátum: 2016. Június 03. 19:03 »
QUQURIQ !!!

Írta: ata67
« Dátum: 2016. Június 03. 08:36 »

Bement az anya valamelyik anyátlan családhoz.

A virtuális győzelem ata67-é!!! ;D :) ;)

Kiskakas

« Válasz #322 Dátum: 2016. Június 03. 19:32 »
Sziasztok!

Anyás dajkánál minden esetben visszarágják a bölcsőket befedést követően a méhek ha nincsen bölcsővédő?

*

barger

• 173
« Válasz #323 Dátum: 2016. Június 03. 21:45 »
Hogyan rágnák vissza?
Akkor rágják vissza ha sokat vannak piszkálva, hirtelen több napig tartó esős hűvös idő jön, abbamarad a hordás stb... Alapvetően azok az anyás családok dajkálnak jól amelyek rajzásra készülnek, de minimum erősek. Ezek a családok minden esetben akkor rágják vissza a bölcsőket amikor valamilyen okból lemondanak a rajzásról. Anyanevelők szerint az anyátlan dajka jobban fogad, aztán anyás dajkához teszik a bölcsőket mert az anyás dajka jobban nevel, aztán megint anyátlan befedés után(egy erős családnál fennáll a veszélye hogy kirepülnek). Saját tapasztalatom szerint egy erős rajzásra készülő anyás dajka nagyon jól nevel. Ez az első évem és közel 90%-os eredményt értem el vele. Aztán lehet trükközni, hogy elveszed az anyát, akkor biztosan nem repül ki(és ekkor biztosan nem is rágják vissza, vagy csak egy részét), később meg visszaadod nekik.
Szép dolog az anyanevelés. Szívesen foglalkoznék vele de az okosak megmondták, hogy nem szabad mert 4-5 év méhészeti tapasztalat kell hozzá. Nah az első sorozat még akác előttről faltól falig petézik. Nekem nem kell ennél jobb :)
A kép anyás dajka fogadásról készült. A virágokat az öltözőmbe kérem :)
« Utoljára szerkesztve: 2016. Június 03. 22:12 írta barger »
Baranyi Gergely

*

ata67

• 525
« Válasz #324 Dátum: 2016. Június 03. 22:04 »
Sejtettem, hogy valami meglepő történt.  :)

*

barger

• 173
« Válasz #325 Dátum: 2016. Június 03. 22:49 »
Hehe, én is jártam így idén. Igaz az nem rajzáskor volt hanem meg akartam jelölni egy idei anyát, de igen fürge volt és valahol a kaptár mellett landolt. Jövő héten a mögötte lévő sorban az egyik családnál a végén kirágott bölcső helyett oldalt kirágottat és petés kereteket találtam :)
Baranyi Gergely

*

ata67

• 525
« Válasz #326 Dátum: 2016. Június 04. 07:32 »
Elkészítettem a szaporítandó családokat akác vége felé, amikor jó idő lett. 4-6 fias keretet vettem el családonként, mivel a gyengék is húzták a bölcsőket rendesen. Egy napot voltak anyátlanul, az öreg méhek visszarepültek. Szűz anyákat adtam be 8 családba. Nem romboltam le a saját bölcsőiket, gondoltam legyen 2. esély, ha megölik a szűz anyákat. Hát megölték majdnem mindet, inkább ragaszkodtak a saját bölcsőhöz. Volt olyan, hogy inkább fiatal álcából indítottak új bölcsőt, de nem fogadták a szűz anyát.
Bölcsős anyásításnál ilyen problémát nem tapasztaltam, ott nagyobb a siker. Az volt a baj, hogy egyéb munkáim miatt lecsúsztam a bölcsős anyásítás időzítéséről. Bezárkáztam idejében a bölcsőket, és kelés után 3 nappal adtam be a szűz anyákat, amikor odaértem. Az anyanevelő család szépen etette őket a zárkában.
Az volt a hibám, hogy nem romboltam le a bölcsőket az anyásítandó kis családoknál? Ha lerombolom, akkor elfogadják a szűz anyákat?
Üdv: Attila

« Válasz #327 Dátum: 2016. Június 04. 07:54 »
Pontosan, az mindíg az első hogy minden bölcső és bölcső kezdeményt le kell rombolni kivétel nélkül. A szűz anyákat kelésük után 1-2 órahosszával volna ideális beadni, ekkor még szivesebben fogadnák. Nincs vagy gyenge még ilyenkor a feromon termelésük. Kispároztatókba még 1-2 nap múlva is szabodon adom be őket a betelepítéskor.
A vaniliás permetezéses szabadon anyásítással nagyobb sikert értél volna el, mert ott rögtön a népe között van az új anya. Nem írom hogy 100%-os sikerrel mert párzatlan anyákról beszélünk, és még ott a párzási veszteség lehetősége. De ott is fontos a lebölcsőzés. A petézőt 100%-os sikerrel lehet így beadni, persze ember hiba itt is lehet. Elégtelen permetezés, anya a beadáskor felrepül, vagy megsérül, vagy  5 napnál hamarabbi ellenőrzés, közrefoghatják. Ha ezeket nem követed el tuti a siker.

« Válasz #328 Dátum: 2016. Június 04. 08:20 »
Ata67!
Kicsit belekotyognék én is.
Azt írod, hogy egy napot voltak anyátlanul.
Én azt tapasztaltam, hogy kevés ez az idő.
Akár egy hétig is lehetnek anyátlanok, annál jobban "sírnak".
Az ég világon semmi bajuk nem lesz, de a lebölcsőzés alap dolog.
Az elfogadást segíti, ha néhány deci szirupot is kapnak naponta.
Van olyan anyanevelő (nevét most nem írnám) aki úgy anyásít párzatlan anyával, hogy csinál egy mártott bölcsőt, jóval nagyobbat mint amit álcázáskor használunk.
Olyan fél kisujjnyit.
Ebbe beleengedi a párzatlan anyát, a bölcső végét kiböki egy tűvel, a tetejét összenyomja (hogy ne tolasson ki az anya), és egy gyufaszállal belógatja a keretek közé.
Működik, nagyon jó az elfogadási arány.
Pároztatót, kisebb kölyökcsaládot mindig könnyebb anyásítani.
Termelő családnál az anyacsere sokkal macerásabb.
Érdemes azokat rajállapotba helyezni (összes fiast elvenni) akkor nincs mese, simán fogad.
A makacs családokat mindig így anyásítom.
Két hét múlva, ha már álcája van az új anyának, visszacsomagolom a fiasát.
Nem olyan nagy munka mint aminek gondoljátok, és tuti biztos.
Természetesen ezt százával nem lehet megoldani, de az ésszerűség határait betartva mindenkinek ajánlom.
Ha úgy veszitek az anyákat, elég fájó pont ha nem sikerül.
Egyébként is, de ekkor már anyagi veszteség is ér.
Az anyásítással, anyacserével nem kell kapkodni!
A nyugalom, a megfontoltság, és a precíz előkészítés a siker záloga.
Nagyernyei Attila

« Válasz #329 Dátum: 2016. Június 04. 14:18 »
Van aki a másik véglett preferálja, a minél hamarabbi anyásítást. Délelőtt eltávolítja az régi anyát és délután már kapja a család az újat. Én, mindíg csak másnap anyásítok, bár ez csak egy szokás, mert a szag homogenizálás módszernél nem kívánatos, se nem szükséges hogy érezzék az anyátlanságot. De mondhatni azt is hogy ezzel a módszerrel nincs jelentősége. Tegnap még a régi anya petézett, ma már az új kezdi munkályát. Ezt alkalmazom termelő családoknál is.
Az "ismeretlen" ok miatt anyátlan családoknál óvatosabbnak kell lenni, mert lehet hogy van párzatlan anya nálluk. Többnyire nem zúgnak nyogodtak, inkább várjunk, de berakhatunk egy álcás fiasításos keretet próbának, de jelüljük meg.  Valószínű hogy a következő ellenőrzéskor már lerakott petét, és petéző anyát találunk a családnál. Ilyen esetben az elkapkodott anyásítás mind a kettő anya vesztét szokta okozni.
A rajállapotba helyezés egy kicsit mókoltabb módja, ha készítünk egy néhány keretes fogadó rajt, ezt akár lehet attól a családtól is ahová szánjuk az új anyát. Ezekkel a műrajokkal akár hagyományos zárkás szoktatásos módon fogadtatjuk el, majd az így anyásított rajt egyszerűen betesszük az anyásítandó családhoz. Természetesen alaposan bepermetezve először a családot, majd a raj következik keretenként egyesével. Régen alkalmaztam, de mivel már magam nevelem az anyákat, nem annyira fájópont ha néha nem jön össze az anyásítás.