Méhlegelő

• 3023 válasz
  • 1445136 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #3015 Dátum: 2026. Május 15. 19:17 »
Ezt kérdezi Koki?
"NÁLAD TÉNYLEG MÉG CSAK MA INDULT EL? Nem lesz ebből 20 deka híján,....na mennyi is?"
Ha figyelmesen olvasnád hozzászólásimat, ilyen sületlenséget nem kérdeznél!
Mivel annyira okosnak tartod magad kicsit lassíts, és értelmezd hozzászólásaimat!
Tehát még 1x beidézem, hátha másodikra sikerül felfognod.
"És a május 15 még jobban be fog jönni, mert azt írtam....akkor indul majd el igazán a hordás, tehát a dandár."
A dandár azt jelenti felénk, hogy a legnagyobb hordást adó napok, előtte csak "előjáték" van.
Sajnálom ha ennyi tapasztalattal a hátad mögött ki kell, hogy oktassalak.
Tehát lassan  írom, tagolva.
Ma indult nálunk az igazi hordás, tehát kezdetét vette a dandár.
Nem tudom tovább ragozni, szerintem mindenki érti....rajtad kívül.
Nagyernyei Attila

*

Apis

• 210
« Válasz #3016 Dátum: 2026. Május 15. 19:45 »
Én ÉK-en vagyok és még északabbra szoktam vándorolni. A jövő menő zivatarok között nem tudtam még egy napot sem végig mérni. A virág nálam még jó, még nem hullik sőt illat is van, azaz még igazán meg sem mutatta mit tud. Egyenlőre még nem megyek északabbra ott sem lesz jobb a hétvégén. Futok egy kört, utána újratervezés a jövő héten, a mérleg lesz az úr.

*

Koki

• 449
« Válasz #3017 Dátum: 2026. Május 15. 22:42 »

Mivel annyira okosnak tartod magad kicsit lassíts, és értelmezd hozzászólásaimat!
Tehát még 1x beidézem, hátha másodikra sikerül felfognod.
"És a május 15 még jobban be fog jönni, mert azt írtam....akkor indul majd el igazán a hordás, tehát a dandár."

Nagyon szépen hordanak a méhek, ma volt egy zuhi, de utána is elindultak.

Mennyi volt ma az a "dandár"?
Írsz Te itt össze-vissza mindent, ami éppen eszedbe jut.
Majd holnap este írd meg mennyit hordtak 16-án!

« Válasz #3018 Dátum: 2026. Május 16. 07:00 »
Ideges vagy koki?
Ezt írod ugyan is:
"Majd holnap este írd meg mennyit hordtak 16-án!"
Már leírtam, annyit amennyit nálad fognak.
Nézd csak!
"Majd néhány nap múlva eldől, hogy mi marad a fákon, és lesz e azokból a virágokból még érdemi hordás."
Majd ha újra kisüt leírom privátba.

Ha észrevetted, évek óta csak kivételes esetekben írom le a napi gyarapodást.
Részben azért, hogy a ne rontsam a piacot, ne általánosítsanak a kereskedők, meg nem hiányoznak szomszédok.
Mindenki védi a saját kis rezidenciáját, én sem vagyok kivétel.
Annyi előnyöm akad, hogy lehetetlen a lepakolás, vagy vasút, vagy közút, ha esik, lánctalpas.
Szerintem te most aggódsz, hogy ismét nem kell két csapon engedned, mivel csak néhány nap jó idő volt, akkor is vagy fújt, vagy a hideg  miatt nem volt hordás.
Ne szomorkodj, rajod lesz bőven.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 449
« Válasz #3019 Dátum: 2026. Május 16. 08:50 »
Na most akkor indult az a "dandár" vagy sem?
Írtál Te már mindent és mindennek az ellenkezőjét is.
Ha marad valami belőle jövő hétre, és az időjárás is kedvező lesz, akkor lehet még egy jó év.

ismét leírom. Csak neked. 4 csapon, nem kettőn. 2 pergetőm 30 éve volt, neked meg még 30 év múlva sem lesz. Jól szórakoznak ám egyesek ezen, mert képtelen vagy megjegyezni, mint ahogy azon is nevetgélnek, amikor azt mondta a csurgói méhész: "Mondd már neki, hogy több füstölőd van mint családja!" Itt van a fórumon, csak Ő sem szól hozzá...

Délen ma lenne a 11. nap. Nálad és nálam a 8.

Te nem rontod a mézárat. Csak beképzeled. Aki arra a legelőre megy ahol te vagy, oda többé nem megy vissza, vagy dől belőle az optimizmus " mint partizánból tetű." Ez is egy idézet, nem én mondtam.

Majdnem kifelejtettem. Méz ár. Mondja az egyik méhész tegnap, hogy 600 a repce. Nálam régóta nincs vetve, bele is bolondulnék, mert szétvágná az akácomat. Aztán telefonál egy másik méhész, aki tőlem délre úgy 20 km-re van.
-Tudod-e mennyi a repce ára?
-Mondom 600.
- Akkor tudod.
-Hogyne, nemrég mondta egy alföldi barátom
-Aztán azt tudod-e, hogy mennyi az akác?
-Azt nem, de karácsonyra 3000 lesz -ha lesz-, és van aki már 4000-ért adja háztól, piacon meg 5-ért.
-Na itt a fiú ló hasa alatt lógó szerszámmal kezdte a mondatot.
-Aztámmegalónakaf.... 1 300.

Nálam éppen úgy kevés volt a hordás mint mindenkinél középakácon. A tegnapi nap is egy lótúró volt. Ha nem lesz több, akkor is ki kell pergetnem, mert kell adnom a vevőimnek, nem mintha máshova tudnának menni és elhagynának. Egyébként ami bent van, azt ki sem pergetném. De itt azért azt vedd figyelembe, hogy amit én nem tartok fontosnak elvenni, az nálad 2-3 évi termés.

Nem szomorkodtam én tavaly sem a rajok miatt, idén meg mi okom lenne rá? Van eddig 13. 2 zöldanyás és 2 kékanyás, a többi a túl erősre készített kényszerszaporulatból. 4000 berakott műlépből amit eddig láttam azok heresejtmentesek (mind a méztérben). Sajnos sok az alig mézes, néha van egy 20-30 dekás, és az öreg lépekben sincs sok fél kilótól nehezebb, a szélsők meg szinte üresek. Ez van. Csak azért van egy másik oldala is a világnak. Nálam az egy kg hordás 5 hordó méz. Ha még 2 napig rossz idő lesz, akkor a fogyás is ennyi.

Tegnap délelőtt a 28 átvizsgáltból egynél volt bölcső. Petés és pici álcás. Voltál is ezembe a herelép kitördelésnél, mert akartam készíteni az építtetőről képeket, de aztán inkább nem sakkozok.
« Utoljára szerkesztve: 2026. Május 16. 09:03 írta Koki »

*

robi 75

• 1054
« Válasz #3020 Dátum: 2026. Május 16. 09:28 »
Tűpontos diagnózis, kevés lett, fedelezni nem kellene. Benthagyom nem szeretnék cumizni. Jövőhét majd megmondja lesz-e északra menés? Ennyi kevés mézzel a méztérben lehet nyugodtan lehet menni.

"De itt azért azt vedd figyelembe, hogy amit én nem tartok fontosnak elvenni, az nálad 2-3 évi termés."
😂😂😂, igen...az igazán nagy méhészetekben már ez is benne van.

Üdv:robi

« Válasz #3021 Dátum: 2026. Május 16. 17:13 »
Ha azt gondolnátok, hogy Kokival mi rosszban vagyunk, nagyot tévedtek.
Ma is beszéltünk telefonon, és semmi probléma nincs közöttünk.
A rossz időjárás, az eddigi gyenge gyarapodás, és a kilátások kerültek megbeszélésre.
Majd meglátjuk.
Annyi reményt látok, hogy állítólag holnap elhagyja térségüket ez a ciklon.
Továbbra is azt állítom, hogy a nagy kárt nem az esőzés okozza, bár már ez is jelentősen rontott a végeredményen, hanem a szél.
Ha a vizes virágot megfújja a szél, akkor megérkeztünk.
Remélem továbbra is ilyen nyugiban esik, és akkor még bízhatunk.
Az északi akácosokat nagy fagykár érte, Nógrádba és Vasba a front után fog vándorolni az a néhány vállalkozó méhész aki még bátor.
Én pár napon belül döntök, hogy maradok, vagy megyek, mert bízok még a helyi akácban.
Ha kapufa neki, akkor biztosan én is útra kelek.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 449
« Válasz #3022 Dátum: 2026. Május 16. 22:03 »
Ha azt gondolnátok, hogy Kokival mi rosszban vagyunk, nagyot tévedtek.
Ma is beszéltünk telefonon, és semmi probléma nincs közöttünk.

Miért lenne? Ugyanaz a problémánk, csak másként látjuk.

https://videa.hu/videok/film-animacio/horgasz-a-pacban-1958-louis-vigjatek-ch5R5mdrfQW0zVQl

1:28:45

« Válasz #3023 Dátum: 2026. Május 17. 18:25 »
Ma hajnalban jöttem haza Pécsről egy buliból, de a 6-os főúton olyan látvány fogadott, ami elszomorító.
Az egész úttestet beborították az akácvirágok, a letört virágfürtök, és gallyak.
Szívszorító.
Az akácvirág ilyen vizesen rendkívül csúszós, mondhatni balesetveszélyes.
Véleményem szerint 8-10 kilós napok maradtak ki a hétvégén.
Aztán holnaptól meglátjuk mi maradt az idei akácból.
A gyurgyalagok egész nap dolgoztak, de végre már nem esik.
Tudjuk mi méhészek is, hogy aszály van, kell a májusi eső, ami aranyat ér, de nem nekünk.
Ez van, nehéz elfogadni, hogy mindig beüt valami.
Szerintem sok helyen a rajok is "izzítanak", vannak információim, hogy állomány szinten bölcső hegyek.
Néhány éve kértem egy méhésztől akác alatt egy párzatlan anyát, vagy kopogós bölcsőt.
Mondta...gyere át, tudok adni.
Odaérve mondtam neki, hogy sietek csak a megbeszélt dolog érdekel.
Válasza...nem érek rá, ott van egy Tescós szatyor, abban találsz.
Majdnem leültem.
A szatyor félig volt bölcsőkkel, és jó pár kikelt szűz anya is ott szaladgált.
Egyébként párzás után kiváló anya volt, de inkább én irányítom magam az anyanevelést.
Erre példa, hogy az idei mérlegesem egy rajanyával van, vagyis volt mert teljesen begőzölt.
Azóta már kicseréltem, és ahogy néztem a pénteki mozgásából,....megjött az esze.
A kijárók sokat elárulnak.
A méhesben, hátratett kézzel elsétálva látható a különbség.
Amelyek sumákolnak, akkor amikor a többi család erősen gyűjt (úgy lőnek ki a kijáróban mint a rakéta), akkor azokat a családokat megjelölöm.
Kíméletlen vagyok ezekkel, mert nem szeretem a rajzást.
Nagyernyei Attila