Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1246058 megtekintés
*

Vivaldi

• 2049
Re:Méhlegelő
« Válasz #1245 Dátum: 2017. Január 06. 16:48 »
Na most ha én írnám le ugyan ezt rögtön nekem esnének , Mózesék, Nagyernyei, meg olyanok akiknek érdekük ide feljárni.
 Barátaim olvashatjátok, nem csak én találtam ki.
 Mert ugye azt azért már ne állítsa nekem senki, hogy ő kurvára örül, ha a legelőjét leterhelik és behozzák a dögöt.
 Ugyan is én már szaladgáltam eleget olyanok miatt akik, behozták utána már árkon bokron is túl vannak. Őket ez már nem is érdekli, csak mint a tavaly előtti enyhe szellő. Ők behozták, és bottal lehet ütni a nyomukat. Ők szépen el vannak mással foglalva Dömsödön, meg arra lefelé. Majd mi szaladgálunk, egész tavasszal. Ugyan is, az is érthető, hogy az állategészségügyi állomást nem érdekli senki kínja. Őket azért fizetik, hogy betartassák a törvényt.  Itt egy zárlat 5km-es körben legalább 3 falu. Hogy is van a zárlat feloldás? Előtte kétszer át kell nézni minden zárlatban lévő állományt. És azért az egészségügyi felelősnek nem fizet senki. És jó esetben feloldják Mi van ha nem. Maradunk helyben. Igaz én akácra nem megyek, de rajtam kívül szinte mindenki. Mondjam tovább?
 Mert ugye, ha csak az itteni méhészek szemével nézem is, ő el akar menni. Szarnak ők is rá, hogy én mit szaladgálok , és mit fogyasztok benzinbe, mert ezért nem ad senki egy fityinget sem. Arról nem is beszélve, hogy rá megy a szabadidőm. Neki is az a lényeg ő mehessen.
 Gondolkoztam már rajta. Legközelebb lesz nyúlós. Majd szépen átnézek minden családot, ahogy a törvény előírja, és majd végzek amikor végzek, és nincs zárlatfeloldás. Marad mindenki helyben. Majd meglátjuk akkor mi lesz, mennyire szeretik meg azokat akik bejönnek engedély nélkül.
 Nem szép dolog amit leírok? Persze , hogy nem, de azért ez is egy szempont.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Január 06. 16:54 írta Vivaldi »

« Válasz #1246 Dátum: 2017. Január 06. 17:16 »
Akkor egy kis helyesbítés.

Nyúlós zárlat esetén ami 60 nap, 2 hetenkénti vizsgálattal számolva az nem 2 vizsgálat hanem rögtön 4!

Helyesen írtad minden család minden fias lépét meg kell vizsgálnod ebben az időszakban legalább 4 alkalommal.
(Tavasszal nagy öröm látni, hogy a 4-ből 6, a 6-ból 8, abból.........fias lesz amit neked végig kell nézned és egyre több időt töltesz mindenkinél!)

Ezért viszont neked jár minden családért 100 Ft - járulék, adó.....+ a kilométerekre (oda-vissza ) útiköltségtérítés a szokásos NAV elszámolás szerint.

A jött-ment terjesztők miatt javasoltam már évekkel ezelőtt (10 éve!), hogy a rendszert össze kell rakni, mert aki az egyik helyről meglépett gyakorlatilag büntetlenül folytathatja a tevékenységét ott ahol nálad abba hagyta.
Mivel még nagyjainkat nem érinti jelentősen ez a probléma, folyamatosan lesöpörték a javaslatot.............
nem megvalósítható, persze hogy nem ........   minden amit nem is akarunk megvalósítani.  :-[

Aztán mivel ez a méhlegelő topik csak annyit szeretnék kérni, hogy a nyúlóst és az azt követő zárlatot senki ne használja a saját legelője megvédése céljából, mert lehet, hogy az erdőt, mezőt lezárják és lesz nagy emelkedés, de könnyen a gödör alján találhatja a méheit, a megtermelt mézével együtt!
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #1247 Dátum: 2017. Január 06. 17:57 »
Ha én leírom, hogy négy út akkor mindjárt nekem esnek hatan, hogy ez nem igaz. Én csak a tavaszi vándorlás előtti dolgot mondom el.
A 100ft-ot nekem még nem adta senki. De jó lesz ha felvilágosítasz, hogy ki fizeti, mert a méhész nem. Mivel én nyugtát se tudok adni nem lévén vállalkozó.  A gyakorlat az, hogy még egy sört sem ad érte senki. Nem, hogy 100ft-ot vagy benzin térítést. De meg mehetnék gyalog is, csak akkor Augusztusig tart a méhek átnézése.
 Való igaz. Itt senkit nem érdekel semmi. Ezért van az, hogy mindenki úgy sumákol ahogy tud. És nem írják le ide mint én, csak például kitábláznak, még februárban.

A mézről meg az a véleményem, mire eladod, már nincs zárlat. És ennyi.

« Válasz #1248 Dátum: 2017. Január 06. 18:11 »
Minden vizsgálatot az állam fizet (100 Ft + útiköltségtérítés!).
A tavaszit, a méhcsalád eladás, az őszi, a zárlatos vizsgálatokat is ide értve!

Megkapod a megbízási szerződésed ( március 1-én) és egy zöld összesítőt amin a fentieket vezeted..... nem?  :o

Ha nem akkor nagy gáz van!

De gyerünk innen máshova!  ;D
Szabó György

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #1249 Dátum: 2017. Január 06. 18:42 »
A megbízási szerződést azt megkapom. meg a 100ft-ot az őszi vizsgálatért. De ezenkívül egy fityinget sem, akár mi van.

« Válasz #1250 Dátum: 2017. Január 06. 19:09 »
Fordulj a szaktanácsadódhoz!

Ez most nem vicc!
Ha így "átvágnak" titeket megértem miért "népszerű" felétek a méhegészségügyi felelősi munka!
Következő fokozat az lenne ha Te fizetnél, hogy dolgozhass! (Bár ha nem kapsz benzin pénzt, akkor.....)

Kérd, hogy intézkedjen!  :D
Szabó György

« Válasz #1251 Dátum: 2017. Január 07. 07:38 »
vivaldi

Mind az amit leírtál, nagy tájékozatlanságra utal. Említettem már a törvények betartása, és betartatása az nem vezethetne  idáig. Sajnos te is csak a saját sérelmeidet veszed figyelembe, és ezt szajkózod, nem az összefogáson töröd a buksidat. Meg kérlek engem ne hasonlíts azokhoz akik engedély , és egyébb hiányosságokkal vándorolnak, mert ez engem is felháborít. Tudom , és már sajnos tapasztaltam, milyen mások miatt helyben járni.

Albert

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1252 Dátum: 2017. Január 07. 10:28 »
A vándorlás soha nem zavarna senkit, ha nem kellene állandóan rettegni a méhlegelő túlterhelésétől. Ettől fél a helyi méhész is és a vándorméhész is. Sokkal jobban retteg minden méhész az üres hordóktól és a fölösleges kiadásoktól, mint a nyúlóstól vagy atkától.

Azt egyelőre senki nem, fogja fel, hogy a vándorlási szabályokat nem lehet addig értelmesen sem megalkotni, sem betartani, amíg meg fel nem állítják országos rendszerben a naprakész méhlegelő kapacitás térképet. Ennek alapján lehetne alapos okkal meg lehet szüntetni az értelmetlen vándorlást és meg lehet akadályozni a méhlegelők túlterhelését.

Ma már teljes körű országosan egységes számítógépes nyilvántartása van a termőföldeknek minden művelési ágra, amit folyamatosan frissítenek. Erre az adatbázisra csak egy újabb számítógépes programot kell fejleszteni és folyamatosan elérhetővé kell tenni a méhészek számára. Erre az adatbázisra rá kell vetíteni a méhészek állandó telephelyeit és az ott tartott méhállomány nagyságát és ezzel megállapítható az állandó telephelyek környezetének leterheltsége. A szabad kapacitásokra pedig lehet vándorolni. Ennyi az egész.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1253 Dátum: 2017. Január 07. 10:31 »
Feltéve persze ha van szabad kapacitás...
Ha van, akkor ki vándorolhat oda?  ;)

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1254 Dátum: 2017. Január 07. 10:42 »
Erre mit javasolsz? Mert ennek szabályozására többféle lehetőség van és dönteni kell egy szabályozás esetén, hogy melyik lehetőség legyen érvényes, melyik nem, sőt többféle döntési lehetőséget is meghagyhat a jogszabály. Lehet akár prioritást is felállítani, hogy mik lehetnek a válogatás döntési szempontjai.
 - bejelentkezés sorrendje.
 - helyi méhészek engedélye.
 - sorsolás a virágzás előtt 5 nappal.
 - stb.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1255 Dátum: 2017. Január 07. 11:16 »
Igen szépen eldöntik, vagy csúnyán egymás között a méhészek, aztán a gazda meg beint. Felénk az a szokás hogy az pakolhat le, akit a gazda oda enged. Végső soron ez számít, vagy nem? Több évtizedes kialakult kapcsolat rendszerek működnek, ezt szerintem rendeletekkel nem lehet felülírni. Ha egy gazdaság nem akar idegen méhészeket fogadni, az nem is fog.

*

robi 75

• 1013
« Válasz #1256 Dátum: 2017. Január 07. 11:22 »
Oltári marhaságot írsz, sorsolás??? helyi méhészek engedélye???
Esetleg én javaslom az "orosz rulettet", így aki veszít az ki is esik ;D, többet nem zavar.
A "ki menjen nógrádba?" című thriller A jelenet címe: öt nappal virágzás előtt ;D.
Üdv:robi

« Válasz #1257 Dátum: 2017. Január 07. 14:57 »
Tiszteletem Uraim!
Szerintem nem ír hülyeséget Geddekas! Az általa említett, vagy hasonló szabályozással csökkenteni lehetne a kalózkodást is! Nálunk Tolna megye Bölcske településen 2016 tavasszal zárlat volt nyúlós miatt. Metszettünk a barackosban, épp kezdett virágozni 5 ha mellette 8 ha meggy bejön a területre egy méhész akinek 7km távolságban van a telephelye. Azt mondja lepakolt ide nem messze, mondom neki, ember zárlat van! Erre Ő ja tudom atka mi? Erre én Nyúlós van ember, zárlat alatt vagyunk. A pasas legyint, elköszön, a méheit itt hagyta,/a fele a telephelyén maradt, ott is van gyümölcsös, de az állományának szerintem kevés/ 1000 méteren belül 100 családos méhészet! Hívtam az EÜ felelőst. Mit ad Isten 2016 szeptember a szomszéd település került zárlat alá, az említett pasas tüzelte a méheit!

Üdvözlettel
: Somogyi Csaba

« Válasz #1258 Dátum: 2017. Január 07. 15:28 »
Az biztos, hogy az egészségügyi felelősök pénzét jelentősen emelném. Akár nemzeti programból akár tagdíj emeléssel. Ez nem Méhészújság szintű dolog. Ezt nekünk, méhészeknek anyagilag támogatni kell. Nem fillérekkel hanem annyira, hogy érezzék a "törődést", hogy az egy felelősség teljes munka. Ugyanakkor a számonkérhetőséget is szigorítanám. Feléjük is és a méhészek felé is. Azt viszonylag "egyszerű" lenne rendezni, hogy engedélyek nélkül lehessen vándorolni. Talán a méhcsaládok állapotfelmérése is jobban menne. A méhsűrűség-méhlegelő dolga bonyolultabb...

*

robi 75

• 1013
« Válasz #1259 Dátum: 2017. Január 07. 16:12 »
Egy pöppet...
Üdv:robi