Méhlegelő

• 2962 válasz
  • 1242706 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #2595 Dátum: 2022. Május 18. 19:03 »
Ma a csúnyábbik felét mutatta az időjárás.
Holnap minden más lesz!!!!!!!!!
Déli szél, 26 fok.
Ez kell nekünk.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2596 Dátum: 2022. Május 18. 20:30 »
Az Alföldre talaj menti fagy! Mátrába légköri fagy -1 fok!

*

Apis

• 192
« Válasz #2597 Dátum: 2022. Május 18. 23:32 »
Az Alföldre talaj menti fagy! Mátrába légköri fagy -1 fok!
A -1 a Mátrában nem gond, az alja úgy is fagyott. Néhol gyanús nekem ez a virág, hogy sávokban  fázott. Amikor már bimbóban hullik, az nekem nem tetszik, függetlenül a szeles időtől.Ezért mentem dimbes dombos helyre. Én bízok a Mátrában meg a jó időben😊

*

leo

• 210
« Válasz #2598 Dátum: 2022. Május 19. 00:28 »
Nem tom.mi van.Repce szuper. Akac, nem zsong a mehektől.Mi történt?A körülmények jók.Mi várható? Meglátjuk.

« Válasz #2599 Dátum: 2022. Május 19. 06:07 »
Ezt írja Apis:
" Amikor már bimbóban hullik, az nekem nem tetszik,.."
Az ne is tetsszen, mert az a virág gáz, fázott, méhészeti jelentősége nincs.
Amikor az akácfák alsó, földre lógó ágain is van virág, akkor oda le lehet pakolni.
Nagyon meg kell figyelni, mert alá lehet szaladni.
És az illat?
Nógrád megyében amikor kérdeztem, hogy van e illat mi volt a válasz.....száglik, erősen száglik.
Valami van a levegőben.
A hajnali hűvösnek örüljetek, mert kitolja a virágzást.
Ha most a FŐ okosnak igaza lenne, akkor ma nem fog mérni senki semmit.
Majd estére kiderül.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2600 Dátum: 2022. Május 19. 21:29 »
Ugye évekkel ezelőtt amikor leírtam, hogy milyen hideg hajnak volt Nógrádban, és utána mekkora hordás, szinte lehülyéztek!
Végre egy hasonlóan olyan nap mint anno.
És mi volt ma?
Hagyjuk.
Mindenkinek azt kívánom legyen sok ilyen hideg hajnal, mert akkor sokáig fog tartani a virág, és utána pedig olyan hordás mint amilyen ma volt.
Megyénkben sok helyen 2-3 fok volt hajnalban csupán.
És láss csodát ma mérték a legnagyobbakat.
De jó, hogy évek óta nem olvasom a Zöldet!
Ott áradoztak róla, hogy hideg hajnal után nem mézel az akác.
Hála az égnek nálunk megszűntek ezek a fő okoskodók.

Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2601 Dátum: 2022. Május 19. 21:31 »
Attillának bejönnek a szavai, ez egy valóban elhúzódó virágzás, szinte kijáró méhek nélkül érkeztem a jól induló, de végül teljes kudarcal végződő repcéről, kedvem a béka segge alatt volt.
De a családok helyre billentek, mennek mint a golyó.
A lényeg hogy a végét még mindig nem látni😀.

Üdv:robi

« Válasz #2602 Dátum: 2022. Május 19. 22:54 »
Ugye évekkel ezelőtt amikor leírtam, hogy milyen hideg hajnak volt Nógrádban, és utána mekkora hordás, szinte lehülyéztek!
Végre egy hasonlóan olyan nap mint anno.
És mi volt ma?
Hagyjuk.
Mindenkinek azt kívánom legyen sok ilyen hideg hajnal, mert akkor sokáig fog tartani a virág, és utána pedig olyan hordás mint amilyen ma volt.
Megyénkben sok helyen 2-3 fok volt hajnalban csupán.
És láss csodát ma mérték a legnagyobbakat.
De jó, hogy évek óta nem olvasom a Zöldet!
Ott áradoztak róla, hogy hideg hajnal után nem mézel az akác.
Hála az égnek nálunk megszűntek ezek a fő okoskodók.

Nagyernyei Attila

Nem szűntek meg. Te szűntél meg ástad el magad, amikor nem tudtad legyőzni őket, csak kizárni. Most is ferdítesz, mellébeszélsz, magad szintjére próbálod lezülleszteni a méhészeket.
Kizártad azokat akik megtanulták a szakmát, és nem hagyták magukra veled szemben a kezdőket.
A mai napig forrongsz, mert megfogott Arisztaiosz és még néhányan, mivel képtelen vagy méhésszé válni. A lelkiismereted nem hagy nyugodni. egyszemélyes forumodról most is másokat próbálsz taposni,(akik nem tudnak visszaszólni, így bátor vagy) miközben belülről örlődsz. Sajnállak.

« Válasz #2603 Dátum: 2022. Május 20. 05:52 »
Kedves jóindulat!
A gőzölgőbe írd szakmai kifogásaidat.
Gondolom betaláltam és ezt hozta ki belőled.
Senkit nem taposok, és sosem volt célom!
Ez a méhlegelő rovat, vagy ennyire gyenge vagy?
GŐZÖLGŐ!
Nagyernyei Attila

« Válasz #2604 Dátum: 2022. Május 21. 08:45 »
Jó, a gőzölgőbe.
« Utoljára szerkesztve: 2022. Május 21. 08:50 írta seed150 »

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2605 Dátum: 2022. Május 21. 22:32 »
Hát itt 10 kiló körüli napi mérés nem volt, esetleg csak akkor ha két békebeli címeres kisméretűt rá nem dobott a mérleges kaptárra a partizán.
Elég idegölő volt ez most a nehéz és szerencsétlen körülmények miatt.
Lett azért méz, igaz keservesen az a kevés is, de lett.
Ez lehetett volna sokkal jobb is, de a méhek "sz@rok voltak", repcén sajnos
a kijárók nagyrésze odalett.
Mindenkinek a környéken, voltak ott igen komoly méhészek is, volt akinek az állományának csak egy része volt az a 400 család ami mellettem volt lerakva. Na mindegy, ez már a mult.

Üdv:robi

« Válasz #2606 Dátum: 2022. Május 23. 08:03 »
Nyírségben vajon meddig adja még a nektárt az akác? 05.15-én már megvolt a kezdő hordás akácról, 1,5kg-al indítottak. Aztán az idő alatt volt 2 hűvös nap amikor szinte semmit sem hordtak, 05.21-én pedig a szeles idő miatt visszafogott volt. Eddig a legtöbb 4,7kg volt egy nap alatt, pedig az egyik legjobb családom alatt van a mérleg, tehát a maximum napi hordás átlag 3,5kg alakulhatott az állományban, az nem olyan sok, inkább csak csipegetnek róla. Nem úgy adja, mint tavaly, sűrűbb a nektár. Nektek hogy áll a helyzet?

« Válasz #2607 Dátum: 2022. Május 24. 08:38 »
Az kijelenthető, hogy az 1 akácnak vége!
Sokan már múlt héten szerdán-csütörtökön elvándoroltak Vasba, és néhány napja mennek már Nógrádba is.
Az ottani hordásokról vegyes a kép, olyan mint itt délen.
Akinek szép termelő családjai voltak, nem rajoztak, és még az erdő sem volt fagyos, ott kiváló eredmények születtek.
Arról pedig kár elmélkedni, hogy fagyos erdőben, gyenge családokkal kísérletezni kár volt.
Azért volt már ettől rosszabb évünk is.
Vannak akik legendákat regélnek az eredményükről, utána meg ők fognak a legjobban reklamálni, ha nem kapnak megfelelő árat a mézükért.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2608 Dátum: 2022. Június 08. 07:50 »
Sok évben beszéltünk már arról, hogy a napraforgóba "belelóg" a hárs, az idén sem lesz ez másként.
Sőőőőt...találtam olyan napraforgó táblákat amelyek már tegnap a mellemig értek, és két hét múlva virágozni kezdenek.
A hársnak is pont ennyi van vissza, tehát sajna összeérnek.
A gond, hogy utána mi lesz?
Egészen a betelelésig etetés, úgy mint most.
Akinek nincs akác után nektárt adó méhlegelője, ne adj Isten fogyása van, annak kötelező az etetés, mert az anyák visszaveszik a lendületet, és a következő méhlegelőn komoly népességveszteség lehet.
Hunorban és NB rendszerben ilyenkor 2 keret nyílt fiasnak kell lennie, hogy folyamatos legyen a generációk váltása.
Két hete voltam Győr és Mosonmagyaróvár térségében, ott egy lila virágtenger volt sok felé a facéliától.
Megnéztem egy ott tanyázó méhészetet is, mentek mint a golyó.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2609 Dátum: 2022. Június 14. 08:31 »
Tegnap láttam először a hárs virágporát.
Lassan a napraforgóét is látni fogom, mert Tolna megyében vannak már olyan táblák amelyek "pattognak".
Sajnos.
Június közepét írunk, és nyakunkon a szotyi.
Nagyernyei Attila