Hiába, ismét itt kell válaszolnom a Zöldön nekem címzett írásra.
Ezt írja Hapiary:
"Ismerem a Tolna megye eredményeit. Az utolsó három év átlagát hozta az idei akác termés. Tavaly a Tolnai dombság többet tudott mint az idén. Most pedig a korai részek voltak jók , Bátaszék , Möcsény , Szálka remekelt , de a megye többi része átlagos volt."
Sajnos azt kell, hogy mondjam Hapiary méhésztárs egyáltalán nem ismeri Tolna megye akácméz pergetési eredményeit, sem a korai, és a késői akácosait, ez kicsit gáz, de ha vállalja, az ő baja.
Teljesen rossz a megállapítása!
Akiknek bomba méhcsaládjai voltak, és az időjárás is kedvezett, az idén nem panaszkodhat.
Az ominózus cikk címe ez volt:
"Húsz éve nem volt ilyen jó akácvirágzás Tolnában"
És ez valóban így is volt, mert roskadoztak a fák a virágoktól, Tolna megye akácosai minden aggodalmunk ellenére gyönyörűek voltak.
Aztán, hogy az újságíró ezt a következtetést vonta le belőle:
"Miközben Vas és Zala megye ázott és fázott, addig Tolnában szépen sütött a nap, ideális volt minden feltétel ahhoz, hogy az akácvirágzás dandárjában a méhek tegyék a dolgukat. Kersák Róbert tolnai méhész, szaktanácsadó a teol.hu portálnak elmondta, akinek jól felkészítettek voltak a méhei, azok a termelők elégedettek lehetnek most, a szezon végén. Ugyanakkor nagyon kellett figyelni a kaptárokra, mert sok volt a rajzás is, és nem mindig sikerült
Nagyernyei Attila, a megyei méhészegyesület elnöke szerint túlaggódták az idei szezon elejét a gazdák. Ennek volt is alapja, összevissza virágzott az akác, az időjárás sem kedvezett, sávokban fagy volt, ott virág sem volt a fákon, úgyhogy minden rosszra fel voltak készülve. Ezzel szemben azon a héten amikor megindult a hordás, minden a helyére került. Húsz éve nem zártak ilyen jó akácszezont a méhészek, mondta az elnök."
Ha elolvassátok a cikk címét, és azt, hogy mit hozott össze az újságíró, akkor látható, hogy én mit "nyilatkoztam".
Az újságírónak a jó akácvirágzás egyenlő azzal, hogy húsz éve nem volt ilyen jó akácszezon.
Ezzel nincs mit tenni, ez már így marad az utókor számára.
Közben egy hozzászólás ELTŰNT a zöldről, amely arról szólt,.....hogy nagy volt a méhpusztulás, hogy lehet jó termés?
Azért kedves hozzászóló, mert a nyilatkozat nem arról szól, hogy kinek pusztultak el a méhcsaládjai, valamint vannak akiknek Karácsonyig is virágozhatna az akác, akkor se lenne tele a kaptárjuk.
Ez a szakemberekhez, a méhészekhez szólt, nem a pancserokhoz és a műkedvelőkhöz.
A szerencse az más kategória.
Van aki azt nyilatkozta, hogy 40 éve méhészkedik, még soha nem pergetett 20 kiló fölött.
Ő nem a szakmaiság élharcosa.
Ahol az időjárás kedvezett, és pont akkor volt dandár, szép eredmények születtek Tolna megyében.
Nekem ezekről az írásokról az Irigy-Hónaljmirigy együttes jut eszembe.
Nagyernyei Attila