Méhlegelő

• 3005 válasz
  • 1438063 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #3000 Dátum: 2026. Május 05. 19:04 »
Méhész barátom soha nem használt még oxálsavat atka ellen  , tegnapi nosema vizsgálat eredménye 80-100 nosema spóra látómezőnként !!!!!!

*

Apis

• 207
« Válasz #3001 Dátum: 2026. Május 05. 20:22 »
Méhész barátom soha nem használt még oxálsavat atka ellen  , tegnapi nosema vizsgálat eredménye 80-100 nosema spóra látómezőnként !!!!!!

*

Berci

• 342
« Válasz #3002 Dátum: 2026. Május 05. 22:12 »

Oxálsav.
Fogalmad sincs róla hogy működik, mert nem használtad.

Szóval ne szid az oxálsavat!
Ne terjeszd a valótlanságokat, mert nem árt a méheknek.Persze ha úgy van használva ahogy javasoljuk.
Kiválóan működik!

Azért, ha lehet, árnyalnám a képet. Az oxálsav sem vitamin. Ha az lenne, akkor nem vinné az atkát.
Mellékhatásai csorgatva és szublimálva: bélhám károsodás, hemolimfa pH változás, ozmoregulációs zavar. Ez így olvasva nem is annyira kellemes. Főleg, ha azt vesszük, hogy az anyát éri a legtovább. Erősen kétlem, hogy ezek a hatások nincsenek hatással a petézésre.
Tartós hordozó mellékhatásai: esetleges sörétes petézés, megnövekedett hemolimfa antibakteriális aktivitás ( jelen pillanatban nem eldöntött, hogy ez jó vagy sem.), glicerin maradványok a propoliszban, jelentősen páratartalom/hordozó függő és nem precizen adagolt.

2016 óta, amióta méhészkedek, oxálsavval védekezek. Mélységesen felháborít a tudatlanság amit az oxálsav guruk terjesztenek. Nekem majdnem ráment az állományom, mert pont ugyanannyit csúsztatnak az oxálsav mellett, mint amennyit az oxálsav ellenzők az oxálsav ellen.
Ez nem jelenti azt, hogy az oxállal nem lehet eredményesen védekezni az atka ellen, de azért messze nem úgy kell csinálni ahogy sokan gondolják! Tény: fedettfiasmentes állapot nélküli használata szart sem ér...
Nem az a kérdés, hogy melyik a legjobb szer, hanem, hogy melyik kombinációval nem teszed tönkre a családot 3 év alatt...

« Válasz #3003 Dátum: 2026. Május 06. 20:45 »
Az oxálsavas téma nem ide tartozik, de én is szeretnék hozzászólni.
Majd a méhegészségügyi rovatban folytassuk!
Tehát, az oxálsav hatását a hereékre senki nem vizsgálja, vagy nincs tudomásom róla.
A heréknek sem "tüdőszanatórium", sem az oxálsav, sem pedig a virágporral behurcolt rengeteg vegyibomba.
És akkor min csodálkozunk?
Azon, hogy sörétes a fiasítás, netán azon, hogy tavasszal az anyák egy része herepetéző lesz, és sorolhatnám.
A fiatal (1 éves anyák) mitől lesznek herepetézők?
Mert nem megfelelő minőségű, és mennyiségű spermát kaptak a heréktől, így idő előtt kimerül a magtarisznyájuk, és megtermékenyítetlen petéket raknak le, az-az heréket.
Ilyenkor még szerencse ha a család észreveszi, és csendes anyaváltás zajlik le.
Nálam oxálsavas szublimálás után sajnos láttam a kijáróba kidobott anyákat, hála az égnek csak kettőt.
Bármelyik szerhez nyúlunk, mind károsítja az összes kaptárlakót, az oxálsav avval különb, hogy ez legalább bio.
Amikor csak tehetem én is ezt használom, de mellékhatás nélkül nem lehet megúszni.
Hogy a méhlegelő rovathoz is hozzászóljak.
Ma egy korai erdőben (ami már kinyílt) egy ott tanyázó méhész arról számolt be, hogy délután el kezdett fröcsögni.
Nálam ehhez képest 3-4 napra szokott ugyan ez lenni.
Ma gyenge egyenlegem volt csupán, de nincs min csodálkozni, mert a szél sem kímélte a természetet.
Most este gyenge eső van, ez segíthet a hordásben.
Úgy legyen!
Nagyernyei Attila

*

Apis

• 207
« Válasz #3004 Dátum: 2026. Május 06. 22:45 »
Az oxálsav jó, csak nem mindegy, hogy mikor milyen formában alkalmazod. Szerintem sok esetben nem jó gyakorlat van elterjedve a méhészek között, amire rásegít  enek a fórumokon elhangzottak és a neves előadók tevékenysége. A rossz technológia anya pusztulást és tavaszi nosemát okoz.Nálam tegnap még hordás volt repcéről, ma egyenleg. Ilyen aszályban nem egyből a kinyílás után adja az akác, várni kell egy kicsit de be fog az indulni, az eső sokat segítene.

« Válasz #3005 Dátum: 2026. Május 07. 06:00 »
Apis nálunk hála az égnek volt esőőőőőőőőőőőő!
Rajzolni nem lehetett volna most jobb időjárást!
Az eső felüdíti a környezetet, mindjárt vidámabb a hangulat.
Más.
Én egy házi receptúrát alkalmazok az oxálsav kezelésnél.
Nem sima oxálsavval védekezek, van benne hangyasav, és citromsav is.
Működik, de ezzel sem szabad túlzásba esni!
"Záró kezelésnél" tilos az oxálsav mellett a másik két alkotót bekeverni.
Csak natúr az oxálsavat.
Remélem nálatok is volt égi áldás.
Nagyernyei Attila