Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1246081 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #1260 Dátum: 2017. Január 07. 18:29 »
A méhészek többsége azt sem tudja sajnos mi az a számítógépes nyilvántartás. Szomorú az is amit Somogyi úr írt.

Azzal maximálisan egyet értek, hogy a méheüsöket meg kell becsülni, nagyon meg kellene, sok bajtól megkímélhetne ez a dolog minket. Anyagilag is jobban , sokkal jobban meg kellene becsülni, és akkor lehetne elvárni napi szintű intézkedéseket. De ez csak utópisztikus dolog sajnos..... szerintem nem lesz változás  :(

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #1261 Dátum: 2017. Január 07. 18:30 »
vivaldi

Mind az amit leírtál, nagy tájékozatlanságra utal. Említettem már a törvények betartása, és betartatása az nem vezethetne  idáig. Sajnos te is csak a saját sérelmeidet veszed figyelembe, és ezt szajkózod, nem az összefogáson töröd a buksidat. Meg kérlek engem ne hasonlíts azokhoz akik engedély , és egyébb hiányosságokkal vándorolnak, mert ez engem is felháborít. Tudom , és már sajnos tapasztaltam, milyen mások miatt helyben járni.

Albert

Én nem állítottam, hogy engedély nélkül vándorolsz. Én azt állítom, hogy te és a hozzád hasonlók, rögtön nekem estek ha leírom azoknak a szempontját akik meg otthonukban vannak ellehetetlenítve.
Mert ugye mit mondjon az helyi méhész, akinek 40 éve egy helyen vannak a méhei és lepakolnak mellé 1000 családot a bajaiak.
 És ez létezik megmondom a nevét is ha nem hiszed.
 Mert ugye, nektek már az is baj, ha csak valaki beszélni mer ezekről a dolgokról, lévén ez szerintetek tabu téma. Mert milyen jó dolog is elmondani, hogy nekünk mindenhez jogunk van mint vándorméhészek, nektek meg hazai nógrádi méhészek kuss van.
Mert ugye milyen semmiházi ember az a helyi méhész aki nem örömmel, és virágcsokorral fogadja az ideérkező egész alföldet, sőt ahogy látom még Somogyból is ide jönnek, legalább is Attila szavaiból ezt veszem ki. És egyáltalán nem indok az sem, hogy innen is mennek máshová.
 Ugyan is ha csak a számokat nézzük. egy gyenge akác miatt is, a Karancsvölgyében, és Rárós, és Ipolytarnóc közötti km széles és úgy 8km hosszú vonalban, ez egy röpkörzet középről számítva, 10-14000 család van lepakolva, a helyi 2500 család mellé. Egyedül 4 éve  a T felső részére, Rárós és ipolytarnóc között 4400család vándorolt be. És arról nincs is adat, hogy a határon, vagy innen 1km-re lévő ipoly parton, odaát mennyi méhész van lepakolva, ezek is a mi akácunkra.
 És akkor innen meg jó években lemegy az alföldre 2000 család, de az sem 6 négyzetkilóméterre, hanem elszórva a sokkal nagyobb alföldön.
Ebben persze nem minden méhész grál lovag. Nem beszélve egy "B" kezdőbetőjű alföldi méhészről aki célul tűzte ki, az egész Karancs völgyének elfoglalását.  Több ezer családdal.
 És még csodálkoztok, hogy az itteniek már nem nagyon örülnek a vándorméhészeknek.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Január 07. 18:37 írta Vivaldi »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1262 Dátum: 2017. Január 07. 19:06 »
Igen szépen eldöntik, vagy csúnyán egymás között a méhészek, aztán a gazda meg beint. Felénk az a szokás hogy az pakolhat le, akit a gazda oda enged. Végső soron ez számít, vagy nem? Több évtizedes kialakult kapcsolat rendszerek működnek, ezt szerintem rendeletekkel nem lehet felülírni. Ha egy gazdaság nem akar idegen méhészeket fogadni, az nem is fog.
Arról írtatok, hogy most nem jó a szabályozás, mert tulajdonképpen nincs semmi korlát.
Én adtam egy megoldási javaslatot.
Te válaszképpen újra csak arról beszélsz, hogyan zajlik most a méhlegelő felosztása.  Sőt úgy fogalmazol, mintha minde így enne jó, ahogy van.
Én viszont úgy látom, hogy nagyon nem jó a jelenlegi szabályozatlan állapot.

Oltári marhaságot írsz, sorsolás??? helyi méhészek engedélye???
Esetleg én javaslom az "orosz rulettet", így aki veszít az ki is esik ;D, többet nem zavar.
A "ki menjen nógrádba?" című thriller A jelenet címe: öt nappal virágzás előtt ;D.
Úgy látom nem olvastad el amit írtam és rögtön izomból válaszolsz.
LEHETŐSÉGEKET SOROLTAM FEL.
Vagyis egy lehetőség a sok közül. Ha ezt a lehetőséget jogszabály rögzíti és alkalmazása megtörténik, akkor izomkodhatsz, nincs értelme. Miért? Ha izomkodsz, arra a területre soha többet be nem teheted a lábad. Ennyi. De ugyanez a helyzet a sorsolás esetén is. Aki az alkalmazott szabályt megsérti, jövőre már ne is jelentkezzen.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

robi 75

• 1013
« Válasz #1263 Dátum: 2017. Január 07. 19:49 »
Vivaldi!

Nógrád már csak ilyen :), én ott nem méhészkednék.
Felénk van egy nógrádi gyerek, ide jár repcére meg naprára, még szolidágóra is megy a "zavarosba", kurva sokat kell neki menni, de haza csak telelni viszi a méheket.
A szolidágón is van ám méhsűrűség ;D, onnan szoktak hazahozni "finomságokat", akkorra már kiteljesednek az év közben összeszedett dolgok, de még ott egy utolsó 5000 család/ négyzetkilométeres randira összejönnek, a balcsi déli oldalán.

Geddekas!

El tudsz te képzelni egy ilyen sorsolást??
Ez olyan mintha munkahelyen dolgozik 50 ember, de csak 20 kaphat fizetést, azt is kalapból húznák ki legyen ;D ;D, a többi mehet az anyj@ba...
Mi lenne ebből?
A ötletgazda úgy végezné mint a "Duce".

Üdv:robi

*

robi 75

• 1013
« Válasz #1264 Dátum: 2017. Január 07. 20:10 »
Egyébként Roboturnak igaza van, annyival megtoldom hogy felénk a gazdától nem is nagyon kell engedélyt kérni, le sem tojják a méhészeket(de inkább örülnek), ugyanis nem vagyunk egymás útjában, mert vagy erdőbe pakolnak le, vagy tanyahelyekre, ami ugye magánterület, én is a saját tanyahelyemen a falutól 7 kilométerre méhészkedem, csak ne sorsolással döntsük már el hogy be mehetek-e a méhekkel saját tulajdonom területére. Persze szoktak felém is jönni vándorok, de annyi eszük van hogy ők is tanyahelyre pakolnak be a tulaj engedélyével, a lábam se tehetem be nem hogy még az észt osszam nekik, de még mondjuk belém se kötött senki sem, soha sehol sem.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Január 07. 20:22 írta robi 75 »

« Válasz #1265 Dátum: 2017. Január 07. 20:17 »
Mint már írtam ez lesz a megoldás!

Sok kis saját földterület!  :D

Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1266 Dátum: 2017. Január 07. 20:20 »
Idézet
El tudsz te képzelni egy ilyen sorsolást??
Ez olyan mintha munkahelyen dolgozik 50 ember, de csak 20 kaphat fizetést, azt is kalapból húznák ki legyen ;D ;D, a többi mehet az anyj@ba...
Mi lenne ebből?
A ötletgazda úgy végezné mint a "Duce".
Ez nem képzelet kérdése.
Jobbnak látnád, ha "ki az aki többet fizet" a jó helyekért verseny jönne? Ugye nem?
Volt és van sorsolásos megoldás a gazdasági életben. És többezer éve működőképes módszer.
Hasonlatod sántít, hiszen ha Kisteleki akác telített, mehetsz a szomszéd településre is.
Ha meg mindenhol foglalt a hely, sajnos így jártál. Akkor éppen te vagy az a méhész, akit már nem visel el magyar méhlegelő kapacitása és elmész erről a szakterületről.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1267 Dátum: 2017. Január 07. 20:26 »
Egyébként Roboturnak igaza van, annyival megtoldom hogy felénk a gazdától nem is nagyon kell engedélyt kérni, le sem tojják a méhészeket(de inkább örülnek), ugyanis nem vagyunk egymás útjában, mert vagy erdőbe pakolnak le, vagy tanyahelyekre, ami ugye magánterület, én is a saját tanyahelyemen a falutól 7 kilométerre méhészkedem, csak ne sorsolással döntsük már el hogy be mehetek-e a méhekkel saját tulajdonom területére.
A gazdáknak az a jó, ha a méhlegelő túlterhelt, viszont a méhésznek ez rossz.

Gondolkodj el azon, hogy miért nem olvastad el azt amit írtam. Megismétlem! De többször nem szeretném megismételni. A korlátozó intézkedések (sorsolás stb) nem a helyi méhészekre vonatkozik, hanem, a vándorokra. Érted?

« Válasz #1268 Dátum: 2017. Január 07. 20:28 »
A sorsolással nem éppen a legrátermettebb kerülhet helyzetbe ...............
Sőt akinek csak a méhészet az egyetlen megélhetése.......... :o (nem ügyvéd, tanár, mérnök, egyéb...és méhész)

Ha így gondolkodnánk akkor előbb a kalapba a főállású, méhészvégzettségűek kerülnek. Sorsolás.
Aztán a mellékállású méhész végzettségűek. Sorsolás
Aztán a semmilyen méhész végzettségű méhtartók. Sorsolás

Aztán akinek nem jut az mehet vissza az eredeti szakmájába.  ;D
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1269 Dátum: 2017. Január 07. 20:47 »
A sorsolással nem éppen a legrátermettebb kerülhet helyzetbe ...............
Sőt akinek csak a méhészet az egyetlen megélhetése.......... :o (nem ügyvéd, tanár, mérnök, egyéb...és méhész)

Ha így gondolkodnánk akkor előbb a kalapba a főállású, méhészvégzettségűek kerülnek. Sorsolás.

Aztán akinek nem jut az mehet vissza az eredeti szakmájába.  ;D

Nekem tetszik ez a megoldás.

*

robi 75

• 1013
« Válasz #1270 Dátum: 2017. Január 07. 20:49 »
Értelek Geddekas, de ebből a hülyeségből lövöldözés lenne mindenképpen.
Én is vándorlok a tanyámról többször is egy évben, mint felénk mindenki, de nem akarok már hobbi telket venni se Szadán, se Nógrádba hogy elkerüljem a sorsolást inkább nem megyek. De nem kell betojni előre, az "atkaszítta" állományokon ez a hideg tél még plussz segíteni fog, nem biztos hogy nagy lesz a zsúfoltság.
Szerencsére itt nincs akác, így nem is lepnek meg.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Január 07. 21:04 írta robi 75 »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1271 Dátum: 2017. Január 07. 21:11 »
Most az atka megfelezi a magyar méhállományt. de a magyar méhész év végére meg fogja duplázni. Éppen ezért 1-2 év és újra túlterhelt lesz a magyar méhlegelő.

Lásd be, már jelenleg viaskodás zajlik a jó méhlegelőkön. Ez a helyzet csak romlani fog. A szabályozás elkerülhetetlen. Persze az OMME mostani vezérkara szerint minden tökéletes. Ahogy te is hiszed.

*

robi 75

• 1013
« Válasz #1272 Dátum: 2017. Január 07. 21:35 »
Dehogy hiszem hogy tökéletes, de ezt a tevékenységet nem lehet leszabályozni, a hátamon fel áll a szőr, még a rothadt kommunista rendszerben is oda és akkor vándorolt a paraszt amikor és ahova akart. Most meg szabályoznád hogy te mehetsz- te meg nem, egy szabad országban? Ilyet nem lehet tenni, egy én tőlem műveltebb ember meg tudná pár mondatban fogalmazni hogy miért.
De nyugi én nem megyek, nem vagyok arra a bizonytalan egy akácra rászorulva egyáltalán, még ha jó is lenne legfeljebb a negyede lenne a megtermelt mézeimnek, a hosszú vándorlás költségeit leszámítva, forintban még annyira sem jönne ki.
De ettől a beszabályzás gondolatától is falra tudnék mászni, bízzuk az életre= alacsonyak az árak amúgy is, aki nem tud termelni úgy is tönkre megy. 

« Válasz #1273 Dátum: 2017. Január 07. 21:38 »
Ezt írja Geddekas!
"Lásd be, már jelenleg viaskodás zajlik a jó méhlegelőkön. Ez a helyzet csak romlani fog. A szabályozás elkerülhetetlen. Persze az OMME mostani vezérkara szerint minden tökéletes...."
Ez a megállapítás egyszerűen nem igaz!
Nézd meg Bross Péter 2016-os szekszárdi előadását.
Abban pont erről a veszélyről beszél, hogy sürgősen változtatni kell rajta.
Ott felvázolta a megoldást is, csak egyelőre senki nem veszi komolyan.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1274 Dátum: 2017. Január 07. 21:42 »

:o :o :o.    Az én szemem meg a több száz, ezer családos méhészetek szúrják, akiket annyira nem zavar ha rátekepülnek másokra, max az egyik lepakolt csoport kevesebbet hoz..... de ezzel sem lehet mit kezdeni. Sorolhatnám még a problémákat napestig, mint itt bárki. Na nem baj majd az uniós pénzek/pályázatok még rátesznek erre a rózsás helyzetre egy lapáttal, akkor lesz itt cudar világ! ..... akkor lehet nagyokat nézni, ötletelni ....