Sziasztok!
Tényleg gyönyörű a fotó!
Kell a magoknak a fagyhatás is.
Ősszel-tél elején érdemes elvetni a magot pár centire szabadföldbe.
Egy helyen szántó mellett van egy kis fasor belőlük. A művelt talajrészen nagyon sok magonc cseperedik.
Tehát, ha jó talajba hullik a mag ősszel, akkor szépen kikel, megvan a fagyhatás is.
Olyat is olvastam, hogy melegvízben kell áztatni, s aztán betenni hűtőszekrénybe homokkal keverve, s majd tavasszal elvetni.
Lehet fagyasztóba is, de akkor legyen talajban, s akkor utánozhatjuk a természetes ciklust.
Nagyon kemény a mag héja, vízben tavasszal nem is lehet csíráztatni a télen megszedett magot. Feltörve látszik, hogy belülre nem megy a víz.
Egyéb tuti receptet csíráztatására faiskolások adhatnának. Ők valószínűleg a legegyszerűbbet használják.
Nagyon hasznos fa a méheknek. Nem fagyérzékeny, mint az evódia. Együtt a japánakáccal a legkiválóbb kombináció beteleléskor. Szeptemberre pedig a Kékszakáll nevű kis cserje nagyon jó a méheknek.
Üdv.: Attila