Méhlegelő

• 2964 válasz
  • 1244352 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #2460 Dátum: 2021. Május 31. 20:14 »
Májusi eső aranyat ér.....csak nem nekünk, méhészeknek.
Ma is sokszor bezavarta az idő a méheket, de én már annak is örülök, hogy nem tett kárt a megmaradt virágokban.
Holnaptól jobb idő köszönt ránk, reménykedjünk a folytatásban.
Sokan már megunták az első akácon az agóniát, és elmentek északra.
Sok szerencsét nekik!
Én még várok egy kicsit.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2461 Dátum: 2021. Június 01. 06:03 »
Ha igaz a "nagymenők" mondása, akkor ma is nulla hordás lesz, mivel igen hűvös volt a hajnal.
Kíváncsi leszek rá.
Én megelégednék azzal is, ha csak egy csapon kéne engednem az idei akáctermést, csak minél tovább csordogáljon.
Nekem is két csap van a Lyson pergetőmön, de még sosem volt mindkettőre szükségem.
Bízom a mai napban, este beszámolok róla.
Ilyen kései I. akác még pályafutásom alatt nem volt.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2462 Dátum: 2021. Június 01. 11:00 »
Nem kellene ezt az akácot tovább ragozni!!! Szar ez így is,úgy is!!

Hiába van "két csap " a pörgetőn ,ha sosem használtad még! Az lenne az igazi ,ha két pörgető menne és vastagon folyna mindkettőn!

Dekázik ez a fázott virág, 1 kg -nál még nem mértünk többet!

Az is igaz, a tegnapi szaporításnál 3-szor zavart az eső a kocsiba! 

És aki megy északra annak reményei vannak még?    Szerintem nem sok! Legfeljebb elmondhatja: Én mindent megpróbáltam!

Lehet "lehurrogni" a szaktanácsadókat!? Azok "hülyék"?? Nem az a "hülye"aki vizionálja a jó akáchordást?

Ez messze áll attól!!!

« Válasz #2463 Dátum: 2021. Június 01. 19:18 »
Mivel 1 kilónál nem mértél többet Oszkár, te nem jó helyen vagy.
Aki fagyott erdőről várja az eredményt, arról már leírtam a véleményem.
A JÓ virágot fel kell deríteni, és utána kell menni.
Van aki már 13 kilót pergetett, és tovább vándorolt.
Igaz, még a dédapja is méhész volt, és ismeri az erdőket mint a tenyerét.
Nem elég a sikerhez a JÓ méhcsalád!
A JÓ erdő, és a JÓ idő is kell.
Ha bármelyik tényező hiányzik, kapufa.
Neked a JÓ erdő hiányzik,és azon kísérletezgetsz.
A baráti köröm egyelőre nem panaszkodik, mert mindenki oda vándorolt ahol JÓ a virág.
Senkit nem szerettem volna megsérteni, de a méhészek nagy része már az erdészeket is lepipálja ezzel a sarjú, meg másodvirággal.
Aki ma JÓ virágról nem mért szépet, ott meg más baj van.
Lehet ezt ragozni, de abból csak háború lesz, ami nem célom.
Kicsit továbbragozom gondolatimat.
A síkvidéki akácerdők, különösen azok ahol egykorúak a fák, hevesebb hordást adnak ha JÓ a virág.
Ezzel szemben a dombvidékeken elhúzódó hordásra lehet számítani, a domborzatnak köszönhetően, mivel van déli és északi oldal is.
Érdekességnek szeretném megemlíteni, ha síkvidéken visszafelé indul a mérleg, az már csak esetleg a következő évben fog felfelé menni.
A dombvidékeken sokszor tapasztaltam azt, hogy az egyik erdőrész elvirágzása után át kellett tájolniuk a méheknek egy későbbi részre.
Tehát a mérlegelési eredményekben van némi hullámzás, mert ha a később nyíló részek is JÓK, akkor megeshet, hogy újra nagyobbat mérünk az előző napitól.
Ez néhány alkalommal történt meg a pályafutásom alatt, de ebbe a szélirányváltozás is bekavarhat.
Ma országunk nagy részén ÉK-i volt az uralkodó szélirány.
Ez nem egy nektárt hozó kívánatos szél, a déli szélnek meg nyoma sincs.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2021. Június 01. 19:54 írta Nagyernyei Attila »

*

leo

• 210
« Válasz #2464 Dátum: 2021. Június 01. 22:10 »

2021. június 1. kedd, Tünde
Budapest 11℃ (kissé felhős)
CSALÁD
OTTHON
KERT
GAZDASÁG
ÉLETMÓD
UTAZÁS
GASZTRO
SZÓRAKOZÁS
FALUSI CSOK
ÁRFOLYAM
IDŐJÁRÁS
Bajban a méhészek: borzasztó a termés, hogy lesz így akácméz a boltokban?
HelloVidék   2021.06.01. 06:25
   MegosztomBajban a méhészek: borzasztó a termés, hogy lesz így akácméz a boltokban?
A télies időjárás és tartós fagyok, borzasztó károkat okoztak a gazdáknak, méhállomány pedig tovább csökkent. Emellett jelentős probléma az is, hogy erősen megcsappant a magyar termelők készlete is. Mindezek az árakat is emelték, a vásárlóknak pedig sokszor nagyon nem mindegy mennyit fizetnek a termékekért, így fordulhat elő az is, hogy az olcsóbb, import termék után nyúlnak a polcon. Mire számíthatunk idén? Kifogyhat-e a magyarok körében kedvencnek mondott akácméz a boltok polcairól? Ennek jártunk most utána.
Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szélsőséges időjárás miatt az ország akácerdeinek több mint 90 százaléka elfagyott. Az akác esetében a koratavaszi virágzás adná a nektár java részét, emiatt idén hiánycikk lehet az akácmézből. A méhészek számára egyedüli reményt még a másododavirágzás ad, talán tudnak majd akkor nektárt pergetni a kaptárakból, de ehhez ideális időjárásra lenne szükség. Az utóbbi években viszont éppen az időjárás a legkiszámíthatatlanabb.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerint már tavaly sem volt bőséges hozam, de akkor a korábbi készletek miatt ez nem tűnt fel a vásárlóknak. Boross Péter, a szervezet elnöke szerint ez, idén viszont nem fog működni. Kijelenthető, hogy az országban nincsen tavalyi akácméz. A már most láthatóan katasztrofális termés mennyiségét nem fogják emelni az áthúzódó készletek, így más megoldás nem lévén, idén a jóval drágább importméz kerülhet a polcokra a magyar akácméz helyett.

A méhészeteket ráadásul nemcsak a rossz időjárás sújtja, de egyre rosszabb a helyzet a nemzetközi piacon is, mert az olcsó import áru, a kínai és az ukrán méz fokozatosan kiszorítja a polcokról külföldön és itthon is a minőségi magyar mézet. Az elmúlt években megváltozott a méhészeti ágazat export- és importja, ami többek között betudható a kedvezőtlen időjárás miatti mézhiánynak, valamint annak a trendnek is, hogy a korábban legnagyobb exportőrünknek számító Németországban 50 százalékkal megnőtt a hazai méhészetek száma.

Ugyanakkor egyre nagyobb teret hódít az olcsó kínai méz, ami a közhiedelemmel ellentétben nem teljesen hamis méz, vagyis valamilyen cukorszirup, hanem silány minőségű, kevert termék, aminek egy része valóban cukorszirupból hamisított. Ehhez jön még az a tényező, hogy megnőtt az ukrán méz szerepe is a piacon, elsődlegesen az Európai Unió mézexportját írva át, a magyar mézhez képest ugyanis jóval olcsóbb áron kínálják.

Lesz idén akácméz a boltok polcain?
A tartós fagyok, a télies időjárás idén is hatalmas károkat okozott a gazdáknak, méhállomány pedig tovább csökkent. Azok a méhcsaládok, amelyek eddig is gyengén vészelték át a telet, most az életükkel fizettek. A magyarok mézfogyasztása ugyan évről-évre növekszik és a termelők eddig ki tudták szolgálni az igényeket, most viszont a fagykárok, méhállomány csökkenés az árakat is feltornázta. A vásárlóknak pedig sokszor nagyon nem mindegy mennyit fizetnek a termékekért, így fordulhat elő az is, hogy az olcsóbb, import termék után nyúlnak a polcon. Mire számíthatunk idén? Kifogyhat-e a magyarok kedvenc méze a boltok polcairól?

Ennek jártunk utána Nagyernyei Attila segítségével, a Nagyernyei Családi Méhészet tulajdonosával, aki 1983 óta méhészkedik szálkai telephelyén. Feleségével saját telephelyükön, egy hektáron csak akácot termesztenek, ez is a fő profiljuk. Míg kezdetben 80-90 családdal üzemeltették a méhészetet, addig ma már 200 termelő családdal dolgoznak. Ahogy Nagyernyei Attila mondta, szerencsésnek tartja magát, hiszen az akác mellett, a telephelyükön körül számos gyógynövény is megtalálható. Így ezekből is van, hogy tudnak mézet készíteni. Környékükön a tavasz úgy kezdődik, hogy virágzik a gyermekláncfű, árvacsalán, majd a fehér fűz, ami csodálatos méhlegelő a méhcsaládoknak. Ezután virágzik a galagonya. Ennek a növénynek fontos szerepe van a népi gyógyászatban, de nagyon kedvelik a méhek is. Szorosan ezután pedig azonnal jön az akác.

Jelenleg is dolgoznak a méhek az akácon, de elég rossz képet látunk. Országrészenként, tájegységenként, rettenetesen változó a helyzet, mivel sávokban fagyott el az akác. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy egységes, szép kiterjedésű erdők nincsenek akácból, ilyen facsoportok, erdőrészek, hegytetőkön, hegygerinceken virágzik. Nagyon szomorú képet mutat, de ettől függetlenül, reménykedem abban, hogy az elkövetkezendő egy hétben még tudnak egy kicsit gyűjteni a méheink, mert jelenleg egy elhúzódó virágzást tapasztalunk

- magyarázta a méhész.

Mellett viszont rettenetesen panaszkodnak a kollégák, el vannak keseredve. Én megyei elnök is vagyok, tehát ismerem a többi termelő gondját, problémáját. El vannak keseredve, hiszen ez a sorozatos kudarc, ami az utóbbi időben éri a méhészeket, az már nehezen viselhető el. Nem is csoda, hiszen rettentős sok munkát belefektetnek/belefektetünk és nincs meg az eredménye. Fájdalmasan élik meg a méhészek, hiszen ennek anyagi vonzata is van

- tette hozzá.

Mint mondta, akármilyen furcsa, a koronavírus-járvány pozitívan hatott a méhészekre, hiszen az emberek rájöttek arra, hogy a méz egy természetes, gyógyhatású készítmény. És ahogy a tartós élelmiszerekre megnőtt a kereslet, úgy a mézre is. Ennek lehetett örülni.

Másrészt, nagyon kevés méhész rendelkezik tavalyról megmaradt mézkészlettel. Mint mondta, az országos készlet is a nullához közelít. Ilyenre 1983 óta nem is emlékszem, hogy történ volna, hogy ennyire kifogyjon a mézkészletek. Mivel a mézkészlet is megcsappant, így ez a bevétel sincs a gazdáknál, rettentő rosszul állnak anyagilag. Gyakorlatilag óriási energiát kell befektetni a méhcsaládok tavaszi felfejlesztésére, emellett drágább lett az útiköltség, a fuvarozás, hatalmas a költségek. Ráadásul ez már az ötödik szezon, amiben az akác hozama nagyon alacsony

- emlékezett vissza Nagyernyei Attila.

Az elmúlt év az minősíthetetlenül rossz volt, az ideit még nem tudom mert még van egy terület, ahol talán lesz szerény hozam. Tavaly viszont sehol nem volt semmi, nagyon rossz volt a hozam, 5 százaléka termett az országos átlagnak, épp ezért mindenki a tartalékait éli fel

- meséli az elkeseredett szakember.

Kitért arra is, hogy a méhcsaládok csökkenése is negatívan hat a méhészek munkájára. Ahogy arról beszámoltunk, helyi méhészek jelzései alapján több virágzó és virágzás előtt álló repcetáblából is mintát vettek a Baranya Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei. A vizsgálatok célja az volt, hogy megállapítsák, az adott növényállományok kockázatot jelenthetnek-e a beporzó rovarokra, méhekre. A Nébih laboratóriumi eredményei és kockázatbecslése alapján öt esetben kellett a hasznos rovarok védelme érdekében elrendelni a növények megsemmisítését. A kimutatott növényvédőszer-maradék egyértelműen szabálytalan növényvédelmi technológia eredményeként jelenhetett meg.

Ahol kiszántották a repcét, olyan magas volt a Növényvédőszernek az aránya, hogy az egész táblát el kellett pusztítani, ami pedig még szomorúbb, hogy az Európai Unióban is tiltott permetszert használtak. Nagyon köszönjük a Nébih szakembereinek, akik ezt a kemény döntést meghozták, mert ezáltal rengeteg méhcsalád pusztulását is megakadályozták. Fontos hangsúlyozni, hogy nem csak a méhészeknek okoztak volna ezzel kárt, nem csak a méhek pusztultak volna ki, hanem ez az anyag bekerülve a talajvizekbe, ahogy az esővíz lemossa a repcéről, onnan bekerülhet az állatok szervezetébe is. Tehát elég összetett probléma ez, ezért jó, hogy ez a döntés megszületett. Nagyon nagy környezeti kárt előztek meg ezzel

- hívta fel a figyelmet a problémára Nagyernyei Attila.

Mint mondja, sajnos, nem mindent tudnak megelőzni a szakemberek, azokon a területeken, ahol hasonló szereket használnak, rengeteg méhcsalád kipusztul. A méhészek szerint hamar észre lehet venni, hogy a méhek ilyen területre tévedtek. A szakember szerint ilyenkor a méhcsaládok egy helyben toporognak, nem fejlődnek és egy jellegzetes mozgást végeznek: sétálnak. Ez azt jelenti, hogy röpképtelenek lesznek, a torizmuk lebénul, csak ugrálnak a fűben.

Elég fájdalmas ezt végignézni egy méhésznek, hogy a saját méhe így múlik ki. Ráadásul nem egy-két darabról beszélünk, hanem családokról. Épp ezért van, hogy a kaptárak egy ilyen eset után kiürülnek, elnéptelenednek. De elképesztő az is, hogy 30 évvel ezelőtt egy méhcsalád több méh volt mint most kettő-háromba. Tehát nagyon észre lehet venni az állománycsökkenést, Ez pedig nagyban befolyásolja a termelést

- magyarázta a méhész, aki kitért arra is, hogy a nehezebb időszakokban, a méhészeket mindig segítették valamilyen támogatással.

A Magyar Méhészeti Nemzeti program közkedvelt a méhészek körében, hiszen kisgépekre kaphatnak támogatásokat. Van az úgynevezett Európai Unió által engedélyezett és bevizsgált atkairtó készítményekre kapható támogatási forma. Emellett van még egy úgynevezett, de minimis támogatás. Gyakorlatilag az állam így ismeri el a méhek beporzó munkáját. Ez azért jó, mert egy száz méhcsaláddal dolgozó méhészet már 100 000 forintos támogatást tud elnyerni. Ebből tavaly kétszer részesültek a méhészek. Ez ugyan nem nagy összegnek tűnik, de főleg most, aki a túlélésért küzd, annak nagyon jól jön minden segítség, főleg a mostani helyzetben. Viszont az ágazatot nem lehet csak támogatásokból fenntartani, erre csak a vásárlók képesek. Ehhez viszont az szükséges, hogy a boltok polcain legyen jó minőségű, magyar méz

- fejtette ki Nagyernyei Attila.

Címlapkép: Getty Images 

Nem igazán tetszik.De ez az én bajom. Nem fejtem ki bővebben.

*

wr

• 1014
« Válasz #2465 Dátum: 2021. Június 02. 08:19 »
Vannak benne érdekes dolgok mint általában:
Idézet
  A már most láthatóan katasztrofális termés mennyiségét nem fogják emelni az áthúzódó készletek, így más megoldás nem lévén, idén a jóval drágább importméz kerülhet a polcokra a magyar akácméz helyett.

A méhészeteket ráadásul nemcsak a rossz időjárás sújtja, de egyre rosszabb a helyzet a nemzetközi piacon is, mert az olcsó import áru, a kínai és az ukrán méz fokozatosan kiszorítja a polcokról külföldön és itthon is a minőségi magyar mézet.
Most akkor idén a jóval drágább importméz kerülhet a polcokra vagy az az olcsó import áru ???
Idézet
Gyakorlatilag óriási energiát kell befektetni a méhcsaládok tavaszi felfejlesztésére
Hát igen, van olyan kaptárrendszer amelyiknél igen, meg olyan is amelyiknél nem. Semmivel sem fektettem be tavasszal több energiát mint máskor.

Más. Kezdi mutatni magát az akác. Ma reggel már fél hét körül zsongott a méhes, most már zúgnak a fák is, csináltam pár képet a fákról amik pár hete még teljesen feketék voltak, azaz 100% hogy teljesen elfagytak. Tud a természet csodát művelni na. De majd egy hét múlva már többet tudunk, vasárnap-hétfő környékére várom itt a dandárt, úgy néz ki az idő is jó lesz végig. A műlépek is elkezdtek épülni, szóval valami van...

*

buksi

• 466
« Válasz #2466 Dátum: 2021. Június 02. 12:55 »
Valami tényleg van,naponta mennek a méhek 2 órát,aztán pihennek,tényleg kellene tanulni a mestertől.

« Válasz #2467 Dátum: 2021. Június 03. 20:16 »
Azért ma jöttek innen-onnan jó hírek is az akácról.
Érdekesen alakul a helyzet, de minden év más, ezt el kell fogadni.
Van aki megunta az akácon való nyűglődést és elment facéliára, van aki végig etetett, van aki már egy gyengét pergetett, és vannak akik csak most vándorolnak, és olyanok is akik Vasból visszajöttek mert itt szebbnek látják a virágot.
Vasárnapig kell összeszedniük a maradékot a méheknek, mert jön a szeles viharos idő.
Ezt sosem tévesztik el, bezzeg a jó időt...
Nagyernyei Attila

« Válasz #2468 Dátum: 2021. Június 03. 22:43 »
Honnan innen jöttek a jó hírek , mert innen ahonnan ma jöttek a hírek azok nem voltak jók !!!!!

*

leo

• 210
« Válasz #2469 Dátum: 2021. Június 03. 23:07 »
Az én híreim sem jók. Gratula a jóknak.

*

wr

• 1014
« Válasz #2470 Dátum: 2021. Június 06. 06:41 »
A "jó" hírek: első körben a fagy tett be a virágnak úgy rendesen, most meg ez a 29 fokos forró szél szinte lepörköli a fákról azt a kevés virágot is. Itt ahogy nézem ez a meleg 2 nappal előrébb hozta a fürtök barnulását, vagyis ennyivel rövidítette meg a virágzást. Eddig.

« Válasz #2471 Dátum: 2021. Június 06. 08:16 »
Hát srácok, a végére nagy nehezen  azért kialakult. A meleg meghozta az eredményét.
« Utoljára szerkesztve: 2021. Június 06. 08:46 írta Manager »

« Válasz #2472 Dátum: 2021. Június 11. 11:53 »
A hozzászólásokban is rekordot döntöttünk.
A Fekete-Fehér Méhészklub alapítása óta ekkora szünet még sosem volt!
Nekem sem volt energiám a gép elé leülni, mivel volt teendő a méheknél.
Ha minden körülményt, még egyszer írom, ha minden körülményt figyelembe veszek, az idén rekordot pergettem akácból, egyébként nem.
A tavaszi hullámzó fejlődés, az időjárási körülmények (szél, eső, hideg), a mászkálás, mind gyengítette a pergetési átlagot.
Az az igazság én a felével is kibékültem volna, de így sokkal jobban érzem magam.
Remélem a kollégák nagy része is így vélekedik, mert a márciusi sokkoló fagyok után szinte csoda, hogy pergetni tudtunk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2473 Dátum: 2021. Június 11. 11:59 »
Ugyanígy látom én is a helyzetet. Gratula a jó eredményekhez, további sok sikert mindenkinek! 🙂

*

buksi

• 466
« Válasz #2474 Dátum: 2021. Június 13. 12:42 »
Hát a 7 kilós átlagnak itt zalában én nagyon örülök az idén.