Méhlegelő

• 2964 válasz
  • 1244238 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #180 Dátum: 2014. Június 18. 05:24 »
"A méhésznek nem egy örömmámor a vörösfoltos bodobács tömeges jelenléte".Nos tartok tőle,hogy a gazdának sem lesz az,mivel kb 10 m-re volt a napra táblától a vaddohányos sáv.
A falubeli hársakat (nagy és kis levelű) járták a méhek nálunk is,a sajátjaink még túl fiatalok azok majd talán pár év múlva virágoznak.Ezüsthársat bent nem láttam.Mi mindhárom fajtából telepítettünk jó pár darabot.
Idén virágzik először a levendulám, méhet még nem láttam rajta, inkább poszméheket és pillangókat.
Az értékelhető méretű dohányos terület jelenlegi hordási viszonyairól estére többet tudok mondani,ugyanis tegnap reggel kaptunk némi csapadékot,mérlegeredményem viszont csak hétfő reggelről volt.
Azt mesélték a többiek,hogy vannak "csipkézett levelű" dohányos területek,a rég bevált vándorhelyeken.A mieink az ilyesmit messzire kerülik,viszont tudok olyan helyről,ahol egyik nap 1 kiló,másnap már csak 10dkg. Az időjárásban nem volt nagy változás,mindössze   odakerült a területre még pár száz család...
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

irido

• 488
« Válasz #181 Dátum: 2014. Június 18. 09:16 »
Ráadásul az ellenkező híresztelés ellenére nálunk éppen most mérhető módon nektározik, éppen ma reggel-délelőtt gyönyörködtem néhány szép példányán a rovar-nyüzsgésben. Majdnem tövestül vitték haza a méhek, poszméhek, vadméhek és viráglegyek az egész fát. 
Kedves Arisztaiosz!
Most nagy szerencséje van, hogy már régen nem ír a zöld fórumra sem, és ide sem regisztrált egy Tomipapa nevű illető, mert akkor egészen biztosan ledorongolná Önt. Nehezményezné, hogy a hársak nektártermelését a füle után próbálja megítélni. Ejnye-bejnye.

« Válasz #182 Dátum: 2014. Június 18. 12:31 »
Kedves Irido!

Természetesen képes vagyok értékelni az iróniát is, de attól tartok, Tomipapával történő "riogatásom" legfeljebb széles mosolyt vált ki a szituációt ismerő fórumozókban...

Mindazonáltal, hogy szívesen beszélgetnék Tomipapával, aki tényleg jó ideje "nyugalmazta magát" a méhészeti fórumokon, amondó vagyok, nekem talán nincs szükségem arra, hogy több nicken is beszélgessek önmagammal, miként az a módi ezen a Klubon bevett szokássá vált...Ráadásul van egy olyan sejtésem is, hogy ön valamit félreolvasott: ki állította, hogy a hordás tényét "szemre-fülre" kívánnám megállapítani? Szerintem egy szóval sem állítottam ilyet, ha engem idézett az elébb, én a hozzászólásban valami olyat írtam, hogy "nálunk éppen most mérhető módon nektározik"... Kiemelném a "mérhető mód" kifejezést, ez arra kívánt utalni, hogy a behordott nektár tömegét egy tömeg mérésére alkalmas eszközzel, naponta mérjük. Eme tömeg mérésére alkalmas eszközt közhasznú néven "mérleg"-ként is emlegetik, s nevében a lényege: tömeggyarapodást vagy tömegcsökkenést detektál. Gondolom, ennek a ténynek nyomán talán még Tomipapa is képes lehetne elfogadni a mért érték egzakt voltát, legfeljebb az öreg "téli Mikulás" a hordást adó növényt lenne képes megkérdőjelezni, de miután hozzám megközelítően hasonló módon ismeri a pollengyűjtő méhek által behordott pollen jellemzőit, talán nem tépné le a fejemet zsigerből, ha megkockáztatom a kijelentést: több évtized tapasztalatával ellenkező módon az idei esztendőben a nagy- és kislevelű hárs is nektározott a mi vidékünkön is. Mindenesetre köszönöm a figyelmeztetést, s ha mégis beregisztrálna ide is az öreg, majd igyekszem úgy írni, hogy még a vén kötözködő se találjon fogást rajtam...

*

irido

• 488
« Válasz #183 Dátum: 2014. Június 18. 14:45 »
Arisztaiosz!
Természetesen láttam a citált részt is,ami a mérhetőségre utalt, azért is hagytam bent az idézetben. Csak nem tudtam a dolgot kihagyni. Az "Öreg" néhány éve ezt vetette valaki szemére, amikor a negyven százalék alatti relatív páratartalom idején azzal érvelt, hogy mégiscsak kell nektárkiválasztásnak lennie, mert zúg az erdő a méhektől. Tartalmilag benne volt a mondandójában. Ahogyan Tomipapa is Arisztaioszban.

*

Kitin

• 934
« Válasz #184 Dátum: 2014. Június 18. 23:43 »
Én is találtam lakmározó pókocskát, ez még a színét is tudja változtatni:
                          viráglakó karolópók - (Misumena vatia)

« Válasz #185 Dátum: 2014. Június 19. 05:13 »
A mi pókunk is megvan még,csak úgy tűnik nem annyira kedveli a vaddohány illatát,teljesen kinyílt virágú növényen egyet se láttam,a bimbósokon gubbaszt.Gondolom ezért volt olyan feltűnő a virágzás kezdetén a munkálkodása.Most alig láttam pár egyedet.
Szépen meszelnek a méhek,az anyának csak pár családnál tudtunk üres keretet levinni a fészekbe,úgy néz ki a hétvégén pörgetni kell,remélem az idő alkalmas lesz.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #186 Dátum: 2014. Június 20. 22:19 »
se a selyemkóró, se a hárs nem ad pár dekánál nagyobb emelkedést a kaptárban.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #187 Dátum: 2014. Június 21. 22:17 »
QUQURIQ!

A vaddohány már leáldozóban van, a kaptárjaim meg csak egyenleget mutat, serkentés mellett is!
Igaz, nagyon szépek a családok!
Nagyon félek a napraforgótól!!! (tavaly jól megszedte a méheimet) alig tudtam őszig rendbe hozni!
Dilemma!
Őszig csak serkenteni? + etetés?
Nagy bevállalni megint a napraforgót?
Jó lenne az idő dimenzióján utazni, hogy megláthassam mi is lenne a jövő???

Lehet, hogy még sem lát a jövőbe a Kiskakas???

« Válasz #188 Dátum: 2014. Június 22. 16:57 »
A kinézett napra csillagbimbós állapotban. Tele van cuki kis piros bogarakkal. >:(  Időguruk szerint hétfőtől-szerdáig jó nagy adag csapadékot kap.Vagy nem.Csütörtökig tuti kiderül. ;) Méhek még vaddohányon.
Pataj-Kalocsa vonalon némelyik tábla már itt-ott virágzik.

*

zümi

• 1382
« Válasz #189 Dátum: 2014. Június 22. 18:16 »
Idézet
A kinézett napra csillagbimbós állapotban.

Szia! Nálam is hasonló a helyzet! Kinyílt csak egy egy látszik a forgó közepén.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #190 Dátum: 2014. Június 22. 21:24 »
Sziasztok!
Ma elindult a hárs!
A napraforgó pár nap múlva már nyílik.
Július közepétől masszív etetés elé nézünk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #191 Dátum: 2014. Június 23. 14:24 »
Tegnap nálunk is elindult a hárs. A kis levelű hárs már egy hete ad munkát a méheknek, de csak dekázgattak róla. Viszont már tegnap is, de ma még inkább úgy mennek, mint a rakéta. Vajon az elkövetkező napok hűvösebb és viharokban gazdagnak jósolt időjárása milyen hatással lesz a hárs virágzására és főképp a nektártermelésére?

Alapvetően nem vagyok pesszimista, de a várható időjárás vészesen kezd hasonlítani az akáckor tapasztaltakhoz, csak most nem lesz olyan hideg. Bár a hajnali 9 fok nem biztos, hogy jó a hársnak.
Üdv, Ádám

Fészekmézkamrás NB18

« Válasz #192 Dátum: 2014. Június 23. 21:38 »
Sziasztok!
Ma egy órával később kezdődik a foci.
Így még van időm írni.
A hárs ha megázik még jobban fog mézelni!
Egy nagy vízigényű, dús, lombos fáról ne feltételezzétek, hogy a csapadék tönkre teszi a nektárképződést!
A hőmérséklet az igen! 25 fok alatt, gyakorlatilag kapufa. (És ez nem csak a foci VB alatt igaz.)
A hárs jellemzője még, hogy hajnaltól, kora délelőttig mézel, aztán a méhek sziesztáznak egyet,majd úgy fél három  után ismét belendülnek, és mennek napnyugtáig.
Ehhez viszont párás meleg szükséges. A mai időjárás nagyon passzolt a méheknek. A mérleg is ezt mutatta.
Csak így tovább!
Nagyernyei Attila

*

bükk

• 169
« Válasz #193 Dátum: 2014. Június 23. 22:09 »
Itt egy idős méhész szerint a hárs akkor mézel ha sárosak az erdei utak.
Tavaly tökéletesen igaza volt,fújhatott szél,változhatott a hőmérséklet tág határok között a
nektár csak mondhatni dübörgött nap mint nap.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #194 Dátum: 2014. Június 24. 23:04 »
QUQURIQ!

Sziasztok!

Ma a vaddohány egy kg adott.
Már ennek is lehet örülni.
Úgy látszik a csapadék egy kicsit segített a növénynek egy kicsit.
Tegnap 9 mm volt a csapadék, ma 6 mm!
Egy kicsit észhez tértek a nektárt adó növények.
Szurkolok a hárson levőknek, hogy legalább ők találják meg a számításukat! ;D

Kiskakas!