Adamez2 sok okosat ír, de van amivel nem értek egyet, sőt cáfolom.
Nézzük sorjában.
Az anyakorlátozást 10 nappal a hordás megindulása előtt kell elvégezni valóban.
Az idén is működött, mert igaz, hogy berobbant az akác, de utána jött egy hét rossz idő, így pont jókor lettek jók a méhek.
Tehát ez az idén és tavaly is működött nálam.
Az anyakorlátozás alatt nem kapnak sokkot az anyák, mert az ÉK ilyenkor ki van törve, ez szépen lefogja a tétlen méheket, az anya pedig azonnal be is petézi.
A petézés lendülete nem törik meg!
Olyan lép is kerül a fészekbe amelyikbe még tud egy kicsit tevékenykedni, ezek általában a nyílt fiasok.
Valóban hoznak a kikelő fiasok helyére virágport, de azt főként a szűk fészekbe viszik.
A mézkoszorúban minimális, vagy semmi vegyes méz van, ezeknek a kereteknek a nagy része bekerül a szűk fészekbe, ami kívül marad, és valóban rontaná a minőséget, azt az ügyes segédeim nem fedelezik le.
Simán meglátni, mert más a színe.
Egyébként ez pergetés után jól is jön a családnak.
Itt biztosan kilógok a sorból, mert ezekre a mézkoszorúkra kényesen ügyelünk, de majd pergetéskor próbálok képeket csinálni, hogy miről is beszélek, valamint egy kipergetett lép hogy néz ki.
A fedelező gépet általában én kezelem, és azzal pedig kihagyom ezeket.
A rajzási hajlam az anyarács bekerülésével egyáltalán nem nő, sőt.
Ha megfelelő lépek kerülnek a szűk fészekbe, és kívülre is, akkor minimális a gond.
Nagyon nem mindegy, hogy milyen lépeket és hova tesszük.
Rengeteget lehet itt hibázni, de egyet megemlítek, amiről már többször is írtam.
Ha a szűk fészken kívülre is kerül álcás keret (mert simán kerülhet) azt a rács mellé kell tenni!
Ez alap, egyébként csináltunk egy anyás dajkát, és ha elkésünk valóban megrajzik.
Ha a rajzási láz felébred ki szoktam cserélni az anyát!
Erről már írtam, úgy beindulnak ezek a családok, hogy bámulatos.
A méhcsaládjaim akác indulásakor már tökéletes erőben voltak, és jól jött nekik az egy hetes rossz idő.
Ugye nem szégyen leírni, hogy a termelőre állított családok egy részét, amelyik nem volt megfelelő erőben, a tartalékoktól elvett fedett fiasokkal tuningoltam.
Az eredményemről ezt írtam:
"Amelyik családoknál kicseréltem akác alatt a rajzani szándékozó anyát egy "kövér" anyával, azok fullra meghordták a 18-as Nagybocit."
Tehát ezek azok a családok amelyekről már írtam.
40-45 kilót nem is tudtak volna emelkedni, mert a szűk fészekbe pont olyan fias kereteket válogattam amelyekbe nagyobb volt a mézkoszorú, a szélső meg mézes-virágporos volt, amelynek akác végére egy kisebb részét az anyák befiasították.
Tehát a szűk fészek most úgy néz ki nálam, hogy van benne 2-3 léctől-lécig fedett fias, ha csak kettő akkor a 3. nyílt fias, az ÉK teteje here, az alja munkás, a szélső lép 1/3-a max fele fias.
A legjobb családjaimtól menet közben már vettem el 3-4 NB mézes lépet, így összességében ezek olyan 30-35 kilót emelkedtek, de az átlagom ennek a fele körül lehet.
Majd folytatom ha lesz időm, mert van még bőven hozzáfűzni valóm.
A következő hozzászólást a Méhcsaládok általános állapota rovatba írjuk!
Nagyernyei Attila