Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1246614 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #1575 Dátum: 2017. Június 08. 08:18 »
Pontosan ez volt az idegesítő az egész rajzásban, elméletileg még nem lett volna ott az ideje. Ezért abban a tudatban  voltam hogy kibírják a tisztító pergetésig. De még itthon, az indulás előtt közvetlen is volt egy raj, ami már tényleg nem hiányzott a napi programba. De az első napon is, a vándortanyán elég rendhagyó volt a viselkedésük a méheknek, (18 évben vándoroltam már akácra) Azt nem tudom hogy van-e köze a fura rajzásokhoz, de brutál vad volt az egész állomány, repülésük sem a megszokott volt, ilyenkor a klasszikus tájolás volna rendjén, illetve ha több kilós hordásba érkezünk akkor tájolás és hordás gyakorlatilag egyszerre. Most inkább a fejetlenség és nagyfokú ingerlékenység volt a jellemző. Ilyen még nem volt hogy az első napon ne tudjam lábra állítani a kaptárakat. Mi érkezéskor éjszaka először takarunk, majd nyitunk. Mivel végig az állománnyal vagyunk, ráérünk másnap lábazni. De most fel kellett adnunk, bírom a szúrásokat, de ez már nekem is sok volt. De a következő napon már kezdenünk kellett a tisztító pergetést, a vadság bár csökkent de még mindíg tartott. A hordás 1-2 kiló körül lehetett, mérleget ekkor még nem raktam alá, de már semmi kutatás nem volt. Majd normalizálódott a viselkedésük, a napok előre haladtával. Közel viszonylag nem volt más állomány. Akácon ha közel kilométeren belül egyedül vagy, az szerintem jónak számít. Volt hogy tucat nagy állomány is volt egy kupacban, valamikor persze erdő is volt hozzá, nagy és öreg. De lényegében nem volt gond.

« Válasz #1576 Dátum: 2017. Június 09. 07:49 »
Azt gondoltam, hogy az OMME honlapja végre megújul, dőlnek az infók, mert két hete úgy beindult.
Aztán 10 napja ismét semmi hír.
Hol van egy árva fenológiai jelentés?
Akkor próbálok kicsit segíteni, a teljesség igénye nélkül.
Tegnap hajnalban az Alföldön tettem egy kanyart, megnéztem a régi vaddohányos (selyemfűs) helyemet.
A látvány lehangoló, nem sok reménnyel kecsegtet.
Ritka, alacsony de a miénk.
Kevéske esőt kapott, és csak néhol látható benne szép, egybefüggő folt.
Aki mégis úgy dönt, hogy megpróbálja, már ott kell lenni, de még semmiről nem maradt le, mert egyenlegen kívül nem mértek.
A szelídgesztenye Baranyában dandárban van.
A kislevelű hárs Szekszárdon szintén illatozik, élénken járják a méhek.
A bálványfa, (ecetfa) a méheim körül teljes virágzásban, a virágporában fürdenek a méhek.
Állítólag a mustár, és a facélia is teljes virágzásban (ez másoktól kapott info).
Szerintem 14-15 ezer magyar méhész mást érdemelne, inkább ezzel foglalkozna a tisztelt elnökség, mint a Fekete-Fehér Méhészklub cseszegetésével.
Az OMME honlapjának megújulására meddig kell várni?
Nagyernyei Attila

*

Attila

• 285
« Válasz #1577 Dátum: 2017. Június 09. 15:14 »
Sziasztok!

Borsodban Miskolcon már elkezdődött a kislevelű hárs, nagylevelű már végefelé. Ezüsthárs még csak korai bimbós.
Kezd nyílni a koraibb csörgőfa, de nagyrészük még egyáltalán nem nyílt ki.
A japánakácnak több helyen láttam előtörő virágkezdeményeit. Talán a hideg télnek köszönhetően, most fog virágozni. Tavaly nem virágzott.
Fagyal végéhez ért.
Bálványfa virágzásban.
Utak mentén bakszakáll, kígyószisz.
Szelídgesztenye most kezdi.

Ahol meg alig van valami, ott legalább nyíljon a cukroszsák.

Üdv.: Attila

*

nyuszt

• 131
« Válasz #1578 Dátum: 2017. Június 09. 19:13 »
Üdvözletem  ! Olyan  nagy zúgás volt az eperfánál, hogy rajzásra gondoltam . A méhek ellepik a fát ,és az eperfa termésének az édes nedvét szívogatják.  Ilyen "dús " méhlegelő van  nálunk. ( Természetesen ez csak egy epés megjegyzés volt  ! ) Olyan csekély a nektárt adó növények száma jelenleg , hogy a méhek minden lehetőséget próbálnak kihasználni , és  az etetés most igazán szükséges. Remélem mások szerencsésebbek méhlegelő tekintetében . Üdv :nyuszt

« Válasz #1579 Dátum: 2017. Június 10. 07:48 »
A városra járnak a méhek, még virágzik a hárs, és a szivarfa. Az aszat is virágzik, néhány elhanyagoltabb kisebb területen, a selyemfű nállunk csak dísznövény, ritkaság. Bár már a határban is látni imitt amott, de nincs esélye az elterjedésre mivel nincs számára élettér, minden művelve van, kaszálva, legeltetve, stb.  Ezen kívül semmi, a napraforgó viszont hamarosan kezdődik, ez nállunk korainak számít. Júlis elejére, valószínű túl leszünk a peregetésén is. Estleg némi későbbi napraforgóról csemegézhetnek, utánna semmi más nincs, csak a cukros zsák. Jelenleg délutánonként látványos és hangos a járás, gyarapodás semmi, de legalább a szükségletüket fedezik.

« Válasz #1580 Dátum: 2017. Június 15. 21:17 »
Valakinek hordanak már vad dohányról a méhei ?

« Válasz #1581 Dátum: 2017. Június 15. 21:45 »
Egy ideje már igen.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1582 Dátum: 2017. Június 15. 23:36 »
QUQURIQ !!!

Most mondhatnám, hogy azok a szép napok...
Valamikor hajnalban indultak dohányon a méhek, és 1000 nyomták egész nap szinte sötétben tértek haza!
Nem volt ritka a 35 kg/cs átlag Hajós környékén!
Dűlt a nektár, még az az évi anyákat is kiszorították!
Most mi is tény?
Reggel egy kevéske mozgás, napközben vegetálás, majd du. 1/2 4 körül hajrá!
Egészen szürkületig.
És? Q...va lassan gyűlik a nektár, pedig (szépek a családok)
Az illat olyan, hogy még az agglegényt is szerelemre serkenti!
Csak az a mérleg nyelve, ne lenne olyan makacs!
(Már szét is szedtem a mérleget, hátha leugrott egy ékről).
Csak a saját területemről beszélhetek, és ez több évi megfigyelés!
Ha az akác húsvétkor elfagy, ugrik a dohányba vetett hitem is!
Húsvét körül a vaddohány kb.  3-5 cm-es!
Az irtását már meg sem említem!

Ez a Kiskakas szent evangéliuma!

*

nata

• 176
« Válasz #1583 Dátum: 2017. Június 16. 11:22 »
Nálunk pont idén nem fagyott el, ennek is köszönhető, hogy már kb. 2 hete virágzik. Ilyen szárazságban viszont nem ad semmit. A környéken lévő kb. 1000 családról nem is beszélve. 1 hete van hátra maximum.

« Válasz #1584 Dátum: 2017. Június 16. 21:49 »
Márt tavaly is aggódtunk, hogy a napraforgó virágzásába bele fog lógni a hárs.
Az idén tuti így lesz.
Abba már bele sem megyek, hogy melyik hárs, maradjunk annyiban ami a tömegvirágot, és a várható nagyobb hordást adja.
Hárs ügyben szerintem még mindig nagy a káosz, hogy melyik mikor virágzik.
Tegnap voltam egy méhészetben, szinte tiszta hárserdőben.
Tök jó illat volt, szépen jártak a méhek.
Nálam még van legalább 10 nap vissza a virágzás kezdetéig.
Lehet akkor már a szotyi is pattogni fog.
Az a zselici hárssal együtt indul.
Utána jön a nagy pangi időszak.
Ha valamit utálok, akkor ez az.
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1585 Dátum: 2017. Június 18. 21:38 »
QUQURIQ !!!

Még a nyár közepén sem vagyunk, de a napraforgó sok helyen fejesedik!
Ha bejön a nagy hőség, kipattan és gyorsan elvirágzik!
Hogyan tovább magyar méhész?
Mi lesz a 2,5 hónappal?
vannak ötleteitek?

Kiskakas

« Válasz #1586 Dátum: 2017. Június 18. 22:09 »
Nálunk, a falu végén az M6-os autópálya lehajtója mellett már kezd sárgulni a napraforgó.
Holnaptól két hétig 30-33 fok!
Eső meg nuku.
Nagyernyei Attila

*

Nb18

• 797
« Válasz #1587 Dátum: 2017. Június 19. 04:14 »
Sziasztok!

Felénk is rövidesen beindul a napraforgó tömeges virágzása. Említésre méltó csapadék utoljára május elején volt, ennek hatására vannak olyan táblák, ahol térd magaságú a növény.....
Korai lesz a virágzás, berobban a forróság, fejletlen a napraforgó. Szép kilátások......

Nb18

*

robi 75

• 1013
« Válasz #1588 Dátum: 2017. Június 19. 07:51 »
A melegtől nem kell megijedni, esőt is lehet még rá.
Én a legjobb eredményeimet 38-40 fokos nyarakon értem el naprán, a táblába veszélyes volt bemenni akkora repedések voltak a földön, birja azt a napraforgó.
Én jobban tartok virágzás közben egy soha el nem álló essőtől, hideg frontal fűszerezve >:(, na ott van vége.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Június 19. 08:06 írta robi 75 »
Üdv:robi

« Válasz #1589 Dátum: 2017. Június 19. 20:27 »
Lehet hogy a napra gyatra! De batrake a szerencse, legalabb nem lesz tumultus.Mindenkinek kivanok sok szerencset!