Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362674 megtekintés
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #195 Dátum: 2015. November 28. 18:58 »
Én csak a bölcsőket és a zárkát használom. Külön megvásárolható . Elkészítettem a tenyészkeretet. Az én keretemen 22 bölcső van a keret felső része etetőnek van kialakítva.
Álcázok. Első a pempő gyűjtés. Egy kis gyógyszeres üvegbe gyűjtők egy két bölcsőből pempőt amit vízzel jól felhígítok. A tenyészkeretet a bölcsőkkel az álcázás előtti napon szoktatásra berakom ahhoz a családhoz amellyel anyát akarok neveltetni. A család jó népes legyen, és anyátlan is. Álcázáskor egy cseppnyi higított pempőt teszek a bölcsők aljára szintén egy gyufaszállal. Aztán jön az álca a bölcsőkbe a kiválasztott családtól.
A berakás után közvetlenül megy a szirup is az etetőbe. Az egésznél füstöt nem használok a bölcsők teljes befedéséig etetem a családot. Kelés előtt szétosztom a családok közt a bölcsőket.
Ennyi egyszerű az egész.

Üdv. jani bátya

« Válasz #196 Dátum: 2015. November 28. 19:08 »
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem:hogyan szoktatok anyákat nevelni anyanevelő eszközök nélkül?
Továbbá mi a véleményetek erröl a módszerről: Kiválasztom a legjobb tulajdonságú családomat és elveszem onnan az anyát.Majd ez a család anyátlanná válik és a dolgozók pótbölcsöket húznak. Ezeket a bölcsőket a negyedik napon(anya elvételétöl számítva) leromboljuk, mert ezekböl nem jó minőségű anyák születnének. Majd a lerombolt bölcsők után épített bölcsőkből fognak kelni a jó anyák.

Szerintem ezt a módszert felejtsd el. Nem állítom, hogy pótbölcsőből nem lehet jó anya de ez nagyon "vad" módszer...
Az sokkal korrektebb, hogy jó tulajdonságú családtól mentesz bölcsőket és készítesz pl. fészkes böngészett rajokat.

« Válasz #197 Dátum: 2015. November 28. 19:11 »
Köszönöm jani bátya!

Milyen arányban hígítod fel a pempőt?
A cupularva műanyag bölcső is megfelel erre a célra? Te pontosan milyet használsz?
Amikor átrakom az álcát a bölcsőbe, az hány napos legyen?Mit kell ilyenkor nézni?

« Válasz #198 Dátum: 2015. November 28. 21:16 »
Az első lépések között válasszunk ki több jól mézelő, de feltétlen szelíd családot más tulajdonság lényegtelen. Illetve a szokásos tulajdonság "kivánság listájának" meglétének eredménye a jó mézelés.
Kell egy jó csapat, az indításhoz. Kicsit rá is segíthetünk, néhány keret táblás kelő fiasokkal. A nyílt fiasokat pedig ajánlatosabb elszedni, ha levesszük az anyát akkor lehet velük egy kis családot képezni, amit szükség esetén erősíthetünk később. Lehet anyásan is indítani, de pontosabb időpontozást igényel, elfogadási hajlam sem rosszabb, sőt. Kezdők inkább vegyék le az anyát. Szükséges még a fészek alapos szűkítése, bölcsőzése. Ezt az indítás előtti napon akár a méhek lerázásával, mert minden kis elbújt vacak bölcső meghíúsíthatja, a tervünk. De a beadás előtt néhány órával sem árt átnézni, de ekkor már csak kíméletesen. Ez a család, lehetőleg árnyékos elhellyezésű legyen. Itassuk belső etetővel őket, lehet kristálycukor is amelyre rendszeresen vizet öntünk. Lehetőleg felső elhelyezésű tepsi legyen, ez komolyabb zavarás nélkül utántölhető a rostaszöveten keresztül is. A füst nélkülözése nem szükséges, nagyobb felzúdulást okozhatunk ha nem használunk füstöt az indítás berakása alkalmával. Kezdőnek nem szükséges rögtön álcázással kezdeni, lépszalagos vagy osztott lépszalagos neveléssel biztosabb az első sikerélmény. Nem részletezem Örösi   könyvében benne van. Én gépben keltetek, de nyilván kezdésként a kikelteti az ember a dajkacsaláddal, ekkor ügyelni kell arrra hogy améhek a kikelt anyákat tudják etetni, hagyjunk elegendő méhjáratot. Az anyák pároztatóba telepítésére is felhsználhatjuk a dajka népét, vagy egy részét, illetve újra anyásíthatjuk tetszés szerint.

« Válasz #199 Dátum: 2015. November 29. 08:43 »
Esetleg valaki használ Cupularve petézőtokos rendszert? Ha igen akkor mi a véleménye róla?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #200 Dátum: 2015. November 29. 09:09 »
Nagyon ötletes szerkezet, de sokkal több embernek porosodik a polcon, mint ahány rendszeresen használja. Nagyon megakasztja az anya és a dajka népesség munkáját. Rutinos anyanevelők pontosan látják a lépfelületen,  hogy hol van frissen kelt álca, számukra hátráltató lenne a petéztető tok használata. De a kezdő anyanevelő munkáját leegyszerűsíti.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelésál
« Válasz #201 Dátum: 2015. November 29. 09:30 »
Ahogy korábban írtam magamnak szeretnék anyákat nevelni, évente max 70 db-ot! Most a lehetőségeket keresem erre a célra.Nézegettem a Cupularve petézőtokos rendszert,szimpatikusnak látszik.
Igazából gyűjtöm és várom a jó tanácsokat hogy miképpen tudnám ezt a célt megvalósítani.
A fő szempontjaim hogy minden családnál fiatal és jó minőségű anyáim legyenek!

« Válasz #202 Dátum: 2015. November 29. 12:02 »
Ezek a különböző petéztető tokos rendszerek, részint könnyítik illetve egyszerűsítik a munkát. Viszont van hátányuk is az hogy természet idegen anyagból készülnek ezért az elfogadás feltételeitt körülményeit 120% -osan kell biztosítani. Míg a kalisszikus mártottbölcsős álca áthellyezéses módszer természetesebb a méheknek.
De van egy másik fontos szempont is, hogy egyáltalán be  tudod-e illeszetni a termelésbe  az anyanevelést. Nem-e ütközik a vándorlással. Például ha akácra vándorolni kell akkor kicsit macerás a helyzet főleg ha messze , és személyesn őrzöd az állományt. Lehet még junius elején is nevelni, ha van elégséges hordás a környezetedben, később már csak szükségból tesz ilyet az ember. Régen azt tartották és igy is tanultuk hogy az anyanevelés nem termelőméhészetbe való, és ez igaz is még ha nem s így cselekszünk általában. A legjobb anyákat pont májusban lehet nevelni, és a kereslet is ekkor a legnagyobb amikor a vándorok hazatérnek akácról, és kell az anya a szaporulathoz és az elveszettek pótlására.
De mindenki maga tudja, 1-2 éves gyakorlattal nem hagyatkoznék kizárólag saját nevelésre főleg nem 70 jó minőségű anya betonbiztos előállítására. 1 harmadát vásárolnám, ( akár mindet) másik harmadát mentett szép válogatott rajbölcsőkből menteném még repce vagy akácon, és a maradék részét próbálnám magam nevelni. Sok a buktató és még nagyobb gyakorlattal is előfordulhat sikertelenség, vagy nagyobb veszteség. De eleve viszonylag nagy a természetesnek mondható veszteség is. Van elfogadási veszteség, kelési, majd selejtezési, pároztatóba a betelepítéskor, az anya érési szakaszában párzáskor, és az anyásítás során is akadhat "némi" gond. De a minőség is meglehetősen random. Mesterséges anyaneveléssel renszeresen elérni, egy jó rajanya minőségét is, már bizonyos nem is  is kicsi szintet jelent.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #203 Dátum: 2015. November 29. 13:26 »
Évi 70 anya esetén a legolcsóbb és legbiztosabb módszer az érett bölcsők mentése. Vagyis ki kell használni a természetes rajzási lázat és a kaptárlapok alapján jó tulajdonságúaknak ítélt családok fészeklépjéről a fedett érett bölcsőket le kell metszeni és azt kell odatenni az előre elkészített pincézett söpört rajokhoz.

Ha figyelmesen dolgozol és a kijelölt szaporításra érdemes méhcsaládoknál néhány petés lépet még vissza is vágsz karéjosan, meg fehérjegazdagon takarmányozod őket, akkor a vágott lép peremén családonként akár 10-20 levágható fedett bölcsőt is nyerhetsz. 

De csinálhatsz néhány anyátlan dajkacsaládot, a jó családoktól kiemelt napos petés és karélyosan visszavágott lépekkel vagy csipeszes lécbe szorított kivágott petés lépcsikokkal és legalább kétszer annyi erősen virágporos mézes léppel. Ehhez viszont hozzá kell rázni legább ugyanannyi fias lépről dajkanépet. Fehérjegazdag takarmány kell nekik és nyugalom, figyelem. Amikor a bölcsők fedettek, akkor le kell választani a csipeszes lécről és zárkázni kell őket. 

Vigyázat! Ha a fedett érett bölcsőket nem zárkában a dajkacsaládnál kelteted, hanem egyenesen a pároztató családokhoz teszed, akkor a betétel előtt a bölcső oldalát be kell tekerni alufóliával, hogy még véletlenül se rágják ki a dolgozók. Arra is figyelni kell, hogy a bölcső végét viszont ne legye zárja le az alufólia, mert ha lezáródik, akkor az anya kikelése bizonytalanná válik.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #204 Dátum: 2015. November 29. 14:56 »
Oldirty! Nekem Jenterrel van tapasztalatom, de talán közel azonos a cupurlarve is. Nekem a legnagyobb bajom azzal volt hogy a petéztetőtokba zárt anya szórtan és lassan petézte be a tokot. Ezért nem tudtam tartani az eredetileg tervezett dátumokat. Ez mivel főállásom is van kulcsfontosságú. Ezek a rendszerek amúgy is az álcaáthelyezést könnyítik meg, pont az anyanevelés számomra legegyszerűbb munkafolyamatát.
Én mártot -néha műanyag- bölcsőt használok egy olcsó álcázótűvel. Szerintem az anyanevelésben az egyéb feltételek biztosítása sokkal nehezebb. Ha még nem tetted meg javaslom hogy olvasd el Zsidei Méhanyanevelés című könyvét. Én a módszeremet teljesen ebből merítettem.

« Válasz #205 Dátum: 2015. November 29. 15:09 »
Kamikaze!
Már nem is használod a petézőtokot? Álcatűvel dolgozol csak?

« Válasz #206 Dátum: 2015. November 29. 17:25 »
Itt felmerült még az a  kérdés, hogy mekkora az állomány amelyhez évente 70 anya kell? Ez az alkalmazni kívánt pároztatók mérete miatt lényeges. Mert egésszen más a méhszükségletük. A nagykeretes pároztatók alkalmazását, ennél a kívánt mennyiségnél már nem látom ésszerűnek. Egy kis számolással mindenki rájöhet hogy miért. Ha csak kettő keretesek, akkor is minimum 3 keretnyi méhet illendő beleütni. Ez 210 keretnyi méh, ezzel kb megtölthető 21 család fészke. Ennyi méhet kivonni a termelésből értelmetlen. És rengeteg munka az összeguberálása, akkor inkább már szaporításra használok fel ennyi méhet, és munkát.
Keltetni gépben keltetek http://www.keltetogep.com/termekeink-2/haztaji-keltetok/sk-60f-kompakt-futoegyseg/ Egy ilyen egységet egy 60 literes hűtő légterét precízen a beéllított hőfokon tartja, egy könyökhőmérő kell még hozzá. Páratartalom mérő szükségtelen, egy nagyobb fotótál vizes sóoldattal ezt önműködően szabályozza. Csak a víz pótlásáról kell gondoskodni. Gödöllöi kispároztatók, illetve hozzá hasonlóak alkalmazása a célszerű.

« Válasz #207 Dátum: 2015. November 29. 19:20 »
Látszik, hogy Robotur gyakorlatból beszél, valóban így  a legjobb az anyanevelés. De úgy látom  megint visszajutottunk egy régen megbeszélt témához, a rajbölcsős anyaneveléshez. Miért nem hiszik el sokan, hogy a rajzási hajlam erősen öröklődő jellegű. Csak az nem mindegy, hogy milyen mértékű!

« Válasz #208 Dátum: 2015. November 29. 19:38 »
A petéztetőtok több alkalommal volt használva nem sok sikerrel. Volt hogy úgy jártunk hogy a családnak beadva abba nem petézett bele az anya. Apám levette a tok fedelét hogy kiengedje az anyát , majd visszatette hátha belepetéz. Majd napok múlva mondtam hogy ne bXzizzon vele, vegye ki és a sejtek alját tegye át a jenter bölcsőibe hogy tűvel beálcázhassam. Mikor átrakta elkezdtem volna álcázni akkor láttuk hogy pont megfelelő álcákkal együtt rakta át a sejtek alját-ergo véletlenül beálcázott, csak nem látta mert rossz a szeme.
Amúgy igen csak álcázótűvel dolgozok. Kínai álcázótű a művészneve és pempővel együtt felveszi az álcát.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #209 Dátum: 2015. November 29. 19:43 »
QUQURIQ !!!

Ezt szabályozni nem lehet.
Minden méh fajtának megvannak a maguk paramétereik.
Ezen belül lehet finomítani, valameddig, de csak valameddig!
Az megint más kérdés, ha egy nagyon jó tulajdonságú anyát megszorítunk, úgy, hogy húzzon a család sok bölcsőt!
Ez a legegyszerűbb anyanevelési módszer. 5 tenyész család, 5-5 szép bölcső = 25 bölcső. Ha ügyesen szét pakolod a pároztatóidat és az időjárás is kegyes, kapsz 20-25 szép anyát, aminek csak az anyai vonalát ismered, hisz a legjobb anyáktól vannak az utódok.
...de lehet más méhész olyan heréi is a párzás között, aki csak úgy nevel anyát, hogy pótbölcsőt húzat és így szaporít!
Ezért a leges legjobb családjaidtól csinálj apás családokat, sok-sok herét neveljél tőlük, hogy ezek legyenek a légtérben túlsúlyban!
Esetleg ha igen korán tavasszal meg tudod csinálni, úgy csudákra képes...

Kiskakas!