Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1246237 megtekintés
*

nata

• 176
Re:Méhlegelő
« Válasz #1545 Dátum: 2017. Május 17. 11:32 »
Nincs semmi bajuk, kezd lejárni az idejük. Szombaton lesz két hete, hogy elkezdték a virágzást.

« Válasz #1546 Dátum: 2017. Május 17. 16:01 »
Így igaz, a virágok nagy része már barnás száradó félben lévő.  Szerintem a végét ebben a pár napban még megnyomhatják, és az idő is kegyes lesz úgy néz ki, de szerintem kb ennyi.

« Válasz #1547 Dátum: 2017. Május 20. 20:53 »
Többen kérdezik, mi a különbség a Rózsaszín AC akác, és a "közönséges" fehér akác között.
A mellékelt képeket ma délután 18 órakor késztettem.
A háttérben látható az elvirágzott fehér akác, és a most nyiladozó Rózsaszín AC akác.
Az AC akác nektárjának cukorértéke fényévnyivel nagyobb mint a fehér akácé.
Sajna csak 28 fám van, de van az országnak olyan vidéke, ahol ebből erdőrészek vannak.
Természetesen ez az én titkom.
Nézzétek meg a virágokat, és a színét.
Óriási a különbség.
Az illata is teljesen más.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1548 Dátum: 2017. Május 20. 21:33 »
Akkor tényleg pont jókor nyílik, amikor a kommersz akác lemegy.
Ez viszont milyen akác lehet? 05.12-én fotóztam Tamásiban.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1549 Dátum: 2017. Május 23. 19:35 »
QUQURIQ !!!

...hát innentől kezdve nem sok jót jósolok az akácnak!
Az északi akác is megkapta a magáét...már ott sem lehet a maradék akác mérvadó a mézexportban!
Csak a méhész "szív" a költségeivel.
No! Majd meg látjuk, mondta a vak barát!

Kiskakas

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1550 Dátum: 2017. Május 25. 22:46 »
QUQURIQ !!!

Lehet, hogy most van a 3. év?
A somkóró már tömegesen virágba borult.
Valamikor még abban a megboldogult szép méhész években, sokan vándoroltak rá!
Nagyon hosszan virágzik, és bőséges virágporral is szolgál!
Innentől napraforgóig, sőt túl is ad munkát méheinknek!
Aki tud vándoroljon rá, nem fog csalódni!

Kiskakas

« Válasz #1551 Dátum: 2017. Május 28. 17:48 »
Kedves Szenttamási Úr!

Meg kell kövessem!
A harkányi fürdőben a nagylevelű hárs már virágzik,
a kislevelű még sehol sincs.
Így most be kell lássam tavaly igaza volt,a helyes virágzási
sorrend hársnál nagylevelű,kislevelű,ezüst.
Úgy alakult eddigi méhészkedésem,hogy igazából nem foglalkoztam
a virágzás sorrendjével,mert igazi méhészeti jelentôség az ezüst
hársnak van ami csak június 20 után indul a Zselicben.
Minden jót !

Csányi Antal

« Válasz #1552 Dátum: 2017. Május 29. 08:04 »
Hiába, ismét itt kell válaszolnom a Zöldön nekem címzett írásra.
Ezt írja  Hapiary:
"Ismerem a Tolna megye eredményeit. Az utolsó három év átlagát hozta az idei akác termés. Tavaly a Tolnai dombság többet tudott mint az idén. Most pedig a korai részek voltak jók , Bátaszék , Möcsény , Szálka remekelt , de a megye többi része átlagos volt."
Sajnos azt kell, hogy mondjam Hapiary méhésztárs egyáltalán nem ismeri Tolna megye akácméz pergetési eredményeit, sem a korai, és a késői akácosait, ez kicsit gáz, de ha vállalja, az ő baja.
Teljesen rossz a megállapítása!
Akiknek bomba méhcsaládjai voltak, és az időjárás is kedvezett, az idén nem panaszkodhat.
Az ominózus cikk címe ez volt:
"Húsz éve nem volt ilyen jó akácvirágzás Tolnában"
És ez valóban így is volt, mert roskadoztak a fák a virágoktól, Tolna megye akácosai minden aggodalmunk ellenére gyönyörűek voltak.
Aztán, hogy az újságíró ezt a következtetést vonta le belőle:
"Miközben Vas és Zala megye ázott és fázott, addig Tolnában szépen sütött a nap, ideális volt minden feltétel ahhoz, hogy az akácvirágzás dandárjában a méhek tegyék a dolgukat. Kersák Róbert tolnai méhész, szaktanácsadó a teol.hu portálnak elmondta, akinek jól felkészítettek voltak a méhei, azok a termelők elégedettek lehetnek most, a szezon végén. Ugyanakkor nagyon kellett figyelni a kaptárokra, mert sok volt a rajzás is, és nem mindig sikerült
Nagyernyei Attila, a megyei méhészegyesület elnöke szerint túlaggódták az idei szezon elejét a gazdák. Ennek volt is alapja, összevissza virágzott az akác, az időjárás sem kedvezett, sávokban fagy volt, ott virág sem volt a fákon, úgyhogy minden rosszra fel voltak készülve. Ezzel szemben azon a héten amikor megindult a hordás, minden a helyére került. Húsz éve nem zártak ilyen jó akácszezont a méhészek, mondta az elnök."
Ha elolvassátok a cikk címét, és azt, hogy mit hozott össze az újságíró, akkor látható, hogy én mit "nyilatkoztam".
Az újságírónak a jó akácvirágzás egyenlő azzal, hogy húsz éve nem volt ilyen jó akácszezon.
Ezzel nincs mit tenni, ez már így marad az utókor számára.
Közben egy hozzászólás ELTŰNT a zöldről, amely arról szólt,.....hogy nagy volt a méhpusztulás, hogy lehet jó termés?
Azért kedves hozzászóló, mert a nyilatkozat nem arról szól, hogy kinek pusztultak el a méhcsaládjai, valamint vannak akiknek Karácsonyig is virágozhatna az akác, akkor se lenne tele a kaptárjuk.
Ez a szakemberekhez, a méhészekhez szólt, nem a pancserokhoz és a műkedvelőkhöz.
A szerencse az más kategória.
Van aki azt nyilatkozta, hogy 40 éve méhészkedik, még soha nem pergetett 20 kiló fölött.
Ő nem a szakmaiság élharcosa.
Ahol az időjárás kedvezett, és pont akkor volt dandár, szép eredmények születtek Tolna megyében.
Nekem ezekről az írásokról az Irigy-Hónaljmirigy együttes jut eszembe.

Nagyernyei Attila

*

ata67

• 525
« Válasz #1553 Dátum: 2017. Május 29. 11:47 »
Ezt megerősítem. Én is jártam már úgy (nem méhészeti témában), hogy az újságíró egészen mást hallott ki a nyilatkozatomból, mint amit én akartam mondani. Szerencsére a cikk megjelenése előtt elküldte hozzám az anyagot, és elfogadta a korrekciót.

« Válasz #1554 Dátum: 2017. Május 29. 13:09 »
Lehet  ,hogy roskadoztak az akácfák , de nagy része főleg az öreg fákon fázott virágok voltak / a megfázott akácon csak virágok voltak így az erdő hófehér volt , csalóka látvány , rövid életű virágzás , nem kiugró mérlegelés jellemezte az idei akácvirágzást !!!!!!!  A idei akác eredményessége sajnos nem a háztól eladott 2500 ft/kg hanem a hordós mézártól függ , ami sajnos ennek a fele !!!!!!!!!!

« Válasz #1555 Dátum: 2017. Június 01. 07:16 »
Ismét egy évet kell várnunk a következő akácvirágzásig.
Visszaolvasva a néhány héttel ezelőtti hozzászólásokat, ahol csak a vágyainkat fogalmaztuk meg, érdekes változások történtek azóta.
Elég sok helyről kaptam részletes információt a pergetési eredményekről, így széles nagy rálátásom van az országos helyzetre.
Annyit elárulhatok, akiknek szép termelő családjaik voltak, senki nem panaszkodik.
Természetesen azoknak akiknek nagy veszteségeik voltak, valamint a virágzás alatt többször érte őket zivatar, nem tartoznak ebbe a körbe.
Az országos méhpusztulást, és a termelésből kiesett méhcsaládokat a méhészek titkolódzása miatt csak megjósolni lehet.
Ha azt feltételezzük, hogy 30%-os volt a veszteség, és legalább 20%-a legyengült, nem termelő családok száma, nem állunk messze az igazságtól.
Ebből kell kiindulni, ez az alap.
Aztán lehet szorozni, hogy 550-600 ezer méhcsalád mit produkált, és ebből mennyivel vándoroltak.
Amit biztosan álltok, az idei akácméz minősége kiváló!
Itt ismét azon méhészek terméséről kell beszélnünk, akik végeztek tisztító pergetést, és "nem csapták össze" a repcével az akácot.
Akiknek akácvirágzás közepéig virított a repce, ismét nem ebbe a kategóriába esnek.
Ez majd akkor derül ki amikor leadásra kínálják mézüket.
Most ránézve azokra az erdőkre amelyek néhány napja még virágtengerben álltak, kicsit fáj a szívem.
Ez minden évben így volt, amikor vége lett az akácnak, olyan lehangoló....
Várjuk a következőt, mit hoz a jövő.
Fagyot, esőt, viharos szelet, vagy szép időt?
Ettől szép a méhészkedés, és emiatt se pocsékoljátok el a minőségi termést.
Hallom, hogy a felvásárlók nem győzik a szállítást.
Erre nehéz mit mondani.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1556 Dátum: 2017. Június 01. 22:32 »
Én jó eredménynek a 30kg/család mézhozamot gondolom. Kiválónak a 40-50 kg/család méztermést.
A 20 kg/család nekem csalódás. Én nem azért dolgozom és nem azért készítem fel a családjaimat a főhordásra, hogy 20 kg/családdal elégedett legyek...
Azzal is tisztában vagyok, hogy nekem senki sem garantált kizárólagos sikert.
Én sokat dolgoztam(om) a méhekkel ennek ellenére voltak rajok is és az időjárás sem alakult kedvezően a Dunántúlon.
Vannak itt méhészek akiknek semmi gondjuk az atkával, mindíg optimális családjaik vannak, rajuk sincs, pusztulásuk sincs, mindíg minden a legnagyobb rendben, a legtöbb mézet ők termelik....
Bevallom, a pusztulás nálam is fehér holló, de vannak gondjaim...
Akác előtt nagyon optimista voltam, amíg a fagyok nem jöttek. Aztán a a folyamatos kedvezőtlen tavaszi időjárás sem kedvezett.
Utólag már örülök az eredménynek, hogy legalább annyi is lett amennyi...
Örülök más méhésztársak sikerének.
üdv.
Belphegor, a pokolból

*

P.P.

• *
  • 24
« Válasz #1557 Dátum: 2017. Június 02. 18:29 »
Amikor nyílik az akác minden nap kimegyek az erdőbe és nézem a virágokat és tudatosítom magamban hogy: nézd a virágokat milyen szépek, bimbósak, fehérek stb. Mert olyan rövid az az idő amíg nyílik. Idén különösen szép volt, mert földig érő virágok voltak, ami már vagy 6 éve nem volt nálunk. Aztán vége lett. Alig egy hete ment le, mégis olyan távoli lett.  Szerintem is lehangoló . Öreg méhész ismerőseim úgy mondták: "vége az akácnak, vége a méhész évnek"
Nekem is csak 20 kg/cs. lett. Nem vagyok elégedett és most vagyunk a legmesszebb az új akácig.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1558 Dátum: 2017. Június 02. 23:01 »
QUQURIQ !!!

Ma már illatozott a szelídgesztenye is!
Ahol sok van, nagyon jó virágpor forrás, de szeszélyesebben mézel mint a hárs.

Kiskakas

« Válasz #1559 Dátum: 2017. Június 03. 01:31 »
Talpig virágzás volt, tényleg nem voltak kiugró napi mérések. Bár többfelől hallottam ilyenekről is. De a délelőtt szinte ki is esett a hordásból, hajnali 6-8 fokot mértünk szinte mindíg. Igy ezen nincs is mit csodálkozni, délután már rákapcsoltak a méhek. A csapadék hiány is beleszólt, 30 mm mértek összesen az idén, azon a helyen ahol voltam.  A legnagyobb hordásban is lepték az itatót a méhek. a nektár az igen sűrű volt. A "megfázott virág", délelőtt megfázott, délután meggyógyult? Ettől függetlenül sikeresnek tartom az eredményt igaz nem is 50 kiló volt az elvárásom, mert nem NB 24-es alá rakom a mérleget. Aztán meg nem is horgász vagyok. Én a méhek, és a virágzás alapján a 28-30 kilót céloztam meg, átlagnak a 2011-es évhez hasonlóan. Lett 25.5 az átlag, rosszabb soha ne legyen, vagy lett volna. A méz kiváló, szép szinte vízszerűen áttetsző halvány zöldes árnyalatú. Sűrű. a szűrésből származó bubrékok még nem teljesen jöttek fel, kell annak még  egy kicsi idő. Az utolját egy hete pergettük le, szombaton.
Semmi szándékom leadni belőlle, egyenlőre. Vajon mi lesz jövőre? A tavalyi év után nem is kicsi dolog volt, hogy betudtuk vállalni a vándorlást. Szinte végig dolgoztuk ketten, a bő két hetünket. Lehet hogy szakmailag, mennyiségileg  nem egy nagy siker lett, de hát nem a vállveregetésből élünk. A lényeg hogy tudok a vevő elé minőségi akácmézet tenni, jó ideig, nem írom hogy meddig, sokáig.