Méhlegelő

• 2962 válasz
  • 1242603 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #735 Dátum: 2015. Június 17. 14:16 »
Én lefotóztam még akkor, tehát vagy 2 hete, bár annyi lehet hogy éppen nincs, de 10 napja már biztos van. Akkor tartott itt ez a fajta hárs (kicsi a levele). Nagylevelű is van, azok akkor még javában virágoztak.

« Válasz #736 Dátum: 2015. Június 17. 14:41 »
Nálam meg a kislevelű hárs 2 hete már a magképződésnél tartott. Akkor most hogy van ez?

Tamás!

Feltehetően úgy van ez, hogy nem ismeri fel a hárs fajokat. Nincs ezzel semmi baj, ha nem erőlteti vég nélkül, hogy környezetében a kislevelű hárs előbb virágzik, mint a nagylevelű...

Ha veszi a fáradtságot, s átfárad a Méhész Fórumra, ott szerepel a három fő hárs-fajunk megkülönböztető bélyege fotókon (a levélfonák alapján a három faj könnyen megkülönböztethető). A vita nem arról folyt, s folyik, hogy melyik országrészben melyik faj mikor bont virágot, hanem arról, hogy a három faj virágzási sorrendje egy adott körzetben hogyan alakul. Vitázni meg akkor érdemes, ha valaki képes felismerni az adott fajt...
Egyébként nem csak a levél alapján különíthető el a három faj, a termésük is eltérő. A nagylevelű (T. platyphyllos) termése gömbölyded, esetleg többé-kevésbé megnyúlt, a kislevelű hárs termésénél nagyobb, hegye rövid, a termés fala erősen bordás, gyakran szögletesnek látszik, molyhos vagy gyapjas. Fontos bélyeg, hogy a termés fala kemény, ujjal nem roppantható össze. A T. cordata fel nem nyíló toktermése mindig kisebb, gömbölyded, egyenlőtlen oldalú, síma, hegyes, csak gyengén bordázott, rozsdabarna. A termés fala vékony, ujjal könnyen összenyomható, a csőrszerű nyúlványban végződő csúcson a bordák általában spontán felrepednek. Az ezüst hárs (T. argentea) termése gömbölyű vagy tojásdad, kúpos, többé-kevésbé megnyúlt csúccsal, borsó nagyságú, fala fás, kemény, ujjal nem roppantható össze. A termésfal felszíne aprón bibircses, gyengén molyhos, általában ezüstszürke, csak ritkán vöröses-barna. Van olyan alfaja is, mely termése hosszában barázdált(T.a. ssp. petiolaris). 

« Válasz #737 Dátum: 2015. Június 17. 18:52 »
Nem is írtam egy szót sem arról, hogy melyik országrészben melyik virágzik, hanem azt írtam, hogy NÁLAM már régen lement az a fajta, amelyiknek apró levelei vannak (le is fotóztam, itt van fent max. 5 cm a levele), amelyiknek meg nagyok a levelei, azok akkor még javában virágoztak. Az országrészenkénti különbségeket valaki más említette, nem én.

« Válasz #738 Dátum: 2015. Június 17. 21:35 »
Sziasztok!
Szekszárdon a belvárosban lassan elvirágzik a kis levelű hárs.
Olyan illata volt az idén, hogy bódító.
A nagy levelű hársnak még mindig van egy jó pár napja.
Petroniusnak valóban igaza van abban, hogy nem vagyok szakember hárs kérdésben.
Annyit viszont meg tudok állapítani, mi a kicsi és mi a nagy, esetleg ezüst.
Amikor a tanyámon el kezd virágozni a nagy levelű, ígérem lefotózom.
Szekszárdon egyébként két egymás mellett álló fánál is volt különbség.
Az egyik már szinte levirágzott, a másik meg akkor kezdett.
Én mindkettőt kis levelűnek néztem, pedig nem ittam előtte "Debrői Hárslevelűt!"
Nagyernyei Attila

« Válasz #739 Dátum: 2015. Június 20. 16:58 »
Sziasztok ! Még virágzik a hárs , na nem nálunk . De az akácon látok virágokat !  Űdv . Antal

« Válasz #740 Dátum: 2015. Június 22. 21:50 »
A hársnak kevés ez a hőmérséklet!
Ma egy kicsit fröcsögött, de a napraforgó a nyakunkon van.
Nagyernyei Attila

« Válasz #741 Dátum: 2015. Június 27. 20:44 »
Sziasztok!
Akik hárson vannak, fájhat a fejük, hogy mitévők legyenek.
A hárs mézel, komoly hordás van róla.
A napraforgó viszont elindult.
A hársot lehetetlen még kipergetni, mert egyelőre egy híg "aromás lötty."
A hordás vége még egy hét, talán addigra lenne pergethető.
Szerintem sokan az idén is egy jó kis vegyes mézet fogunk pergetni, mert a napraforgó azért csak többet ad.
Tavaly írtam, hogy 30 évvel ezelőtt augusztus elsején kezdett a szotyi virágozni. (NSH 26-27)
Bomba mézelők voltak, lábszár vastag a törzsük, levelük mint a lapulevélé.
Augusztus vége felé pergettük, aztán irány a szolidágó (aranyvessző).
Most június 27-ét írunk, és már elindult a napraforgó.
Az egész méhészeti technológiánkat át kell alakítani, mert sokkal több a hordástalan időszak.
A napraforgó után kemény etetés következik, vagy két hónapon keresztül.
Akik méhészkedésen gondolkodnak ezt is kalkulálják bele.
Nagyernyei Attila

« Válasz #742 Dátum: 2015. Június 27. 22:14 »
30 évvel ezelőtt a méz, a méhészet "aranykorában"... :)

*

zümi

• 1382
« Válasz #743 Dátum: 2015. Június 28. 04:24 »
Felénk egy-egy forgó sárgul a tábla szélén. Úgy gondolom, hogy öt nap múlva mérhető eredményekre lehet számítani! Még a hibridek fajtáját kell kiderítenem.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #744 Dátum: 2015. Június 28. 09:54 »
Kép: Napra 06.26. Méhek fürdenek a virágporába. Mérhető hordás nem volt róla.

« Válasz #745 Dátum: 2015. Június 28. 14:06 »
A tegnapi eredmény a vaddohányon 1,2 kg. Az erdőben szinte már senki rajtam kívül.
Az egész vaddohányos időszakban nem volt ekkora hordás, szinte egyenleg vagy csak 0,3 kg naponta.
Abba is kellett hagynom a pörgetést mert rettent híg volt a méz, sajna hogy a maradék már a napraforgóba fog kerülni.

Üdv. jani bátya

*

robi 75

• 1010
« Válasz #746 Dátum: 2015. Június 28. 22:55 »
Ugyanígy vagyok :D, egy hete egyedül maradtam én is. A végén adja könnyen mikor teljesen nyitva a virág, bent az erdőben még jó. A méhésztársak dohányra a környékemre egy héttel utánam jöttek, és káromkodva  le is léptek  ???. Mondjuk a naprám még nincs kipattanva van még 3-4 napom.
Üdv:robi

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #747 Dátum: 2015. Július 01. 21:07 »
Nálunk kezd beindulni a napraforgó. A tegnapi, tegnap előtti egyenleg után, ma 1.6Kg volt a gyarapodás. :)
Nagy Zoltán

« Válasz #748 Dátum: 2015. Július 02. 08:29 »
Sziasztok!
Reggel negyed ötkor már mentek a méhek.
Fél hétkor teljesen beállt a hordás napraforgón.
A hárs még most is remekül mézel, Arisztaiosz ezt nem tapasztalhatta meg, mert szekszárdi pincékben töltötte napjának nagy részét, és amikor kijött onnan nem vette észre a fától az erdőt.
Pedig, ha balra fordult volna, láthatta volna a nagy levelű, és ezüsthársakat.
Hiába erősek a szekszárdi borok.
Tehát a fenológiai jelentés nem arról szól, hogy milyen talajon, milyen csapadékmennyiség mellett, milyen napraforgó fajta mézel.
(Görög eredetű szó, tehát Arisztaiosz ezt tudhatná!  A növények fejlődésének szakaszait megfigyelő tudomány.)

Tehát, még egyszer a fenológiai állapot, az adott növény fejlettségi (virágzási) állapotát jelenti.
Én gépész ésszel ezt felfogom, de aki kötekedik, mert előtte bort ivott, azt csak sajnálni tudom.
Úgyhogy, méhészek, irány a napraforgó, jön a kánikula, nem fogtok benne csalódni.
A napraforgón, sík homokon, egy csepp eső nélkül volt eddig a legjobb eredményem.
A fajta természetesen perdöntő, de egy nagy vízháztartású növény, hajnali harmat után felüdülve, bő két hétig is képes mézelni.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #749 Dátum: 2015. Július 02. 12:43 »
A múlt évekhez hasonlóan július első napjaiban vekkeróra pontossággal befejeződött a hárs és vaddohány a Gödöllői dombságon. Ma már kutatnak a méhek, ha a kaptár sokáig nyitva marad. Szűkíteni kell a kijárókat és fokozódó forróság miatt az alsó szellőzést pedig fokozni a fenékrácson keresztül.

Ma már innen is érdemes vándorolni napraforgóra.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.