A Zöldön olvastam Tükör tollából a következőt, amivel egyáltalán nem értek egyet.
Ezt írja a profik elnöke:
"Minden évben előjön ez az átlag számítási mizéria. Maradjunk már annyiban, hogy ez a te véleményed, amúgy meg mindenki úgy számol átlagot ahogy akar. Jó, hogy nem a tavaly előtt beteleltekre számítjuk már...
Én azokra számolom, amikre költségem is van, vagyis a vándoroltatottakra."
Akkor kezdjük.
A Magyar Méhészeti Nemzeti Program által nyújtott támogatás alapja, a 2016. őszi méhegészségügyi vizsgálatokon szereplő, az az a betelelő állomány létszáma.
2017-ben véleményem szerint ez alapján kell számolni az átlagot, de valójában jobban hangzik a "konkurencia"előtt, a nagyobb átlagszám, ami viszont a hordók darabszámát nem növeli.
Nézzük mit jelent a bázis fogalma.
Ez egy kiinduló pont, valójában egy viszonyítási alap.
Minden teljesítmény (támogatás) alapja,enélkül nem lehet sem a bevételt, sem a méhészet teljesítményét lemérni.
Erről egyszer már írtam egy cikket, most nem kívánom megismételni.
Ahhoz, hogy legalább önmagunkat ne csapjuk be, kell egy olyan pont amiről elindulunk.
Tehát akinek mondjuk 50%-os téli vesztesége volt 100 méhcsaládtól és a megmaradó 50-től 30 kilós átlagot pergetett, akkor neki 15 mázsa méze lett, ha pedig 100-at veszi alapul akkor is 15 mázsa méze termett, csak akkor 15 kilós az átlag, és olyan égő a haverok előtt.
Lehet a számokkal játszadozni, csűrni-csavarni, de az ÁTLAGBA sajnos beletartoznak azok a méhcsaládok is amik a termelésben nem vettek részt.
Ezért is nevezzük átlagnak.
És ekkor, hogy alakul az országos átlag?
Bizony 1 millió 2 ezer körüli méhcsalád volt "papíron" 2016 őszén.
Ez a viszonyítási alap, a BÁZISPONT!
Erre kell kiszámolni a 2017-es akácméz termést!
Ha csak a termelő méhcsaládokat vennénk figyelembe, akkor nagyon torz adat kerekedne ki belőle.
Tegnap leírtam már, ha a 2016-ban betelelt fele vett részt a konkrét termelésben akkor már nagyon közel járunk az igazsághoz.
Régiónként, időjárástól függően, és kinek mit jelent egy termelő méhcsalád, születtek az eredmények.
Ma is panaszkodott egy rakodós kolléga, hogy az idén nem mentek fel a "bogarak" a méztérbe.
Megnéztem a méheit, még mindig nem "akácértettek", de ezt nem tettem szóvá.
Ez is egy viszonyítási alap kellene, hogy legyen, mit nevezünk akác előtt 10 nappal termelő méhcsaládnak.
Van akinek akác induláskor már megduplázódott az állománya ő, most hogy számol?
Ezt is érdemes lenne az OMME elnökségének megtárgyalnia, mert az is lehet, hogy az én gondolataim hibásak.
Ja, és mi van ha valaki összeröptette az állományát.
Ő mivel számol, mi az átlag?
Attól függ, hogy irigyesével, vagy barátjával osztja meg boldogságát.
Nagyernyei Attila