Méhlegelő

• 2961 válasz
  • 1242473 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #2955 Dátum: 2025. Május 23. 07:50 »
Amikor az anyakorlátozásról, és szúk fészekről írok szinte lehülyéztek!

Én biztosan nem tettem ilyet! Pláne, hogy ugyanabban a rendszerben méhészkedem, mint Te. Amiket írsz a korlátozásról, azok mind megállják a helyüket, de vannak hátrányai is, amelyekről eddig nem igazán esett szó. Mivel ez egy másik topik, így nem mennék bele részletesen:

1. Az anyakorlátozást 7-10 nappal a mézelés indulása előtt kell elvégezni. Ez sem tavaly, sem az idén nem működött, mert az akác hirtelen nyílt ki, simán egy hetet előre jött.

2. Az anyakorlátozást követően a családok sokkot kapnak, az anyák pár napig szinte petét sem raknak, 3-5 nap, mire helyre hozzák a fészek szétdúlását. Ez régen cél is volt, hiszen azt akarták elérni a módszerrel, hogy minél kevesebb álca legyen akácra, és ezáltal a fiatal méhek is részt tudjanak venni a hordásban.

3. A méztérré alakult mézkamrában a kikelő fias helyére tömik a virágport, amit nem tudnak felhasználni, mert megtört a fiasítás lendülete. Ezekbe a lépekbe már nem sok méz fér bele, ráadásul a mézkoszorúban ott van a vegyes méz, amit csak úgy lehet kivenni, ha a részben még fiasítást tartalmazó kereteket kipergeted. Ezek együtt rontják az (első) akác minőségét.

4. A rajázási hangulat felébredését pont az segíti, ha bekerül a rács. A nagy fészek késlelteti a rajzást.

5. Ha a rajázási láz felébred, akkor teljesen mindegy, hogy szűk fészekben van-e az anya, mert az a család már nem akar gyűjteni.

Az idei évben ott mentek rajzásba a méhek, ahol erős családok voltak akác indulásakor. A rajzást pedig a vontatott, kismértékű hordás váltotta ki, ami nem kötötte le az erős méhcsaládokat. Gyenge méhcsaládokkal viszont nem lehet termelni, és Te azt írtad az akác indulásakor, hogy a kelleténél gyengébben a méheid. Valószínűleg ezért nem ébredt fel nálad a rajzási láz, de az meg elég furcsa, hogy azt írod, hogy ennek ellenére meghordták az NB18-at. Ehhez 40-45 kg emelkedésnek kellett volna lenni! Komolyan volt nálad ekkora emelkedés? Nálunk 20 kg volt eddig az összemelkedés, ez nagyjából 10 kg elvehető mézet jelent.
3.

« Válasz #2956 Dátum: 2025. Május 23. 09:39 »
Adamez2 sok okosat ír, de van amivel nem értek egyet, sőt cáfolom.
Nézzük sorjában.
Az anyakorlátozást 10 nappal a hordás megindulása előtt kell elvégezni valóban.
Az idén is működött, mert igaz, hogy berobbant az akác, de utána jött egy hét rossz idő, így pont jókor lettek jók a méhek.
Tehát ez az idén és tavaly is működött nálam.
Az anyakorlátozás alatt nem kapnak sokkot az anyák, mert az ÉK ilyenkor ki van törve, ez szépen lefogja a tétlen méheket, az anya pedig azonnal be is petézi.
A petézés lendülete nem törik meg!
Olyan lép is kerül a fészekbe amelyikbe még tud egy kicsit tevékenykedni, ezek általában a nyílt fiasok.
Valóban hoznak a kikelő fiasok helyére virágport, de azt főként a szűk fészekbe viszik.
A mézkoszorúban minimális, vagy semmi vegyes méz van, ezeknek a kereteknek a nagy része bekerül a szűk fészekbe, ami kívül marad, és valóban rontaná a minőséget, azt az ügyes segédeim nem fedelezik le.
Simán meglátni, mert más a színe.
Egyébként ez pergetés után jól is jön a családnak.
Itt biztosan kilógok a sorból, mert ezekre a mézkoszorúkra kényesen ügyelünk, de majd pergetéskor próbálok képeket csinálni, hogy miről is beszélek, valamint egy kipergetett lép hogy néz ki.
A fedelező gépet általában én kezelem, és azzal pedig kihagyom ezeket.
A rajzási hajlam az anyarács bekerülésével egyáltalán nem nő, sőt.
Ha megfelelő lépek kerülnek a szűk fészekbe, és kívülre is, akkor minimális a gond.
Nagyon nem mindegy, hogy milyen lépeket és hova tesszük.
Rengeteget lehet itt hibázni, de egyet megemlítek, amiről már többször is írtam.
Ha a szűk fészken kívülre is kerül álcás keret (mert simán kerülhet) azt a rács mellé kell tenni!
Ez alap, egyébként csináltunk egy anyás dajkát, és ha elkésünk valóban megrajzik.
Ha a rajzási láz felébred ki szoktam cserélni az anyát!
Erről már írtam, úgy beindulnak ezek a családok, hogy bámulatos.
A méhcsaládjaim akác indulásakor már tökéletes erőben voltak, és jól jött nekik az egy hetes rossz idő.
Ugye nem szégyen leírni, hogy a termelőre állított családok egy részét, amelyik nem volt megfelelő erőben, a tartalékoktól elvett fedett fiasokkal tuningoltam.
Az eredményemről ezt írtam:
"Amelyik családoknál kicseréltem akác alatt a rajzani szándékozó anyát egy "kövér" anyával, azok fullra meghordták a 18-as Nagybocit."
Tehát ezek azok a családok amelyekről már írtam.
40-45 kilót nem is tudtak volna emelkedni, mert a szűk fészekbe pont olyan fias kereteket válogattam amelyekbe nagyobb volt a mézkoszorú, a szélső meg mézes-virágporos volt, amelynek akác végére egy kisebb részét az anyák befiasították.
Tehát a szűk fészek most úgy néz ki nálam, hogy van benne 2-3 léctől-lécig fedett fias, ha csak kettő akkor a 3. nyílt fias, az ÉK teteje here, az alja munkás, a szélső lép 1/3-a max fele fias.
A legjobb családjaimtól menet közben már vettem el 3-4 NB mézes lépet, így összességében ezek olyan 30-35 kilót emelkedtek, de az átlagom ennek a fele körül lehet.
Majd folytatom ha lesz időm, mert van még bőven hozzáfűzni valóm.
A következő hozzászólást a Méhcsaládok általános állapota rovatba írjuk!
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #2957 Dátum: 2025. Május 24. 06:44 »

Az idei évben ott mentek rajzásba a méhek, ahol erős családok voltak akác indulásakor. A rajzást pedig a vontatott, kismértékű hordás váltotta ki, ami nem kötötte le az erős méhcsaládokat. Gyenge méhcsaládokkal viszont nem lehet termelni,
Ez a lényeg - sajnos.
Most a gyengéknél 25 kiló van. Az erőseknél meg 5-10 amit még a rajzásuk elött hordtak. Hiába a bölcsőzés, annyi a méh a kaptárban, hogy le kell a lépről rázni a tömeget, mert nem lehet megtalálni enélkül minden bölcsőt. Húznak újat meg újat, és ismét...
Próbálja valaki kitalálni, hogy milyen idő lesz akácvirágzáskor, ami nálam 22 napig tartott. Az nem megy. Így jártunk. Viszont a befogott óriásrajok (összeröptetett) hoztak négy családonként egy hordóval. "Sajnos" csak 100 körül vannak. Ma ha kisüt a Nap, akkor horror... Még 36 helyem van, aztán jönnek azok a kaptárak, amikben 25 éve nem voltak méhek.
 Nade! Jobb 250 rajzott, (ami dobott úgy 600 rajt) mint 250 üres kaptár tavaszra.
"A fél ország elpusztult, nálam meg 100 kilós méhtömegek lógnak a fán[/b"- mondja egy fonyódi haverom, aki tornádónak nevezte az egyik ilyen borzalmat. Mondom neki: ez majd akkor lesz az, ha földet ér, addig csak tuba a neve. Földet ért, ketté törött a fa.
Az éjszaka ÉP keretek herefiását főztem. Az utolsó hordó beöntésekor százával másztak a kikelt anyák a lépnyelvek tetején a néhány here között.
Ilyen év sem volt még, és nincs vége.

*

ata67

• 525
« Válasz #2958 Dátum: 2025. Május 31. 18:29 »
A víz visszatér…
https://youtu.be/yyCF0psoFck

« Válasz #2959 Dátum: 2025. Június 02. 08:11 »
Ránk rúgta a nyár az ajtót!
A 2025-ös akác szezonnak már rég vége, de még van méhlegelőnk bőven.
Jelenleg a gyalogakác, más néven vízi akác, ámor akác ontja a virágport, és mézelget, ott ahol van.
Tegnap voltam unokázni, arrafelé a facéliától (mézontó fű) egy virágtenger a határ, de láttam olajretek, és mustártáblákat is virítani.
A selyemfűről (vaddohányról) nincs információm, a hársnak van még 3 hete a virágzás kezdetéig.
A kis-levelű hárs már virágzik egy hete.
A napraforgótáblák a sok esőnek köszönhetően szinte kiugrottak a földből.
Nem tudom hova ez a rohanás, én megint attól félek, hogy rövid szezonunk lesz, és július közepétől betelelésig csak szenvedés a méheknek, és nekünk méhészeknek.
Minden megváltozott, nehéz hozzá alkalmazkodni.
Egyébként minden évben ilyenkor szomorú vagyok, ismét várhatunk egy évet hátha az jobb lesz, tele reményekkel.
Megfagy, milyen időjárás lesz, milyenek lesznek a méhek?
Azért itt másról is van szó.
Ez volt a 42. szezonom akácon a méhekkel, és ismét egy évvel öregebb lettem.
Talán szerencse, talán jó is így, de vészesen rohan az idő, a hetek úgy múlnak mint máskor a napok szoktak.
Az atka elleni védekezést ne felejtsétek, itt az ideje!
Ja meg ahol nincs némi hordás, serkenteni a családokat.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2960 Dátum: 2025. Június 13. 20:36 »
Ma reggeli bejegyzésemben még arról számoltam be, hogy a hárs "össze fog érni" a napraforgóval.
Aztán lovagiasan be kell vallanom, tévedtem.
Tegnap még etettem, ma pedig délután 1 órakor megindultak a méhek!
Reggel már gyűjtötték a hárs virágport, és délután már kezdett fröccsenni.
Megkóstoltam, és nincs mese, ez hárs.
A kis levelű a vége felé jár, a nagy levelű most kezd, az ezüst hársnak van egy hete.
Hála az égnek nem kell már serkentenem-etetnem, holnap kapnak egy műlép csomagot.
Ezeket az 5-6 keretes "pároztatókat" is hajnalban szállítom hársra.
A természetes hordásnak nincs párja.
Hajrá méhecskék!
Még a végén nem is lesz olyan gyalázatos évünk?
Nagyernyei Attila

« Válasz #2961 Dátum: 2025. Június 19. 19:43 »
Szépen mézel a hárs, de a jó eredményt még ne, lehet borítékolni.
A műlépeket pillanatok alatt kiépítik, és hibátlanul.
Ilyenkor már nem "herézik" be, gyönyörű, egyöntetűek az építmények.
Sok családnál ki kellett vennem a mézes, virágporos lépeket a fészekből, és egy üreset betűzni.
Nagyernyei Attila