Sok helyen nagyban tartanak a pergetések, néhányan már végeztek is vele.
Az idei akácméz minőségével nem lesz gond.
Sűrű, gyönyörű a méz.
Sok dolog nem jött be amit előre beharangoztak!
Nem igaz, hogy nem volt különbség az északi és a déli akácvirágzások között.
Bizony aki jó időzített elérhette Vas megyét, vagy Nógrádot.
Mindkét helyről hallottam szép mérési eredményeket, de itt meg kell állni egy gondolatra.
Hányan is vándorolnak???
Amikor még szaktanácsadó voltam felmértem Tolna megyében hány méhész vándorol.
Szinte mindegyiket személyesen ismerem, akkor (7 éve) számuk olyan 5-6 %-ra volt tehető.
Tehát a 700 körüli méhészből 35-42 méhész vándorolt északi akácra Tolna megyéből.
Most ugyan ez a szám nem több 1-2 %-nál.
Tehát nem ez fogja adni az idei árualapot!
Ők bátrak voltak, az átlagtól jobb eredményeik vannak, de a kereskedőknek nem ezt kéne megjegyezniük.
A méhészetek nagy része az akác indulására nem volt ütőképes, nem volt meg az ideális kijáró méhtömeg.
Ennek egyszerű oka van, a március.
Kimaradt egy generáció, ami akác alatt is hiányzott.
Én most a hírek alapján úgy látom, hogy talán egy közepes terméssel lehet számolni, de itt mindig óriási kérdés, hogy hány méhcsaládra számoljuk.
Aki csak azt számolja amelyiket pergette, saját magát csapja be, meg a kollégái előtt izmozhat ezzel.
Nekem továbbra is az a véleményem, hogy a tavaly ősszel beteleltetett méhcsalád számmal kell osztani a pergetett mennyiséget.
A mennyiség nem változik, csak milyen jó azt kimondani, hogy........ 25-27 kilós átlagom lett.
Aha, közben a 150 családból 25-öt becsukott, meg egy csomót beépített abba a 80-ba amelytől pergetett 27 kilós "átlagot".
Itt van a bibi!
Az átlagba az elpusztult, legyengült, vagy tartalék családok is beleértendők, ezért átlag.
Ha csak a jókat vesszük az nagyon szép számot eredményez, de ezzel nem leszünk nagyobb méhészek.
Nagyernyei Attila